[HUN] Védelempolitika

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 019
113
molnibalage said
<blockquote>
Az ok, hogy ratyi állapotban vannak… De akkor más miért venné meg? :)

Egyes cégek rámozdultak asszem arra, hogy a vadászgép hajtóműveket az energetikai iparba tolják bele. Nem véletlen, hogy először a hajtóműveket akarták eladni és asszem a Solar Turbines tett is ajánlatot. Felújítva, a földön fixen beépítve sokáig elketyeghetnek. Kisméretű csúcserőműnek elvben nem rosszak.

Nyílván vannak, akiknek megérné ezeket úgy megvenni, hogy utána még meg kell őket kalapálni… Azt, hogy utána ezeket moderinázlni, azt valóban nem tudom, de inkább nyílván pénz kérdése van, mint technikai korlátja.

Technikai korlátja a legtöbb vad ötletnek nincs, csak racionalitásuk nemigen van.

Természtesen nem a Gripenek helyett értettem, hanem mellett "ARRA AZ ESETRE HA" majd valamikor esetleg szükség lenne rájuk. :)

A svédek állítgatják le az A/B Gripeneket úgy, hogy az üzemidő végének közelében nincsenek,. Ha sürgősen gép kell, akkor technikailag is legegyszerűbb a több Gripen. Az igazság meg az, hogy a gép gyorsabban lenne meg, mint a hozzájuk való pilóta... Ha fizetsz, akkor pikk-pakk előveszik és leporolják, mondjuk 1,5 év alatt. Egy pilóta kiképzése a 0-ról vagy 2-3 év. A pilóta nélkül a vadászgép meg csak egy nagy rakás vas meg más anyag, de nem harceszköz.</blockquote>
Hmm... Szóval azt mondod, hogy ha akarnánk, akkor viszonylag jó áron tudnánk majd még Gripeneket szerezni? Gondolom az is megoldható lenne akkor, hogy olyan formában modernizálják, mint ahogy most van nekünk C/D. Ez jól hangzik... Már csak az a kérdés, hogy ilyen-olyan okból akarunk-e a közeljövőben ukránokkal vagy inkább az oroszokkal boltolni... Ugye politikai/gazdasági (stratégiai is talán) szempontjai is lehetnek még annak, hogy honnan vásárolunk.
 
M

molnibalage

Guest
Hmm… Szóval azt mondod, hogy ha akarnánk, akkor viszonylag jó áron tudnánk majd még Gripeneket szerezni?
Nem tudom, hogy kinek mi számjt jó árnak. A jelenlegi Gripen szerződés szeritn a Gripenek fajlagos üzemeltetés költsége magasabbra adódik ki, mint az F-15E gépeké úgy, hogy a gépeket meg sem vettük...

Technikailag nem megoldhatatlan A/B Gripenből C/D-t csinálni, legalábbis tudtommal. Az C/D EBS HU is C/D törzsszekcióval és A/B szárnyakkal bírnak. A gépek elektronikája az, ami erősen eltér az első és második generációs Griffek között.

Magyarország számára teljesen logikátlan lenne orosz vadászgép rendszersítése a köv. 20 évben. A 10+10 Gripen szerződés kijelölte (sajnos?) a jövő útját. Ettől eltérni még drágább lenne, hiszen megint lehetne 0-ról kezdeni sokmindent...
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 019
113
Orosz gépekre leginkább akkor látnék esélyt, ha gyorsan kellene még 12-24 gép és használtan szereznénk ukránoktól/oroszoktól... Tény, hogy ezt a 24 gépet, amit el akarunk adni, nem 1-2 nap alatt lehetnek rendbehozni, pláne, hogy modernizáció nélkül nem is lenne túl sok értelmük. :S

Akkor már inkább még 12-24 Gripen használtan, ha szükség lenne további légi erősítésre.


