[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
<b>Wolfram:</b>
"Sajna még ha akarna, sem tudna... Megint "pihenőn" van, pedig most nem is írt túl durvát, pláne ahhoz képest, ahogy beszóltak neki."
:D Mit csinált már megint?
Na mindegy, mi itt fenntartjuk a helyet Neki arra, hogy ha majd kiengedik a büntiből, akkor utólag hozzászóljon a témához.

<b>Arbalest:</b> örülök, hogy van akinek átmegy, pontosan.

<b>Fade:</b> Ez kicsit bonyolultabb téma, - még visszatérünk rá - de az oroszok sincsenek annyira leülve, mint ahogy itt néha tálalják. Sok európai NATO tag haderejéről meg ne is beszéljünk mert egy vicc.
Ui: A bevethető páncélos technika db száma kamu, el ne higgyétek már.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 937
18 425
113
Itt lesz elvileg egy molni cikk hamarosan...

http://tiboru.blogrepublik.eu/2012/04/11/adolf-tolkacsov/#comment-3489

Németek kikonzerválnak és modernizálnak, leállított Leopárd harckocsikat.

http://www.honvedelem.hu/cikk/50418_leopard_2_esek_ujjaelesztesen
 

akagi

Well-Known Member
2015. január 16.
1 814
305
83
Akagi, azért ennyire nem drámai a helyzet, a hátországbeli alakulatoknál van pilótahiány, a "front" századok teljesen feltöltöttek. Majd elválik, milyen lesz a helyzet 5-10 év múlva. Montezuma szerintem nem az amerikai haderő technológiai képességeire, vagy a hadrendben álló technika számára gondolt, hanem arra, hogy nagy általánosságban az amerikai katonák fáradtak, több, mint tíz éve folyamatosan harcolnak (náluk is váltásokban vannak kinn Irakban, Afganisztánban, ma talán nincs olyan Army vagy Marines gyalogos, aki ne fordult volna meg legalább egyszer valamelyik hadszintéren), sok a lelki, testi rokkant, tele van velük a média. Morális, motiváltságbeli problémákról is vannak hírek.

Arbalest!
Az rendben van, hogy 100%-ban van a feltöltöttség. De! Egy komolyabb kihívásra mennyi a tartalék, és milyen minőségű?
Montezuma meg egy nagyon picivel többet tud rólam, mert megkeresett priviben.
"náluk is váltásokban vannak kinn Irakban, Afganisztánban, ma talán nincs olyan Army vagy Marines gyalogos, aki ne fordult volna meg legalább egyszer valamelyik hadszintéren" Valamilyen formában közvetlenül érintett vagyok ebben a témában.
 

akagi

Well-Known Member
2015. január 16.
1 814
305
83
Wolfram!
"Szerintem hagyni kéne az olyasmit, amiről ordít, hogy vagy orosz(barát), vagy épp USA(barát), de minimális valóságalapú, vagy akár még azt is nélkülöző propaganda."
Ismered azt a közmondást: Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél!"
Az USA Fekete-tengeri hőzöngését Krim annektálása után csillapítani kellett! Az oroszok villantottak valamit. Nem vagyok orosz fan, de mi a ló@rt keres egy USA hadihajó a Fekete tengeren!
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
<blockquote>mi a ló@rt keres egy USA hadihajó a Fekete tengeren!
Amit az orosz hadihajó a La Manche csatornában. És mivel nemzetközi vizeken tartózkodott. nem küldek ellene 1 vadászgépet sem. /Mint látod, vannak még normális országok!/</blockquote>

Az oroszok akkor mennek át a csatornán, amikor mennek hadgyakorlatra a nyilt vízre vagy jönnek onnan. A Fekete tenger viszont beltenger, ott nem kell áthaladjanak az amerikai hajók, ha ott vannak akkor kizárólag provokálni mennek.
Ha ellene küldték volna a gépet, akkor nem csak egy lett volna, hanem a zavaró + minimum még egy ami elsüllyeszti.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
<blockquote rel="Montezuma">
<b>Roninak külön:</b>
Kissinger Kína opciója annyit jelentett, hogy Kína csak akkor segít a SZU visszaszorításában, ha ebből Kína szintén nyertesként száll ki. Ne szépítsük a dolgot, az USA Kína nélkül nem tudta volna padlóra küldeni Moszkva birodalmát.
Ja, nézzük a jelent: most Kína nem partner ebben az USA-val.
Hol marad az orosz összeomlás?

