Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

Ennek a kimutatásnak az a nagy hibája hogy nem mondják meg a magyar hatóságok a lakosságnak nem mondják meg hogy itt is ugyanannyit fizet mint a " drága " Nyugaton, az égig csavart adókkal amelyek bujtatva a munkás után még pluszban a vállalkozót is megsarcolják a dolgozók után járó elvonásokkal.
Csak a mesterséges alacsony ár miatt a szolgáltatókat évente több mint 1500 milliárd Ft al kell mankózni a költségverésből (adónkból) hogy fel ne boruljanak.
Ez különösen Ukrajnában volt divat a szinte ingyen villany és gázdijjal vidéken még sok helyen a disznóolat is azzal fűtötték.
A rezsiszetéssel a külföldi befektető jár jól talicskázza kifelé a nyereséget az olcsó munkabér miatt. Nézzétek meg hogy az autóiparban hányszorosát keresi egy külföldi.
Romániában nincs rezsi rizsa ott a lakosság kb 130 Ft ot fizet 1 kWh áramért.
Itt magyarban is segély helyett adjanak átlag európai fizetést a dolgozóknak majd eldönti hogy rezsin hogy takarékoskodik.
Mint látjuk a gazdaságpolitikánk miatt már csak a bolgárokat kell leszorítanunk az utolsó helyről, románok seggét lassan távcsővel nézzük a horizonton.
Köszi!

Ennek a kimutatásnak az a nagy hibája hogy nem mondják meg a magyar hatóságok a lakosságnak nem mondják meg hogy itt is ugyanannyit fizet mint a " drága " Nyugaton, az égig csavart adókkal amelyek bujtatva a munkás után még pluszban a vállalkozót is megsarcolják a dolgozók után járó elvonásokkal.
Csak a mesterséges alacsony ár miatt a szolgáltatókat évente több mint 1500 milliárd Ft al kell mankózni a költségverésből (adónkból) hogy fel ne boruljanak.
Ez különösen Ukrajnában volt divat a szinte ingyen villany és gázdijjal vidéken még sok helyen a disznóolat is azzal fűtötték.
A rezsiszetéssel a külföldi befektető jár jól talicskázza kifelé a nyereséget az olcsó munkabér miatt. Nézzétek meg hogy az autóiparban hányszorosát keresi egy külföldi.
Itt magyarban is segély helyett adjanak átlag európai fizetést a dolgozóknak majd eldönti hogy rezsin hogy takarékoskodik.
Mint látjuk a gazdaságpolitikánk miatt már csak a bolgárokat kell leszorítanunk az utolsó helyről, románok seggét lassan távcsővel nézzük a horizonton.
Legalább itt az adónkat ránk költik.
Mi a faxtól nőnének a bérek, ha nőne a rezsi? Sehol sem volt így, miért lenne nálunk máshogy.
Ha így lenne, akkor sem vásárlóerő paritáson, sem a bérek százalékában nem nálunk lenne a legalacsonyabb a rezsi

Az államnak a versenyszektor béreire csekély hatása van, az árakat meg egyszerübben tudja szabályozni.

Persze jobb lenne ha nem kellene állami dotáció, de ahhoz a 2010es évek szintjére, felére harmadára kellene visszaesni az energiaáraknak.
Ehhez újra orosz energia kellene egesz Európában, de ettől messze vagyunk.

Egyébként ma is mki szabadon kiléphet az állami árszabályozás alól, tehát aki elégedetlen, vehet állami árak helyett a szabadpiacról is gázt, villamos áramot. Nem látom a tömegeket lázadni.

Adók. A múlrkor már betettem, mennyit csökkent az állami adóprés, mind a munkáltatói, mind a munkavállalói.
Nah, de vissza béreket terhelő adókhoz. Ez a mai gazdaságpolitika alapja, bevált és sikeres. Ez a 3szoros újrázás egyik alapja. Nemcsak lakossági bér, hanem gazdpol.szempontból.

