[HUN] Védelempolitika

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 502
14 903
113
azt készséggel elismerem, hogy a magyar hadiipar Hi-tech..... Ráadásul stealth is. Mert én még nem látom. Francba, hova tettem a fehér botom?
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
@doca

Nem sok az, talán még kevés is.

Feltételezem, hogy tankot úgy akarsz gyártatni, hogy nagyrészt hazai legyen. Egy épkézláb tankhoz jelenleg kb. semmink nincs. Nagy koponyáink 10 év alatt meg tudnának álmodni egy működőképes konstrukciót, 5 év alatt összehoznak egy egyedileg gyártatott prototípust (külföldi gyártókkal, mert ott meg van a megfelelő technológia), vele párhuzamosan meg 20 év alatt felhúzzák a háttéripart alapvető dolgokra.

Persze itt már bejönnek olyan nyalánkságok, hogy ha fel is fegyvereztük páncélosokkal a Honvédséget, akkor mit kezdünk a már kiépített iparral, mert önmagát nem fogja tudni eltartani. Gyárthatnánk további páncélosokat eladásra, de mivel nyugaton mindenki leépít, ezért csak az ázsiai piac maradt, ott meg nem rúghatunk labdába az oroszok, németek és ukránok ellen.

Ezekből kifolyólag én értelmetlennek tartom egy magyar páncélos fejlesztését és gyártását. Más irányba kell elindulni a magyar hadiiparral.

(Ellenben T-72 modernizációban van fantázia és piaca is lehet, már ha minőségi rendszert tudnánk kínálni elfogadható áron.)
 

specialist

New Member
2011. november 11.
22
0
1
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Hi-tech hadiipari fejlesztések a Magyar Honvédségnél
Egyáltalán van megfelelő géppark amit lehet modernizálni,vagy kb. egy tucaton kívül minden szét van rohadva? Olyat is olvastam,hogy Izrael feltuningolta a grúz T-72eseket mindenféle csecsebecsével.
Ha meg nincsenek a tankok modernizálandó állapotban,akkor lenne értelme(lehet,hogy most hülyeséget mondok) venni használt tankokat(Leopard 1,T-80,M60A3) és azokat egyedül,vagy segítséggel modernizálni?
Vagy a modernizálás egyáltalán nem járható út? Szerintem mindig gazdaságosabb,mint ilyen anyagi helyzetben modernizálni,mint újat venni,hiszen azért nagyon nincs is kivel versenyezni,és a körülöttünk lévő országok is(ha jól tudom) modernizált T-72eseket használnak.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 502
14 903
113
Komolyra fordítva....... a javító/karbantartó kapacitás újjáélesztésének/fejlesztésének lehet jövője. De ahhoz is oltári pénz kellene. Kicsi a piac. Még ha exportpiacokat szereznénk, akkor is nagyon hosszú távú megtérüléssel kell számolni.

Szerintetek melyik kormány vállalná be a 4-8 év fölötti megtérülést? 

Pénz még csak lenne. Szándék és lelkesedés szintén. De már megint a politiika..... Hmmm....
 

csutak

New Member
2011. július 18.
6
0
1
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Hi-tech hadiipari fejlesztések a Magyar Honvédségnél
Próbálom követni autószerelőként, kamionsofőrként és rádióamatőrként (magyarul tájékozott vagyok a lehetőségek határain belül) a fejleményeket.
Szegény Hende úgy van mint Adolf 1944 őszén aki várta a csodafegyvert.
Nem nézem le a magyar szellemi termékeket, sőt!
Magyar volt a Manhattan terv elindítója, Szilárd Leó, Teller Ede, Wigner Jenő majd később Neumann János !
De nekik annyi lehetőségük volt amennyit ez a kis nép ha bele gebed sem képes megadni:(
Szóval bocs a hosszú szövegért, de a szokásos lufit láttuk elereszteni érdemi tartalom nélkül ...
Nem akarom lenézni a politikusainkat de szakmai kérdésekben ők abszolúte nem kompetensek.
Lesz lóvé a barátoknak "oszt annyi", ahogy Viktor mondta.
 

