Magyarország légvédelme

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

exsorkatona

Active Member
2014. szeptember 18.
120
158
43
Ti most a "papír célokkal" végrehajtott tervtábla gyakorlatokra gondoltok?, amelyeknek az volt a célja, hogy az állományt gyakoroltassa. Az elméleti felkészültséget ellenőrizték, vagy gyakoroltatták vele. Itt nem csak a tervtábla kezelőket "mozgatták" meg az alakulatoknál, hanem a híradósokat és néha a végrehajtó lérak. harcálláspont ügyeletes tiszteket is. A különböző papír célokat (gyakorló, éles, saját, ellenség, azonosítatlan, polgári stb.) kellett elkülöníteni és az elméleti harci munkát végezni rajtuk. Az egyikre tevékenykedhettél, a másikra nem, ha beért az indítási zónába, a fontossági sorrendet felállítani közöttük.
A vadászoknak és a lérakosoknak jól elkülönített szektorok voltak, vannak kijelölve a tevékenységekre.
Ez a gyakorlás nem tévesztendő össze az ellenőrző célok (általában VSZ szintű) által végrehajtott, a tervezett katonai repülési feladatokat végrehajtó (nálunk heti 3 nap volt az oroszoknál szinte minden nap) és a hadgyakorlatok alkalmával végrehajtott tevékenységekkel. A hadgyakorlatokon is voltak speciális papíron végrehajtott manőverek, ahogyan most is vannak, ezek a törzsvezetési gyakorlatok. Itt nem a technikát és a végrehajtó állományt ellenőrzik, hanem a vezetést.

Hát, bevallom ebből alig értek valamit.

Lehet, hogy voltak papírcélos gyakorlatok is, bár én nem találkoztam a HÁP-on ilyesmivel.

Amikor „kitört a háború” lejött a parancsnok, bejelentkezett a kecskeméti zászlóaljhoz a többi századparancsnokkal együtt és nézte, hogy mi mit csinálunk. (A rajzolók fok/km-ben kapták a repgépek helyzetét és azt rajzolták, a diktorok meg adták tovább a zászlóaljhoz). A kecskemétiek déli pályát repültek, a pápaiak meg razgont. Hogy volt-e valami extra arra már nem emlékszem, de ha jól emlékszem 3 napig tartott, addig 2 váltásban repültek. Egyébként ezek a gyakorlatok nem nemzetköziek voltak, csak a magyar gépek repültek.

Talán a zászlóaljnál volt törzs stb. gyakorlat, de nálunk csak a technikát és a végrehajtást nézték.

És a végén mindig előléptettek valakit!:)))))
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 034
24 593
113
Én is arról az időszakról beszélek. Ti a 59. vre.-nek voltatok a közvetlen kiszolgálói. Az Rt. századoknak ilyen értelemben elég "egyhangú" volt a tevékenysége, ti folyamatosan nyomattátok a légi helyzetet, amikor ti voltatok ügyeletben. Én ámblokk beszéltem a légvédelemben az ezirányú tevékenységről. Egy időben nekem is voltak tervtáblásaim, ők általában az "elithez" tartoztak.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 965
113
Vazz... Azt hittem hirtelen nemzeti rakétavédelmi képesség... Meglepett, gondoltam beújítunk valami hasonlót...
Jól benéztem.
 

juszti

New Member
2016. június 1.
7
5
3
http://m.delmagyar.hu/szeged_hirek/ket_hatalmas_robbanas_razta_meg_szegedet/2484273/

FRISS: A megyei katasztrófavédelem szóvivője, Molnár Krisztina elmondta, hogy információjuk szerint két vadászgép hagyta el a légteret, emiatt volt hangrobbanás. A rendőrségtől azt tudtuk meg, hogy egy ismeretlen felségjelzésű gép, ami nem azonosította magát, berepült a légterünkbe. Kecskemétről szállt fel két Gripen az incidens miatt, és kikísérték a magyar légtérből a gépet.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Hmmm, egy furcsa zajt, vagy én is hallottam akkortájt, még meg is néztem, hogy ne-e földrengés. Pedig Szeged elég messze.
 

omae

Well-Known Member
2015. július 13.
1 690
2 303
113
Itt felsővárosban elég öblös volt de nem volt hangos. Érezni lehetett az ember lábában a remegést, kb 1,5 perc telt el a két dörej között. Kinéztem az ablakon az első után és látam hogy az utcán egy csaj kutyát sétáltat, majd a második dörej után bekocog a házba ijedten.
Gondolom manapság már mindenki egyből menekülőre fogja a dolgot ha valami hangosat hall, ilyen ez a 21. század.
Kíváncsi lennék kinek a gépei bontják itt lelki békét.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
Hirado.hu "... Egy Boeing 777 típusú utasszállító repülőgép Ausztria felől 14. óra 35 perckor lépett be Magyarország légterébe – írják.

