[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

Ukrajna lakossága nem csak háború idején csappant meg radikálisan, hanem már békeidőben is.

Sokaknak az ukrán az csak egy állampolgárság, nem pedig egy alapvető identitás.
Igen, jelentős részük hol ennek, hol annak vallotta magát a népszámláláson, nem tartotta annyira lényegesnek, h milyen ország állampolgára. Vagy mindenhol megtalálta a számítását, vagy úgy gondolta, mindenhol szívás.

1848–1849 – Orosz katonai intervenció Európában : magyar szabadságharc leverése
Azért az egész felsorolásnak úgy volna értelme - ha minden egyes sorát mélyebben elemeznénk. Itt csak egy példát emeltem ki.
Az osztrák császár nem tudott értelmesen megegyezni az ellene felkelő magyarokkal.

A helyzet súlyosságának megfelelően az osztrák császár 1849 elején lehívta az akkori 5. cikkelyt - a Szent Szövetségben. Az oroszoknak kezdetben azért eléggé sok aggályuk volt ezzel szemben , és az idő ment.. Tehát nem az oroszok saját ötlete volt a szabadságharcunk leverése.

Büszkék vagyunk arra hogy 1867-ben Kiegyezés lett - de lehetséges hogy ennél jobb feltételekkel ezt már 1848-ban is el lehetett volna érni.. Így Magyarország feljődése mintegy 20 évig - fékezett volt.

Egyik fő , megoldatlan problémája 1867-nek:
1867 - ben Magyarország belement a közös ügyekbe és a dinasztikus keretbe úgy, hogy ez a modell nem oldotta meg a nemzetiségi kérdést, csak “elnapolta”. Ez volt Trianoni veszteségeink egyik kiváltó oka is..

Ami miatt még “visszafogottabb” volt ez a 20 év fejlődés szempontjából:

-Politikai önállóság hiánya és bizalmi válság: 1849 után a központosítás (a Alexander Bach nevéhez kötött korszak) és a megtorlás nem kedvezett annak, hogy a magyar elit és az állam saját fejlesztési prioritásai szerint építkezzen.

-Fejlesztési logika Bécs-központúan: a vasútépítésben is erős volt a birodalmi (katonai–kormányzati) szempont, és a hálózat sokszor Bécs felé “sugaras” kapcsolódásra állt rá.

-Korlátozott saját gazdaságpolitika: 1867 után már külön (nem közös ügyekben) önálló osztrák és magyar gazdaságpolitikáról beszélnek a szakirodalmak; ez előtte jóval szűkebb volt.

Van mondjuk 2 millió katona. Kb 11-14 millióan menekültek külföldre, rejtőzködnek a sorozás elől és saját bevallásuk szerint 400 000-en dezertáltak. Statisztikailag a többség nem akar háborúzni azért, hogy ukránnak hívhassa magát.
Szerintem meg ezt eldönteni nem a Te tiszted, vagy akárkinek itt a fórumon.
Vagy bárhol Ukrajnán kívül.
Ahogy pl. Mo-n is elég rosszul vette volna ki magát, ha 48,56, akármikor vki kintről jött volna a tutival.

Szerintem meg ezt eldönteni nem a Te tiszted, vagy akárkinek itt a fórumon.
Vagy bárhol Ukrajnán kívül.
Ahogy pl. Mo-n is elég rosszul vette volna ki magát, ha 48,56, akármikor vki kintről jött volna a tutival.
Én nem azt vitatom, h ukránok-e, hanem, hogy meghalnak-e azért, h ukránok lehessenek. Nem. A statisztikák azt mutatják, h elmenekülnek, dezertálnak vagy elrejtőznek a sorozás elöl.
És ezért nem is hibáztatom őket, csak tényekből induljunk ki, ne romantikus-demagóg jelszavakból.

Én nem azt vitatom, h ukránok-e, hanem, hogy meghalnak-e azért, h ukránok lehessenek. Nem. A statisztikák azt mutatják, h elmenekülnek, dezertálnak vagy elrejtőznek a sorozás elöl.
És ezért nem is hibáztatom őket, csak tényekből induljunk ki, ne romantikus-demagóg jelszavakból.
Stimmt.
De azért csak tudják még tartani magukat annak ellenére, hogy mennyien leléptek,
meg mennyien meghaltak, meg mennyire szopás mostanában ott egyáltalán élni próbálni.
Ezt pedig a világon senki nem gondolta volna három éve.
Aki fel akarja adni, vagy nem elhivatott, az nem így háborúzik.

Én azt nem értem, miért fáj neked ennyire, ha valaki kritikával illeti az ukránokat.
He? Ne kezd már el idehordani a gyökkettes demagóg vonalat pls.
Semmi ilyesmiről nem volt szó.
Az sem érdekel, hogy volt-e Ukrajna szerinted, vagy más szerint.
Ők hisznek valamiben, amiért igencsak hajlandók meghalni is.
Az meg nem menő, hogy kívülről akarnak pálcát törni felettük. Ennyit mondtam. Fájdalom nélkül.

Van mondjuk 2 millió katona. Kb 11-14 millióan menekültek külföldre, rejtőzködnek a sorozás elől és saját bevallásuk szerint 400 000-en dezertáltak. Statisztikailag a többség nem akar háborúzni azért, hogy ukránnak hívhassa magát.
Először gonoszkodni akartam, de eltértünk a topic témájától, mondjuk az nem nagyon létezik, de a látszatot tartsuk meg.

