[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
<blockquote rel="phaidros"><blockquote rel="formosa"><blockquote rel="phaidros">Hány ország lehet, akinek még ennyi /szénhidrogénje/ sincs, és még Szeged-Makó térsége feltáratlan. Van egy csomó geotermikus forrásunk és annyi gyógyvizünk, hogy érdemben nem tudunk vele mit kezdeni...
Hogy Szeged-Makó térsége feltáratlan lenne? - Na ne röhögtess! Hallottál-e már pl. Algyőről?!?
Az az igazság, hogy Mo "szinte" teljesen feltárt terület. Ennek "mellékes" eredménye a rengeteg gyógyvíz, melynek csak a töredékét hasznosítjuk.
/"Szinte": Szénhidrogének nagyobb mélységben is vannak, jelenleg ezeket kutatják - nem eredménytelenül. Ám ezek kitermelése a drága technológia miatt még a jövő "zenéje"./
</blockquote>


Ha annyira feltárták volna a korábbi évtizedekben, akkor a GES nem mászkálta volna végig néhány éve az egész Dél-Alföldet, és nem hiszem, hogy azért költöttek volna milliárdokat különféle engedélyekre, mérésekre, próbafúrásokra, hogy a; hülyék lennének b; a beszerzett információkat csak úgy szétszórják az éterben.



</blockquote>

Már leírtam: "Szénhidrogének nagyobb mélységben is vannak, jelenleg ezeket kutatják - nem eredménytelenül. Ám ezek kitermelése a drága technológia miatt még a jövő "zenéje". Tudtommal Szeged környékén csak alacsony mélységben találtak - ezt jórészt már kitermelték.
A pár évvel ezelőtte nagy mélységű fúrások ott nem vezettek eredményre, de máshol igen /földgázt találtak/.
Amúgy rég olvastam róla. /A föci a kedvencem volt, de ma más területen dolgozom./</blockquote>

Nem is én koncentráltam Szeged környékére. :) Szeged-Makó térségét, meg Dél-Alföldet mondtam, ami azért elég tág. Több fúrótornyot láttam az utóbbi években, nem tudom, hogy mire fúrtak, de nyilván felmérték, hogy a begyűjtött adatok alapján érdemes legalább próbafúrás szinten nekikezdeni.

"Ám ezek kitermelése a drága technológia miatt még a jövő "zenéje"." -Így van, egyet értek, de ugye a beszélgetés valahol onnan indult, hogy nincs ásványkészletünk.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
<blockquote rel="Veér István">A bioetanol kukoricából nagyon vízigényes és káros környezetszennyező, talajterhelő termék a teljes termelési láncra nézve, állami dotáció nélkül ráadásul nem is profitábilis. Azzal hajtani egy autót kb olyan mint rétegrepesztéses kitermelésű olajjal. Jópofa gazdasági mutatói vannak rövid távon, aztán a gyerekeid sivatagban lakhatnak majd.

A bioetanol csak egy aspektusa a kukoricának és ennek a növénynek (de mondhatnám a kimondottan tápanyag igényes "talajzsaroló" napraforgót vagy repcét). Ugyanakkor ha nem százéves monokultúrákban gondolkodunk, hanem alkalmazzuk a nagyapáink által kitalált négyes vetésforgót nem változtatod az alföldet sivataggá, de jobbat mondok. Prima Whiskey-t is lehet abbül a kukoricából csinálni, csak hogy az etanol-vonalon maradjunk.
A mg egy nagyon komplex rendszer, ahhol a növénytermesztésnek, állattartásnak szinkronban kell lennie egymással. Annak idején pl a hígtrágyás sertéstelepek csak veszélyes hulladékot "termeltek", de ha hagyományos módon, almozott tartástechnológiát alkalmazol máris arany lesz a szarból, hiszen szántóföldi növényeid számára értékes tápanygforrásra teszel szert. No persze ennek az az ára, hogy a sertéstelepen harmadával több ember fog dolgozni és csökken az előállítható tisztaprofit, de miről beszélünk. Egy nemzet megmaradásában kulcsszerepet játszó tevékenységről, vagy néhány tőkés zsíros hasznáról? Az a helyzet, hogy ma a világban nincsen ingyenpia, mindenért fizetni kell előbb vagy utóbb</blockquote>

Sajnos még a mezőgazdasággal megélhetés szintjén foglalkozók sem gondolkodnak rendszerben. Nekem a vesszőparipám az "állattartás nélkül nincs növénytermesztés" és ez a vetésforgóval is összefügg.

