[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

xfotel

Member
2013. április 10.
960
8
18
azt mondják hogy mélyponton az amerikai termőföld ára és kínai fedőcégek nagy iramban vásárolják fel a farmokat. lehet hogy az amerikai-kínai összefonódással kapcsolatos fogalmainkat csak a jéghegy csúcsa alapján alkottuk és igazából valami összeolvadás jellegű folyamat lesz a következő évtizedekben?
 

vendeg2

Well-Known Member
2015. február 6.
513
471
63
azt mondják hogy mélyponton az amerikai termőföld ára és kínai fedőcégek nagy iramban vásárolják fel a farmokat. lehet hogy az amerikai-kínai összefonódással kapcsolatos fogalmainkat csak a jéghegy csúcsa alapján alkottuk és igazából valami összeolvadás jellegű folyamat lesz a következő évtizedekben?

Ausztráliában is felvásárolják a csődbement farmokat. A környékünkön sok virágtermesztéssel foglalkozó cég van, rengeteg a kínai munkás és a tulajdonosok egy része is az. Ha valaki el akarja adni a farmját és vörös termőföldje van a kínaiak bármit megadnak érte. Na nem a vörös szín miatti nosztalgia hanem itt az a jó termőföld ismérve.
 

pannonia13

Member
2016. március 13.
54
1
8
Elmélkedések az EU-török és a török-IÁ viszonyok halk de érzékelhető változásairól:

http://nagypolitika.hu/2016/05/14/eszkalalodo-problemak/

http://nagypolitika.hu/2016/05/14/erdogan-europa-lehetosege/
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Itt az orosz válasz a NATO rakétapajzsra: radarállomást telepítenek a Krímre
http://oroszhirek.hu/politika/5712-itt-az-orosz-valasz-a-nato-raketapajzsra-radarallomast-telepitenek-a-krimre
 

2ndt

Well-Known Member
2015. július 9.
2 634
1 384
113
Hat, valasznak eleg harmatos. Minimum kubai orosz raketapajzs lenne elvarhato, bar bizonyos szempontbol jobb igy, kevesebb a konfliktusok lehetosege.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Földi László: Migráció - Újabb molesztálások Németországban
http://www.hirado.hu/videok/migracio-ujabb-molesztalasok-nemetorszagban/


Földi László: aki csatlakozik az IÁ-hoz, vagy akár csak támogatja, azt ki kell iktatni
https://www.youtube.com/watch?v=enIUjxjqPRU


Földi László: "Muszáj lesz kizárni Törökországot a NATO-ból"
https://www.youtube.com/watch?v=Mx8jq9z4Xm8
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
A Védtelen Európa - Georg Spöttle előadása Gödöllő, 2016. április 29.
https://www.youtube.com/watch?v=jbofO5UHJ1w
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
<blockquote rel="haubagoi">
Megj. 4: A selyemút elvágásához az USA-nak Oroszo.-ra is szüksége van.

Mivel az újkori selyemút 100%-a Oroszországon keresztül húzódik nehéz lehetett erre rájönnöd.</blockquote>

Eltorro -

bővebben itt válaszolnék pökhendi kioktatásodra, miszerint az újkori selyemút 100%-a Oroszországon keresztül húzódna.

Hát nem.

Watch and learn:

135286862_14608812548871n.jpg


http://news.xinhuanet.com/english/2016-04/17/c_135286862.htm

<b>China's 'New Silk Road' Vision Revealed</b>

"According to the map, the land-based “New Silk Road” <b>will begin in Xi’an</b> in central China before stretching west through Lanzhou (Gansu province), Urumqi (Xinjiang), and Khorgas (Xinjiang), which is near the border with <b>Kazakhstan</b>. The Silk Road then runs southwest <b>from Central Asia</b> to northern <b>Iran</b> before swinging west through <b>Iraq, Syria, and Turkey</b>. <b>From Istanbul</b>, the Silk Road crosses the <b>Bosporus Strait</b> and heads northwest through Europe, including <b>Bulgaria, Romania, the Czech Republic, and Germany</b>. Reaching Duisburg in Germany, it swings north to <b>Rotterdam</b> in the Netherlands."

http://thediplomat.com/2014/05/chinas-new-silk-road-vision-revealed/
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
De itt van mégegy térkép, ha egy nem lenne elég:

(a piros vonalat kell nézni)
xinjiang-graphic.jpg


China pushes for revival of Silk Road to boost trading links with neighbours

http://www.scmp.com/news/china/article/1657213/road-chinas-past-future

Ezek alapján a kínai új selyemút pont Oroszország kikerülésére jött létre, hogy Közép-Ázsián, Törökországon és a Balkánon keresztül, közvetlenül, Oroszország kihagyásával kösse össze Kínát és az EU-t.