1 misi bruttóval számoltam az egyszerűség kedvéért.

Mi van most.
2022es kalkulátor, de ebből a szempontból lényegtelen. Semmilyen kedvezményt nem vettem figyelembe. Sem 25 éveb aluliak, sem a 2+gyermekes anyukák, sem a 30 év alatti 1 gyermekes anyukák 0%-os SZJA-ját, sem egyéb gyerek utáni adókedvezményt.
Szal ennél még nagyon sokan jobban járnak és a bruttó bérük akár 80+%-át is megkapják.

Így kedvezmények nélkül 66.5%.

Mi volt 2009ben
Kedvezémenyek nélkül a béred 52%-át kaptad meg.

De volt ez rosszabb is, amikor a felső kulcs nem 34% SZJA volt, hanem 40% körül. Csak annyi ideje egykulcsos alacsony a mai, hogy ez már mki elfeljti. (ha jövőre visszajönne a progresszív többkulcsos adó, jó kis emlékeztető lenne)

Betettem egy alacsonyabb bért is. Bár tudom szinte nem nőtt az utóbbi években senkinek a bére, de hátha mégis.

Bruttó 400.000el is kiszámoltattam.
Tehát a béred 53%-át kaptad meg.

Tehát a 30as gyerektelen szinglik, akiket a propi szerint legjobban súlyt a kormány, azok is jobban járnak a mai adórendszerrel.

Szuperbruttó, munkáltatói járulék.
Amit behoztál mint adóprés a kormány részéről. Bár ugye a dolgozókat nem érinti, de ha indirekten mégis.

Nézzük.
Ma 13%, 2010 előtt 28-35% volt.
Tehát ez is jóval alacsonyabb.

Legalább itt az adónkat ránk költik.
Mi a faxtól nőnének a bérek, ha nőne a rezsi? Sehol sem volt így, miért lenne nálunk máshogy.
Ha így lenne, akkor sem vásárlóerő paritáson, sem a bérek százalékában nem nálunk lenne a legalacsonyabb a rezsi

Az államnak a versenyszektor béreire csekély hatása van, az árakat meg egyszerübben tudja szabályozni.

Persze jobb lenne ha nem kellene állami dotáció, de ahhoz a 2010es évek szintjére, felére harmadára kellene visszaesni az energiaáraknak.
Ehhez újra orosz energia kellene egesz Európában, de ettől messze vagyunk.

Egyébként ma is mki szabadon kiléphet az állami árszabályozás alól, tehát aki elégedetlen, vehet állami árak helyett a szabadpiacról is gázt, villamos áramot. Nem látom a tömegeket lázadni.

Adók. A múlrkor már betettem, mennyit csökkent az állami adóprés, mind a munkáltatói, mind a munkavállalói.
Nem véletlen lett okosba megcsinálva a számlázás, ahol sokszorosa lett a hálózathasználati díj az áram árának. :D

Egyébként szerintem a rezsicsökkentés - bár értem a politikai hasznát - teljesen elhibázott stratégiát követ.
Korábban még rosszabb volt (felső határ nélkül) az államnak, most rossz annak, aki nem tudja diverzifikálni a fűtést (felső határ a szegényeket érinti jobban, akik nem tudnak kifizetni pl. egy mérőóra szabványosítást, hőszivattyús fűtést, normális szigetelést), de leginkább ott a gond, hogy mindenkire vonatkozik.

Egy havi misiért/kettőért dolgozó programozó miért is kap rezsicsökkentett árat egy havi 120-ból tengődő nyugdíjassal azonos kedvezményért? Ha rászorultság alapján lenne kedvezméy, akkor lényegesen kevesebbe kerülne az államnak, amit lehetne más programokra fordítani.

