A véleményeddel az a probléma, hogy a háború az nem az internetes kommentelésen múlik.
Ha azon múlna, akkor réges-rég az EU + USA győzött volna, nem csak Oroszország ellen, hanem még Kína, és Irán ellen is. Azonban a valóság nem a beküldött kommentektől alakul, hanem az ellőtt tüzérségi lövedékektől, ledobott légibombáktól, indított drónoktól, a lövészárkoktól, és erődöktől.
Nem is mondtam ilyet.
Az én, vagy más nektek nem tetsző vélemény csak segít megérteni folyamatokat, célokat, érdekeket, mert a propaganda buborék eltorzitja a képet, amit látni véltek.
A háború kimenetele sok mindenen múlik, leginkább erőforrásokon, de a lélektani tényezők is lehetnek legalább annyira befolyásolók. Ráadásul a háború jellege, az alkalmazott hadviselési mód (harcmodor) alkalmazkodik az erőforrás vagy társadalmi támogatottság területén meglévő asszimetriához, ami a hadviselő felek között folyamatosan változhat.
A rendszeresen citált történelmi példák esetében is az az oka a birodalmak vereségének, hogy a társadalmi támogatottság (humán faktor) nagyobb jelentőséggel bírt, mint az erőforrások terén meglévő fölény.

(Ilyenkor jön a "de akkor is végtelen, kimeríthetetlen, mit nem lehet ezen érteni..." érvelés.)
Azt érdemes látni, hogy egyik esetben sem a területek, országok elfoglalása volt a kihívás, hanem azok megtartása. A gyarmatosító (hódító) háborúknak ez a nehezebb része.
Ezért hiteltelen szerintem az orosz propaganda, mert nagyon nem látni a következő lépést.
Azért nem tűnik ez most problémának, mert még a leigázandó ország területének 20 %-át sem sikerült elfoglalni.
Viszont létrejött az, ami lehetetlenné teszi a végső cél elérését: megszületett az a társadalmi ellenállás, ami biztosítja a második fázis (a megszállva tartás) sikertelenségét: az ukrán nemzet orosz gyűlölete.
Egy harminc milliós nemzetet nem tud sem megsemmisíteni, sem átnevelni Putyin. Az ukránt különösen nem. (A külföldi támogatások pedig Putyinnak köszönhetően mindig ott lesznek.)
A legnagyobb hibát ezzel követte el. Korábban bármikor, bárhogy lett volna a jövőben lehetősége az ukrán testvérnéppel együtt élni, akár egy országon belül is.
Ha a kijevi kudarc után másképp dönt, még talán akkor is lett volna esélye.
Viszont a donbasszi népirtó háború egész Ukrajnát ellenségévé tette. Ezzel lehetetlenné vált egy megszálló háború második fázisának végrehajtása.
Az én véleményem az, hogy az orosz elgondolás hibás: nincs fenntartható végállapot.
A NATO katonai tervezők első kérdése a politikai célok kijelölése után a politikusokhoz, hogy mi az elvárt véghelyzet.
Annak fenntartható, stabil állapotnak kell lennie.
Béke csak valamiféle erőegyensúly alapján lehetséges, mert nem önszántából ír alá békét egyik, vagy másik fél.
Ezért a végállapot nem lehet egyensúlytalanság, mert akkor nem béke jön a háború után, az folytatódik, amíg az erők, erőforrások pusztulása valamilyen egyensúly közeli állapotot nem eredményez.
Lehet agyalni, mi történik most. Van e egyensúly közeli állapot? Lehet e véghelyzet ez bármelyik fél részéről?
Itt hite, meggyőződése, vágyai alapján mindenki válogathat a kapaszkodókból, így a szubjektív és objektív ítélet mindenkinek relatív.
Én is sokat tanulok más, tőlem tájékozottabb, de nem feltétlen azonos nézeteket valló kollégáktól.
Nem vagyok tévedhetetlen, valamiben változik az én véleményem is, meggyőzhető vagyok. Érvekkel. A többféle megközelítés, eltérő nézőpont segíti az objektivitást, a tisztán látást, ha valaki nyitott rá.
Ugyanakkor egy közösség (nemzet) céljai, érdekeinek megítélése történelmi tapasztalatok és emócionalis háttér, valamint morális meggyőződés kérdése.
A véleményemben folyamatok és szándékok, célok is említve vannak, de nem kellene őket összekeverni.
A célok ismerete nélkül azonban nem lehet értékelni a valóságot, hisz tisztán látás nélkül nem reális a célok meghatározása.
Másképpen fogalmazva akkor beszélek célokról, ha reálisnak tartom az elérésük.
Ha eltérő a véleményünk a célokról, vagy másképpen értékeljük a valóságot, az nem probléma.
Hogy ki látja reálisan a helyzetet, az majd kiderül,. Az már jó, ha lehet ütköztetni a véleményeket.
Én azt gondolom, hogy van esély a magyar érdekeknek megfelelő, vagy kevésbé rossz eredményre ebben a háborúban. Azért, hogy a következő ne törjön ki, vagy ha igen, akkor jobb esélyekkel, felkészülten érjen minket a baj.
Ezért ne félj a neked nem tetsző véleményétől.
Ha bölcs vagy, helyén tudod kezelni mindegyiket. Ha tudsz, tanulj belőlük. Ha nem, vagy nem teljesen érted, akkor figyelmen kívül hagyhatod.
Akkor sincs baj.
Hogy a média, illetve internetes felületek mennyire befolyásolják egy háború eredményét, azt utólag tudjuk meg.
Az anyagi erőforrásokon keresztül nyilván nem, de az emberek lelkén, tudatán keresztül azért lehet hatása.
Legalább is így gondolják Kínában, Észak-koreában, Moszkvában, mivel hihetetlenül aktívak a PSYOPS/INFOOPS területen.
Hogy ez mennyire segíti hozzá őket a sátáni nyugat feletti győzelemhez, majd kiderül.
Ami viszont minket segít, az a sokféle vélemény, sokféle nézőpont bemutatása.
Tehát nem eredményt hirdettek, hanem egy másik aspektusbol is megvilagitom a témát.
Itt pölö egy infó, miért nem tudja Putyin évek óta lekapcsolni a villanyt...
The European Commission has successfully relocated a full thermal power plant from Lithuania to Ukraine, completing its largest-ever coordinated logistical operation to date. This unprecedented transfer restores critical energy capacity and directly reinforces Ukraine\'s national grid following...
ec.europa.eu
Pedig valakik szerint csak pár tucat rakéta....
Több százzal sem sikerült.