A Magyar Honvédség szerepe katasztrófahelyzetekben

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Ok, tegyük fel, hogy ügyesen dolgoznak és eredményesen védik az országot meg az állam érdekeit. De akkor legyen annyi eszük, hogy nem csinálnak hülyét magukból és nem alsóközépkategóriás bűnözők lekapcsolásával töltik az időt és főleg ne ezzel reklámozzák magukat.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Mivel átvették az eddigi beavatkozó alosztályokat is így amennyiben felmerül a gyanúja hogy fegyveres elkövetőről van szó Ők mennek. Az ilyen jellegű fellépésnek megvan a miértje : egyszerűen olyan túlerővel és fenyegetően kell fellépni , hogy eszükbe se jusson ellenállni. Egy egyszerű példával : egy uzsorás terrorizál egy falut ahol mindenki be van sz..va Tőle mert késsel, fegyverrel fenyegetőzik stb.  Mikor a TEK megy érte akkor hirtelen kisnyuszi lesz aki panaszkodik hogy jajj bibis lett a homlokom ahogy földhöz vertek. Jogos ? Én azt gondolom igen , mert így senkinek nem lesz baja.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Ha ugyanúgy kiment volna egy csapat standard kommandós (akik léteznek attól függetlenül, hogy van TEK is), ügyesen sisakkal, mellénnyel, pajzzsal, MP5-tel, a faszi pont ugyanúgy összehugyozta volna magát ijedtében.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Ahogy én tudom, megyei szintű beavatkozó alosztályok átkerültek a TEK-hez, helyben amolyan "félkommandók" maradtak Akció alosztály megnevezéssel, de az Ő felszereltségük egy napon sem említhető a TEK-ével. De hidd el ezen a vonalon nálunk sokkal jártasabb emberek szervezik ezt a kérdést.
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 106
1 990
113
duckdodgers said
Általában az ilyen szervek nem túl nagy hírverés mellett dolgoznak. De egyébként arra hogy a 13 milliárd sok : igen sok, de sztem pl maga a technikai felszerelés ami megfigyeléshez, lehallgatáshoz stb kell az maga milliárdos nagyságrendű összeg.
Nem biztos, hogy igazam van, de megfigyelést, lehallgatást nem végeznek, nem nyomozó hatóság, nem titkosszolgálat, viszont bármelyik szolgálat adatbázisához hozzáférnek. 

A probléma szerintem ott van, hogy különcködnek. Az Ő viszonylagos jólétük a rendőri szervek spórolásán valósul meg. A nyomozati munkát más szervek végzik, de a tv-ben csak azt látja a jó nép, hogy a vadiúj taktikai ruhában akciózik a TEK. Olyan arcokat kapcsolnak le akikhez nem is kell kommandós.

Nem teljesen idevág, de hasonló példa: Bándi Kata gyilkosát a tárgyalásokon a BV kommandósai kísérgetik a bíróságra. Miért is? Egyszerű rossz fiú, ugyanilyenből van még ezer.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
A TESZ lett átszervezve TEK-nek. A TEK-be pedig kiválasztás után lehet bekerülni, és mivel ezt a legtöbben teljesítették az eddigi beavatkozók közül, így a TEK elszívta az emberanyagot.

Másrészt, ha a kormánynak az állam szerkezetén belül akadnak gondjai (rendőrség-maffia stb.) akkor a TEK be tud avatkozni, mert ezeknek a srácoknak nem fogják megtudni a nevét, és a felderítést is önállóan végzi, tehát a többi felderítő szerven nem kell átvinniük az ügyet.  Egy megyei csoportról ez nem volt elmondható. A fekete-sárgáknak már nem tudják/merik azt mondani, hogy "tudom ám hol laksz!" és hasonlók...
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
gigabiga

 

Dede, a TEK rendelkezik felderítő/megfigyelő jogkörrel és eszközparkkal, s ezt más szervek engedélye nélkül teheti.
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 106
1 990
113
Még egy állam az államban szervezet, horror pénzért.

Lényeg, hogy Viktor testőrének csináltak egy helyet.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 263
13 644
113
Akik a hóban rekedTEK

Keveset melegedTEK

Eledelt nem lelTEK

Végül csak megmenekülTEK

:)))))
 

varga dima

Well-Known Member
2011. március 3.
2 173
2 918
113
Dudi!

Bocsi, hogy nem reagáltam az üzenetedre, nem láttam....túl bonyolult lett nekem az a honlap. Röviden foglalva a videót annyi, hogy ez egy sziriai páncélos katonatiszt, aki mesél a T-72ról, tapasztalatairól....és konkrétan erről a tankról. 4 hónapja folyamatosan harcol a gép közepes javítás nélkül, csak a sérüléseket javítják a harcmezőn. 4 RPG találata volt...át vannak szakítva elektromos kábelek, egy mesterlövész eltalált a rádió antenáját...stb, de megy...néha újra kell beállítani az ágyú stabilizátorát - városi harcokban sok por, kőtörmelék esik rá. És talán a legnagyobb problémája, hogy a torony légvédelmi géppuskáját nem lehet belül irányítani - le is szerelték ezeket....mert így jelentősen javult volna a tank tüzereje.....röviden ennyi...