Bár Roninak címezted, annyit megjegyeznék hozzá, hogy azzal hogy egy árva puskalövés nélkül masszív recesszióba "küldte" a nyugat Oroszországot és 10 évvel elodázta Putyin világhatalmi terveit, simán megérte, még ha nem is szakadt további darabokra az ország.
(megjegyzem szerintem főleg a volt gyarmati államokat idéző kizárólag szénhidrogénekre épülő "monokultúra" tette tönkre főleg az oroszokat, nem a nyugati szankciók. Egyszer Putyin a helyére kerül az orosz történelemírásban mint az aki az olajpénzek dacára nem diverzifikálta a gazdaságot és maradt a "gyarmati státusza" a világpiacon.)</blockquote>

Szerintem nem varhato el, hogy 15 ev alatt mindent rendbetegyen egy szinte teljesen tonkretett orszagban, ami majdnem akkora mint mint 2 Europa. Meg kell nezni, hogy 15 ev leforgasa alatt mive fejlodott az orszag.
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 365
113
Warrior. Montezumának teljsen igaza van. Te a katonai létszámról beszélsz. Csak éppen nem veszed figyelembe az amerikai társadalom vátozásait. Még pedig rasszok közötti ellentét nő mivel a államokba szegény és gazda értek arányai eltolódtak valamint a köztes réteg a közép osztály aránya csökken.
Ebből következőleg az a hadarfogható lakosság egészségügyi állapota, metális állapota, szellemi szinvonala csökken.

Gondolom nem tudtad, hogy USA a Csedes-óceáni háború annó azért is tudta megnyeri mivel 1/4 annyi idő alatt volt képes anyahajókra pilótákat képezni és repülő műszakiakat. Japán legnagyobb hátrány a társadalmának alacson iskolázotsága így egy egy műszakit vagy pilótát sokkal tovább tartott kiképeznie.
USA Irakba és más helyeke most olyan embereket vesztettel akiket béke időbe több éve képzett és sokkal jobb hátérrél közegből jöttek mint a mostani újoncok. Ma USA-ba a munkanélküli megy el katonának kényszerből. Valamint a haditechnikájuk is harcétéren intenzív amortizációnak esett át.

Kitérve a romboló esetébe és a Szu-24 találkozásra. Államok katonáiba jelenleg joggal vagy nem joggal van egy felsőbbrendűségi érzés mondván mindenből az ővég a legjobb. Pl: oroszok hozzájuk képeset egy rakat kutyagumi. Akik 20 évvel ezelőtti technikai szinten mozognak. Erre a kapitány és a legénység azzal szembeszült hogy Ivánnak van olyan technikája amivel képes őket semlegesíteni. Na ez okozott mentális törést azokba a haditengerészekbe. A esélytelen ellenségről kiderült számukra, hogy ha óvatlanok végezhet is velük!
Más úgy szolgálni és harolci, hogy 80% az esélyed a túlélésre, vagy ha tudod hogy ha hibázol belehalhatsz így más esélyeid 60% kürül mozognak.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 823
81 186
113
Leírom hatodszor, hogy a Szu-24-es históriát nem az oroszok terjesztették, hanem a Pentagon !!!!! Ezt már illene megjegyezni.
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
@Montezuma
Egy dologgal nem értek egyet... :)

