• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
GrGLy said
Én nem értem mi ez a nagy felháborodás az egész körül. Adott egy termék, amit eladtak valakinek licenszgyártásra. Nem egyedi eset. Gyanítom nem bagóért, talán nem is végtelen számra.. És a románoknak. Na és? Mert gondolta bárki is, hogy a össze-vissza-keresztbe szorított Honvédségnél lesznek majd beszerzések? Megsúgom a társaságnak, hogy a Komondorra és valószínűleg a Rába PSZH-ra (már ha lesz ilyen valaha) is ugyanez a sors vár.

Ahelyett, hogy megy itt a rinyálás, hogy végre sikerült "nagyobb számban" eladni belőle, lehetne nézni mondjuk az előnyeit a dolognak: kapott egy rakat pénzt a fejlesztő, amit - hát nézd má' - egy újabb Gepárd fejlesztésébe fog elverni (jobb esetben...). Mert az ugye milyen jó lenne, hogy ha senki nem venne Gepárdot és bezárna a bolt...

A másik nagy előny, hogy nem nekik kell foglalkozni az eladással, gyártással, házalással, stb. A románok megcsinálják a reklámot a típusnak, lesz végre nagyobb számban is tapasztalat vele, lesz mire alapozni a jövő fejlesztéseit...
Tény, hogy sokminden függ a szerződés részleteitől, de azt hiszem, hogy nem egyedülálló eset, hogy itt Mo.-n feltalálnak/alkotnak valamit, aztán más csinálja meg belőle a nagy businesst... Legyen úgy, hogy ebben az esetben nem így lesz! :) Bár azt hozzáteszem, hogy a licenceel együtt több, mint 20 éves fejlesztés eredményét is odaadták nekik, és elképzelhető, hogy a nagy pénzt majd a köv. generációval fogják megszerezni.

Konkrétan a románokkal meg az a gond, hogy kapitalizmus ide vagy oda, magyar ember nem ad el egy nyerő fegyver fejlesztést nekik... :D Legalábbis, ha valamennyit tud a történelemről, illetve a jelenlegi helyzetről. Persze, EU meg NATO, de nem hiszem, hogy túl bölcs dolog lenne figyelmen kívül hagyni, hogy ha majd valamikor megint lenne olyan lehetőség, hogy nekünk eshetnek, akkor azt nem fogják megtenni. :) De még ha erről nem is lenne szó, akkor a velünk kapcsolatos politikája is érdekes... Ugye pl. mi támogattuk az EU-s csatlakozásukat, cserébe ők meg állandóan felhívják az EU figyelmét, hogy mindig a Mo.-kal van gond. :)
 

chimera

Member
2010. április 19.
560
1
18
Nos nekem már volt a kezemben Gepard , nagyon tetszik nyilván nagyon , pontos erős és megbízható de messze nem egyedülálló! A kategóriájában nagyon komoly és erős a konkurencia tehát nem mi találtuk fel a meleg vizet!

Úgy vélem az egész a marketingről szól és a ha ebben a Románok jobbak ,mert sztem sokkal jobb pozícióik vannak , akkor jó dolog volt eladni nekik a licencet!
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Gepárd GM6 licencgyártása Romániában
Egyébként érhető az üzlet részéről, de nem minden az üzlet ugye.
Nem tudom szerintem vannak más dolgok is világon is mint a pénz.
Van olyan dolog hogy becsület, önérzet, büszkeség, persze ezekből nehéz kaját venni a családnak.
Az egész világon nem kellett senkinek ? Kevés Magyarország számára ellenszenvesebb népet tudok mint a Román ! ! Inkább adtuk volna el az bárki másnak.
Ez a véleményem , aztán ennyi.
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
Egyébként nem a kormány adta el a fegyvert , hanem egy Magyar magáncég. Persze az államnak is van felelőssége benne, de már az első példány óta hogy nem vett.
Milyen szép is az ha véletlen egy határ menti konfliktusba románia magyar fegyverekkel gyakja a Magyarokat .....
 