Nem véletlen lett okosba megcsinálva a számlázás, ahol sokszorosa lett a hálózathasználati díj az áram árának. :D

Egyébként szerintem a rezsicsökkentés - bár értem a politikai hasznát - teljesen elhibázott stratégiát követ.
Korábban még rosszabb volt (felső határ nélkül) az államnak, most rossz annak, aki nem tudja diverzifikálni a fűtést (felső határ a szegényeket érinti jobban, akik nem tudnak kifizetni pl. egy mérőóra szabványosítást, hőszivattyús fűtést, normális szigetelést), de leginkább ott a gond, hogy mindenkire vonatkozik.

Egy havi misiért/kettőért dolgozó programozó miért is kap rezsicsökkentett árat egy havi 120-ból tengődő nyugdíjassal azonos kedvezményért? Ha rászorultság alapján lenne kedvezméy, akkor lényegesen kevesebbe kerülne az államnak, amit lehetne más programokra fordítani.
Most nem akatok genya lenni, de aki 120 nyugdíjat kap, az a bére után huszadannyi adót sem fizetett be, mint aki havi 1 misit hazavisz.
A kérdés miért 120 a nyugdíja? Alacsony keresetű mezőgazd. dolgozó volt, feketézett, minimálbéres vállalkozó volt, vagy egyszerűen sokat hesszelt vagy akaratán kívül kémyszerült munkanélkülire. Rengeteg különböző élethelyzet.

Mki egy adott fogyasztásig fizet ennyit, utána jóval többet.
Abszolút igazságos sosem lesz.

Ebben a hálózathasználati díjban mi az okos??? Ezzel együtt messze a legolcsóbb. .

• Tetszik
Reactions: vata and Kim Philby
Most nem akatok genya lenni, de aki 120 nyugdíjat kap, az a bére után huszadannyi adót sem fizetett be, mint aki havi 1 misit hazavisz.
A kérdés miért 120 a nyugdíja? Alacsony keresetű mezőgazd. dolgozó volt, feketézett, minimálbéres vállalkozó volt, vagy egyszerűen sokat hesszelt vagy akaratán kívül kémyszerült munkanélkülire. Rengeteg különböző élethelyzet.

Mki egy adott fogyasztásig fizet ennyit, utána jóval többet.
Abszolút igazságos sosem lesz.

Ebben a hálózathasználati díjban mi az okos??? Ezzel együtt messze a legolcsóbb. .
A 120 vagy a 150 mindegy. Alacsony nyugdíjasból nem kevés van (nyugdíjasok fele 200e alatt kap durván), végigdolgozta az életét. Most meg szív. Ismeretségi körben is van, nem volt soha munkanélkülin, nem fizikai munkás volt.

A társadalmi rendszer lényege a szociális háló és kiszámítható, prosperáló jövő és jelen megteremtése lenne, na ilyet nyomokban sem tartalmaz. Hozzáteszem, ez nem magyar specialitás (a nyugdíjrendszer válsága általános), a rezsicsökkentés az.
És ahogy írtam, az államnak is érdeke lenne csak azt támogatni, aki rászorul. Csak akkor nem lehetne kampányolni vele.

Amikor garantált 8%-os profitjuk volt az energia szolgáltatónak, akkor is alacsony volt az emberek fizetése és kilapátolták a nyereséget a cégek. A román áramdíjat meg látom már irigyelni kell, mert biztos háromszor annyit keresnek az ott élők:eek:

Az OMV már megint a magyar gáztranzitot köszörüli...

"Nem a magyarországi gázinfrastruktúrán múlik, ha Ausztria nem importál romániai gázt. A Világgazdaság sorra vette, miért alaptalan a volt OMV-vezér ezt állító panasza. Látható, hogy az FGSZ eddig is elsőként lépett az érintett tranzitot is segítő projektekkel, és készen áll a további beruházásokra. Azonban előbb Romániában kell elvégezni a már hat éve megígért gázinfrastruktúra-fejlesztéseket."

