[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

szekely2020

Member
2013. február 8.
161
8
16
A Békeszerződés kimondta, hogy amennyiben a szerződő felek a szerződésben foglalt megállapodást nem tartják be, úgy szerződésszegést követnek el, amelynek alapján a szerződés érvénytelenítésére, illetve hatályon kívül helyezésére kerülhet sor.
A Békeszerződéshez csatolt Kisebbségi Záradék szerint a Szerződést aláíró felek kötelezettséget vállaltak a területükön élő valamennyi nemzetiség emberi jogainak maradéktalan biztosítására. Az emberi jogok biztosítása az elcsatolt területeken nem érvényesült: Történelmi tény az elcsatolt területen élők más területekre kitelepítése, internálása, deportálása. Tény a templomrombolások, a vallásszabadság semmibe vétele, a nyelvhasználat korlátozása, a kultúra gyakorlásának tiltása. A kisebbségi jogok betartása biztosítva nem volt, ezzel a szomszédos államok - Románia, Jugoszlávia és Csehszlovákia - szerződésszegést követtek el.
Külön kiemelném azt a történelmi tényt, amikor Csehszlovákiából több, mint 100 ezer magyart kényszerítettek lakhelyének elhagyására és Magyarországra történő költözésükre úgy, hogy ingó és ingatlan vagyonukkal nem rendelkezhettek (Benes dekrétum).
A Szerződéshez csatolt Kisebbségi Záradékban foglaltak betartását soha senki nem ellenőrizte. A Záradékban foglaltak betartása a Magyarországgal határos államok részéről 1920. évtől kezdődően nem érvényesült. A kisebbségeket ért atrocitások következménye az is, hogy több, mint 100 ezer magyar az elcsatolt területekről gyakorlatilag eltűnt. Ez a háborús bűntett miatt felelősséget felveti. Hivatkoznék arra a konkrétumra, amikor Josip Broz Tito terroristái több, mint 40.000 magyart mészároltak le Délvidéken. A magyar lakosság számának radikális fogyatkozását a korabeli és a jelenlegi lexikonok adatai közötti eltérés is igazolja. E körben figyelembe veendők az 1910-es népszámlálásadatai is.
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
Azért halkan felhívnám a figyelmet az alábbi cikkre ( http://www.vg.hu/vallalatok/energia/vinne-a-gazprom-a-gonyui-eromuvet-400453 ) A lényeg ahogy réggeben is vázoltam Orosz befolyás erősödik Magyarországon és fog még jobban, de nem látványosan, mert mindent sunyiba fognak csinálni.
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/a-nagy-sakktabla/page-7/" rel="nofollow">szekely2020</a> Még lesz ebben az évtizedben erről szó , abba biztos vagyok, de ez inkább Magyarországos téma vagy Trianon, csak hogy ne OFFoljuk Monti által indított témát.
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Üdvözletem Mindenkinek, már „régen” jártam erre így talán időszerűvé vált beköszönnöm a topicba. Részemről nyugodtan tárgyalhattok bármilyen OFF jellegű témában – amíg a legelején kért alapvető szabályokat betartjátok engem nem zavar. A kisebb régiók kérdései ugyanúgy beletartoznak a nagy egészbe, ráadásul adott régióban egy-egy kisebb hatalom vagy ország lépései akár globális szinten is képes lehet billenteni a mérleget – ez lehet egy adott konkrét állam egyetlen lépése is (pl: Törökország, Argentína, Észak-Korea, Irán, Izrael, stb.), de lehet egy kisebb állam által beindított dominó miatt rövid időn belül regionálissá növő balhé is (pl: Jugoszlávia). A trianoni kérdésről már ismeritek a véleményemet az azóta már sajnálatosan/szerencsére hibernált topicból, így vállalva annak kockázatát, hogy lesznek, akik szemében nem megfelelő a hozzáállásom a kérdésről én mégis lépnék is tovább egy sokkal nagyobb táblára.

