A Magyar Honvédség szerepe katasztrófahelyzetekben

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 846
113
<a title="Profile" rel="nofollow">nani1980</a>

 

Mitől lesz valaki hős?

 

Akik Moszkváig mentek nem gyerekek,nők,öregek és betegek voltak hanem életerős fiatalemberek és ez,óriási különbség!
 

F1End

Member
2010. július 17.
92
1
6
nani1980 said
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Hóhelyzet: a honvédség is segít! - FRISSÍTVE
Nemrég még nagyon magyarázták nekem itt páran, hogy a honvédségnek nem feladata a hóban rekedt "nép" mentése!!! Most akkor még is az?! Szerintem az, meg most már pár embernek is megfordult a véleménye ahogy látom, de ........... No de mindegy is! Amíg emberek ezrei ovációznak a ferihegyi hótolóknak, hogy köszönjük osztrák barátaink, addig azt hiszem kár itt mondani bármit is...
Én ugyan konkrétan nem mondtam ilyet, de továbbra is az a véleményem, hogy a Honvédségnek nem ez a feladata, illetve ha valamilyen technikai eszközt be kell szerezni, akkor a polgári mentésre alkalmasság maximum a legutolsó szempontok között kell szerepeljen.

Szükség esetén természetesen erre is fel lehet használni, de ez mindössze azért van, mert a hadseregtől elvárt képességek (pl: mostoha körülmények között is működni tudjon) alkalmassá teszik ilyen jellegű tevékenységek folytatására is(végülis bizonyos szempontból nézve a háború alapvetően kataszrófa helyzet).

Mindenesetre remélem, hogy ennek a honvédelmi költségvetés növekedése lesz az eredménye, nem pedig az, hogy a meglévő harci technikát hókotrókra cserélik...
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 756
113
<a title="Profile" target="_blank" rel="nofollow">nani1980</a>

 

Én továbbra is azt mondom, hogy a honvédségnek nem az a feladata, hogy havat lapátoljon, DE ez egy olyan balfasz ország, hogy erre kényszerülünk! 

És igen is, a mentésben résztvevők mind hősök, és megérdemlik a tiszteletet! Nem ők tehetnek arról, hogy körülöttük minden hullik szét, és, hogy az ország olyan állapotban van, hogy lényegében 20 centi hóval meg némi széllel sem bírunk el! (Nem, hogy egy ellenséges támadással.)

Arról pedig szintén nem a mentésben résztvevő állomány tehet, hogy az Osztrákok átjöttek havat kotorni március 15.-én, mert már nem bírták nézni a balfaszságunkat!

Szerintem kijárna a mentésben résztvevőknek némi tisztelet, a részedről is... 
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 279
113
http://hvg.hu/itthon/20130316_Langlovagokhu_a_TEK_es_a_katasztrofavedel#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
"A TEK jelenléte pedig csak PR volt..." - a TEK jelenléte mikor nem PR? Őszintén mit tudnak ők, amire szüksége van Magyarországnak és amit az alap kommandósok ne tudnának megcsinálni?
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
652
1 814
93
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Hóhelyzet: a honvédség is segít! - FRISSÍTVE
fip7

Részemről meg is van a tisztelet! És nem csak szavakban! Én magam is kint voltam segíteni 2x is!
De ne viccelj már! Ez a hősajnározás ami a médiában folyik, meg amit te is mondasz! Nevetséges!
Konkrétan minden rendőrnek, katasztrófásnak, tűzoltónak, ez a dolga! Ezért kap fizetést! Még ha azokat a traktorosokat , magánszemélyeket neveznéd hősnek, akik önszántukból, jóindulatból, vagy kalandvágyból kimentek, még úgy ahogy megértem! De nehogy már azokat akiknek ez a fizetett munkájuk! Ez nevetséges! Holnap már azzal jössz , h az eszkimók is hősök mert hóviharban vadásztak fókára! Az osztrák segítséggel nincsen semmi gond! A gond azzal van, hogy ennek kapcsán sokan elkezdik fikázni az országot, hogy bezzeg az osztrákok! Hát elmondom neked, hogy az a 10 darab sima hótoló, az maximum közúti akadály lehetett volna a durvább helyeken! Nem segítség! Ettől függetlenűl, szép gesztus! És köszönjük! A sok agyatlan, aki meg mindenféle kamu képet oszt meg fészen, meg posztolgat , és ajnározza az osztrákokat, egytől egyig agyhalott! Az sem sokkal értelmesebb szerintem, aki nem látja be, hogy vannak olyan természeti helyzetek, amikre nem lehet úgy felkészülni, hogy pár óra alatt el legyen hárítva! Szerintem ez pont ilyen volt! Én tegnap reggel jöttem ki Bécsbe vas megyéből. Talán még soha nem láttam olyat sehol, hogy a szél FÖLDKUPCOKAT hordott össze a fagyott földekről! El tudjátok képzelni, hogy milyen brutális vihar kellett ehhez! nagyon demagóg gondolkodás az ha valaki azt hiszi, hogy lehet ellene tenni! Ettől függetlenül, a honvédségi részvétel szerintem kötelező! És nem 6 hanem 60 járművel!