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-mag...az-miatt-de-mashol-kellene-a-fogast-keresniuk

• Tetszik
Reactions: fip7
Amikor garantált 8%-os profitjuk volt az energia szolgáltatónak, akkor is alacsony volt az emberek fizetése és kilapátolták a nyereséget a cégek. A román áramdíjat meg látom már irigyelni kell, mert biztos háromszor annyit keresnek az ott élők:eek:
Nem a 8%-os profit volt a probléma, hanem a 15-20 %. A szerződésben garantáltak 8%-ot, aztán a valóságban ez 15-20% volt.

Hosszú távon azok a fenntartható rendszerek, ahol a valós költségeket az fizeti meg, aki a szolgáltatást igénybe veszi. Mivel az energiát mi sem kapjuk olcsóbban mint a románok, mi máshol fizetjük meg az árát. Csak még választási lehetőségünk sincs, mert hiába takarékoskodunk, máshol ki kell fizetnünk azoknak a számláját is akik ezzel nem foglalkoznak.

Szerintem jobb lenne az embereknek adni a pénzt, és majd ők eldöntik hogy fizetik belőle a magas számlát, vagy takarékoskodnak és másra költik a pénzt. Csak ebben az esetben a kormány nem tudná ennyire szabályozni hogy a végén kinek a zsebébe kerüljön a pénz.

Szerintem jobb lenne az embereknek adni a pénzt, és majd ők eldöntik hogy fizetik belőle a magas számlát, vagy takarékoskodnak és másra költik a pénzt.
Ezt mégis hogy? Ha használod a renszert, akkor sajna fizetned is kell, ha egy deka áramot se használsz, akkor is van rendelkezésre állási díj, csak ha kikötteted, akkor lehetséges, vagy átrakod feltöltőkártyásra...a gáz ugyan ez...a víz is...
Ebben a hálózathasználati díjban mi az okos???
Ne a kilowatt a drága, hanem a számlát a rendszerhasználati díj dobja meg...
pl.
áramfogyasztás:2000.-
rendszerhasználati díj:6000.-
viszont az áram kilowattonként olcsó marad, mert a rendszhaszn.ban fizeted meg...

Ezt mégis hogy? Ha használod a renszert, akkor sajna fizetned is kell, ha egy deka áramot se használsz, akkor is van rendelkezésre állási díj, csak ha kikötteted, akkor lehetséges, vagy átrakod feltöltőkártyásra...a gáz ugyan ez...a víz is...

Ne a kilowatt a drága, hanem a számlát a rendszerhasználati díj dobja meg...
pl.
áramfogyasztás:2000.-
rendszerhasználati díj:6000.-
viszont az áram kilowattonként olcsó marad, mert a rendszhaszn.ban fizeted meg...
Csak azóta ilyen az arány a rendszerhasználati díj és az energia díj között, amióta Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került a hálózat. Előtte kb. fele - fel volt.

A valós arány még rosszabb mint amit írsz. A számlámon az energia díj nettó 4,39 Ft./kWh, a rendszerhasználati díj nettó 23,4 Ft./kWh. Korábban Paks1 kb. 10 Ft./kWh áron termelt. Vagyis a számlán nem fizetjük ki még a legolcsóbb forrás árának a felét sem. Ez mind máshonnan megy. Amit fizetünk az megy Mészáros Lőrincnek.

Csak azóta ilyen az arány a rendszerhasználati díj és az energia díj között, amióta Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került a hálózat. Előtte kb. fele - fel volt.

A valós arány még rosszabb mint amit írsz. A számlámon az energia díj nettó 4,39 Ft./kWh, a rendszerhasználati díj nettó 23,4 Ft./kWh. Korábban Paks1 kb. 10 Ft./kWh áron termelt. Vagyis a számlán nem fizetjük ki még a legolcsóbb forrás árának a felét sem. Ez mind máshonnan megy. Amit fizetünk az megy Mészáros Lőrincnek.
Nem a "lőrinc belehugyozott a vezetékbe" kérdés ez, hanem annak, hogy a korábban külföldi kézben lévő hálózat tulajdonosai nem költöttek szinte semmit az amúgy gebinbe megszerzett infrastruktúrával. csak szimplán lerabolták...Lőrincék meg nagyító alatt vannak, mert a NESZ (ner ellenes erők szövetsége) minden rezdülésüket figyeli...

