[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Magyarország természeti adottságai önmagában nem jelentősek. A jó termőföld nem pénzbánya, nem a mezőgazdaság a húzóágazat sehol sem.

Amit szerintem lehetne hasznosítani az a különböző, önmagukban nem túl erős, előnyök egyesítése:
- GMO-mentes és bio kaják
- egészségügyi szolgáltatások
- wellness szolgáltatások (fürdők, gyógyfürdők stb.)
Olyan egészségügyi-wellness hálózatot lehetne kialakítani, hogy etalonnak számítson a Földön. Sok munkahelyet hozna létre és sok pénzt termelne.

Rendszerben kell gondolkodni. Jó geotermikus és éghajlati adottság > fűthető fólia > nagy munka-intenzív mg. (akár relatív képzetlenebb munkaerővel)

Mack': Szóval Magyarországnak lehetnek nagyon jó mezőgazdasági adottságai, ha tovább felfejlődik, akkor a lakosság lehet kevesebb mint 5% fog ebben dolgozni.

Igen, ez is egy irány -amit én személy szerint megkérdőjelezek, de ez más tészta-, ez az amerikai minta. De fejleszteni nem csak ebbe az irányba lehet -mert ez nem a magyar viszonyok közé való.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 185
13 454
113
Kétlem, hogy amerikai lenne. Az agrár szektorban a foglalkoztatottság csökkenése az ipari forradalommal kezdődött.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Fejlődésünknek több összetevője is lehet, ez igaz, azonban a fő csapásirány a korszerű ipari technológiák behozatala és alkalmazása, minden téren. Nem tudom az itt írók tudják-e, hogy a sok vitát felhozó autóiparban, egy dolgozóra vetítve, évente 82 millió forint termelési értéket állít elő az iparág. Nem tudok más területről adatot, de ha tudja valaki, beírhatná hogy a mezőgazdaság, vagy a szolgáltató szektor hogy áll e téren.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
A nagy táblás mezőgazdaságnak és annak fejlesztéseinek az amerikai agrárium a fő zászlóshajója. És éppen azoknak a fejlesztéseknek köszönhető az erőltetett monokultúra, az egy-2 fővel munkált sokszáz hektárok.
Nem mondom, hogy közvetlenül nőne a foglalkoztatottság az agrárkultúrára épülő fejlesztésektől, de rengeteg kiszolgálás épül rá, ami ma amúgy is hiányzik, akár gépgyártás, akár programfejlesztés, akár szolgáltatás területén, ami ugye nem közvetlenül a mezőgazdaságba sorolandó, de mégis nélküle nincs. Ezek olyan területek, ahol középtávon lenne keresnivalónk.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Autóipar számokban. 2016 év.

http://www.portfolio.hu/vallalatok/autoipar/utanajartunk_mennyi_penzt_talicskaztak_ki_az_orszagbol_az_autoipar_nagyagyui.232448.html
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 185
13 454
113
Fejlődésünknek több összetevője is lehet, ez igaz, azonban a fő csapásirány a korszerű ipari technológiák behozatala és alkalmazása, minden téren. Nem tudom az itt írók tudják-e, hogy a sok vitát felhozó autóiparban, egy dolgozóra vetítve, évente 82 millió forint termelési értéket állít elő az iparág. Nem tudok más területről adatot, de ha tudja valaki, beírhatná hogy a mezőgazdaság, vagy a szolgáltató szektor hogy áll e téren.