Az pedig jó kérdés, hogy a jövőben, a 10+10 év után merre... Gondolom nekünk nem ártana továbbra is az oroszok és a nyugat között lavírozni. Jó kérdés, hogy a "nyugat" csak Európát vagy inkább Európát jelenti majd vagy a USA-t is. Illetve kivel és miért fontosabbak az alkudozások/helyezkedések. Ami a légi fölényt illeti, megint csak jó kérdés, hogy tudjuk fenttartani a térségben (már ha ez megvan pl. az ukránok ellen is). F-35-ösre túl sok esélyt nem látok... PAK-FA-ra többet, kérdés, hogy így előreláthatólag egy Gripen NG-vel összehasonlítva melyik lenne jobb... Illetve Ny-Európában hogy alakulnak majd a jövőbeni fejlesztések. (Egyelőre franciákról tudni ugye, hogy ők skippelik az 5. generációt.)
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 029
6 343
113
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Újra piacra dobják a MiG-eket
A 10 milliárd Ft, amit megcéloztak a 24 gépért és a 21 tartalék hajtóműért, kb.: 40 millió dollár. Egy új RD-33-as hajtómű 2 millió dollár (ha ez a 21 hajtómű tartalék és még nem használták, már ennek fel kellene keltenie az érdeklődést).

Azért ilyenkor eszembe jut, hogy 2006-ban az MSZP elengedte Irak 38 milliárd Ft-nyi államadóságát: http://gazdasag.ma.hu/tart/rcikk/c/0/148859/1
Nem vagyok én fösvény, de arról az Irakról van szó, akik az Oroszoktól 5 milliárd DOLLÁR, az USA-tól pedig 3 milliár DOLLÁR értékben vesznek fegyvereket. Szerintem a mi 38 milliárd Ft-unk (ami kb.: 160 millió dollár), csak zsebpénz, de abból a 38 millárdból még mennyi ideig lehetett volna üzemeltetni a Mig-eket? Segítek: 1993-tól 2010-ig kb.: 20 milliárd Ft-ot költöttek a Mig-29-esekre.
 

igla

Member
2010. június 20.
80
0
6
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Újra piacra dobják a MiG-eket
1. Molninak köszi az infót, hogy egy-egy ilyen hajtómű polgári felhasználásban is eladható termék - erre ezek szerint akár magyar cégek is licitálhatnának...

2. Atomerőmű kérdésben. Ha nem Urán, hanem Tórium alapon működnének (vagy fejlesztenék a lassan 50 éve csak a vezérlés szintjén korszerűsített technológiát) akkor töredék (Tórium esetébe ezrelékben mérhető) sugárzó anyaggal évezredekig ellenne az emberiség. Ez a jövő, a napelem, és társai egyenlőre technológiai demonstrátorok, de valóságosan még alkalmatlanok az energiagondok megoldására.

3. Korea mivel fizetne? Terroristákkal, vagy propagandistákkal? (valaki említette őket, mint vásárlókat)
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 104
1 975
113
igla said
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Újra piacra dobják a MiG-eket
1. Molninak köszi az infót, hogy egy-egy ilyen hajtómű polgári felhasználásban is eladható termék - erre ezek szerint akár magyar cégek is licitálhatnának...

2. Atomerőmű kérdésben. Ha nem Urán, hanem Tórium alapon működnének (vagy fejlesztenék a lassan 50 éve csak a vezérlés szintjén korszerűsített technológiát) akkor töredék (Tórium esetébe ezrelékben mérhető) sugárzó anyaggal évezredekig ellenne az emberiség. Ez a jövő, a napelem, és társai egyenlőre technológiai demonstrátorok, de valóságosan még alkalmatlanok az energiagondok megoldására.

3. Korea mivel fizetne? Terroristákkal, vagy propagandistákkal? (valaki említette őket, mint vásárlókat)
ÉK-t csak irónikusan említettem. Kábítószerrel tudnának fizetni. 
sf-laugh.gif
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
Elején laborcoznak , az szar de közepétől, már értelmes. 
Helikoptereknél nagyjából 100% kizárja az Olasz és Amcsi ajánlatot ( AW és UH ) , véleményem szerint  fél megoldásokat nem fognak választani ,ha Hende választ köv választások után.
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 019
113
Hát nem túl informális... Az tök jó, hogy lesz pályázat helikről, meg megállapodtak abban, hogy milyen képességekre van szükség, de ezt velünk nem osztották meg... Az is tök jó, hogy 2016-tól korszerűsítés, de erről sem beszéltek semmit, hogy milyen irányban vannak elképzelések... Azt meg végképp nem értem, hogy 14 Gripennel hogyan akarják Mo. és Szlovénia mellett KITELEPÍTETT gépekkel ellátni a kis balti államok légvédelmét. Oo Remélem ez azt is jelenti, hogy szereznek még be gépeket. :p
 