(Ja, az a kábításnak tett kitérő Romániából Ukrajnán keresztül (LOL) Moszkávába, majd onnan Legyelországon keresztül Németo.-ba, nagyon hihető...)
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Itt a Nagy sakktáblán válaszolnék:

haubagoi:"2. Nem partraszállást kell vizionálni, hanem tengeri blokádot + a selyemút elvágását közel-keleti és közép-ázsai káosz-csinálással."
Hm, csak nekem cseng ismerősen ez a scenario? A Japánok anno pont valami ilyesmiért ugrottak neki az USA-nak. Csak most az Amerikai Sas nem a kis sárga Csőrikét abajgatja, hanem a Nagy Vörös Sárkány-t készül tökön rúgni. A Sárkány meg bizonyára nem rajong az ilyesmiért...
...
Felfüggeszti szállítmányait az USA-ba (kb. minden a ritkaföldfémektől kezdve a processzoron át a mikrosütőig). <b>Mivel az USA cégei már mind kiszervezték Kínába a gyártásukat, ezek a gyárak el lesznek vágva.</b>
Ha nem is lesz nukleáris adok-kapok, a 2. pontod gyorsan megreccsenti előbb magát az USA-t, aztán az egész világgazdaságot. (És Kína simán túlélné. Ugyanis az átlag kínainak nincsenek akkora igényei -elvan néhány tál rizzsel-, mint Átlag Joe-nak, aki fellázad, ha nem fog kapni nagyképernyős tévét, vagy iPhone-t)

Köszönöm szépen, hogy kimondtad azt a problémát, amely a migránsos teóriám alapja.

Miszerint:

Mivel az USA cégei már mind kiszervezték Kínába a gyártásukat, az USA addig nem tud Kína ellen tengeri blokádot alkalmazni (és a NEM Oroszországon keresztülmenő kínai selyemutat sem tudja elvágni), amíg ezen kiszervezett gyártást az USA-ba és az EU-ba vissza nem hozták.

<b>Ezért az első lépés ahhoz, hogy az USA Kínát tengeri blokád alá tudja helyezni (és hogy a NEM Oroszországon keresztülmenő kínai selyemutat el tudja vágni),</b> ezen kiszervezett gyártás visszahozatala az USA-ba és az EU-ba.

És mivel persze az USA nem hülye, a high-tech gyártást saját magához az USA-ba, a low-tech gyártást pedig az EU-ba fogja visszahozni.
A low-tech gyártáshoz pedig az EU-ban a migránsokat kívánják alkalmazni.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Ugye tudod, hogy ha te rájöttél erre a tervre, akkor sanszosan a kínai titkosszolgálat is? Így könnyen meg tudná akadályozni az egészet azzal, hogy most azonnal államosítja az összes Kínában levő nyugati céget és embargózza ő most az USA-t.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Hóbagoly:

<i>Egy USA-Oroszo. paktumra egyébként az USA szerintem jobban rászorul, mint Oroszo., mert ha nem jön létre ez a paktum, akkor Oroszo. marad Kína mellett és ez az USA bukásával fog járni. Az persze már más kérdés, hogy az USA bukása után Kína bosszút fog állni Oroszo.-on az USA-val való paktum-kísérletéért, de ez már az USA-n nem fog segíteni.</i>

A politikában nincs bosszú, érdekek vannak. Ha lecserélődik a vezető elit, két ellenséges ország simán a legjobb szövetséges lehet egymással (lásd Németország-Franciaország a 2. vh után, de akár az USA-Magyarország viszony alakulása a baloldali kormány után). Sőt néha mégcsak le sem kell cserélődjön az elit, ha úgy tartja az érdek, akkor szövetkeznek az országok, aztán meg háborúznak. Pl. német-szovjet szövetség Lengyelország elfoglalásakor, utána háború, szovjet-angol-USA szövetség, majd hidegháború.

<i>Még ez nem biztos, de szeretném, hogy így legyen, igen.</i>

Egyébként te kinek szurkolsz és miért? :)
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Ugye tudod, hogy ha te rájöttél erre a tervre, akkor sanszosan a kínai titkosszolgálat is? Így könnyen meg tudná akadályozni az egészet azzal, hogy most azonnal államosítja az összes Kínában levő nyugati céget és embargózza ő most az USA-t.