Nagyon jó kérdés, nem tudom rá a választ, de valahol biztos megvan ez is.
Szerintem az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen prizmán keresztül nézzük a dolgokat. Ez pedig véleményem szerint az informatikai forradalom.
Ha az emberiség történelmét "forradalmak" szerint osztjuk csoportokra, akkor először volt az agrár forradalom, aztán az ipari és jelenleg ami most is tart az az informatikai. Mindegyik forradalom felborította az addigi rendet és teljesen új politikai, kulturális, társadalmi rendet teremtett.
A korszerű ipari technológiák egyik legfőbb jellemzője, hogy egyre kevesebb emberrel egyre jobb termelésre képesek. Ha jelenleg egy autóipari munkás 82 milliós termelési értéket jelent, ha behozol egy még fejlettebb technológiát, lehetséges, hogy a társaság felét elengedheted úgy, hogy a kapacitásod nem változik. Akkor az egy munkásra jutó termelési értéked megduplázódik. Ez történik az agrár szektorban is. Egyre jobb a technológiád, egyre kevesebb ember is elég.
A felszabadult munkaerőd pedig csak a szolgáltató szektorban kap helyet.
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 362
113
Nyilván kiélezett a versen EU-n belül is, de kétlem, hogy meg tudná bárki akadályozni, hogy Magyarországon világszínvonalú oktatás legyen.
A lényeg, hogy a lakosság szürkeállománya a döntő egy ország gazdaságában leginkább, a többi adottság jó ha van, de ha nincs lehet kompenzálni.

Ehhez társadalmi és kormányzati eltökéltség kell. Kormány olyan oktatás politikát alakítson ki amelynek végén magasan képzett szakemberek versenyképes tudással kerülnek ki
+ ehhez jön nem árt ha az egyetemi tanári gárda amely mérnöki, orvosi, és termesztudományos oldalon aktív kutatók is. Meg felelő forrásokhoz jussanak. Sajnos az alap kutatás költséges de hosszú távon megtérülő folyamat.
De sajnos hazánkba mikor egy egyetem megvesz egy NMR készüléket sajnos már karban tartásra nem jut pénz. Ezen készülékeket pl cseppfolyós nitrogénnel x időközönként fel kell tölteni. Ez meg milliós tétel. Viszont enélkül nincs kémiai és gyógyszerészeti kutatás.

Társadalmi motiváltság. Egyén érezze, hogy a tudás meg szerzése és szisztematikus munka vezet eredményre és ne csak a pillanatnyi profitot kell nézni.
Apám is a pillanatnyi profit szemléletű ember. Ő most érettségivel vasútnál 250K a nettója forgalmi szolgálat tevő ként alap bére kb nettó 140K 40% éjszaki műszak pótlék és a 35 évnyi szolgálati viszony dobja meg a fizetését.
Apám nem értette hogy válhattam el nettó 100K fizetős munkát szakterületem egyetemi végzettséggel.
Mivel ő csak a mostba gondolkodik, igen elhagyhatom a szakterületemet és egy gyártósori munkás ként megkaphatok most 150-180K nettót. De mi lesz 5-10 év múlva?
De húgom is már ezzel jött minek neki érettségi után még két évig tanulni mikor elmehet szalag mellé és említett bért kapja.
Én úgy vagyok vele rövidtávon lehet igazuk van és most majd havonta vesztek 50K most 2-3 évig.
De szakmába maradok meg lesz a szakmai tapasztalatom, minőségi munkát végzek akkor előre léphetek olyan beosztásba ahol 200K nettó is megfizetnek. Közben meg szeretem azt amit csinálok munka után nem leszek se fizikálisan se szellemileg ki fáradva. Munka után tovább képezni tudom magam.

Másik példa foci Dzsudzsák Vs Huszti vagy Dárdai
Kik követi a focit. Az tudja mind a 3 ember tehetséges labdarúgó(volt). Dzsudzsák csak a pénzt nézte lehet, hogy oroszoknál és törököknél és 1000M kereset egy évbe forintba. Most araboknál 1,5 M.M ft. Bundesliga Huszti a 1/3 keresi de 31-32 évesen még csapatába kulcs ember. Szakmailag Balázsnál külföldöni szakemberek többre tartják. Lsd őt kérdés nélkül 4,5-5 millió euróért vissza hozták Kínából múlt éven. Dárdai meg Hertha mint játékos soha el nem hagyta. Most vezető edző ott. Pedig Bayern neki valós lehetőség volt.
 

