[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
Úgy várom már azt a pillanatot, amikor egy magyar belpolitikával kapcsolatos topikunkban elhangzik a "Lehet, hogy igazad van, tiszteletben tartom a véleményedet és a politikai hovatartozásodat, valamint nem próbállak meg mindenképpen meggyőzni az igazamról." mondat, tényleg úgy várom, de valahogy soha nem akar elérkezni...
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 019
113
GrGLy said
Úgy várom már azt a pillanatot, amikor egy magyar belpolitikával kapcsolatos topikunkban elhangzik a "Lehet, hogy igazad van, tiszteletben tartom a véleményedet és a politikai hovatartozásodat, valamint nem próbállak meg mindenképpen meggyőzni az igazamról." mondat, tényleg úgy várom, de valahogy soha nem akar elérkezni...
Igazad van, tiszteletben tartom a véleményed... :)
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/magyarorszag/page-12/" rel="nofollow">GrGLy</a>: addig ne állj fél lábon, mert izomlázad lesz :D
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
T. <a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/magyarorszag/page-12/" rel="nofollow">sondor961</a>!

Lehet, hogy igazad van. Nem vitatkozok tiszteletben tartom a véleményed. :))
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
<a title="" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/magyarorszag/page-13/" rel="nofollow">xfotel</a>

A naperőműből 2Gw/h napi átlag kapacitást kiépíteni 3000 milliárd Ft. Mivel 20 év alatt teljesen avul és új kell, ez 60 évre számolva (atomerőmű élettartalma) 9000 milliárd Ft. 
Egy ilyen naperőművi park több mint 20 millió táblát tartalmazna amit karban és üzemben kell tartani. 500 táblánként 1 alkalmazottal számolva ez 40000 ember, akit folyamatosan fizetni kell. (most ne számoljunk az őrzéssel a folyamatos kábellopások miatt, itt ugye van réz bőven)
Ebből ki lehet találni milyen árban kapnád az áramot.

Egy EU-nak készített tanulmány szerint (egy osztrák prof. csinálta) az EU-n belül az energia termelési költsége rőmű fajtánként átlagban ezek:
(A termelés hagyományos és externális költségei)
Atom: 2.5 Eurocent/Kw/h
Kőszén: 5.5 Eurocent/Kw/h
Barnaszén: 6 Eurocent/Kw/h
Földgáz (kombi ciklus): 5 Eurocent/Kw/h
Folyami víz: 7 Eurocent/Kw/h
Szél: 13 Eurocent/Kw/h
Nap: 48 Eurocent/Kw/h

Ezek ugye az EU-s átlag számok, szóval országonként változhatnak, de szerintem így is szemléletes a felsorolás.
 
M

molnibalage

Guest
Tóriummal működő atomerőmű biztosan lesz, mert az emberiség mindig arra fog szavazni, hogy inkább legyen áram. Legfeljebb azt, mi már nem látjuk meg, mert a mai technológiához való ragaszkodás egyszerűen kitolja a gyakorlati alkalmazást. Ahogy szokták mondani, a kőkorszak sem azért véget, mert elfogyott a kő. Ez megfordítva is igaz. Nem azért nincs tóriumos erőmű, mert lehetetlen, csak azért, mert még van más megoldás az igények kielégítésére. Ha nem lesz, akkor marad ez.
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/magyarorszag/page-13/" rel="nofollow">imike</a>: :( 38 milliárd , jól ment akkoriban habzsi dözsi , a puma :D

Egyik ismerősöm a Paksi atomerőműben dolgozik , nem karbantartoként.  
A lényeg, hogy akármennyire félünk vagy szidjuk a atomenergiát még mindig ez a legolcsóbb és tisztább energiaforrás.
<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/magyarorszag/page-13/" rel="nofollow">fip7</a> egyébként kb. jó a számítás azt mondta ismerősöm MO -on 6 Ft/KW ra jön ki az atomenergia ennél olcsóbbat úgy sem találsz jelenleg. A csernobili reaktor egy szar régi reaktor volt primeres megoldással és egy zsákutcás grafit hütéssel, leírnám mi volt ott a probléma , de mind1.
A Magyarországi sokkal biztonságosabb mint a fukusimai , mert az is primeres, a paksi seconderes.
A lényeg hogy a fütőanyag amt felmelegít vizet , nem közvetlenül hajta meg a turbinát, hanem egy seconder kört átmelegit és az a secon. kör tiszta vize hajtja a turbinát. Sokkal biztonságosabb.
 

xfotel

Member
2013. április 10.
960
8
18
azt olvastam egy haditechnikai fórumon hogy a hasadóanyag az egy tiszta energiaforrás. úgyhogy most már tényleg kezdjünk arról beszélgetni, hogy akkor trinidad és tobago milyen harckocsit vegyen vagy hogy jobban megfelel-e a raptor burkina fasomnak. vagy jobbat mondok, politizáljunk, attól okosodik az ember.
 

Batka

Member
2010. május 11.
128
2
16
Ezzel az atomerőművel meg... a költségszámításoknál szokás rendszeresen figyelmen kívül hagyni az un "externáliákat" vagyis az olyan károkat, amelyek az üzemeltetéssel összefüggésben, de máshol merülnek föl.

Fukushima élesen rávilágított az atomerőművek egy eddig elhanyagoltan kezelt adottságára. Olyan nincs, hogy leállított atomerőmű.