beat

Well-Known Member
2012. január 25.
1 032
2 483
113
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Gepárd GM6 licencgyártása Romániában
A gond szerintem ott fog kezdődni, hogy jelenleg a honvédség nem rendszeresíti a Hiúzt. De ha a románok licencben kezdik gyártani, idehaza majd eszébe jut valami okos döntéshozónak, hogy ez egy nagyon jó puska, vegyünk belőle a honvédségnek. Méghozzá a románoktól, mert úgy olcsóbb! Hisz ott már tömeggyártásban van. Kié lesz akkor a haszon? Természetesen a románoké. Anyagilag és erkölcsileg egyaránt.
Másik szempont. A licenc eladásakor kikötötték, hogy az hány darabra szól? Szerződésben lehet rögzíteni, hogy mondjuk 500 darabot állíthat elő és adhat el. Persze mivel a technológiát megkapták, kinyílt pandora szelencéje... Annyit gyártanak, amennyit nem szégyellnek, a Sero meg futhat a pénze után.
A töketlenség netovábbja, ha a magyar vállalat évekig nem tudott megrendelést szerezni rá, a románok kezében pedig sikeres exportcikk lesz.
Utálok belegondolni abba is, hogy mi kifejlesztettünk egy csúcskategóriás fegyvert, amiből lesz bőven a román hadseregnek, nekünk meg nem... Lövészszakaszok vagy századok egyfajta tűztámogató fegyvere is lehet, a speciális feladatkörein túl.
(Segítsetek, miért csak az utolsó kb 15 kommentet látom, és a régebbieket nem?)
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
desertfox said
Egyébként nem a kormány adta el a fegyvert , hanem egy Magyar magáncég.
No igen... Ahogy Littlejohn is írta, nem volna rossz hallani ezzel kapcsolatban a kormány magyarázatát. Fegyver üzletekbe azért eléggé bele szoktak szólni más országokban, lásd USA vagy pl. Leo2 a szaúdiaknak húza-vona. Fogalmam sincs, hogy Mo.-n erre van-e bármi olyasmi, hogy csak engedélyel lehet eladni fegyókat vagy milyen szintű szabályozás van erre.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
desertfox ha az egész világon nem kellene senkinek, akkor a románok sem tudnák exportálni senkinek. Itt azzal van elbaszva az egész, hogy kétségtelenül létezik rá egy piac és a cég képtelen volt ezt megcélozni, hanem másnak hagyja a profit egy jelentős részét a terjesztéssel és a gyártással. És az, hogy erre a célra pont a románokat választották, nem csoda, hogy sokaknál kibassza a bíztosítékot.
 

Hornet102

New Member
2010. március 19.
29
0
1
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Gepárd GM6 licencgyártása Romániában
Beat!

"De ha a románok licencben kezdik gyártani, idehaza majd eszébe jut valami okos döntéshozónak, hogy ez egy nagyon jó puska, vegyünk belőle a honvédségnek. Méghozzá a románoktól, mert úgy olcsóbb! Hisz ott már tömeggyártásban van."

Én is ezt akartam írni, de már sok volt nekem tegnapi hajtás, későn ültem géphez...Szomorú lenne, ha ez megvalósulna saját fejlesztést mástól venni. Mielőtt még megint kapnék a fejemre, értem a licenc fogalmát, csak azt nem tudom megérteni, hogy egy minimális szériát, amit mi rendszeresítenénk, azt nem tudná e SERO legyártani...itthon? Még egy manufaktúra szinten is ellehetne készíteni 50-60 darabot.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 937
18 425
113
Várható volt hogy kiveri a biztosítékot ez a hír. Viszont ez egy üzlet a gyártó cég részéről, nem valami hazafias passzió. Fegyvereladásokba az államé a döntő szó, de itt ha jól vettem ki, a a gyártási technológiát adja el a fejlesztő cég. Nyilván azért, mert nincs megfelelő struktúrája, gyártókapacitása a cégnek  marketingre, sorozatgyártásra, stb. Gondolom azért lépték meg ezt a dolgot, mert számukra, a lehetőségeiket is figyelembe véve, ez tűnt a legokosabb döntésnek. A fegyvergyártás üzlet. A HM mit tett, vagy nem tett, hogy ez a jónak tűnő fegyvercsalád hazai gyártásban maradjon, hazai vállalkozás számára hozzon minden hasznot, nos ezt nem tudjuk. Valamint úgy tűnik nemzetbiztonsági kockázata sincs, egy szomszédos országnak eladni egy ilyen fegyver gyártási technológiáját. Legalábbis a történések alapján. Esetleg, oda se bagózott senki az egészre, így történhetett meg ez a kicsit furcsa sztori.
 