doca

Member
2010. szeptember 14.
557
1
16
Valószínű, hogy már zárt ajtók mögött vannak elképzelések a harckocsinem jövőjéről és a német Leo2-ket fogják a börzén megvenni és lehet lesz hazai T-72 modernizáció(gondolom import felszerelésekből). Én pl. munkagépeket gyártanék a jövőben és kiépítenék egy komolyabb öntözési csatornarendszert, amivel bőségesen lehetne szerte az országban locsolni a földeket, mindezek a vizek az áradások felfogott vizei lennének elvezetve, de ez tényleg teljesen civil, de szerintem megtérülne. Azért egy lánctalpas munkagép kifejleszése és tömeggyártása is komoly mérnöki feladat és még lehet egy esetleges hk. fejlesztésben is lehetne használni az eredményeket.
 

vajk

Member
2012. október 23.
45
0
6
Minek ide ütőképes hadsereg, hiszen a NATO tagjai vagyunk! Majd a Románok és Szlovákok megvédenek minket, ha valami baj történne (pl hatalomellenes, ergo kizsákmányolás ellen lázadás). Így gondolkodnak ennek a liberális köztársaságnak a mindenkori vezetői és terepjárós, buszos és teherautós flottán kívül másra nem igen lehet számítani. Főleg, hogy csődben az ország. :( Egyébként pedig szerintem lánctalpas tankok beszerzése (kifejlesztésről nem is beszélve) nem lenne előnyös, hanem könnyű harckocsikat/tankvadászokat kéne beszerezi (pl AMX-10RC, Centauro, Kornet-EM). De már megint ott tartunk, hogy álmodik a nyomor.
 

ifff

Member
2013. február 4.
71
0
6
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Hi-tech hadiipari fejlesztések a Magyar Honvédségnél
Abban igazuk van, hogy ezt az irányt erősítik. talán folytatni lehetne a haditechnikai Hivatal újbóli megerősítésével. vagy mondják, hogy ez nem kell éás tegyék ki egy már meglevő HM cégbe. De adjanak nekik több költségvetést. A K+F az egy költséges játék.
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 020
113
borisz said
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Hi-tech hadiipari fejlesztések a Magyar Honvédségnél
@zotyek78
Ne viccelj.Ostobaság abból kiindulni, hogy 70 éve mit gyártottak itthon.
Jó, ha először az AK-kat tudják modernizálni.

Egyébként gondoljatok csak utána, az elmúlt pár évben (eemútnyócév :D )hány T-72-est láttatok működni egyszerre?

Én majd akkor hiszem el ezeket a csodákat, ha már sorozatban gyártják őket.
Hát most a semmiből összedobták ezt a Komondort is... Nem mondom, hogy most idecsődül tőle a világ, de szerintem nem ott van a gond, hogy ne tudnánk kifejleszteni valamit, mert hót kukák a magyarok, hanem ott, hogy nincs pénz, meg ahogy mások is írták nem is lenne jó üzlet. Én is azt osztom, hogy harckocsik, IFV-k, APC-k terén elsőként mindenképpen licence-et lenne érdemes venni (ezekre mind ott lehetne a Rába), és később, pl. a V4-el közösen fejlesztgetni. Mindjárt más ugye, ha a fejlesztési költségek és ötletek 4 fél között oszlanak meg. De pl. Izrael is jó partner lehetne ebben vagy az ukránok.