 

Berezovszkij Úr elhunyt és a szorgos brit patológusok még hat héten keresztül vizsgálni fogják a maradványokat. Hat hét alatt csak sikerül találni valamit. Hogy a nevezett Urat kivégezték avagy spontán fennakadt a sálján néhány törött bordával valójában lényegtelen kérdés. Lényegtelen, mert valószínűleg ennek a sajnálatos eseménynek sokfelé örültek egyszerre és nincs is szebb, mint a kooperatív együttműködés. Ez a „mórok” sorsa.

Időközben a NATO bezárta a nápolyi haditengerészeti parancsnokságát, amiről igaziból nem tudom eldönteni, hogy erősíti avagy gyengíti a katonai szervezet képességeit. Közben a spanyol konzervatív lapokból hírek érkeznek a katalán kormány aktív továbbképzéséről Koszovó leckéjében. Szorgosan tanulmányozzák Koszovó példáját arra az esetre, ha nem sikerül dűlőre jutni a békés válásról. Ami igazán kemény a hírben, hogy csak a békés avagy a nem békés kiválásról lamentálnak, amiben a közös nevező a kiválás. Ez ugyanis nem kérdés a katalán kormány szerint.

Még mindig Európához kapcsolódó hír, hogy az indiai-olasz balhé miatt a héten a talján külügyér besértődött és lemondott. Közben – új fejlemény! – a német és francia szervezetek ellen komoly orosz rendőrségi és egyéb razziák indultak, de senki se gondolja azt, hogy ennek köze van például Ciprushoz. Az égvilágon semmi.

Közben Putyin hazafelé Dél-Afrikából nagyszabású, előre be nem jelentett hadgyakorlatot rendelt el, ahol a légierő és a haditengerészet egységei a légideszanttal és a tengerészgyalogsággal együtt manőverekbe kezd. A bejelentés szerint pár száz harcjármű, pár tucat légvédelmi eszköz, néhány vadászgép és helikopter illetve mintegy harminc hajó vesz részt a gyakorlaton.

Van egy ezzel egy időben kezdett másik – igaz, előre bejelentett - hadgyakorlat is Oroszországban: megkezdődött a távolsági légierő hadgyakorlata is interkontinentális bombázók és Szu-27/Mig-31 harci gépek bevetésével.

Igen, a jó válasz Szíria vagy a csapatok harckészültségének javítása. Csendben jegyzem meg, ahol egy a hajnali négykor kiadott váratlan parancsra pár órával már harminc hajó kifut ott vagy nagyon jó a morál vagy csak a világnak volt váratlan, de nem az egységeknek. Igaziból ez is tök mindegy, ami viszont fontos, hogy Oroszország fokozatosan mozgásba hozza a nem is létező katonai gépezetét, egyre gyakoribbak és méretében valamint földrajzi kiterjedtségében is egyre nagyobbak ezek a gyakorlatok. Valószínűleg azon kapták fel a vizet, hogy a dél-afrikai biztonsági szolgálat és az orosz szolgálatok között volt némi kis affér Durban városában. De ez nem biztos, lehet, hogy csak háborús időkre készülnek trenírozzák harmatos haderejüket.

Közben egy szerb orvos telekürtölte a sajtót azzal, hogy a NATO 1999-es bombázása és a rákos megbetegedések növekedése között összefüggés van. Ez is marhaság, hiszen csak 15 tonna uránt lövöldöztek el Kis-Jugó ellen és már az is addigra nagyon elfáradt urán volt.

Japán pár napja jóváhagyta az új középiskolai tankönyveket, ami miatt Kína és Dél-Korea máris tiltakozott. És mielőtt az amerikai B-52-esek elindultak volna Dél-Koreába Henry Kissinger – kissé nosztalgiázva – elugrott Pekingbe. Igaz, mostanra kicsit más a helyzet mint anno, amikor Nixon lepaktált a sárga császárral.

