Ha jól tévedek:
Egyrészt úgy rémlik, hogy a gyakorlatilag egymás mellé épített gázturbinák komoly hőterhelést is jelentettek a sárkányszerkezetre, másrészt ugye ott az akusztikai terhelés.
A négy hajtómű egy vonalban szorosan egymás mellé építve azért "szép", mert nem elég, hogy brutálisan hangosak lehettek már eleve egyenként is, de ebben az esetben vonalsugárzóként (line array) is viselkedhettek - lásd még koncertek hangosítása viszonylag kis hangszórók egy vonalba rendezésével.
Anélkül, hogy nagyon belebonyolódnánk, a vonalsugárzók esetében decibelnyereséget érünk el, mégpedig, s most az egyszerűség kedvéért az A.I.-t idézem:
"...Több elem összeadódása
: Ha több hangszórót építenek egy vonalba, azok koherens összegződése miatt a hangnyomás nő.
Minden egyes hangszóró számának megduplázása elméletileg +6 dB nyereséget eredményezhet (3 dB a teljesítményduplázás miatt, +3 dB a jobb irányítottság/csatolás miatt)."
Na most 3 decibel már dupla hangintezitást jelent, ráadásul: "A vonalsugárzó nem a forrásnál ad "több decibelt", hanem a hangenergia jobb irányításával és a lassabb (3 dB/távolságduplázás) csillapodással éri el a nagyobb hatótávolságot."
Sajnos már nem élő akusztikai mentorom a BEAG-nál dolgozott s ő sztorizta:
Ők nyerték meg a Luzsnyiki Stadion hangosítását a moszkvai olimpián.
Osztottak, szoroztak és a minden általános iskolába járt ember által ismert BEAG HTP-30-as vonalsugárzójukat választották:
Az oroszok csak hümmögtek, hogy ez mire lesz elég, úgyhogy a BEAG-osok megnyugtatásul egy állványrúdra kettőt szereltek egymás felé.
Lehet szorozni.
Azokkal a kis 100 W-os erősítőikkel...
(van egy képem is, de most nem kínlódok a feltöltésével)
Az oroszok még mindig sanda szemmel néztek, s teherautókra szerelt szovjet méretezésű; plató méretű
hangfalakat (teljesen helytelen megnevezés), meg szekrény nagyságú elektroncsöves erősítőmonstrumokat cibáltak az ojjektumba' biztos, ami biztos...
Ráadásul hangpróbát is elrendeltek, ehhez sorkatonákkal töltötték fel a stadiont, aztán az ő Ура! kiáltásukat kellett túlhangosítani...
A szovjetek döbbenetére az okosan elhelyezett kis magyar hangszórócskák (pláne így duplázva) röhögve megoldották a kihívást, úgyhogy szovjet hangszórós szovjet teherautók balra el...
Én úgy 10 éve építettem a mentorom távirányításával, de még inkább a saját fejem után menve egy kísérleti Voigt pipe sugárzót 2.75 méter magassággal (ez a leadható legmélyebb hang miatt volt fontos).
S ha már lúd, legyen kövér, az eleve jó akusztikai illesztésű, tehát hatásfokú foglalatba 4-4 db, csupán 13 centis Pioneer autós hangszórócskát szereltem bele vonalsugárzó elrendezésben a két műtárgyba.
Viccen kívül:
Az akkori 2X35 Wattos Gdansk-Tungsram erősítővel, fél hangerőn olyan hangnyomást értem el, hogy a szerencsétlen kísérleti alanyaim döbbent kiáltásait szemből, 1 méterről nem lehetett hallani, csak a tátogásukat látni. (Olyan 120 decibel lehetett a hangnyomás 1 méteren mérve)
Jó anyám, amikor egyszer nyáron, nyitott ablaknál szinusz generátoros teszteléseket végeztem 100-tól 31 Hz-ig, bejött a kertből, hogy hall valami nagy repülőgépet, ami a házunk felett húzhatott el, csak nem látta, biztos a fáktól...
Na most akkor ezt konvertáljuk át a 4 NK-144-re...
(Jó, de akkor mi volt az XB-70
6 db hajtóművével!?

)
Az akusztika komoly tudomány; nem viccel...