rumcajsz

Well-Known Member
2015. április 30.
703
1 034
93
Mac, valahol igazad van, de ezekhez a soványka "mezőgazdaságban dolgozik" mutatókhoz, kapcsolódik azért még a mg-i termékek feldolgozóipara is. Mert lehet, hogy csak a lakosság 5 százaléka lesz lekötve a mezőgazdaságban, de ezzel munkát adhat a munkaképesek másik 25 százalékának, akik a lenből-kenderből divat-farmert szőnek-varrnak, a kukoricából bioetanolt, a repcéből- napraforgóból étolajat gyártanak, a búzából kenyeret sütnek, a szőlőből bort erjesztenek, a szilvából lekvárt főznek a disznóból szalámit készítenek, a tejből sajtot csinálnak és még sorolhatnám. Ugye mindjárt mennyi embernek adtunk munkát?
Véleményem szerint ma a mezőgazdaság a legfontosabb iparág, amelyet ha megújuló és fenntartható módon űznek, fontosabb szereppel bírhat egy ország társadalmára mint az olajbányászat vagy a gyémántlelőhelyek. A fontos viszont itt is az lenne, hogy a mezőgazdasági termékeinket nem feldolgozatlanul, hanem magas hozzáadott értékkel társítva kellene piacra dobnunk. Példának okáért gondoljunk bele, ma ki kaszál nagyot a kakaón A nyomorult éhbérért gürcölő nyugat-afrikai kakaóbab-termelő, vagy a Nestle csokoládégyárai.?
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Ha már a mezogazdaság szobajott egyáltalán nem a termeléssel vagy minoséggel van a gond hanem a feldolgozo ipar hiányával. Ércsd eloállitott mezogazdasági termék X pénz mi eddig jutottunk (vissza) mig a feldolgozott mezogazdasági termék X x Y pénz. A feldolgozásba ha van fektetve az munkahejeket teremt ha van jolmukodo feldolgozoipar lehet magasabb kategoriás termékeket is eloállitani ami tobb profit és a gazdák is jobban járnak ha terményuk x % át a jobbminoségut drágábban tudja értékesiteni igy o is fejlodik onállian a feldolgozoiparnak hála arrol nem is beszélve hogy ha a felvásárlok az ithoni értékesitésre szánt mg termékért tobbet fizethet pár % al de ehhez igenis állami de legalább megyei felvásárlo irodák kellenek. A megyei lenne a legjobb és a regionális. Ahol specifikum van termelve
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
A bioetanol kukoricából nagyon vízigényes és káros környezetszennyező, talajterhelő termék a teljes termelési láncra nézve, állami dotáció nélkül ráadásul nem is profitábilis. Azzal hajtani egy autót kb olyan mint rétegrepesztéses kitermelésű olajjal. Jópofa gazdasági mutatói vannak rövid távon, aztán a gyerekeid sivatagban lakhatnak majd.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 497
113
Na ugye,van itt minden,ötlet,nyersanyag,meg termőföld,csak akarni kell.
Szerintem bármilyen ágazatot fejlesztünk,az hozza magával a többit is.A mezőgazdasághoz van bőven termőföld,ha elkezdjük megművelni,akkor oda kell traktor,eke olaj,üzemanyag,traktoros,szerelő,a szerelőnek műhely,oda szerszámok,a műhelyhez tégla,beton,a sóderhez bányagépek azokhoz gépészek,szerelők,műhely,kellenek mérnökök,és segédmunkások is bőséggel.
A szocilaizmusbeli nehézipart nem csupán a gazdaságosság,profit termelés oldaláról kell/lehet nézni,csak fejből mondom,a privatizációs videóban mondtak egy 25 000 főt foglakoztató Miskolci,Ózdi kohászatot,ami ha 0 profitot termel is mint kohászat,a 25 000 főt eltartja,meg a 25 000 főt kiszolgáló szolgáltatásokat adó cégeket is.
Megjegyzem,ma már nyilván ésszerűbben is lehetne működtetni a példának hozott gyárat.
Fontosnak tartom6tartanám,hogy maradjunk a földön,ami az igényeket,és a lehetőségeinket illeti,pl a hazai kohászat nem ad csúcs minőségű acélt,ez így igaz,de nem teljesen.Ha,és amennyiben a kevésbé jó minőségű acélból gyártott Dutra,Rába elhúzza az ekét,meg a Csepel tgk behordja a terményt,stb,akkor kb kit érdekel,hogy a svéd acél mennyivel jobb,viszont 3x annyiba kerül(csak mondtam egy számot).Alapvető hiba,hogy nincs otthon vásárlóerő,így nem/alig tudják a cégek a termékeket/szolgáltatásokat úgy árazni,hogy tudjanak csúcsminőségű,és ettől 3x drágább eszközöket venni,mert egyszerűen nem tudják kigazdálkodni az árát,és a béreket sem.
Csak a hasamra ütök de ha mondjuk a Magyar kohászat által gyártott acélból készült Rába 20 millió ft-ért elvégzi azt a munkát ,amit egy ugyanilyen nyugati traktor csak 35,vagy még több milliós áron végezne el,akkor éppen érdektelen,hogy a Rába nem tartalmaz 40 sebessége váltót 5 processzoral,meg 20 szenzorral,hanem rendes kuplungja,meg váltója van,a Magyar traktoros nem fog lebénulni ha nem csak a gombokat,meg az érintő képernyőt kell b@szkurálni folyton.
Megjegyzem,mint gépkezelő,és az old timer gépek fanja,hogy annyira gyenge minőségűek voltak az említett gépek,hogy nem kevés még 40-50éves korában is elvégzi a munkát,2fillérből javíthatók,minimális szervíz háttérrel,a szalmakazal mögött ): ,szemben a méregdrága,és méregdrágán üzemeltethető nyugati,újabb gépekkel szemben.
Cserébe a termék ára is versenyképesebb lesz itthon is,meg külföldön is,ami mondjuk még azonos bérek mellet is nagyobb vásárlóerőt adhat,ami az élet könnyítését hozza,jobban érzi magát az ember,ha nem 2 hétig tart a fizetése,hogy etesse a családot,hanem mondjuk a következő fizuig.
Nem véletlenül ezt/ezeket az önállóságunkat biztosító ágazatokat cseszték szét először,a mezőgazdaság önmagában egy nagyon széles spektrum,megtermeli a cukorrépát,amiből cukor is lesz,de a melléktermékeivel lehet etetni állatokat,amik tejet,húst adnak,ez mind visz magával egyéb szolgáltató ágazatokat,munkaerőt,a munkaerőnek bért ad,amit elkölt a boltban, kenyérre,tejre,húsra,sörre,cipőre,ruhára,akármire/mindenre.
Nem meglepő módon,a mezőgazdaságnak vannak komoly szállítmányozási igényei,közúton,vasúton egyaránt.a közúti,vasúti szállítmányozás szintén kér utakat,betont,bányagépeket,műhelyt,stb,stb.
 