A nyugati világ és elit legnagyobb történelmi tévedése volt ez a lépés, ami ugyan rövid távon sok előnyt hozott, de történelmi távlatban kudarcot fog jelenteni. kína segített az USA-nak abban, hogy a Szovjetuniót letérdepeltessék. Ezt az USA megfizette. De mit is valójában? Azt, hogy a SZU kidőlése után Kína maga mögé állítsa Moszkvát és a bőséges pénzügyi fedezete mellé a katonai képességeket is szintre hozza. Ez lesz az igazi ára Kína akkori együttműködésének. Ráadásul a közösen legyőzött birodalom mostanra Kína szövetségese. A legnagyobb sárga birodalom sokáig nem fog osztozkodni a legnagyobb fehér birodalommal, pláne nem úgy, hogy a második legnagyobb fehér birodalom is a sárga mellett áll. Az USA lepaktált Kínával a SZU ellen, Kína most lepaktál az oroszokkal és Indiával az USA ellen. Az OECD új ország jelentése szerint Kína már most megelőzte az euro-zónát és várhatóan 2016-ra megelőzve az Egyesült Államokat a világ legnagyobb gazdaságává válik az árkülönbségek figyelembe vételével. (Csak jelzem, a katonai költségvetéseket is pont így kell vagyis kellene nézni.)

Silurusglanis:

A légvédelem és a rakétavédelem között különbség van! ICBM-ek elleni rakétavédelemhez elsősorban műholdak és nagy teljesítményű, gyakorlatilag a világűr alsó 1-2 ezer km-nyi szektorát figyelő radarok kellenek. Ezek földrajzi széthúzása csak növeli a hatékonyságot. Ugyanez igaz az ellenrakéták telepítésére illetve mobilizálására (hadihajók). A regionális szinten életképes elfogók rákapcsolva a globálisan, de minimum a fél világot figyelő és felderítő rendszerekkel életképes megoldás. Az USA pont ugyanígy építi ki a saját rendszerét. Rasmussen a minap nyilatkozta, hogy nem lesz NATO-orosz közös rakétavédelem. Ez nem meglepő, miért vonnák be pont azt a felet a védelmi rendszerbe, aki ellen készül?
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 478
14 750
113
Monte..... Azért... szerintem egy Kína-India lepaktálás kicsit necces....... Erősen ellenérdekeltek szinte mindenben és mi lenne a közös platform? Amerika-ellenesség? Na neeeeee......... Én inkább arra gyanakodnék, hogy az el nem kötelezettség mellett elkötelezett India az USA-vezette ázsiai-óceániai erővonalhoz húzhat. Persze ehhez Ausztráliának is lesz egy-két szava. India - Kína és Pakisztán között, hátában Tibettel és Kasmírral egy darabig nem lesz kínai szövetséges. Az egyetlen közös bennük, hogy némi orosz vasat rendelnek. India ezen kívül - Kínával ellentétben - részt vesz orosz fegyverrendszerek fejlesztésében. Valamint látványosan nő az eladott US fegyverek száma is. India igyekszik rácsücsülni az Indiai-óceán kereskedelmi útvonalaira, amivel - egyelőre blokkolni tudná Kínát.

Azért a pipa ment.

Szerintem :)
 

szekely2020

Member
2013. február 8.
161
8
16
szerintem egy orosz-kina-india-észak korea-irán-brazil katonai szövetség komoly ellenfél lenne a nato-nak és amerikának...
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 536
113
Csendben jegyzem meg, ahol egy a hajnali négykor kiadott váratlan parancsra pár órával már harminc hajó kifut ott vagy nagyon jó a morál vagy csak a világnak volt váratlan, de nem az egységeknek. Igaziból ez is tök mindegy, ami viszont fontos, hogy Oroszország fokozatosan mozgásba hozza a nem is létező katonai gépezetét, egyre gyakoribbak és méretében valamint földrajzi kiterjedtségében is egyre nagyobbak ezek a gyakorlatok. Valószínűleg azon kapták fel a vizet, hogy a dél-afrikai biztonsági szolgálat és az orosz szolgálatok között volt némi kis affér Durban városában. De ez nem biztos, lehet, hogy csak háborús időkre készülnek trenírozzák harmatos haderejüket.