Az utasszállító a repülési tervtől nem tért el ugyan, de sem Ausztriában, sem pedig Magyarország légterében nem vette fel a kapcsolatot a polgári irányítással. ..."
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Szerintem még mindig az volt, hogy a határnál demonstráltak, csak berepültek Szeged fölé is szükségszerűen emiatt és a HM magyarázkodik óránként kreálva újabb, hihető magyarázatot arra, amit magyarázni se kellett volna.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Ha Ausztriában sem vette fel a kapcsolatot, akkor miért csak Mo.-n emelnek rá gépeket? Ha meg... akkor már mennyi értelme van a Román határig 10-15 km-t kísérni, mikor már átjött az egész országon?

A Délmagyar cikke alá volt kommentálva az alábbi kép:
13879472_10206906245117999_958380228811734289_n.jpg
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 965
113
Elvileg a flightradar kijelzi a No callsign-et. Lehet visszanézem. Hánykor is volt a történet? 15:00
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Ilyenkor ha a két emelt Gripem repóránkénti lízindíját, a kerót és a személyzet fizetését rendesen kiszámláznák a légitársaságnak, ami lenne kb egy új Ferrari ára, akkor hamar megtanulnák, hogy vegyék fel a kapcsolatot a légiirányítással. Na meg ez sem fasza, hogy mire a két vadászgép odaér, arra egy átlag utasszállító átmegy az országon. Háborús helyzetben az első csapásnál nem maradna magyar légierő, mert a Gripeneket repterestől belebombáznák a földbe még mielőtt emelni tudnák őket.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 890
113
Ilyenkor ha a két emelt Gripem repóránkénti lízindíját, a kerót és a személyzet fizetését rendesen kiszámláznák a légitársaságnak, ami lenne kb egy új Ferrari ára, akkor hamar megtanulnák, hogy vegyék fel a kapcsolatot a légiirányítással. Na meg ez sem fasza, hogy mire a két vadászgép odaér, arra egy átlag utasszállító átmegy az országon. Háborús helyzetben az első csapásnál nem maradna magyar légierő, mert a Gripeneket repterestől belebombáznák a földbe még mielőtt emelni tudnák őket.

Elvileg ha a légitársaság hibája miatt volt az emelés, akkor a felmerülő költségeket köteles megtéríteni.

Amúgy nem furcsa, hogy Ausztriában sem jelentkezett be a gép, hozzánk bejelentkezés nélkül érkezett, majd szépen átrepült az országon, és a nagy igyekezetben csak Szeged környékén érik utól?
Egyébként nem most zajlik egy NATO gyakorlat nálunk?
Nekem ez a sztori sántít.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 965
113
Na amit találtam ami nekem gyanús hogy Feerihegyről indult egy VTSZM hívójelű gép 15:06 kor. Valószínű egy másik vadászgép mivel az ikon ugyanaz és semmi más info nem szerepelt ,még úticél sem. Valahol Hódmező térségében keresztezték egymást a HAARP jelű géppel és Romániába távozott. A HAARP még egy kicsit tökölt Hódmezó-Szolnok felett majd eltűnt a hívójele.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 934
53 515
113
Ilyenkor ha a két emelt Gripem repóránkénti lízindíját, a kerót és a személyzet fizetését rendesen kiszámláznák a légitársaságnak, ami lenne kb egy új Ferrari ára, akkor hamar megtanulnák, hogy vegyék fel a kapcsolatot a légiirányítással. Na meg ez sem fasza, hogy mire a két vadászgép odaér, arra egy átlag utasszállító átmegy az országon. Háborús helyzetben az első csapásnál nem maradna magyar légierő, mert a Gripeneket repterestől belebombáznák a földbe még mielőtt emelni tudnák őket.



Ha nincs rajta/hozzá légi harchoz fegyver(zet),akkor inkább a földön bombázzák szét,nem ér annyit egyik pilótánk sem,hogy célpontnak fel is szálljanak.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 965
113
Románia, bukarest felett a tenger felé fordult, Törökország, Irán. Iránban is emeltek rá gépet Teherántól keletre. Pakisztán,India és leszáll Új Delhiben.
 

rappali

Member
2014. augusztus 5.
187
0
16
VTSZM nem lépte át a hangsebet és Újdelhiben szállt le. Más lehetett a dolog. Én speciel egy nagyobb, majd 2 másik robajt hallottam. Nem lehet, hogy a nemzeti gárda F-16-osai bakiztak?
 
Status
Not open for further replies.