formosa

Member
2015. május 18.
427
2
18
Hány ország lehet, akinek még ennyi /szénhidrogénje/ sincs, és még Szeged-Makó térsége feltáratlan. Van egy csomó geotermikus forrásunk és annyi gyógyvizünk, hogy érdemben nem tudunk vele mit kezdeni...
Hogy Szeged-Makó térsége feltáratlan lenne? - Na ne röhögtess! Hallottál-e már pl. Algyőről?!?
Az az igazság, hogy Mo "szinte" teljesen feltárt terület. Ennek "mellékes" eredménye a rengeteg gyógyvíz, melynek csak a töredékét hasznosítjuk.
/"Szinte": Szénhidrogének nagyobb mélységben is vannak, jelenleg ezeket kutatják - nem eredménytelenül. Ám ezek kitermelése a drága technológia miatt még a jövő "zenéje"./

Hová lettek a nyersanyagaink?A szocializmusban még volt,majd szétverték az ipart,ergo nem használtuk fel a nyersanyagainkat,most meg hirtelen nincsenek meg?
Szerintem megvannak azok,csak meg kellene kapirgálni a felszínt picit(a politikai,gazdasági felszínt,nem a földfelszínt).
Milyen ércet olvasztottak annó Csepelen,meg Miskolcon,Diósgyőrben?
Svédet,Hollandot,Belgát,Luxemburgit?
Miskolcon semmilyet /mert a kohó Diósgyőrben volt/, Dunaújvárosban ruszkit, melyhez jó minőségű szenet is a Szu-ból kaptunk, de volt még kohó Ózdon is.
Gyenge minőségű vasércet Rudabányán bányásztak, de az sosem érte meg - és sosem fogja megérni.
De voltak más ásványkincsek is, melyek bányászata már akkor sem volt gazdaságos.