Ami még nagyobb feladat lenne, de én nagyon örülnék neki, ha helikoptert csinálni... Szintén mehetne V4-el vagy lengyeleknek (nekik ugye van is már tapasztalatuk ebben) vagy a másik két említett országgal. Helikopterre elméletileg mindig szeretne költeni országunk, és én úgy látom, hogy itt lehetne is elmenni olyan irányba, ami nincs kiaknázva (tehát exportképes cuccot tervezni). (Alacsony észlelhetőségű projekt -Comanche ugye- amcsik részéről lefújva, konkrétan olyasmi hibrid, mint a Mi-24, nincsen - ugye mi28-ba 4 utas rakható a csomagtartóba- illetve pl. az önvédelem terén is lehetnének még ötletek, pl. http://en.wikipedia.org/wiki/Arena_Active_Protection_System csak helikre átültetve, meg rámenni modularitásra -pl. ugye fejlesztettünk már sugárzásmérő konténert- hogy minél több feladatra lehessen használni.)

Az AH-64 is, amiről talán mondhatjuk, hogy a jelenlegi legjobb harci heli, 80-as évekbeli fejlesztés. Persze toldozzák-foldozzák folyamatosan, hogy a legjobb is maradjon, de az alap akkor is 30 éves konstrukció.
 

elmentek

Member
2013. február 3.
46
7
8
zotyek78 said
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Hi-tech hadiipari fejlesztések a Magyar Honvédségnél
A tárgyaló meg mozgó wc-s buszt én sem értem, hogy miért lenne jó... Persze belvárosban lehet, hogy jó így közben várost nézni, de terepre ugye nem annyira tuti egy puszi.
A nano bevonat meg a drón szimpi, bár ez utóbbi a kép alapján nem tűnt annyira lehengerlőnek.
Kézifegyverek meg nyílván nagyon jó, ha gyártja magának egy ország...
Remélem mindezek mennek majd exportra azért, mert amúgy az tényleg jó, hogy legalább valami van. :) 


<p class="new-blogpost-comment-notice"> 


<p class="new-blogpost-comment-notice">Jó a busz nem lesz tank, és tereprali bajnok, és nem váltja meg a világot, de ha ennyit fog tudni terepezésben az már lesz valami... 


<p class="new-blogpost-comment-notice"> 


<p class="new-blogpost-comment-notice">http://iho.hu/hir/megmenekult-az-alfa-08-130314  én úgy tudom oda vissza megjárta.  
 

mrteddy

New Member
2010. április 19.
18
0
1
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Hi-tech hadiipari fejlesztések a Magyar Honvédségnél
bocs a tegnapi hangnemért, csak egy nehéz nap után gondoltam kikapcsolódásként olvasgatok egy kicsit, de nem jött össze...

zotyek78 és elmentek: köszi a linket, de sajnos ott sem látszik az első 25 hozzászólás csak 26-tól, és nálam nem lehet visszalapozni mint régen...
20.0-ás tűzrókám van, aki tud lapozni mit használ?
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 558
113
mrteddy said
<p class="new-blogpost-comment-notice">
20.0-ás tűzrókám van, aki tud lapozni mit használ?
Eddig 19.0.2-est, azelőtt meg az azelőttieket, most már a 20.0-ásat. Megy itt minden, lapozás, idézés, csak az oldal kurvalassú, a fórum meg katasztrófálisan lassú, de azt igérték a fejesek, hogy már tesztelnek egy új valamit ami felpörgeti a dolgokat.
 

therob

Active Member
2012. december 26.
924
249
43
Jajajaj... Megfájdult a fejem mire végigolvastam ezt a cikket.

-drón: meg kell nézni a képet sokat elárul milyen "komoly" hi-tech gép.....

-fegyverek: röhej a P9RC, a Szép mesterlövész puska, az AK modernizáció meg annyi, hogy bármelyik ország fel tud szerelni pár sínt. Inkább G-36-ot gyártanánk licenszbe.

-lopakodó bevonat: a világon néhány cég foglalkozik a témával olyanok ahol több forrás áll rendelkezésre.

-busz: valami kényelmes buszt kaphatna a sereg, mert van pár "rabszállító" busz amiben 10 percig nem tud ülni az ember mikor lövészetre mennek.

