A II. világháború (1939 - 1945)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
4 015
19 638
113
  • Tetszik
Reactions: L.O.B and jani22

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 254
4 658
113
Mekkora barom ez a Csunderlik. Egy igazi bolsevik gyökér.
Csak szűk szegmensből láttatja a történelem egy rövid szakaszát. Én is nagy élvezettel olvastam A.P. Taylor munkáit, igazán egyedi gondolkodásmód jellemzi - például, hogy az első világháború kitötésének oka a vasúti menetrendekben keresendő - de nem jelenti azt, hogy tuti igaza van (mondjuk azt sem, hogy mindenben téved...). Csundelik látványosan megfeledkezik a világháborút valódi világégéssé tévő eseményekről, amik ráadásul időben meg is előzték az európai eseményeket v.ö. japán-kínai konfliktus, és úgy egyben a japán terjeszkedési politika, valamint a Szovjetunió azóta bizonyítottan támadó szándékáról első körben a cári birodalmi területek visszaszerzésére, ami csak időben későbbi kezdetet jelentett volna egy európai konfliktus kitörésében. Részigazságokat meg könnyű mondani, ezt nap mint nap tapasztaljuk.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 775
9 532
113
Az első világháború azért tört ki, mert az országhatárok és gyarmatok, valamint az országok gazdasági ereje és fejlődési potenciálja között túl nagy volt az eltérés. Magyarul az erős és gyorsan fejlődő gazdaságoknak (Németország és Olaszország) kellett a gazdasági tér, ezért háború útján próbálták ezt megoldani. Mivel mindenkinek joga van fejlődni, a többi ország meg magától nem ad át gyarmatot és nem nyit meg piacot, ezért a felelősség nem csak az agresszort terheli, hanem mindenkit.

A második világháború meg azért tört ki, mert az elsőt lezáró béke nem oldott meg semmit, ellenben erős sérelmeket okozott. Kemény kérdés, hogy a másodikért is mindenki ugyanolyan mértékben felelős-e, vagy a rossz békekötés felelőseit nagyobb felelősség terheli-e?
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
16 439
22 926
113
portugál megfigyelők a keleti fronton, 1942. aug-sep
1000030266-webp.477138
1000030265-webp.477139
1000030264-webp.477140
 
  • Tetszik
Reactions: Filter and Flamand

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
16 439
22 926
113
A japán megadásánál, a japánokkal ellentétben az amerikai tisztek a khaki szolgálati egyenruhában
vettek részt.
MacArthur azt mondta: 'ha a khakiben harcoltunk ellenük, akkor a megadásukat is a khakiben fogadjuk'
Egyes történészek úgy vélik, hogy ez azt a benyomást is keltette a japánokban, hogy legyőzni őket és megadásukat elfogadni, csak szokásos meló része.
Mások szerint MacArthur rájött, hogy mivel a tengerésztisztek a hajón tartják a díszegyenruhát, így leköröznék az Army-t,
akiknek ilyen nem állt rendelkezésre helyben :D
GWgaw9BXwAAc1Ri


Japán '45-ben a tegnapi napon adta meg magát.
GWg9mSKWcAA2_qt
 
  • Tetszik
Reactions: Flamand