Amíg a hasadóanyag a reaktorban van, addig a folyamatos hűtését biztosítani kell (és a reaktoron kívüli aktív cellákét is). Amennyiben a hűtés nem biztosítható, az erőmű bármilyen biztonságos legyen egyébként, le fog olvadni. Ennek időpontja is meg van. Általában olyan öt napra elegendő üzemanyagot készleteznek a tartalék dízelgenerátorok közelében. Ehhez hozzájön a hűtővíz elforralásának ideje, tehát egy kb. egy hétre "magára hagyott" (vagyis a villamos energia ellátásból kikapcsolódott) erőmű le fog olvadni.

(Fukushimában ehhez a körülmények miatt nem kellett egy hét, mivel a tartalékok szinte azonnal kiestek és később is előfordult, hogy a nagy munka árán beállított pótláshoz kifogyott az üzemanyag.)

Innentől pedig az a kérdés marad, hogy -akár Magyarországon- bármilyen okból elképzelhető-e egyhetes kiesés?

Ezt pedig képtelenség kizárni.

A világon ma termelik a valaha termelt legtöbb energiát. Azonban mind több jel arra mutat, hogy ezt a volument már nem lehet tovább emelni. A legnagyobb potenciál a takarékosságban rejlik.
 
M

molnibalage

Guest
@Batka

Láthatóleg közöd nincs az atomenergiáról és energetikához, ezért kérlek, hogy ne próbálj meg szakérteni. Ha kíváncsi vagy válaszomra, akkor nyiss egy megfelelő topikot és válaszolok ott.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
<a title="" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/magyarorszag/page-13/" rel="nofollow">Batka</a>

Atom témához, most magamat idézem egy régebbi hozzászólásból:
"(A termelés hagyományos és externális költségei)"

Benne vannak az externális költségek. A mostani Paks által termelt áram árában szintén benne van minden költség, a leállítással kapcsolatos is. Amúgy elég sok atomerőmű állt már le eddig a világon (lejárt az üzemidejük) és semmi kárt nem okoztak ezzel a környezetüknek. Sőt a kiéget radioaktív fűtőelemek feldolgozása és ártalmatlanítása is megoldott már technológiailag. (Csak olcsóbb elásni egyelőre 
sf-frown.gif
) Nagyon sok félelem az atomenergiával kapcsolatban általában teljesen alaptalan. 

 

A Gripen témához.

Szerintem egyelőre nem fenyeget minket akkora veszély, hogy 4 hónapra 4 gépet, ne tudnánk kitelepíteni. Ha bele gondoltok 10 gép marad itthon, egy akkora légtérre, mint amit kint elvileg 4-el védünk. Biztos meg lehet ezt oldani.
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
fip7 said
<a title="" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/magyarorszag/page-13/" rel="nofollow">Batka</a>

. A mostani Paks által termelt áram árában szintén benne van minden költség, a leállítással kapcsolatos is.
khmm.... nehezen hiszem el hogy valmelyik pártunk és kormányunk is eddig gondosan elrakta egy számlára a lebontáshoz szükséges öszeget...
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
<a title="" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/magyarorszag/page-14/" rel="nofollow">hiryu</a>

"khmm…. nehezen hiszem el hogy valmelyik pártunk és kormányunk is eddig gondosan elrakta egy számlára a lebontáshoz szükséges öszeget…"

 

Ez nem hit kérdése, hanem egy EU-s előírásé. Az erőmű maga rakja félre az összeget egy pénzügyi alapba. Ezt ellenőrzik is, tudtommal.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 070
10 687
113
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Elpazarolt ajándék - Mendemonda az Ex-NDK helikopterekről
@ fip7:
Ha EU-s előírás az más, akkor biztos betartják...
Hiszen amikor csak tudnak, betartanak.

Zotyek:
Szép dolog, hogy félted a hazát, de mit gondolsz, mennyi idő kell egy JAS-39-nek, hogy a Baltikumból hazarepüljön?
Tekintve, hogy kettő eleve készültségben van...
A Honvédséget már rég leszerelték.
Kb. ötezer fő harcoló.
Tudod te, hogy a droidhadsereg mekkora?
 
M

molnibalage

Guest
Abból az alapból épült Bátaapátiban a hulladék lerakó. Szóval igen, az alap létzik és köszöni szépen, jól megvan. Talán a keresőt is lehetne használni, mert sok infó hozzáférhető (még...), mert közérdekű adat.
 

Batka

Member
2010. május 11.
128
2
16
molnibalage said
@Batka

Láthatóleg közöd nincs az atomenergiáról és energetikához, ezért kérlek, hogy ne próbálj meg szakérteni. Ha kíváncsi vagy válaszomra, akkor nyiss egy megfelelő topikot és válaszolok ott.
 

Hallgatlak:

http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/atomenergia/
 

Batka

Member
2010. május 11.
128
2
16
<a title="" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/magyarorszag/page-13/" rel="nofollow">Batka</a>

Atom témához, most magamat idézem egy régebbi hozzászólásból:
"(A termelés hagyományos és externális költségei)"

Benne vannak az externális költségek. A mostani Paks által termelt áram árában szintén benne van minden költség, a leállítással kapcsolatos is. Amúgy elég sok atomerőmű állt már le eddig a világon (lejárt az üzemidejük) és semmi kárt nem okoztak ezzel a környezetüknek. Sőt a kiéget radioaktív fűtőelemek feldolgozása és ártalmatlanítása is megoldott már technológiailag. (Csak olcsóbb elásni egyelőre 
sf-frown.gif
) Nagyon sok félelem az atomenergiával kapcsolatban általában teljesen alaptalan. 

 

A Gripen témához.

Szerintem egyelőre nem fenyeget minket akkora veszély, hogy 4 hónapra 4 gépet, ne tudnánk kitelepíteni. Ha bele gondoltok 10 gép marad itthon, egy akkora légtérre, mint amit kint elvileg 4-el védünk. Biztos meg lehet ezt oldani.