 

Nem értem a logikát, miért mindig egy telített piacra próbálunk betörni? Valaki írta a harckocsi gyártást. Azért a 20 darabért ami nekünk  kell kár sajátot fejleszteni. Komondor is egy fail. Mire megjött már leállnak már hasonló járművek gyártásával. Drónokat bárki tud csinálni.

Értem én, hogy a büszkeség meg minden....
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Hi-tech hadiipari fejlesztések a Magyar Honvédségnél
Rendesen reménytelen ebbe az Országba bármit is csinálni ilyen bandának , amiket írtok az szinte siralmas.

Mit vártok hogy RQ-170 Sentineleket gyártunk egyből ? ? egy 40 év kihagyás után ? ! ? Hát persze.... Most Gördülnek le a RÁBA gyárból a T-90 megszégyenítő tankok. Biliből ki a kéz és kicst realisztikusabban gondolkozzunk már.
Szerintem azért a térségben bőven jó hogy van egy saját hazai gyártású drónunk.
 

geza

New Member
2010. június 19.
25
0
1
 Akárhogy alakul azért következő választásokig mielőtt letennék a lantot azért sz.földi haderőnemre illene egy magyar korona iránt elkötelezett kormánynak , csak hogy ne érhesse szó a ház elejét legalább egy 100m Usd-nyi pénzt elkölteni -páncélozott harcjárműre+atgm-. És akkor ez kb.egyenértékű is lenne a 4éves tevékenységével a tárcának , de azt megelőző 2 évbe is már szörnyen kritikus állapotok uralkodtak . Nem az összteljesítmény a gond hanem a felelősség, ha nem lesz 2/3-d megint, vagy tiszta többség kezdődhet a 6 évvel ezelőtti nóta , sárdobálás, felellősség áthárítás, vagy csak szimplán elveszik a gyerek a sok bába közt - szokásos elszabotálásról fúrásról,alkukról nem beszélve. Most  csupán erkölcs és morál kérdése, ez nem akkora tétel légierőhöz képest, és a gripen szerződést is így sikerült megújítani kedvezménnyel hogy szárazföldiekre ugye vmivel több maradhasson.. 

Egyéb esetbe inkább nem is minősíteném a dolgokat. De  miért kell egyáltalán nekem ezt'et  ide beírni ??? És könyörgök ha lesz vmi ne titokba, fű alatt bonyolítsák,   az egész már most se ér annyit - őszintén szólva nem látom hogy ezt az országot mivel akarják 10év múlva is egybetartani - ..kisgömböccel :d ?
 

specialist

New Member
2011. november 11.
22
0
1
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Hi-tech hadiipari fejlesztések a Magyar Honvédségnél
Azért 20 tankkal ki lehetne törölni a puha kis popsinkat,annál jóval több kéne,szerintem egy olyan 100.

Meg kedves Vajk,itt (szerintem) nem az ütőképességről van szó. A NATO sem fog két óra alatt ideérni,nekik kell szerintem egy 3-4 nap míg mindent megterveznek,feltérképeznek,addig meg valamivel meg kéne védeni magunkat és arra ez ami most van nem elég!
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 020
113
Hát a tendencia, hogy egy európai ország hadseregében néhány 100 modern(!) tank van... Attól függően, hogy milyen egyéb cuccokat használnak, illetve milyen anyagi lehetőségük van. 100 tank, helikopterekkel és egyéb járművekkel elég lenne egy dandárunk számára. 2-3 dandárnál több nem is nagyon kellene egy ekkora országnak.

Azt, hogy ezzel mennyire tudnánk megállítani/feltartóztatni egy esetleges támadást, az már nyílván annak is a kérdése, hogy egyrészt milyen a képzés és felszerelés, illetve, hogy ki milyen taktikát használ... :)
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 558
113
Közben elraboltak Egyiptomban egy magyar katonát, egy megfigyelőt, de mire lejött a hír arra már ki is szabadították. Tudnak ezek valamit.
 
Status
Not open for further replies.