Dudi: Nem a hóban rekedteket hősözi mindenki, hanem a tűzoltókat , rendőrüket, katasztrófavédőket, stb stb.
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
Egész jól nézz ki a TEK-es btr :D

http://mno.hu/data/cikk/1/14/51/97/cikk_1145197/tek.png

<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/magyar-vonatkozasu-hirek-elemzesek/a-magyar-honvedseg-szerepe-katasztrofahelyzetekben/page-3/" rel="nofollow">nani1980</a>: Én értem mit mondasz egyébként és igazad is van, de most próbálják ki használni a helyzetet és i ezeknek a közszolgálati alegységeknek erősíteni a népszerűségét. Mivel szerintem a Mentőkön és talán a tűzoltókon kivül egyik sem népszerű.
Nem hiszem hogy pont a TEK-es Btr-re volt szükség M1-nél ,de jó nép elfogadtató reklám. Ennyi. Honvédségnek is jó hírnevet teszt , ez is jó.
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/magyar-vonatkozasu-hirek-elemzesek/a-magyar-honvedseg-szerepe-katasztrofahelyzetekben/page-3/" rel="nofollow">joker</a>: Mit tud a TEK ?  Na ne viccelj hogy nem tudod ki következtetni. Én voltam a Balatonöszödi kormány üdülőben. Hát ott láthattam a kormányőrök felkészültségét = vicc-el . Nagyjából arra voltak kiképezve hogy az esernyőjükkel meg kinyitható bőröndjükkel megvédjék a politikusokat a tojás esőtől. Amikor Orbán neki megy a fél EU-nak és egy rakás Céget kiüldözött Magyarországról , azért jó lenne ha egy olyan csoport vigyázna rád , aki meg is tud védeni. A TEK-esek állománya  a legjobb rendőrségi kommandósok állományát gyűjtötte be, magasabb fizetést kapnak jobb felszerelést. Végre nem a vicc kategóriát súrolja fő politika erőinket védő szervezet.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Ha van egy olyan állami szervezet, aminek az állománya fantasztikusan jól képzett, jól felszerelt, tapasztalt egyénekből áll, és ezt használják a politikai elit védelmére, az természetes és elfogadható. Viszont ennek a létszáma a lehető legkisebb kell legyen, vagyis a krémek krémje. Nem pedig egy 20x akkora állomány, amelyik uzsorásokat gyűjt be és terrorelhárítóknak nevezik őket / magukat egy olyan országban, ahol a terrorfenyegetettséga nullához konvergál. Ezenkvül nekiáll a hóesésben bemutatni, hogy milyen faszául sikerült a BTR festése, de a konkrét mentéshez érdemben hozzájárulni nem tudtak és nem is lenne a feladatuk. A hóesés nem fenyegette szerintem se Orbán Viktor életét vagy testiépségét, se terrortámadásnak vagy annak előkészületének nem minősül.
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
652
1 814
93
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Hóhelyzet: a honvédség is segít! - FRISSÍTVE
Annak a rengeteg traktorosnak meg önkéntesnek sem feladata , h segítsen, még is megtették! A TEK-nek és bármelyik olyan szervezetnek, akiknek van erre megfelelő terepjáró technikájuk, (a BTR az az!!! ) ráadásól az adófizetők pénzéből, elméletileg minket szolgálnak, szakmai, és erkölcsi kötelessége , hogy menjen és segítsen! Ha 2db BTR-el, akkor azzal. Amúgy, szerintem jó színe van! :) Ráadásul pont e TÖKösök féle belügyieknek szánták anno!
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
652
1 814
93
Hát igen! 4 hólánccal azok is segíthettek volna itt ott!!! Csak mire kiírják a közbeszerzést a hóláncokra.....

 

Fip7   

 

A Hős definíciója: 

A <b>hős</b> szó leggyakoribb jelentése olyan férfi vagy nő, aki egy történet, különösen a <a title="Mítosz" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%ADtosz">mítosz</a>, <a title="Mese" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/Mese">mese</a>, <a title="Legenda" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/Legenda">legenda</a> és <a title="Monda" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/Monda">monda</a> központi <a title="Szereplője (a lap nem létezik)" href="http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Szerepl%C5%91je&action=edit&redlink=1">szereplője</a>, vagy egy<a title="Etnikum" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/Etnikum">népcsoport</a>, <a title="Kultúra" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/Kult%C3%BAra">kultúra</a> rendkívüli, önfeláldozó tettet végrehajtó híres személyisége. Olyan valaki, aki egy átlagos személynél lényegesen kiválóbb jellem vagy rendkívüliek a tulajdonságai, és ezek az adottságok képessé teszik arra, hogy azokat a különleges tetteket véghez tudja vinni (hősies cselekedetek), amelyekről híressé válik. Ezek a képességek nem csak testi, fizikai jellegűek, hanem lelki, szellemi erők is. A hős általában megfelel az adott kultúrában jónak és nemesnek tekintett dolgok definíciójának.
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
652
1 814
93
<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/magyar-vonatkozasu-hirek-elemzesek/a-magyar-honvedseg-szerepe-katasztrofahelyzetekben/page-3/" rel="nofollow">F1End</a>