 

Ukrajnát mint a a Fekete-tengeri flottának otthont ado országot még 6 nappal ezelott értesítették  a hadgyakorlatrol.....

Ha nem tudták volna az idopontott nem tudtak volna ilyen szervezetten , foleg a hajok elindulni..:)
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 478
14 750
113
Kedves Székely....

Ha már fantáziálunk :) Egy Kínai-É-koreai-Dél-koreai-Pakisztáni szövetség talán..... Ezek lennének az ázsiai Központi Hatalmak.

Oroszokat nem számítom ide, bár sok érdekük közös Kínával, de egyben konkurensek is.

Az alakuló ázsiai Entente Cordiale része US-Japán-Philippines-Vietnam-Ausztrália.

Ide pedig Indiát nem számítom, legfeljebb jóindulatú fegyveres semlegesként.

Haszonlesők pedig Oroszország-India. 

Egy konfliktus esetén India jelentősége hirtelen megnő, mert a kulcs az Afrika-Közel-kelet-Ázsia tengeri út. Ezt nyitva tartani a központi hatalmak érdeke, lezárni pedig az ellenfeleiké.

Haszon: Oroszország. Energetikailag ha pótolni nem is tudja a veszteséget, de Kínának létfontosságú.

Stb..... :)
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 536
113
Egy kis video osszeállítás a hadgyakorlatrol:

http://tvzvezda.ru/news/forces/content/201303281617-oow4.htm
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Üdv Little!

Nem a közeli jövőről beszélek, hanem arról, hogy Ázsia hatalmai a jövőben egyre kevésbé akarnak majd mindenben megfelelni a Nyugati, vagy szűkebb értelemben vett fehér/keresztény civilizációknak. A SZU kidőlése után Kína szerepe hirtelen megnőtt, Kína mögé pedig aktívan beállt Oroszország. Oroszország és India között más jellegű és stabilabb kapcsolat van, mint Kína és az oroszok között, ebben a történetben India az orosz vonalhoz sorol - jelenleg.

Hosszabb távon - lásd a demográfiai trendeket - a fehér kultúra hátrányba fog kerülni. Az európai szemmel zárt Ázsia egy köldökzsinóron keresztül érintkezett Európával, amelyen keresztül eljutott a nyugati világba a puskapor, a porcelán vagy az iránytű. A nyugat átvette a korabeli technológiákat melyekkel hatékonyabban tudott később élni - és gyarmatosítani is. A történelem elmúlt néhány évszázada erről szólt, mostanra látszik egy olyan fordulópont, amelynek az alapja az, hogy a nyugat visszavitte a fejlett technológiáját és gyártáskultúráját a volt gyarmatokra, akik ezt adoptálták (egyenőtlen fejlődés ;D) a saját kultúrájuknak megfelelően.

Az USA, Oroszország és az Európa (klasszikus keresztény/fehér civilizációk) belül és egymás között is megosztott, miközben demográfiai számokban a világ lakosságának mindössze 13%-át adják, ráadásul nokedli szaporulati mutatókkal (átlag 1,6). Ehhez képest az arab világ 6-8 közötti számot, India 3,5 körülit produkál, Kína pedig a fene tudja hol áll most a matekban. Igaz, Japán ebben a kérdésben gyenge, de a közel 3 milliárd ázsiaiból a 125 milla japcsi a 4-5%-ot jelenti.

A rövid távú játszmákban lehetnek epizód szerepek, de a végső igazság az, hogy a sárga nemzetek sem tekintik egyen rangúnak magukkal a barbár fehéreket. Ha egyszer helyzetbe kerülnek (nem pillanatnyilag, hanem egy korszakot átívelően), akkor gondjaink lesznek errefelé.

