Igen,
de a műholdak sokat segítenek...meg egy Erieye..meg egy rakat felderító drón, radarok, egy komoly felderítő rendszert kell kiépíteni, szenzorok önmagukban semmit sem érnek, de hálózatba kötve komoly előnyt jelenthetnek...illetve a front környékén lapuló fpv drónok tömkelege sem elhanyagolható információt tud gyűjteni.A mélységi célpontmeghatározásnak csak egyik eszköze lehet a felderitő dron.És a Hermes,Kaszás,Heron,akármi dronok egy modern légvédelemmel szemben elég esendőek.Emlékezzünk csak a Bayraktar dronok tündöklésére-és gyors bukásukra az orosz légvédelemmel szemben.
Ennek ellenére a dronok fontosak és szükségesek,de nem elégségesek.A felderités is többelemű rendszer.Minden általunk beszerezhető elemét be is kell szereznünk,amit csak tudunk.
Kiemelném a REH-ot,mint felderitő,támadó és védekező rendszert.Irtam már,hogy szerintem a PzH osztálynak saját REH ütegre lenne szüksége.Mind célpontmeghatározás,mind védelem céljábol.Pl bemérheti az ellen tűzbemérő lokátorát,meghatározhatja elhelyezkedését.Ugyanakkor fedheti a saját bemérő lokátor működését,megakadályozva annak ellenség általi bemérését.És ne felejtsük el azt se,hogy az oroszok tudták zavarni a HIMARS gps vezérlésű rakétáit egy idő után,és azóta is rendszeresen.
Szóval önmagában a HIMARS egyáltalán nem csodaszer.Sőt,önmagában nem ér valami sokat.De roppant hasznos eszköz lehet egy komplex tüzérségi rendszer részeként.Én minden további nélkül csatolnák egy üteg HIMARS (vagy más hasonló képességű rendszert) a dd PzH ütegébe szervezetszerűen.
És ha ezen felül egy önálló osztály is van belőlük,hát nem tiltakoznék ellene.
De csak akkor ér valamit,ha a tüzérségi rendszer többi eleme is ott van mellette.