Testudo

Member
2011. február 25.
45
0
6
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Gepárd GM6 licencgyártása Romániában
Minden magyarázat ellenére, szerintem érthető, hogy ettől a hírtől mindenkinek elgurult a gyógyszere!
Szerintem a magyar biztonságpolitika iránt érdeklődők főmumusának szerepköréből még senkinek sem sikerült a románokat kiszorítani.
Látom is, ahogy kiírja a blogszerkesztő a cikk címét és dörzsöli a tenyerét a várható kommentáradatra.
Amúgy szerintem is gáz, hogy valaminek, ami ezek szerint eladható magyar innováció, nem tudtuk megoldani a sikeres hazai gyártását.
 
M

molnibalage

Guest
Mint már írták előttem, ez a fegyver a fegyverpiac egyik Ferrarija.
Akkor 20 év alatt miért is nem vett belőle a kutya sem? Még a fejlesztő ország sem...

Minden magyarázat ellenére, szerintem érthető, hogy ettől a hírtől mindenkinek elgurult a gyógyszere!
Nekem nem. Sőt, végre 20 évnyi tökölés után a befektetett energia végre szül valamit...

Amúgy szerintem is gáz, hogy valaminek, ami ezek szerint eladható magyar innováció, nem tudtuk megoldani a sikeres hazai gyártását.
Ha nincs megrendelés, nincs gyártás. Ez pont olyan, mint a MiG-29 meg a pótalkatrész. A meg nem rendelt pótalkatrész ritkán érkezik meg... Ha jól értem, nem a technológia nincs meg, hiszen készült belőle tesztpéldány (?).

Én nem értem mi ez a nagy felháborodás az egész körül. Adott egy termék, amit eladtak valakinek licenszgyártásra
Amen. Valahol furcsa, hogy n+1 téma kapcsán a sok biztonságpolitikai zseni mindig vitatkozott arról, hogy XY tenger kapcsán milyen fontos a techtranszfer vagy a licenszgyártás. Most hirtelen meg sátán lesz a téma, mert mi adjuk el? Agyrém. A kömmentelő társadalom kettős mércéjét és skizofrén hozzállását tökéletesen bemutatja sajnos a topik.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
molnibalage said
<blockquote>
Mint már írták előttem, ez a fegyver a fegyverpiac egyik Ferrarija.

Akkor 20 év alatt miért is nem vett belőle a kutya sem? Még a fejlesztő ország sem...


</blockquote>
Szerinted ha eladhatatlan, akkor a románok miért vásárolnak belőle licenszet exportcélokkal? Ha pedig van rá piac meg eladható a cucc, akkor miért nem gyártja és terjeszti a magyar fejlesztő, ha nem másképp akkor HM vagy más belföldi segítséggel?
 
M

molnibalage

Guest
A magyar ipar felkészült (már vagy száz éve, komolyabb ipari múltunk van mint bármelyik szomszédunknak
Ezek szerint akkor a cseh nehézipar soha nem létezett és most sem létezik...? [fejvakarás]

A csehek a II. Vh. után Me-262-est gyártottak az ottmaradt eszközökkel. A VSZ időkben is azon kevés keleti országok egyike volt, akik komolyabb harci gépet is gyártottak még a '60-as években, meg ugye van L-39 és L-159 is. Szóval én nemigen látom, hogy kis hazánknak milyen komoly ipari múltja van. A Ganz is úgy létesült, hogy importáltuk tudtommal a technológiát és úgy indult a "magyar" ipar. Aztán persze magyar szürkeállomány is került bele, de szó nincs arról, hogy saját erőből. Szó se róla a csehek most is gyártanak villamost és metrót is, még ha licensz is. Mi hol gyártunk ilyet...?
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
@<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/gyalogsagi-fegyverek-es-feleszerelesek/gepard-fegyvercsalad/page-2/" rel="nofollow">molnibalage</a>