És azóta tovább változott a világ bányászata. Az alacsony árak miatt ma csak a legjobb minőségű ércet adó és olcsó művelésű bányák életképesek. Nálunk nincs ilyen!

Hasonló a helyzet a szénbányászattal.
/Azt már Hitler is tudta, hogy szénből lehet olajat gyártani, de a horrorisztikus árat azóta sem sikerült lefaragni.
Jó minőségű szénből /városi/ gázt lehetne jó pénzért kinyerni, ám a földgáz sokkal olcsóbb./

Venezuela kapcsán meg ismét ide kívánkozik apám kedvenc szocialista vicce:
"Miért nincs Svájcban szocializmus? - Mert hogy az istenbe bírná az a kis ország azt a nagy luxust!
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 289
10 332
113
Jó minőségű szénből /városi/ gázt lehetne jó pénzért kinyerni, ám a földgáz sokkal olcsóbb./

Venezuela kapcsán meg ismét ide kívánkozik apám kedvenc szocialista vicce:
"Miért nincs Svájcban szocializmus? - Mert hogy az istenbe bírná az a kis ország azt a nagy luxust!

:)

Ha már viccelődünk; az egykori Hahota című kiadványban szerepelt a felsorolás:
Van földgáz, városi gáz, falusi gáz :)

Nagyon színvonalas az eszmecserétek!
Kár, hogy - gyanítom - nem olvassák, akik döntéshozó helyzetben vannak.
 

karpatalja

Well-Known Member
2015. március 10.
3 323
3 315
113
Tartoztam nehany linkel:
Nyugdij kassza 20% allami tamogatassal http://www.mkbnyp.hu/nyp_onkentes_tagoknak_adokedv.html
Eü kassza is van ahoz most nem talalom a linket. Ugy mukodik, a megnyitott szamlarol fizetett egessegel kapcsolatos kiadasokra a kovetkezo ev januarjaban visszakapod a kolcsegeid 20% at. (OTP Bank)
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
<blockquote rel="phaidros">Hány ország lehet, akinek még ennyi /szénhidrogénje/ sincs, és még Szeged-Makó térsége feltáratlan. Van egy csomó geotermikus forrásunk és annyi gyógyvizünk, hogy érdemben nem tudunk vele mit kezdeni...
Hogy Szeged-Makó térsége feltáratlan lenne? - Na ne röhögtess! Hallottál-e már pl. Algyőről?!?
Az az igazság, hogy Mo "szinte" teljesen feltárt terület. Ennek "mellékes" eredménye a rengeteg gyógyvíz, melynek csak a töredékét hasznosítjuk.
/"Szinte": Szénhidrogének nagyobb mélységben is vannak, jelenleg ezeket kutatják - nem eredménytelenül. Ám ezek kitermelése a drága technológia miatt még a jövő "zenéje"./
</blockquote>


Ha annyira feltárták volna a korábbi évtizedekben, akkor a GES nem mászkálta volna végig néhány éve az egész Dél-Alföldet, és nem hiszem, hogy azért költöttek volna milliárdokat különféle engedélyekre, mérésekre, próbafúrásokra, hogy a; hülyék lennének b; a beszerzett információkat csak úgy szétszórják az éterben.
 

formosa

Member
2015. május 18.
427
2
18
T. misinator!
Régen a vezetékes gázt szénből állították elő, ezt hívta a népnyelv "városi gáznak" - t.i. csak a városokban volt ilyen. Földgázra csak később tértek át /szűkítőket szereltek a csövekbe/.
Röhögés előtt nézz utána!
 

rumcajsz

Well-Known Member
2015. április 30.
703
1 034
93
A bioetanol kukoricából nagyon vízigényes és káros környezetszennyező, talajterhelő termék a teljes termelési láncra nézve, állami dotáció nélkül ráadásul nem is profitábilis. Azzal hajtani egy autót kb olyan mint rétegrepesztéses kitermelésű olajjal. Jópofa gazdasági mutatói vannak rövid távon, aztán a gyerekeid sivatagban lakhatnak majd.