Batka

Member
2010. május 11.
128
2
16
zotyek78 said
Azt meg végképp nem értem, hogy 14 Gripennel hogyan akarják Mo. és Szlovénia mellett KITELEPÍTETT gépekkel ellátni a kis balti államok légvédelmét. Oo Remélem ez azt is jelenti, hogy szereznek még be gépeket.
Valahogy a cseheknek is sikerült. Kétszer. És harmadszor is sikerülni fog.

És nem szereztek be még gépeket. Ahogy Magyarország sem fog.

Olyan sokszor volt már róla szó, hogy miért fölösleges a gépek darabszámának növelésével foglalkozni.

Itt van egy működő rendszer, ennek a biztonságos üzemeltetése és lehető legjobb kihasználása a feladat. Ez is kihívás!

A mindenféle barkácsmegoldásoktól meg a jó Isten mentse meg a légierőt.
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 019
113
@Batka

"Valahogy a cseheknek is sikerült. Kétszer. És harmadszor is sikerülni fog."

Mármint a saját országukon kívül még 4 másik ország légvédelmét ellátni 14 géppel?

 

"Olyan sokszor volt már róla szó, hogy miért fölösleges a gépek darabszámának növelésével foglalkozni."

Mármint hol? Én úgy tudom, hogy többször is szóbakerült, hogy kellene, csak nincs rá pénz.

 

"A mindenféle barkácsmegoldásoktól meg a jó Isten mentse meg a légierőt."

Ezt nem tudom, hogy mire írhattad. :eek:
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
Én szerintem is teljesen  fölöslegess a gépek számát nővelni.
Gazdaságilag jelenlegi helyzetünkbe még 3-4 évig nem reális forgatókönyv. Ami reális cél lehet a pilóták számának növelése, duplázás, esetleg triplázás. Ha 14 géppel gyakorlatoztatsz mondjuk 42 pilótát  , szerintem kivitelezhető és ahogy Molin írta 1,5-2 év alatt meg leszállítják az újabb 28 db -ot és ha 42 db van az már potenciál, de akkor már Gripen NG kéne , az új radar és egyéb nyalánkságok miatt.
Oltári nagy hülyeség lene , ha most rendelnénk C-D gépeket , ami ugye már lassan 10-15 éves tech.
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
Ezzel kapcsolatosan kérdésem, hogy nagy különbség nem lehet az NG és C között ,nem ? Egy minimális átképzést igényel gondolom.
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 019
113
desertfox said
Én szerintem is teljesen  fölöslegess a gépek számát nővelni.
Gazdaságilag jelenlegi helyzetünkbe még 3-4 évig nem reális forgatókönyv. Ami reális cél lehet a pilóták számának növelése, duplázás, esetleg triplázás. Ha 14 géppel gyakorlatoztatsz mondjuk 42 pilótát  , szerintem kivitelezhető és ahogy Molin írta 1,5-2 év alatt meg leszállítják az újabb 28 db -ot és ha 42 db van az már potenciál, de akkor már Gripen NG kéne , az új radar és egyéb nyalánkságok miatt.
Oltári nagy hülyeség lene , ha most rendelnénk C-D gépeket , ami ugye már lassan 10-15 éves tech.
Ha még csak Szlovéniáról... Meg akár más szomszédos országokról lenne szó... De itt konkrétan arról volt szó, hogy kitelepítenek gépeket.
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 104
1 975
113
A riportban a szokásos maszatolás, semmi konkrétum. Évek óta ez megy. Majd a távoli jövőben, majd ha az ország gazdagi helyzete, majd 2016-tól stb. stb. 
sf-cry.gif


 

A szlovén légtértől nem kell megijedni, ugyanis ez nem azt jelenti, hogy ki kell települni.
 
Status
Not open for further replies.