"Akkor 20 év alatt miért is nem vett belőle a kutya sem? Még a fejlesztő ország sem…"

Bár a teljes listának még mindig lusta voltam utánanézni, de sok változatából vettek... Pl. MH M1-M3-ból, ha jól emlészem, konkrétan az M6-ból pedig India. Viszont az M6 talán csak 1-2 éve van piacon, konkréan 1-2 éve mutatkozott be valami Indiában rendezett expon.

 

"A kömmentelő társadalom kettős mércéjét és skizofrén hozzállását tökéletesen bemutatja sajnos a topik."

Oo Most jól értem, hogy a magad finom stílusában arra próbálsz rávilágítani, hogy pl. megvenni a finnektől a Patria licence-ét ua. mint mondjuk ha a USA eladja Észak-Koreának egy nagyobb hatótávolságú ballisztikus rakéta tervét? Aki pedig mást gondol, az skizofrén és különbeniskettősmérce? :) (gyk. Nem véletelenül sarkítok... De ne szóljunk már le valakit, csak mert nem kizárólag üzleti szempontból néz valamit. :))
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 054
6 508
113
Egyrészt az Indiai különleges erők vettek a GM6 Lynx-ből egy elég szép mennyiséget. Sőt, úgy tudom, hogy után rendelés is volt.

 

Másrészt az ebben a fórumban csatolt videón a Sero részéről elmondják, hogy csak nagyobb tételben adnak el, egy-két példányt nem. Ezt én úgy értelmezem, hogy nem licence-et adnak el nagyobb példányban, hanem terméket adnak el nagyobb példányban.

 

Harmadrészt a http://www.tacticalimports.ca/gm6-lynx-p-3.html oldalon kínálja egy kanadai cég a terméket és úgy, hogy darab is vehető és a Sero gyártja. (Ami egyébként ellentmond a videón elhangzottnak).

 

Végül, a videón elhangzott az is, hogy egy magyarországi bemutató után az USA is vett, és a Sero többször is visszakérdezett, hogy mik a tapasztalataik, tartották a kapcsolatot az amerikai használókkal ... És a Sero intézte ezt, ők követték a termék sorsát, ...

 

Tehát gyártható az eszköz Magyarországon, a videón látszik, hogy a hely ahol készülnek eléggé szocreál, de a videón látható alkatrészekből is lejön, hogy ugyan kisüzemben, de már most is készülhet (sőtt készült is) széria belőle.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
molnibalage said
<blockquote>



Ez miért tőlem kérded...?</blockquote>
Azért tőled kérdem, mert te vázoltad fel ezt a fegyvert úgy, mint valami ami eladhatatlan. Szóval ha eladhatatlan, akkor hülye a románja, hogy licenszre költ és gyártani fogja, s a nyakán marad pl 1000 darab? Ha pedig eladható, akkor értelmetlen, hogy nem a  fejlesztő gyártja és terjeszti, még ha segítséget is kellene kérnie pl a marketinghez a HM-től vagy a korménytól.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 338
54 934
113
<a title="" href="http://htka.hu/forum/gyalogsagi-fegyverek-es-feleszerelesek/gepard-fegyvercsalad/page-2/" rel="nofollow">molnibalage</a>

 

Egy fegyver eladása csak 50%-ban üzlet, másik 50%-ban politika, és az itt hozzászólók egy igen jelentős részének a politikai rész nem tetszik a dologban, hozzáteszem szerintem jogosan. 
Ha az USA akkora piac a fegyvernek akkor miért nem kért fel a SERO egy USA import céget a PR-ra? Nem igazán értem én sem ezt a "Románia" dolgot.