Egy nemzet, egy hadsereg, egy birodalom és egy civilizáció ereje mindig az egyének/tagok "közösbe bedobott" erejét jelenti.

Az orosz-indiai-kínai reláció természetesen sokkal bonyolultabb ennél, a meglátásom tömören csak arra szorítkozott, hogy amíg a klasszikus európai gyökerű nagyhatalmak egymással birkóztak/bírkóznak, addig a színesek a fejükre nőttek. A point of no returnt már átlépte a világ. Az USA törvényszerűen el fog távolodni Európától, az oroszok pedig Európa és Ázsia között lavíroznak, ameddig lehet. De ez sem tart a végtelenségig.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 478
14 750
113
Monte....

Kétségtelen, a trendeket tekintve igazságod vagyon. Ámbár én nem tekinteném Kínát az Ég Kulcsának.

Pillanatnyilag egyre erősebb hatalom és húzza Ázsiát....de..... ez a gazdagság az amerikai és európai fogyasztáson alapul. Enélkül a kínai növekedés elhanyagolható. Azok a csúnya fehér keresztények egyelőre Kína gazdagságának zálogai.

Mivel jól látod a keresztény világ gazdasági/demográfiai háttérbe szorulását hosszú távon, ezért - szerintem - nem várják meg, míg ez bekövetkezik. Előbb-utóbb konfliktust generál a világ jelenlegi pénzhatalma (sok más szó is van rá), hogy a feltörekvő Ázsiát vissza tegye oda, ahová - szerinte - való.
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Lehet, hogy célszerűbb lenne egy főleg Koreáról szóló hozzászólást a nevesített topic-ba betenni, de minden szentnek maga felé hajlik a keze. Legalábbis egy kicsit. De hogy ne érje szó a ház elejét, azért a világot sem felejtem el, bár Észak-Korea igencsak sokat tesz mostanában ezért. Meg persze még néhányan rajta kívül is.

Ami figyelemre méltó jelenség az a kínai hadsereg készültségbe helyezése valamint egy rövid szóváltás Peking és Phenjan között. A sajtó megszellőztette, hogy Phenjan szívesen látna vendégül mostanában egy kínai tábornokot, mint küldöttet. Erre Peking visszaüzent, hogy ennek semmi akadálya, miután először Pekingben teszi tiszteletét valami északi hadúr.

ÉK enyhe szereptévesztésbe került a hagyományos világpolitikai felfogás szerint. Az ifjú pont elég jó balek ahhoz, hogy a mögötte állók vele vitessenek el egy balhét, aminek a célja a dinasztia leváltása. Itt maximum csak két dolog kérdéses: a belső elit saját magánakciójáról van szó vagy pedig egy külföldi „rendező” megrendelésére alakítják egyre profibb módon az elmebeteget. Kínát csicskáztatni…, ezt azért megnézném, hogy ki lenne képes.

Ha ez a belső elit által szándékos „sűrű erdőbe vitel” esete, akkor számolniuk kellene egy laza polgárháborús helyzettel. Az elit egy részének ez nagyon nem hiányzik, egy másik részének annál inkább. Például akik nyernének egy kínai bevonulással a Kim dinasztia és az USA ellenében. Ha ez bekövetkezne, akkor a kínai haderő közvetlenül határosság válna az USA haderővel a koreai-félszigeten.

De kinek jó az, ha a kínai és amerikai erők jó közel kerülnek egymáshoz - egymással szemben?

Mielőtt továbblépünk a nagy táblára, azért nézzük meg a másik lehetőséget: külföldi rendező van, aki tojik a belső elit óhajára, a nemzetközi elit óhaja ennél fontosabb. Itt is lehet két verzió: Kelet avagy Nyugat a valódi műsor rendezője. Többször jeleztem már, hogy ÉK viselkedése kizárólag egyetlen hatalom malmára hajtja a vizet, ezt pedig USA-nak nevezzük.