 

Teljesen igazad van! De gondolj csak bele, hogy milyen szervezet az az országban, akik a legjobban fel vannak, illetve fel kellene, hogy  legyenek készülve olyan helyzetekre, ahol úttalan utakon kell közlekedni, dolgozni, menteni! A honvédségnek 99.99%-ban háborúra kell készülni! De ha arra fel van, akkor egy ilyen helyzet meg sem szabadna , hogy kottyanjon neki! A költségvetésükben meg hibaszázalékként sem szabadna, hogy jelentkezzen ennyire kevés technika bevetés! Mondhatnám azt , hogy 6-vagy akár 16 HK napi használata , rutinszerűnek kellene legyen! Kérdem én, hogy mennyit gyakorlatoznak szegények, ha egy két napos kiruccanás már meglátszik a gázolajszámlán?! A mostani helyzet is azt mutatja! Hogy szükség van a drasztikus fejlesztésre! És , hogy soha nem lesz idejétmúlt a lánctalpas technika!!!
 

cnrhs3

Member
2013. március 16.
459
3
18
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Hóhelyzet: a honvédség is segít! - FRISSÍTVE
A bevetett katonai technikai eszközök számához tudni kell:
Az alkalmazott katonai technikai eszközszámot erősen korlátozza az esetleges késői elrendelés. Hiszen, ha a katonát haza engedjük hosszú hétvégére, (sorkatonaság megszűnt a laktanyákban csak a szolgálatok), ha az adott város ahol a laktanya van a hóhelyzet miatt megközelíthetetlen, csak a városban élőket lehet berendelni. Így a végrehajtók száma korlátozott, váltásuk nem megoldott, leterheltségük óriási. Szerintem a végrehajtók ezért az elvégzett munkáért minden elismerést megérdemelnek.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 756
113
<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/magyar-vonatkozasu-hirek-elemzesek/a-magyar-honvedseg-szerepe-katasztrofahelyzetekben/page-3/" rel="nofollow">nani1980</a>

 

Látom nehezen tudod ezt a témát (hősök) megemészteni :)

Hétköznapi hősök fogalmát is olyan jól ismered, mint a mitológiai hősökét? Ezek az emberek a szememben hősök, és azok a civilek is akik kimentek segíteni és fölajánlásokat tettek. 

 

"A hős általában megfelel az adott kultúrában jónak és nemesnek tekintett dolgok definíciójának."

Ez a mentésben résztvevőkre talán nem igaz? Szerintem igen. 
Ha te nem akarod hősnek vagy hősiesnek tekinteni azokat akik segítettek az a te dolgod, nálam hősök, mind egytől egyig! 

(Én szerintem hősies (heroikus) küzdelem az, amikor az ember a létező legalkalmatlanabb felszereléssel (mert csak ez jutott) szembeszáll egy nálánál sokkal nagyobb erővel (természet), azért, hogy mások életét megmentse (hóban rekedtek).
De a te érvelésed alapján a 300 spártai katona sem hős, mert végül is ez volt a főállásuk 
sf-wink.gif
 )
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 846
113
<a title="Profile" rel="nofollow">cnrhs3</a>

 

A <i>Bundesheer</i> -nél(így kiemelve)talán lehetett volna ez az oka a kevés járműnek...

Tudom,hogy az sorozott haderő de még sem írhattam Svájc haderejét mert nem svájci hókotrók jöttek.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
nani1980 said
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Hóhelyzet: a honvédség is segít! - FRISSÍTVE
Annak a rengeteg traktorosnak meg önkéntesnek sem feladata , h segítsen, még is megtették! A TEK-nek és bármelyik olyan szervezetnek, akiknek van erre megfelelő terepjáró technikájuk, (a BTR az az!!! ) ráadásól az adófizetők pénzéből...
A TEK a Terror Elhárítási Központból jön, szóval nekik a terrorelhárítás a feladatuk, amihez terror is kell, ami meg nincs. Ezenfelül vicc, hogy egy ilyen nevű szervezettel védik az ország vezetőit plusz a magasrangú vendégeket. Ez titkosszolgálati feladat egyértelműen, az esetek 99%-ában semmi köze nem kéne legyen a terrorelhárításhoz. Azonfelül rájuk bízni a civilszférában bekövetkezett természeti katasztrófák és hasonló helyzetek mentési munkálatait emeletes hülyeség, elsősorban mert nem erre vannak kiképezve, nem erre való a felszerelésük 99,999%-a, és mert kurvadrágák egy katonához vagy egy tűzoltóhoz viszonyítva.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 279
113
A TEK arra való amire létrehozták. Havat takarítani, meg autósokat kihúzni, hát aki tegnap erre kiküldte őket, az egész szépen bohócot csinált belőlük. Nem erre valók, nem is tudtak érdemben segíteni, ahogy olvasni lehet elég sok helyen.