A bioetanol csak egy aspektusa a kukoricának és ennek a növénynek (de mondhatnám a kimondottan tápanyag igényes "talajzsaroló" napraforgót vagy repcét). Ugyanakkor ha nem százéves monokultúrákban gondolkodunk, hanem alkalmazzuk a nagyapáink által kitalált négyes vetésforgót nem változtatod az alföldet sivataggá, de jobbat mondok. Prima Whiskey-t is lehet abbül a kukoricából csinálni, csak hogy az etanol-vonalon maradjunk.
A mg egy nagyon komplex rendszer, ahhol a növénytermesztésnek, állattartásnak szinkronban kell lennie egymással. Annak idején pl a hígtrágyás sertéstelepek csak veszélyes hulladékot "termeltek", de ha hagyományos módon, almozott tartástechnológiát alkalmazol máris arany lesz a szarból, hiszen szántóföldi növényeid számára értékes tápanygforrásra teszel szert. No persze ennek az az ára, hogy a sertéstelepen harmadával több ember fog dolgozni és csökken az előállítható tisztaprofit, de miről beszélünk. Egy nemzet megmaradásában kulcsszerepet játszó tevékenységről, vagy néhány tőkés zsíros hasznáról? Az a helyzet, hogy ma a világban nincsen ingyenpia, mindenért fizetni kell előbb vagy utóbb
 

formosa

Member
2015. május 18.
427
2
18
<blockquote rel="formosa"><blockquote rel="phaidros">Hány ország lehet, akinek még ennyi /szénhidrogénje/ sincs, és még Szeged-Makó térsége feltáratlan. Van egy csomó geotermikus forrásunk és annyi gyógyvizünk, hogy érdemben nem tudunk vele mit kezdeni...
Hogy Szeged-Makó térsége feltáratlan lenne? - Na ne röhögtess! Hallottál-e már pl. Algyőről?!?
Az az igazság, hogy Mo "szinte" teljesen feltárt terület. Ennek "mellékes" eredménye a rengeteg gyógyvíz, melynek csak a töredékét hasznosítjuk.
/"Szinte": Szénhidrogének nagyobb mélységben is vannak, jelenleg ezeket kutatják - nem eredménytelenül. Ám ezek kitermelése a drága technológia miatt még a jövő "zenéje"./
</blockquote>


Ha annyira feltárták volna a korábbi évtizedekben, akkor a GES nem mászkálta volna végig néhány éve az egész Dél-Alföldet, és nem hiszem, hogy azért költöttek volna milliárdokat különféle engedélyekre, mérésekre, próbafúrásokra, hogy a; hülyék lennének b; a beszerzett információkat csak úgy szétszórják az éterben.



</blockquote>

Már leírtam: "Szénhidrogének nagyobb mélységben is vannak, jelenleg ezeket kutatják - nem eredménytelenül. Ám ezek kitermelése a drága technológia miatt még a jövő "zenéje". Tudtommal Szeged környékén csak alacsony mélységben találtak - ezt jórészt már kitermelték.
A pár évvel ezelőtte nagy mélységű fúrások ott nem vezettek eredményre, de máshol igen /földgázt találtak/.
Amúgy rég olvastam róla. /A föci a kedvencem volt, de ma más területen dolgozom./
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Visszatérve a vas szén témára az acélgyártáshoz nem jominoségu szénkell hanem koksz amit szénbol allitanak elo. A vasontodéknek vannak kokszoloi deazok kicsik. Azért jott kulfoldrol a koksz mert szovjet fizetéssel nagytételbe érte meg eloállitani. És nem azért mert nekunk ne lett volna ehhez elegendo feketeszenunk vagy technologiánk.