<i>"Nehéz lenne azt bizonyítani, hogy egy lassan két évtizede tartó folyamatos háborúskodás jót tesz a világ bármelyik hadseregének."</i>

Vannak, lehetnek szempontok, amelyre ez igaz, de pl. a technikai fejlesztések és tapasztalatszerzés szempontjából ez "felbecsülhetetlen" lehetőség.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
<i>l"eamortizált hadsereggel és világszerte egyre inkább nevetségessé váló retorikával."</i>

A leamortizált hadsereg, egyenlőre a világ legerősebb katonai gépezete és feltehetően még hosszú évekig az is marad.
Az amerikai ipari termelés, pedig még mindig világelső.
Talán Kína előzi majd, de ez sem biztos.
Oroszország gazdaságilag nem fogja beérni belátható időn belül az amerikaiakat.
Ettől még persze a világban, sok váratlan dolog megtörténhet.

A hadsereggel egyetertek.
Azzal is, hogy az USA gazdasagat nem eri utol az orosz.
Viszont a kinai ipari termeles mar joval nagyobb, mint az amerikai.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
@Montezuma
Egy dologgal nem értek egyet... :)

<i>"Nehéz lenne azt bizonyítani, hogy egy lassan két évtizede tartó folyamatos háborúskodás jót tesz a világ bármelyik hadseregének."</i>

Vannak, lehetnek szempontok, amelyre ez igaz, de pl. a technikai fejlesztések és tapasztalatszerzés szempontjából ez "felbecsülhetetlen" lehetőség.

Ezzel csak egy probléma van, de az elég nagy: az US ARMY az iraki invázió lezárása után gyakorlatilag csak gerilla-ellenes harcászatot folytatott, így tapasztalatai csak erre korlátozódnak, az utóbbi években erre vannak "kihegyezve". Senki nem tudhatja biztosan, hogy egy komolyabb felszereltségű reguláris hadsereg ellen, súlyos veszteségek között mire lennének képesek. Ez is olyan, mint a Közútkezelő őszi felkészülése a télre, csak akkor derül ki, hogy mennyit ért, amikor beköszönt az igazi tél.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
<blockquote rel="honved"><i>l"eamortizált hadsereggel és világszerte egyre inkább nevetségessé váló retorikával."</i>

A leamortizált hadsereg, egyenlőre a világ legerősebb katonai gépezete és feltehetően még hosszú évekig az is marad.
Az amerikai ipari termelés, pedig még mindig világelső.
Talán Kína előzi majd, de ez sem biztos.
Oroszország gazdaságilag nem fogja beérni belátható időn belül az amerikaiakat.
Ettől még persze a világban, sok váratlan dolog megtörténhet.

A HIBINI incidens miatt nyugodtan lehet amortizált seregről beszélni. Igaz? A hajó szuper legénységének a felét idegösszeomlással leszerelték! Csak a közelmúlt kapcsán.