• Tetszik
Reactions: fip7
Nem a "lőrinc belehugyozott a vezetékbe" kérdés ez, hanem annak, hogy a korábban külföldi kézben lévő hálózat tulajdonosai nem költöttek szinte semmit az amúgy gebinbe megszerzett infrastruktúrával. csak szimplán lerabolták...
Dolgozott ismerősöm a gázszolgáltatásban. A különböző társaságok nagyon máshogy álltak a hálózat fejlesztéshez. Volt amelyik normálisan karbantartotta mert hosszú távra tervezett és otthon is ezt szokta meg, és olyan is, ahol csak a rövidtávú profit számított és miután eladta tűzoltás jelleggel kellett a legszükségesebb javításokat megcsinálni.

Lőrincék meg nagyító alatt vannak, mert a NESZ (ner ellenes erők szövetsége) minden rezdülésüket figyeli...
Teljesen mindegy hogy mi derül ki, mert amíg a mostani kormány hívei bármilyen lopás nyilvánosságra kerülésekor "bezzeg Gyurcsány" felkiáltással tovább lépnek, addig nem lesz változás.

Ez olyan szép. Csak a kieső bevételek pótlására kivetett szektorosan kiosztogatott extra- és különdadók formájában befizetjük úgyis a különbözetet. Vagy gondolod, hogy a legújabb találmányt, a teherfuvarozókra kirótt adóemelést simán bevállalják a cégek? Nem, érvényesíteni fogják az áraikban, különben nem éri meg nekik. Ha a termékek szállítása megdrágul, a kereskedő is árat fog emelni.
A rezsicsökkentés is ilyen szemfényvesztést tartalmaz, valóban mi fizetjük lakosságilag majdnem a legkisebb gáz- és villanyárat Európában, csak a vállalkozói szektor meg hétszeres árat fizet. Ám a kenyér sütését, a bolti hűtők működését, stb. mind ugyanezen az európai szinten is jelentős áron teszi. Nem nehéz kitalálni, miért is szálltak el az árak. Ugyanúgy mi fizetjük ki, mint a bankokra kirótt, a törvényhozó célja szerint át nem hárítható tranzakciós díjakat. Csak így az állam nagyobbat szakít, mert a világbajnok ÁFA a magasabb árra rakódik rá. Ugye, ha egy szupermarketben vásárolsz, az otthagyott pénzed kb. 1/3-a az államnál köt ki az ÁFA és a kiskereskedelmi különadó révén. Na ez alapján kell az árképzést végeznie: vagy megelégszik kisebb haszonkulccsal, vagy lenyomja a beszállítói árakat. Utóbbi esetben a termelők mennek tönkre. Ördögi kör...
Én értem, hogy anno a kormány úgy döntött, hogy nem közvetlenül a jövedelmet adóztatja olyan szinten, hogy a bevételek fedezzék a kiadásait, hanem a forgalom után szedi be a szükséges összeget, mégiscsak nehezebb a vételárat elcsalni, mint a jövedelmet, de ha nincs konjunktúra, visszaesik a kereslet, a kereskedelmi forgalom, mert lecsökkent a vásárlóerő, akkor nagy hiátus tátong a bevételi oldalon.

Lölönek??

Nem a Mavirnak és az FGSZnek?? Ezekhez semmi köze Mészárosnak.
A Mavir állami, az FGSZ meg MOL.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
Lölönek??

Nem a Mavirnak és az FGSZnek?? Ezekhez semmi köze Mészárosnak.
A Mavir állami, az FGSZ meg MOL.
Valóban nem mindenhol Mészárosé a hálózat. Csak a legnagyobb elosztó cégeknél, a TITÁSZ -nál és a TIGÁZ -nál. (Az OPUS csoport legnagyobb tulajdonosa Mészáros Lőrinc. Az OPUS a tulajdonosa a a TITÁSZ -nak és a TIGÁZ-nak. )

Ezen kívül vannak MVM és EON tulajdonú elosztó cégek is.