Ha a megrendelő orosz és/vagy kínai lenne, akkor miféle stratégia lenne az, hogy a közös riválist erősítjük. Eléggé szuicid egy ötlet, így ezt ebből a szempontból kizárnám. Az USA ellenben konkrét anyagi és politikai haszonélvezője Kim durvuló királyságának. ÉK sokat segít abban az USA-nak, hogy DK és Japán ne egymással legyenek elfoglalva az amerikai ernyő alatt miközben egyre több fegyvert adnak el nekik is.

Ugyanakkor egy ponton túl valóban kitörhet egy háború, aminek Kína és Oroszország szintén a részese lehet. Azért itt most nem kispályásokról van szó – akárcsak Szíria/Irán esetében. Emlékeim szerint Észak már egyszer pofán verte Délt, az USA Északot, Kína meg az USA-t. Pont ebben a sorrendben. Ja persze, majd elfelejtettem, hogy az USA-t ENSZ-nek, Kínát pedig önkénteseknek hívták akkoriban. De ez így volt szalonképes – ami szimpla képmutatást jelent a politikában. A lényeg annyi, hogy azóta Amerika sokkal erősebb lett. Meg mellesleg Kína is.

Apró jelentőségű az ügy, de egy cikk megemlékezik arról, hogy ÉK a Japán tenger térségébe telepíti át rakétafegyverzetét és állítólag rövidesen mobil ballisztikus rakétát fognak indítani. DK szerint ez csak egyetlen rokettya, az is valami jubileumi kb. 3 ezer km hatótávolsággal. Ha engem kérdeztek ÉK Japánra fog legelőször csapást mérni, ha valóban lép. Ebben az esetben DK és Kína együttérzése nem lesz őszinte Tokióval, biztosan értitek, hogy mire gondolok.Ez az egyetlen húzás felborítaná a térséget – és akár a nagy sakktáblát is. Márpedig ez azt jelenti, hogy akár egy „szarkupacon” is múlhat a jövőd. Az öreg mezőgazdászok/földművesek tuti igazat adnának ebben a kérdésben.

Komoly kérdések vetődnek fel Oroszországgal kapcsolatban is. Moszkva jelezte, hogy ÉK ellehetetleníti a tárgyalásokat. Ugyanakkor Oroszország a délnyugati szektorában komoly haderőket vont össze az elmúlt időszakban, ami arra enged következtetni, hogy egy távol-keleti incidensben nem oda helyezi a saját főerőit. Minek beszállni Kína és az USA hadereje mellé harmadiknak egy ilyen kis térségben. Egyéb csak egymást.

Ugyanakkor valamire mégiscsak számolnak, amiről mi még nem tudunk de valószínűleg az említett másik térségben (Kaukázus, Kaszpi-térség, Fekete-tenger) lenne majd dolguk.

A végére két reális opció maradt:

1. classic politikai szemlélet

Kim és vezérkara megőrült. Mindenképpen pofán akarják magukat veretni csak még azt nem döntötték el, hogy ki verje őket agyon: Kína vagy inkább az USA? Szerintem ez a műfaj nagyjából 20 éve nonstop megdől, legalábbis a tények ezt mutatják. De akit ez megnyugtat, maradjon ennél a verziónál és ne is olvasson tovább (Én szóltam!).

2. „contheo” szemlélet (szerintem csak logikus és ésszerű, de van, aki zsigerből irtózik ilyen dolgoktól, így az ő kedvükért hagyom a megnevezést)

Valaki háborút szít a háttérből, aki katonai beavatkozást/háborút akar kiprovokálni. Ennek a következménye attól függ, hogy ki hajtja végre a konkrét katonai akciót.