Ha-há! Csak épp az igazi stratégia nem azért működik, mert titkos, hanem azért, mert nem eszik olyan forrón azt a kását!

Ugyanis, Kína hiába tudja ezt, ha most még katonailag nem olyan erős, hogy ezt a bizonyos államosítást és embargózást meg merje lépni!

Nem hiszed? Akkor gondolj arra, hogy Angela Merkel is tudja, hogy lehallgatják az egész kormányát, és mégsem tud ellene tenni semmit!

Vagyis, az a lényeg, hogy az amerikai cégeket addigra kell kimenekíteni Kínából, mikorra Kína katonai ereje eléri azt a szintet, hogy államosítson és embargózzon. De addig még van idő!

(Ezt az időt kell okosan felhasználnia az USA-nak arra, hogy visszahozza a gyártást az USA-ba és az EU-ba.)
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Hóbagoly:

<i>Egy USA-Oroszo. paktumra egyébként az USA szerintem jobban rászorul, mint Oroszo., mert ha nem jön létre ez a paktum, akkor Oroszo. marad Kína mellett és ez az USA bukásával fog járni. Az persze már más kérdés, hogy az USA bukása után Kína bosszút fog állni Oroszo.-on az USA-val való paktum-kísérletéért, de ez már az USA-n nem fog segíteni.</i>

A politikában nincs bosszú, érdekek vannak. Ha lecserélődik a vezető elit, két ellenséges ország simán a legjobb szövetséges lehet egymással (lásd Németország-Franciaország a 2. vh után, de akár az USA-Magyarország viszony alakulása a baloldali kormány után). Sőt néha mégcsak le sem kell cserélődjön az elit, ha úgy tartja az érdek, akkor szövetkeznek az országok, aztán meg háborúznak. Pl. német-szovjet szövetség Lengyelország elfoglalásakor, utána háború, szovjet-angol-USA szövetség, majd hidegháború.

<i>Még ez nem biztos, de szeretném, hogy így legyen, igen.</i>

Egyébként te kinek szurkolsz és miért? :)

USA, Izrael, Oroszország :)

azzal a kitétellel, hogy az USA nehogy kinyírja Oroszországot, mert akkor morcos leszek! :)
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
<blockquote rel="blitzkrieg">Hóbagoly:

<i>Egy USA-Oroszo. paktumra egyébként az USA szerintem jobban rászorul, mint Oroszo., mert ha nem jön létre ez a paktum, akkor Oroszo. marad Kína mellett és ez az USA bukásával fog járni. Az persze már más kérdés, hogy az USA bukása után Kína bosszút fog állni Oroszo.-on az USA-val való paktum-kísérletéért, de ez már az USA-n nem fog segíteni.</i>

A politikában nincs bosszú, érdekek vannak. Ha lecserélődik a vezető elit, két ellenséges ország simán a legjobb szövetséges lehet egymással (lásd Németország-Franciaország a 2. vh után, de akár az USA-Magyarország viszony alakulása a baloldali kormány után). Sőt néha mégcsak le sem kell cserélődjön az elit, ha úgy tartja az érdek, akkor szövetkeznek az országok, aztán meg háborúznak. Pl. német-szovjet szövetség Lengyelország elfoglalásakor, utána háború, szovjet-angol-USA szövetség, majd hidegháború.

<i>Még ez nem biztos, de szeretném, hogy így legyen, igen.</i>

Egyébként te kinek szurkolsz és miért? :)

USA, Izrael, Oroszország :)

azzal a kitétellel, hogy az USA nehogy kinyírja Oroszországot, mert akkor morcos leszek! :)</blockquote>

És mi hasznunk lesz nekünk mindebből? Vagy tán tervezed a kitelepülést Izraelbe? :)
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
<blockquote rel="blitzkrieg">Ugye tudod, hogy ha te rájöttél erre a tervre, akkor sanszosan a kínai titkosszolgálat is? Így könnyen meg tudná akadályozni az egészet azzal, hogy most azonnal államosítja az összes Kínában levő nyugati céget és embargózza ő most az USA-t.

Ha-há! Csak épp az igazi stratégia nem azért működik, mert titkos, hanem azért, mert nem eszik olyan forrón azt a kását!