</blockquote>

Ez csak varosi legenda.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 289
13 712
113
A Fekete-tengeren három NATO tagállam is van. Amerikai hadihajó símán mehet oda is. Aki az amerikai hadigépezethez a oroszt bármi szinten is hasonlítgatni akarja, az hiába olvasgatta ezt a fórumot éveken át (atomot leszámítva). De símán belefér, hogy a bolygonkón lévő összes ország összes hadereje kevés lenne, egy hagyományos háború megynerésére az amikkal szemben, ha a cél az amerikai szárazföld lenne. Többször végigvettük, hogy az oroszok egy hagyományos konfliktus, lehetsége, hogy egy NATO középhatalommal sem lennének képesek megnyerni.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 289
13 712
113
Kínával kapcsolatban szerintem az a szitu, hogy ők sem tudják igazán, hogy milyen utat kéne válasszanak. Ahogy megfigyeltem mintha elindúlt volna egy restaurációs folyamat a konfucionista államberendezkedés visszaállítására. Viszont ez pont ellentétes a kommunista párt létrejöttével.
Ha ezt felvállalják, gyakorlatilag beismerik, hogy az egész kommunizmusdi hiábavaló volt.
A másik érdekes vetülete a dolgognak, hogy a kommunista párt sem erölteti a kommunista retorikát és nem határozza meg kínát mint kommunista ország.
A nagy kérdés, hogy akkor viszont micsoda?
Néhány évvel ezelőtt kitettek a Konfuciusz szobrot a Tienanmen térre pont a pártszékházzal szembe. Még be sem fejezték a felállítást, de el is bontották.
Ha opció is volt a felső körökben a lassú demokratizálódás mint cél, szerintem már elvetették, marad a régi bevállt konfúciuszi út. Csakhogy ezt még senki nem vállalta fel.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
leszámítva). De símán belefér, hogy a bolygonkón lévő összes ország összes hadereje kevés lenne, egy hagyományos háború megynerésére az amikkal szemben, ha a cél az amerikai szárazföld lenne. Többször végigvettük, hogy az oroszok egy hagyományos konfliktus, lehetsége, hogy egy NATO középhatalommal sem lennének képesek megnyerni.

Az első mondat teljesen tiszta, hiszen el sem jutnának az amerikai kontinensig. A második viszont téves, az oroszok ÖNMAGÁBAN bármely NATO-középhatalmat simán képesek lennének lenyomni hagyományos hadviseléssel, csak épp ez a felállás nem reális. A valóság ott van, hogy orosz-NATO katonai konfliktus esetén egyik NATO-középhatalom sem lenne egyedül, hacsak el nem követi azt a dőreséget, hogy ők egyedül támadják meg Russiát, amire a kötelező NATO-segítségnyújtás nem vonatkozik. A kétféle esetben már nem ugyanaz a falat lenne, más-más benne a hús/mócsing/csont aránya.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Mackensen miért fontos, hogy Kína minek nevezi magát? Észak-Korea a nevében demokratikus, a valóságban meg nehezen nevezhető annak, Szíriát diktatórikusnak mondják attól függetlenül, hogy Assad már választást nyert, már Magyarországgal kapcsolatban is diktátoroznak, az EU szavakban demokratikus, de brüsszel fele nézve inkább autokráciát látsz, mert egyfolytában nyomást gyakorolnak, összességében meg egy neo-arisztokrácia az egész, mert lentről a tömeg már nem dönti el, hogy ki kerüljön pozícióba, de ez igaz az USA-ra is. Kína meg kőkemény kapitalista a bizonyos kommunista jegyekkel.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
A Fekete-tengeren három NATO tagállam is van. Amerikai hadihajó símán mehet oda is. Aki az amerikai hadigépezethez a oroszt bármi szinten is hasonlítgatni akarja, az hiába olvasgatta ezt a fórumot éveken át (atomot leszámítva). De símán belefér, hogy a bolygonkón lévő összes ország összes hadereje kevés lenne, egy hagyományos háború megynerésére az amikkal szemben, ha a cél az amerikai szárazföld lenne. Többször végigvettük, hogy az oroszok egy hagyományos konfliktus, lehetsége, hogy egy NATO középhatalommal sem lennének képesek megnyerni.

Azzal egyetertek, hogy az egesz vilag osszefogva is keves lenne az amerikai szarazfold ellen. Az USA sem tudna mar elfoglalni egy kozephatalmat sem. Pl. Irant sem tudna elfoglalni. Legyozni igen, de elfoglalni nem. Egyszeruen tul sok lenne az amerikai vesztesseg es a sajat lakossaga miatt visszavonulna, mint Vietnamban.
Az oroszokbol konnyebben kinezem, hogy el tudnak foglalni pl. Lengyelorszagot, mert naluk kevesbe szamit a vesztesseg es hamarabb fognak szetbombazni egy lakotombot is gerillak utan kutatva.
 
Status
Not open for further replies.