A-verzió:

Az USA (és természetesen a szövetségesei) avatkozik be, mert Kim vagy lő egy komolyat vagy csak megelőző csapást kap, mielőtt kiderülne, hogy tényleg akart-e lőni. Egy egyoldalú Északi támadás a világ előtt legalizálja az USA választ, de egy megelőző csapás kínai-USA és orosz-USA konfrontációt vetít előre - akár fegyvereset is. Az USA-nak ebben az esetben az a jó, ha ÉK egymaga támad fittyet hányva Moszkvára és Pekingre. Kína és Oroszország szempontjából viszont az a jobbik eset, ha megelőző csapás történik – így Peking és Moszkva az igazak oldalára kerülhet, akik végig a békét és a tárgyalásokat erőltették, de sajnos Amerika türelmetlen volt.

B-verzió:

Kína avatkozik be, mert ÉK vagy támad, vagy éppen támadni készül, legalábbis Peking szerint. Kína számára ez a kisebbik rossz, ugyanis inkább kínai hadosztályok álljanak a déli határnál, semmint déliek és amerikaiak a kínai határon.

Ebben az esetben Oroszország az, aki közvetlen stratégiai hátrányba kerül Kínával szemben a térségben, ami konfliktus forrás a két óriás között. Ez bizony jó Amerikának, mert szembeállítja a két legnagyobb ellenfelét, megspórol egy költséges katonai akciót és abszolúte tiszta kezű marad. Bónuszként a megnövekedett kínai befolyásra és haderőre válaszul DK és Japán továbbra is az USA mellett marad abból a szent célból, hogy az elnyomó északi rezsim után most a megszálló kínai rezsim alól szabadítsák - majd egyszer csak - fel  Willye-t, akarom mondani a koreaiakat. És miközben dúl az esetleges orosz-kínai vita Kimről, az USA folytatni tudja a katonai erőinek áttelepítését az ázsiai gyűrűbe.

C-verzió:

ÉK egy Japán elleni csapással vagy inkább (Főleg!!!) egy egyoldalú japán beavatkozás kiprovokálásával felboríthat mindent a régióban – és az egész világon. Kim a Délen állomásozó amerikai erőket jelölte ki első számú célpontnak hivatalosan – persze a sajtóban. Ugyan már.

Japán beugratása az a taktika, ami Kína és Oroszország számára kedvező lehet – egy Japán támadás DK-t minimum a semleges oldalra állítaná, az első nagyobb számú északi halott után pedig az ellenséges oldalra. (Egy háborúban márpedig szoktak halottak lenni.) Kína lépése sem maradna el, ez pedig gyorsan kezes báránnyá tenné Tokiót Moszkvával kapcsolatban – lenne itt gyorsan békeszerződés és no Kuril-kérdés, miközben az USA teret veszítene Ázsiában és a régióban. Főnyeremény lenne ez Moszkvának, aki az egyetlen, aki képes lenne az USA-t is távol tartani egy esetleges japán-kínai csörte esetén a ringtől.

Zárszóként:

Mindhárom verzió mögé fel lehet építeni, hogy melyik elit mire játszik. Mert az senki sem gondolja komolyan, hogy akár a demokratikusan, akár a párt/papság/akárki által kinevezett bábok irányítják a világot. Pláne a demokratikusan megválasztottakra igaz ez – na persze, majd a pórnép által választott egyszerű „Mátyás királyainak” a kezébe adják a valódi gyeplőt. Ritka hülye egy elit lenne, ez tény.

(Elit: nagy vagyonnal, politikai befolyással és kapcsolatokkal rendelkező, többnyire a háttérből manipuláló oligarhák, lobbik, társaságok. Aki szerint ez nem így van, az álomvilágban vagy sajtbúra alatt él.)
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 478
14 750
113
Monte, ne blamáld magad, ÉK is része a nagy sakk-táblának.