"No persze ennek az az ára, hogy a sertéstelepen harmadával több ember fog dolgozni és csökken az előállítható tisztaprofit, de miről beszélünk." -az egyenlet másik fele, hogy a szervestrágya alkalmazásával a műtrágya felhasználása csökken, a talaj humusztartalma, vízháztartása javul. Tehát lehet, hogy ha csak megtérülés szempontjából is számolnánk ki, nem is lenne akkora veszteség. :)
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
A legnagyobb probléma a kárpátmedencei mély olaj kitermelésével hogy a pannon tenger alatt van. Tehát egy baleset kovetkeztében hatalmas mennyiségu vizkészletet lehet elszennyezni. Valojában a jelenlegi olajkutjaink kozel sincsenek olyan mélyen mint a világon nagyon sok olajkut.
 

formosa

Member
2015. május 18.
427
2
18
Visszatérve a vas szén témára az acélgyártáshoz nem jominoségu szénkell hanem koksz amit szénbol allitanak elo. A vasontodéknek vannak kokszoloi deazok kicsik. Azért jott kulfoldrol a koksz mert szovjet fizetéssel nagytételbe érte meg eloállitani. És nem azért mert nekunk ne lett volna ehhez elegendo feketeszenunk vagy technologiánk.
Jó minőségű /fűtőértékű/ a feketeszén, csak azt lehet kokszolni. Magyar csak a mecseki volt /fűtőértékét tekinte az barnaszén, de lehetett kokszolni - innen a kokszolható barnaszén fogalma./
De egyetértünk.

/Ja, tőlünk nyugatra azóta olcsón művelhető antracit bányákat is bezártak./
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
Végig olvasva a hozzászólásokat lenne pár gondolatom:

1. A szénelgázosításos "földgáz" előállítás nem éppen környezetbarát meló. Meg lehet csinálni, de amíg több irányból is olcsón beszerezhető a külföldi földgáz addig felejtős.
Inkább azon kellene munkálkodnunk, hogy a hatékonyság növelésével csökkentsük a külföldi gázimportot.

2. Ha már fűtés, akkor erre az ország földhő potenciálja nagyon jó lenne. A villamos energia termelésre abszolút nem alkalmas komoly méretekben, de például a távhős rendszerek kifűtésére tökéletes.
Továbbá az új családi házaknál szabvány lehetne a földhő szivattyús rendszer.

3. Az urán világpiaci árának emelkedése miatt a pécsi uránhomok bányászatban is lehet hosszú távon fantázia. Főleg ha valamilyen feldolgozó/újrafeldolgozó ipar is ráépül. (Hosszú távon például kiépülhetne a zárt üzemanyag ciklus.)

4. A Dunán és a Tiszán is meg kellene építeni a vízlépcsőt, amely jót tenne az ország vízháztartásának, az árú szállításnak és a CO2 mentes villamosenergia termelésnek is. (stb....)

5. Be kellene fejezni az M0-s körgyűrűt, meg kellene építeni a V0-s körgyűrűt+ a Nyugat-keleti tehervasútvonalat, ezzel például jelentősen elő lehetne segíteni az Északkelet-magyarországi ipari beruházásokat.

De ez csak pár ötlet a felmerült dolgokkal kapcsolatban. Nagyon sok mindent lehetne csinálni amivel javulna hazánk helyzete.
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
+ a régi mániám a duna tisza focsatorna befejezése vizieromuvel és a kecskemét kornyéki majdnem sivatagba vezeto csatornarendszerrel
 

karpatalja

Well-Known Member
2015. március 10.
3 323
3 315
113
A szenelgazositas ma mar uj alapokon nyugszik. A bezat banyakat lebetonozzak, szelepeket telepitenek a nyillasba es lekuldenek valami trutyit a melybe. Folyadek le, gaz fel! nincs szennyezes es az energia igenye is kozelit a nullahoz.
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 362
113
Media nem is tudtam hogy az egyik legismertebb youtobos hazánkban a jobbik tudatmódosító eszköze aki megfertőzi 12-16 évesek elméjét
http://hvg.hu/itthon/20150706_Istencsaszar_megengedte__Kit_imadnak_a_m
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
nekerdez

Amennyire én (a netről) ismerem a Dancsó munkásságát, semmi köze nincs a politikához. Egy film elemzésében sincs ilyen. Ettől még lehet jobbikos, de ezt szemmel láthatóan jól eltudja különíteni a filmes kritikáitól.
Viszont azon nem csodálkozom, hogy a HVG-nek fáj a "rasszizmus szívás" videó rommá alázása. Ugyanis az talán minden idők legprimitívebb videója ami ebben a témában készült.
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 362
113
nekerdez

Amennyire én (a netről) ismerem a Dancsó munkásságát, semmi köze nincs a politikához. Egy film elemzésében sincs ilyen. Ettől még lehet jobbikos, de ezt szemmel láthatóan jól eltudja különíteni a filmes kritikáitól.
Viszont azon nem csodálkozom, hogy a HVG-nek fáj a "rasszizmus szívás" videó rommá alázása. Ugyanis az talán minden idők legprimitívebb videója ami ebben a témában készült.
Pontosan tudom munkásságát heti szinten követem. HVG viselkedése tipikus liberális ellenség kép keresés. Ezzel együtt megint egy ember ellen oldalra löknek.

Az a 3 videó meg pontosan ellenkező hatást érte el, Dancsó Péternek is az jelentette az áttörést. Rengeted jó érzésű embernél kiverte a biztosítékot.
Bár a Veszpa kritikájával se szerette meg magát.
Ez egy dolog mivel az a műalkotás se érdemelte meg a film alap forrásait.