 

Más: ezekkel a "tankok M1-es autópályán" képekkel kapcsolatban felmerült bennem egy kérdés - vajon az aszfaltnak ott, gondolom, annyi... Bár lehet, hogy ilyen katasztrófa helyzetben ez nem egy szempont?   
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Miért tennék tönkre az aszfaltot? Hideg van, ilyenkor nem puhul meg az aszfalt, ezenkívül a lánctalp nagyon nagy felületen oszlatja el a jármű súlyát, és sok országban lehet látni katonai felvonulást lánctalpasokkal, ott sem lesz semmi baja az útnak.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 264
76 817
113
Nem gumibetétes a lánctalp és az nem tesz jót az aszfaltnak.

<a title="Profile" rel="nofollow">varga dima</a>

Köszönöm!Semmi baj.
 

silversisko

Active Member
2011. december 15.
158
160
43
 Srácok testközelből ismerek pár TEK-es srácot, jómagam a Határőrség megszűnésével rendőr lettem. Amit duckdodgers és slirusglanis ír megfelel a valóságnak. A megyei beavatkozókat átvették, ls ők végzik azóta azt a feladatot, amit korábban a TESZ végzett. A korábbi megyei bevetési alosztályok (ők voltak a megyei beavatkozók) állománya TESZ képzésben részesült, de ennek ellenére cifrább esetben mindig a TESZ csinálta a dolgokat. Ime a példa:

http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/halantekon_lotte_magat_a_lovoldozo_ferfi/2044047/

A helyiek is kint voltak, sőt rendkivül ügyesen megtudták volna oldani a helyzetet, csak a megyei rendőri vezetésnek a tesze-tosza hozzáállása, valamint a felelősség áthárítása miatt (inkább várjuk meg a TESZ-t) lett az erdménye az, hogy a jóképű fejbe lőtte magát...(az, hogy addig viszont tűz alatt tartotta az egész utcát, amire csak rálátott, az nem számított).

 

Na ez a helyzet a TEK létrejöttével megváltizott, mivel így már nem fordulhat elő pl. a sétálóutcán gyalogos rendőrként járőröző beavatkozós (nálunk ez is megtörtént, ennyit arról, hogy alapfeladat vs. hólapátolás, emberek mentése).

 

A technikai eszközökről annyit, hogy amikor a rendőrség lakóautót vásárol (2 db-ot) az éllomény pihentetése céljából valamely nagyobb biztosítás esetére. azonban ezzel a végrehajtók közül senki nem találkozik, akkor az csak azért nem fáj senkinek mert nem tudnak róla... (mondjuk én ahol tudom, elmondom, nehogy má' ne...
sf-smile.gif
)

 

Nem tisztem megvédeni a jelenlegi kormányzatot, de amióta ők itt vannak, kapott használható technikát is a rendőrség is, persze olyat is ami csak egy picit jobb a Fordnál (ami szutyok, szemét, alkalmatlan még az általános rendőri feladatokra is), de jobb ez a lényeg. Ehhez még egy kis adalék a Skoda Octavia rendőrautókért havi 100.000 Ft lízingdíjat kellett fizetni 36 hónap alatt kifizetett érte a magyar állam 3.600.000 ft-ot (+ mivel egy picit későn született meg az új kizingkonstrukció, volt olyan tétel ami +4 hónapot futott). A gépjárművek ezek után visszakerültek a lízingcég tulajdonába, aml a járműveket nagyjából 1,5-1,7 millióért el is adta. A Fordokért már csak havi 80.000 ft-ot kell(ett) gizetni, de nagyjából ennyivel xarabb is .... többet enm irok mert lesújt rám a moderátotok istene...de ha találok egy ilyen topikot majd jól körbeorigatok dolgokat......

A mostani kormányzat alatt ismét divatba jött a saját tulajdonú járműpark, amióta ők vannak ezek jöttek.

Skoda Octavia RS, BMW 1200 RT,VW T5 Multivan, VW Caddy, Opel Astra, Skoda Fabia, Mercedes Sprinter.

Itt ebben nincsenek semmilyen EU-s forrásból vagy bármilyen Alap terhére beszerzett járművek, ezeket a  költségvetés köhögte ki.

A TEK hátteréről meg csak annyit, hogy mindenkinek két füle, és egy szája van aki bent ül egy autóban a védendő személyekkel, de az nem látszik ha a szívéből van kettő, vagy csak egy, de az nem a miénk.....