Én is azon morfondírozok, hogy a Nyugaton tanult Dagi Vezető - Kína segítségével - egy Teng-féle nyitásra játszik, amit a belső (erős) ellenzék nem néz jó szemmel. Kapóra jött a déli/USA hadgyakorlat. Most az ellenzéknek tesz gesztusokat,  mert szándékaival kisebbségben van a vezetésen belül. Nem véletlen a személycsere sem az északi "kormányban". Kína csak besegít neki. Ahogy az oroszok is. Ha vége lesz a déli gyakorlatnak, akkor Kim nagy arccal bejelenti, hogy hatásosak voltak a fenyegetések/"spontán" megmozdulások. És akkor, de csakis akkor megkezdheti a tisztogatást a hadseregben is. Nem fog elindulni egy rakéta sem.

Szerintem most a gazdaság menti meg a helyzetet. Kínában oltári sok Japán cég működik, Japánban meg sok a kínai pénz. Dél szintén érdekelt a kínai és orosz és japán piacban/befektetésben. Igen, utálják egymást, de a pénznek van szaga. Az az érzésem, ha valamelyik északi tábornoknak kilőhetnékje támadna, akkor Kína lőné le a rakétát.
 

Pocok75

Well-Known Member
2010. április 19.
2 816
2 512
113
Azért a japános verzió igen sok sebből vérzik szerintem Monte! Nem hiszem, hogy ha ÉK megtámadná Japánt akkor ne avatkoznának be azonnal az amerikaik! Nem igen van a Japánoknak csapásmérő képessége, ezt az USA oldaná meg, de nem tudom, milyen olyan csapást tudna mérni ÉK ami nagy megoldathatalan probléma elé állítaná a Japán önvédelmi erőket. Az meg hogy a DK nyíltan katonailag fenyegesse Japánt szintén az unbelievable kategória! SZVSZ!!!
sf-laugh.gif
sf-laugh.gif
sf-laugh.gif
sf-laugh.gif
 
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Tartalmas és élvezetes írás Montezuma, mint mindig, ment a plusz. A klasszikus elméletben én sem bízom, így tovább olvastam a lehetőségeket.

Az A-verzió nem fog bejönni, ÉK nem fog támadni, mert akkor nem lesz aki megvédje, mivel ő volt az agresszor. Az USA meg nem fog szembemenni Kínával és az Oroszokkal, se egyszerre se külön-külön, mert nem azok az alulfegyverzett szarkupacok, amiknek a lerohanásához hozza van szokva. Itt mindenképp a kezdeményező szopik.

A B-verzió érdekes, de Peking max egy puccs után avatkozna be szerintem. ÉK nem hiszem, hogy Peking engedélye nélkül támadni merne a fennebb említett védelem megszűnése miatt, viszont arra az engedélyre így várhat még egy darabig. Kína meg ha elfoglalja ÉK-t, azzal lesz egy picit nagyobb Kínája, de csak azt éri majd el, hogy amerikai csapatok lesznek a kínai határnál, aminek az ellenszere az pont ÉK léte.

C: Amúgy nem látom, hogy mi haszna lenne ÉK-nak Japán vagy DK megtámadásában. Szarrálőnék Kimet mindenestől egy ilyen esetben. Nagyon optimista esetben eljutnának Szöulig ha délt támadnák, ami alkura kényszeríthetne egyeseket, de erre max 5-10% az esély. Ha Japánra támadnak annak meg egyáltalán nem látom értelmét, régi sérelmek ok, de konkrétan nem határosak, átlőni át tudnak, de nincs értelme.

 

Próbáltam D verziót kitalálni, de még várnom kell a múzsámra egy kicsit. Az egészből az jött le, hogy ha balhé lesz, akkor a kezdeményező, aki először lő, az szívja meg nagyon nagy valószínűséggel. Plusz ÉK is, kb bármilyen verzióban, ha ott elkezdődik a buli. Emiatt nem látom esélyét a konkrét fegyveres összetűzésnek, inkább még hordozzák a rakétáikat meg a vadászgépeiket innen oda s onnan vissza, hogy legyen amiről az index meg a CNN és a többi hozza nem értő hülyeségeket írjon.
 
Status
Not open for further replies.