Már hónapokkal ezelőtt linkeltem egy videót, ami pont a szankciókkal kapcsolatos. Több vállalkozó és Putyin találkozója volt, a Kreml-ben. Ott a vállalkozók szinte könyörögtek neki, hogy amennyiben lehet, egyet se engedjen vissza vissza az országba azok közül a cégek közül, akik nagy arccal otthagyták Oroszországot 2022 február 24-e óta. Végig példákkal alátámasztva az érveiket: az egyik példa a McDonalds volt. Részletesen levezette az ember, hogy mi lenne, ha újra visszaengednék az amerikaiakat: a 90-es évek összeomlása után újraélesztett valamint teljesen a nulláról létrehozott ipari kapacitások azonnali lenullázásával járna. A McDonalds helyét átvevő "Vkuszno i Tocska"-ban a következőképpen készülnek az ételek: orosz alapanyagok(ez mondjuk már a Mcdonalds idején is így volt), orosz gyártmányú sütők és egyéb konyhai eszközök, orosz rendeléskezelő szoftverek, végül pedig orosz gyártmányú csomagolásba kerül. A McDonalds idején még a csomagolást is az USA-ból szállították. Mindezt kiváltották, minden orosz lett helyette, egy részét ráadásul startup cégek hozták létre. A konyhai berendezések például annyira jól váltották a korábbi amerikaiakat, hogy azóta a gyártó cég több másik étteremhálózattól is kapott megrendelést. Ha visszajönne a McDonalds, azonnal újra minden amerikai lenne, és azon túl, persze, hogy az amcsik vinnék haza a profitot, még ezek, a sikeres nem 5 perces importkiváltó munkák eredménye mind a kukába kerülne. Na ezt akarják egyre kevesebben az orosz vállalkozók közül. Az pedig csak mellékes, hogy mióta "Vkuszno i Tocska" van a Mcdonalds helyett, azóta a kint élő magyarok szerint finomabb is lett ott az étel. Ez utóbbit sajnos sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom, mivel a "Vkuszno i Tocska"-ban egyszer sem volt alkalmam enni. Moszkvai Mcdonalds-ban egyszer ettem, meghívásra, nem saját ötlet alapján. Igazából kikerültem volna, de ha meghívtak, legyen. Ott 100%-osan ugyanaz az íze volt az ételnek, mint a budapesti McDonalds-ban. A McDonalds azonban csak egy példa a sok közül. Oroszországnak összességében nem ártottak, hanem inkább használtak a szankciók. Ha a feloldásért cserébe ők is visszaengednek mindenkit, azzal saját magukat lövik tökön.
Minél tovább tartanak a szankciók annál inkább tudják saját maguk megoldani az importkiváltást minden egyes területen. Aztán ha pedig visszakéredszkednének a nyugatiak, mert kezd egyre inkább kiderülni, hogy mégiscsak hiányzik nekik az a "150 milliós, "alacsony fizetőképességű" piac. Ha nem hiányozna fel sem merülne, hogy visszamennének.