Ugyanis, Kína hiába tudja ezt, ha most még katonailag nem olyan erős, hogy ezt a bizonyos államosítást és embargózást meg merje lépni!

Nem hiszed? Akkor gondolj arra, hogy Angela Merkel is tudja, hogy lehallgatják az egész kormányát, és mégsem tud ellene tenni semmit!

Vagyis, az a lényeg, hogy az amerikai cégeket addigra kell kimenekíteni Kínából, mikorra Kína katonai ereje eléri azt a szintet, hogy államosítson és embargózzon. De addig még van idő!

(Ezt az időt kell okosan felhasználnia az USA-nak arra, hogy visszahozza a gyártást az USA-ba és az EU-ba.)
</blockquote>

De hisz nem is kell nagyobb katonai ereje legyen Kínának.
Mivel atomfegyver nélkül az USA már ma sem tudja legyőzni Kínát a háború elhúzódna, az USA pedig összeomlana az importkiesés miatt.
Egyébként én abban sem vagyok biztos, hogy Japán, Korea, Ausztrália vagy akár az európai országok az USA mellé állnának.
Szinte mindenkinek fontosabb a kínai kereskedelem, mint az amerikai. Pl. Ausztrália teljesen a kínai kereskedelemre van szorulva, az USA-val alig van gazdasági kapcsolata. Inkább semleges maradna egy csomó ország, mert nem tudnák hiányolni a kínai kereskedelmet.
Ha az USA korlátozná a kereskedelmet, a semleges országok szép sorjában Kína mellé állnának. Hasonló lenne, mint az első világháborúban, amikor a németek próbálták a tengeralattjárókkal elvágni a világpiactól Angliát.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Itt válaszolok én is a Magyarországos helyett:

<i>Így van, ezt azért teszi Oroszország, hogy Kína képessé váljon az USA legyőzésére. Miért? Mert ellenkező esetben Kína nem az USA, hanem Szibéria ellen fordulna. (Így viszont nem fordul, mert nagyobb ambíciói vannak, amelyhez átmenetileg az oroszokra is szüksége van.)</i>

Ezt most nem értem. Oroszország most akkor az USA-t vagy Kínát akarja győztes helyzetbe hozni? Eddig azt mondtad, hogy az USA-val fog össze. De ha az USA-val fog össze, akkor Kína nem tudja azt legyőzni, ezért Szibéria ellen megy (szerinted).
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
<i>Ha az USA meggyengül, netán összeomlik, akkor az EU/Németország és Kína kétoldalról összeroppantják Oroszországot. EU/Németország kitolja a határait az Urálig, Kína pedig megszerzi Szibériát. Ezért az USA kiütése nem lehet Oroszo. célja. Tehát Oroszországnak nem jó, ha "Innentől, az Usának csak lefelé lesz, még ha csak szép lassan is".</i>

És mit kezdene Németország egy Urálig terjedő területtel? Akkor már nem Németország lenne, hanem Oroszország, ugyanis több lenne az orosz egy ilyen országban. :)
 

Eltorro

Active Member
2010. szeptember 27.
1 394
2
38
135286862_14608812548871n.jpg


Szerintem is logikusabb Isztambulon keresztül vinni Moszkvába, mint közvetlenül áttolni a néhány éve felújított Transszibériai vonalon...

MAP-Contacts_0.jpg


Pökhendiségből még hozzátenném, hogy március óta Kazahsztán nem enged át a területén olyan árut ami Ukrajnát is érintené.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Földi László titkosszolgálati szakértő szerint a menekülthullám maga egy terrortámadás méghozzá az európai léttel szemben.
http://www.hirado.hu/2016/05/17/foldi-a-migracio-egy-terrortamadas/


Spöttle: prostituáltnak tartják az európai nőket
A biztonságpolitikai szakértő személyes afganisztáni tapasztalatai szerint a mecsetekben eleve azt tanítják, hogy az európai nő prostituált, mindenre kapható. Azt pedig, hogy a mi kultúránk alapvetően más, mint az övéké – a nők nem burkában járnak, autót vezetnek, önálló életük lehet, a ranglétrán magasabban állhatnak, mint a férjük, egyszerűen nem tudják felfogni, olyan, mintha azt mondanánk nekik, „parti van a Holdon” - mondta a legújabb berlini molesztálásra utalva.
http://www.hirado.hu/2016/05/18/spottle-prostitualtnak-tartjak-az-europai-noket/
 
Status
Not open for further replies.