Csak négy éve háborúznak, hogy ne legyenek azok...

Nézzük meg Ukrajna lakosságának alakulását !

A Szovjetuniót 1991. december 8.-án szüntették meg, tehát 1992-től kell nézni Ukrajna népességét.

1992-ben 52 milla lakossal indult. 2022 januárjában 41 millió volt a lakosságuk. Mínusz 10 millió lakos, ez radikális népességfogyásnak tűnik, legalábbis nekem.

És a háború nyomán:

- 5 - 7 milla lakos lépett le, most már minimum 8 millióan, de akár 11 millióan is

- 1 - 1,5 millióan orosz uralom alá kerültek

- És van még további 4 milla belföldi menekültjük

Ez nekem azt mutatja, hogy az ukrajnaiak lelépnének a dühöngő háború miatt, illetve beletörődnének az orosz zászló felvonásába

Azért az egész felsorolásnak úgy volna értelme - ha minden egyes sorát mélyebben elemeznénk. Itt csak egy példát emeltem ki.
Az osztrák császár nem tudott értelmesen megegyezni az ellene felkelő magyarokkal.

A helyzet súlyosságának megfelelően az osztrák császár 1849 elején lehívta az akkori 5. cikkelyt - a Szent Szövetségben. Az oroszoknak kezdetben azért eléggé sok aggályuk volt ezzel szemben , és az idő ment.. Tehát nem az oroszok saját ötlete volt a szabadságharcunk leverése.

Büszkék vagyunk arra hogy 1867-ben Kiegyezés lett - de lehetséges hogy ennél jobb feltételekkel ezt már 1848-ban is el lehetett volna érni.. Így Magyarország feljődése mintegy 20 évig - fékezett volt.

Egyik fő , megoldatlan problémája 1867-nek:
1867 - ben Magyarország belement a közös ügyekbe és a dinasztikus keretbe úgy, hogy ez a modell nem oldotta meg a nemzetiségi kérdést, csak “elnapolta”. Ez volt Trianoni veszteségeink egyik kiváltó oka is..

Ami miatt még “visszafogottabb” volt ez a 20 év fejlődés szempontjából:

-Politikai önállóság hiánya és bizalmi válság: 1849 után a központosítás (a Alexander Bach nevéhez kötött korszak) és a megtorlás nem kedvezett annak, hogy a magyar elit és az állam saját fejlesztési prioritásai szerint építkezzen.

-Fejlesztési logika Bécs-központúan: a vasútépítésben is erős volt a birodalmi (katonai–kormányzati) szempont, és a hálózat sokszor Bécs felé “sugaras” kapcsolódásra állt rá.

-Korlátozott saját gazdaságpolitika: 1867 után már külön (nem közös ügyekben) önálló osztrák és magyar gazdaságpolitikáról beszélnek a szakirodalmak; ez előtte jóval szűkebb volt.
A Szőrnek még hozzátenném, hogy a császári felszólítást követően, a rendrakásra - az oroszok válasza az volt hogy felajánlják a közvetítő szerepüket a magyarok - és osztrákok között az ügy békés rendezésére - ezt az osztrák császár azonban nem fogadta el. És ha szerződéses kötelesség - azt teljesíteni kell. Vajon ma is így működne az 5. cikkely?

A Szőrnek még hozzátenném, hogy a császári felszólítást követően, a rendrakásra - az oroszok válasza az volt hogy felajánlják a közvetítő szerepüket a magyarok - és osztrákok között az ügy békés rendezésére - ezt az osztrák császár azonban nem fogadta el. És ha szerződéses kötelesség - azt teljesíteni kell. Vajon ma is így működne az 5. cikkely?
Legközelebb tag-elj meg, és akkor nem csak véletlenül látom.

Azt meg én tenném hozzá, hogy nem puszta jogászkodásból és törvénytiszteletből 5.cikkelyeztek,
hanem kiterjesztendő a befolyásuk errefelé, meg lekötelezzék FJ-et.
Ami mondjuk nem annyira jött be: ld. Krimi hb-kor a Habsburg hozzáállás (pont letojták, hogy segített nekik a muszka,
mégsem segítettek, diplomáciailag sem)

nos jogászkodhatunk bármennyit, sorolhatunk történelmi tényeket, áltényeket, a lényeg nem változik
most épp az az érdekes, hogy az usa (na jó, Trump...) helyre akarja állítani szinte a teljes kereskedelmi viszonyt az oroszokkal
mielőtt európa ráébred, hogy megint megsz.pta

Stimmt.
De azért csak tudják még tartani magukat annak ellenére, hogy mennyien leléptek,
meg mennyien meghaltak, meg mennyire szopás mostanában ott egyáltalán élni próbálni.
Ezt pedig a világon senki nem gondolta volna három éve.
Aki fel akarja adni, vagy nem elhivatott, az nem így háborúzik.
Mi az, hogy senki nem gondolhatta?
Már 2013-ban erről folyt itt is a vita, hogy ezt a masszát a nyugat el tudja húzni, akár 10 évekre is. Ahogy látjuk, meg is teszi. Azért ez csak 48 milliós ország volt, óriási erős infrastruktúrával, iparral, nyersanyagokkal, hadianyaggal.

Ne abból induljunk már ki, hogy mit nyilatkozott egy usa tiszt a médiának 2022 tavaszán. Nyilván egyik fél szavának sem szabad hinni, még ha kérdez sem.

• Tetszik
Reactions: Ramzana