A konkrét topikhoz együtt dolgozott a HONVÉD, a RENDŐR, a TŰZOLTÓ (mégha manapság már a KATASZTRÓFAVÉDŐ megnevezés a hivatalos), saját magam láttam, és terelgették azokat akik tényleg terelgetnivalók...igazi fegyverbarátság volt, főleg a rendőrlányok vs honvédek, tűzoltók között
sf-laugh.gif
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
675
1 874
93
<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/magyar-vonatkozasu-hirek-elemzesek/a-magyar-honvedseg-szerepe-katasztrofahelyzetekben/page-5/" rel="nofollow">silversisko</a>

 

Kíváncsian várom a többi írásod, ha találsz megfelelő helyet nekik!
 

ruckoj

Member
2013. február 11.
74
0
6
Jah csak sok helyen budipapírra sincs pénz, sok kapitányság omlik össze, bútorok 1000 évesek, de igazad van kaptunk szép új kocsikat, fasza.De majd várhatsz, hogy ezeket lecserélik 3 év után, addig fogunk menni velük míg szét nem hullik alattunk, szóval lehet jobb volt amíg lízingeltük őket, majd az idő eldönti. A másik dolog pedig az, hogy sok helyen meg még mindig PA-63 csodával megy ki a járőr, de mondjuk amilyen "gyakoriak" a lövészeteink lehet, hogy jobb is...

Amúgy jó dolog a TEK, de amíg így le van gatyásodva az általános rendőri feladatokat ellátó szerv (ORFK) aminek a működésével egy átlagpolgár 100X hamarabb találkozik, talán jobb lenne először azt, egy szinttel feljebb emelni.
 

silversisko

Active Member
2011. december 15.
158
160
43
Nem kívánom szétoffolni a témát, ruckoj sok pribléma van a rendőrségen belül, tudom és látom én is őket...de ami rajtam múlik, azt megteszem azért, hogy működjön a cég... több járművet használunk (HVJ, HTR, IVJ, KPK, KST,KTJ) nem mai gyerekek a legfiatalabb is 2007-es, de az üzemeltetési kultúra az nagyon fontos... és, hogy a topikhoz is csatlakozzunk, akkor Tatán mit szóljanak, hogy ezekkel az öreg T-72-ek kell mennünk húzni, vonni ha jön a hó, vagy a szomszéd Slota bácsi ?

Igen a PA is nevetséges, ha majd úgy állunk, biztos lesz rá...pont ezen a fórumon látszik, hogy mindenhol ki van a csupasz hátsónk, fontossági sorrendben kell a dolgokat rendbe rakni.....

Amúgy meg az ilyen dolgok fent dőlnek el, ami meg lent dől el, abban lent kell a helyzeten javítani (lásd WC papír)
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
gigabiga :

Pl a volt NBH-tól is átkerült pár jogkör a TEK-hez. De hagyjuk már ezeket a :

"Még egy állam az államban szervezet, horror pénzért.


<div>
Lényeg, hogy Viktor testőrének csináltak egy helyet."

dumákat... Én sem szavaztam a FIDESZ-re és nem is helyeslem minden intézkedésüket. Macket utánozva :

TetTEK Neked rosszat? Netalán láttad tévében vagy olvastad újságban, hogy valakit alaptalanul netán politikai alapon lenyomtak? Még a szolgálatoknál is megvan minden eszköz használatára egy engedélyeztetési procedúra amit végig kell csinálniuk. Ez nem úgy megy hogy csak nekiállnak és szórakozásból lehallgatnak, megfigyelnek Valakit. Netán rejtegetsz valamit és azért zavar, hogy végre-valahára van egy olyan szerv ami nem béna kacsaként funkcionál? De ajánlom ezt a cikket olvasásra , talán segít megérteni a dolgot :

http://zona.hu/article/415/eluldoztek-a-rendorsegrol-orban-fotestoret.html

A másik fele a dolognak : sajnos mindent átsző ma a politika így ha valaki akár hon, akár rednvédelmi vonalon tenni akar valamit, akkor valahová tartoznia kell mert különben nem lesz meg a háttere hozzá. Persze ez nem jó, de nem azt jelenti hogy maga a szándék eleve rossz lenne.


</div>
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 106
1 990
113
hmmm, hmmm

"TetTEK Neked rosszat?" Nem tettek rosszat.

Tehát akkor minden rendben?

Hidd el tisztában vagyok a megfigyelés alapvető szabályaival is. Ők az X+1 ilyen cég.

 

Tök mindegy, úgysem tudunk változtatni ezen. Így a legjobb, ahogy most van és pont.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 140
10 850
113
Azt írta már valaki, hogy kéne kb. 30-40 Vityaz? Dt-10 /20 /30, gondolom a 30 a modernebb ezek közül.
Akár a Katasztrófavédelemnek, akár a Honvédségnek.
Elzúztak volna a mostani hóban is, a víz sem probléma, a PTSz-ből meg elég kevés van már.
Mondjuk azok mehetnének narancssárgára festve a Katasztrófavédelemhez, és jöhetnének a helyükre ezek az óriás, mutáns hernyók.