Például a TIGÁZ hoz tartozik Heves, Nógrád, BAZ, Szabolcs-Szatmár, Hajdú Bihar, Szolnok megye teljes területe. Pest, Bács-Kiskun és Csongrád pedig részben.

A MAVIR és az FGSZ az országos fő elosztó hálózatot üzemeltetik, szerintem ők is kapnak a pénzből.

A fentebbi grafikonból nekem az 1.7% rezsire tetszik a legjobban.
Ha mondjuk a rezsi havonta 30k, az egy évben 360k HUF. Mint azt a grafikonból tudjuk, azaz éves nettó bevétel 1.7%-a, azaz az ÁTLAGOS KÉTKERESŐS NETTÓ bevétel évente 21,2 MHUF, azaz havi 1,76 MHUF. Az fejenként 800k HUF NETTO, 1.1-1.3 MHUF br. Ez azért kicsit vicces tekintve, hogy az ÁTLAGOS BRUTTÓ bér van 650k HUF körül, a medián meg 400k HUF körül.

Mondjuk amíg a drága politikusaink havi több milliót, a REMRED főszarjai 9 MFt-ot visznek haza, addig persze fel lehet húzni az átlagot, csak az nem a valóság.

Ha mondjuk a rezsi havonta 30k

Szerintem már kapásból ott nem egyértelmű ez a rezsiköltség dolog, hogy ki mit vesz bele. Hivatalosan mi a rezsi?

Egyébként, kinek mennyi a rezsije?
Nekem a villany 3400-3500 környéke, a víz (hideg-meleg együtt) 2100-2200, a fűtés az 5000/hó éves átlagban (60ezer/év)
Ha az internetet is még beleveszem, az 5770Ft/hó.
Ez így szumma kb 16500 / hó.
A közös költség még 13 ezer erre. Az rezsi?
Egyedül élek kb 35 négyzetméteren.

Szerintem már kapásból ott nem egyértelmű ez a rezsiköltség dolog, hogy ki mit vesz bele. Hivatalosan mi a rezsi?

Egyébként, kinek mennyi a rezsije?
Nekem a villany 3400-3500 környéke, a víz (hideg-meleg együtt) 2100-2200, a fűtés az 5000/hó éves átlagban (60ezer/év)
Ha az internetet is még beleveszem, az 5770Ft/hó.
Ez így szumma kb 16500 / hó.
A közös költség még 13 ezer erre. Az rezsi?
Egyedül élek kb 35 négyzetméteren.
Nekem az a közös költség, víz + áram + gáz + szemétszállítás + csatorna stb. Úgy a te számaiddal is 23,5 ezer forint, egyedül lakva. De ugye itt kétkeresős háztartásokról van szó, ami legalább 2 főt feltételez. Budapesten az átlag rezsi közös költség nélkül olyan 20-45k között lehet, a lakás méretétől, állapotától stb. függően. Nekem 15k a közös költség és 15-30k között a többi (attól függően hogy most net, stb is benne van-e)

De például itt szinte mindenki beleszámolja a netet, tv-t stb is

• Tetszik
Reactions: BJani
Nem a "lőrinc belehugyozott a vezetékbe" kérdés ez, hanem annak, hogy a korábban külföldi kézben lévő hálózat tulajdonosai nem költöttek szinte semmit az amúgy gebinbe megszerzett infrastruktúrával. csak szimplán lerabolták...Lőrincék meg nagyító alatt vannak, mert a NESZ (ner ellenes erők szövetsége) minden rezdülésüket figyeli...
Na ez ami nem igaz, a külföldi tőke kurva sok ment az elektromos, távközlési és gáz hálózatba.