De ez jellemző a sötét liberálisokra. Nem is tudom már melyik az a fórumozó társunk akit burkoltan le náciztak utána meg jött a kopp hogy unoka testvére vagy édestestvére meg rabbi.
 

formosa

Member
2015. május 18.
427
2
18
Végig olvasva a hozzászólásokat lenne pár gondolatom:

1. A szénelgázosításos "földgáz"

3. Az urán világpiaci árának emelkedése miatt a pécsi uránhomok bányászatban is lehet hosszú távon fantázia. Főleg ha valamilyen feldolgozó/újrafeldolgozó ipar is ráépül. (Hosszú távon például kiépülhetne a zárt üzemanyag ciklus.)

4. A Dunán és a Tiszán is meg kellene építeni a vízlépcsőt, amely jót tenne az ország vízháztartásának, az árú szállításnak és a CO2 mentes villamosenergia termelésnek is. (stb....)

1. Nevezzük csak "szénelgázosításos gáznak", mert az nagyon nem földgáz. Más a képlete és a fűtőértéke is. Ha lenne itt 1 vegyész, ő elmagyarázhatná...

3. Annyit nem fog emelkedni, ráadásul feldolgozás és dúsítás is kéne mellé. Mely már az átkosban is a "nagyon nem éri meg" kategoriába tartozott.

4. A síkvizi erőmű meg nem más, mint a cucialista agyrém. - De legalább belebuktak!!! :DDD
 

formosa

Member
2015. május 18.
427
2
18
A szenelgazositas ma mar uj alapokon nyugszik. A bezat banyakat lebetonozzak, szelepeket telepitenek a nyillasba es lekuldenek valami trutyit a melybe. Folyadek le, gaz fel! nincs szennyezes es az energia igenye is kozelit a nullahoz.
Érdekelne ez a téma - ha lenne 1 linked róla...
 

karpatalja

Well-Known Member
2015. március 10.
3 323
3 315
113
<blockquote rel="karpatalja">A szenelgazositas ma mar uj alapokon nyugszik. A bezat banyakat lebetonozzak, szelepeket telepitenek a nyillasba es lekuldenek valami trutyit a melybe. Folyadek le, gaz fel! nincs szennyezes es az energia igenye is kozelit a nullahoz.
Érdekelne ez a téma - ha lenne 1 linked róla...</blockquote>

Meg neve sincs az eljarasnak, nem hogy link szerencsere :)
 

formosa

Member
2015. május 18.
427
2
18
Akkor 1 ideig még marad a földgáz. Igaz, nem örülnék neki, ha betonnal borítanák a Mecseket. Nekem fákkal jobban tetszik...!
 

karpatalja

Well-Known Member
2015. március 10.
3 323
3 315
113
Akkor 1 ideig még marad a földgáz. Igaz, nem örülnék neki, ha betonnal borítanák a Mecseket. Nekem fákkal jobban tetszik...!

Marad a foldgaz.
De a mecseket nem, csak a banyak bejaratat zarjak le betonnal, h meglegyen a nyomas :)
 

formosa

Member
2015. május 18.
427
2
18
No ezért kéne a link. Ha 1 gázképződéssel járó vegyi folyamatot indítasz a mélyben, a gáz a kőzet repedésein a felszínre juthat. Sőt, további repedéseket is okozhat, mely akár a felszíni betont is tönkreteheti.
Nekem ez a gázosítás túl fantasztikusnak tűnik!
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 362
113
http://privatbankar.hu/makro/miert-al-ki-a-magyar-kormany-egy-diktator-mellett-aki-az-iszlam-allammal-uzletel-297336
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 289
10 333
113
T. misinator!
Régen a vezetékes gázt szénből állították elő, ezt hívta a népnyelv "városi gáznak" - t.i. csak a városokban volt ilyen. Földgázra csak később tértek át /szűkítőket szereltek a csövekbe/.
Röhögés előtt nézz utána!

T. formosa!
Előző hozzászólásodba leírtál egy viccet. Arra írtam, hogy "ha már viccelődünk".
Lehet, hogy nem nézed ki belőlem, de ismert volt számomra a városi gáz.
Segítek: az idézet viccben a "falusi gáz" a poén.
Okítás előtt olvass figyelmesebben ;-)
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 362
113
Srácok amiről beszéltem íme. Két remek szakember fejlesztése itthon kutyának se kellett. Most majd egy amerikai cég fogja magát hülyére keresni a gép gyártásával.
http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hatalmas-pazarlasnak-vethet-veget-egy-uj-magyar-mobilapp

Sajnos nem egy ilyen van ! ha évente költség vetés 10-20 milliárdot szánna ilyen innovációk fejlesztésre és gyártására. Nagy haszna lenne.
Ha anno ez a két szak ember is kap 1-2 milliárdot a gép tökéletesítésére. Szegeden épülhetne gyár és hónapokon belül termelné adó százmilliókat stb.