Civil repüléssel kapcsolatos témák

Klassz filmjelenet, de azért látszik, ahogy a rendezői utasításra koreografáltan hogyan mozdulnak be egyszerre a jelenetbe "spontán" az országútnak lefestett reptérti fuópályán a kaszkadőrök vezette járművek és a lelkes gyereksereg.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Persze ez semmit sem von le a mutatvány értékéből.

0:43-nál az egy Dvina vagy Volhov tűzvezető radarja? Talán darabokban?

• Tetszik
Reactions: Elkhound

• Tetszik
Reactions: fishbed

Az összes Tu-144-es egy helyen:

Érdekes, hogy négy ilyen gép is járt Le Bourget-ban.
A 68001-es volt az első, ez az ős prototípus járt nálunk is 1972-ben.
Rá egy évre a 77102-es előszéria példány zuhant le a franciáknál, majd utána - sajnos ez kevésbé köztudott - a szovjetek még kétszer próbálkoztak meg a renomé mentésével, így 1975-ben kint volt a 77104-es (átszámozva a légiszalon idejére 77144-esnek) és a 77110-es 1977-ben.

A 68001-es utáni első előszéria példány, az azóta már szintén elbontott 77101-esnél említi meg a videó, hogy itt az áttervezés egyik sarkalatos eleme volt a hajtóművek széthúzása párosával, aminek célja a vibráció csökkentése (is) volt.
Nos itt ha a sorok közt olvasunk, akkor bizony összeállhat a kép, ugyanis a 68001-es négy, szorosan egymás mellé épített alapváltozatú NK-144-es hiába volt némileg kisebb tolóerjeű, valójában a zajhatásuk az interferencia miatt pokolian rettenetes volt.
Ezzel kapcsolatban ugrik be nekem egy több helyen is hallott városi legenda, hogy mikor a 68001-e nálunk járt, akkor Vecsésen holtan estek le a verebek a fákról.
Vagy igaz, vagy nem, de a netfilm.ru-n láttam eredeti hanggal videót a gép felszállsáról és nem mindennapi recsegése volt.

• Tetszik
Reactions: enzo, endre, fishbed and 6 others
Az összes Tu-144-es egy helyen:

Érdekes, hogy négy ilyen gép is járt Le Bourget-ban.
A 68001-es volt az első, ez az ős prototípus járt nálunk is 1972-ben.
Rá egy évre a 77102-es előszéria példány zuhant le a franciáknál, majd utána - sajnos ez kevésbé köztudott - a szovjetek még kétszer próbálkoztak meg a renomé mentésével, így 1975-ben kint volt a 77104-es (átszámozva a légiszalon idejére 77144-esnek) és a 77110-es 1977-ben.

A 68001-es utáni első előszéria példány, az azóta már szintén elbontott 77101-esnél említi meg a videó, hogy itt az áttervezés egyik sarkalatos eleme volt a hajtóművek széthúzása párosával, aminek célja a vibráció csökkentése (is) volt.
Nos itt ha a sorok közt olvasunk, akkor bizony összeállhat a kép, ugyanis a 68001-es négy, szorosan egymás mellé épített alapváltozatú NK-144-es hiába volt némileg kisebb tolóerjeű, valójában a zajhatásuk az interferencia miatt pokolian rettenetes volt.
Ezzel kapcsolatban ugrik be nekem egy több helyen is hallott városi legenda, hogy mikor a 68001-e nálunk járt, akkor Vecsésen holtan estek le a verebek a fákról.
Vagy igaz, vagy nem, de a netfilm.ru-n láttam eredeti hanggal videót a gép felszállsáról és nem mindennapi recsegése volt.
Ha jól tévedek:

Egyrészt úgy rémlik, hogy a gyakorlatilag egymás mellé épített gázturbinák komoly hőterhelést is jelentettek a sárkányszerkezetre, másrészt ugye ott az akusztikai terhelés.

A négy hajtómű egy vonalban szorosan egymás mellé építve azért "szép", mert nem elég, hogy brutálisan hangosak lehettek már eleve egyenként is, de ebben az esetben vonalsugárzóként (line array) is viselkedhettek - lásd még koncertek hangosítása viszonylag kis hangszórók egy vonalba rendezésével.

Anélkül, hogy nagyon belebonyolódnánk, a vonalsugárzók esetében decibelnyereséget érünk el, mégpedig, s most az egyszerűség kedvéért az A.I.-t idézem:
"...Több elem összeadódása: Ha több hangszórót építenek egy vonalba, azok koherens összegződése miatt a hangnyomás nő. Minden egyes hangszóró számának megduplázása elméletileg +6 dB nyereséget eredményezhet (3 dB a teljesítményduplázás miatt, +3 dB a jobb irányítottság/csatolás miatt)."

Na most 3 decibel már dupla hangintezitást jelent, ráadásul: "A vonalsugárzó nem a forrásnál ad "több decibelt", hanem a hangenergia jobb irányításával és a lassabb (3 dB/távolságduplázás) csillapodással éri el a nagyobb hatótávolságot."

Sajnos már nem élő akusztikai mentorom a BEAG-nál dolgozott s ő sztorizta:
Ők nyerték meg a Luzsnyiki Stadion hangosítását a moszkvai olimpián.
Osztottak, szoroztak és a minden általános iskolába járt ember által ismert BEAG HTP-30-as vonalsugárzójukat választották:

2012-04-12-14.44.20.preview.jpg
htp30a_spdo.jpg

Az oroszok csak hümmögtek, hogy ez mire lesz elég, úgyhogy a BEAG-osok megnyugtatásul egy állványrúdra kettőt szereltek egymás felé.
Lehet szorozni.
Azokkal a kis 100 W-os erősítőikkel...

(van egy képem is, de most nem kínlódok a feltöltésével)

Az oroszok még mindig sanda szemmel néztek, s teherautókra szerelt szovjet méretezésű; plató méretű hangfalakat (teljesen helytelen megnevezés), meg szekrény nagyságú elektroncsöves erősítőmonstrumokat cibáltak az ojjektumba' biztos, ami biztos...

Ráadásul hangpróbát is elrendeltek, ehhez sorkatonákkal töltötték fel a stadiont, aztán az ő Ура! kiáltásukat kellett túlhangosítani...

A szovjetek döbbenetére az okosan elhelyezett kis magyar hangszórócskák (pláne így duplázva) röhögve megoldották a kihívást, úgyhogy szovjet hangszórós szovjet teherautók balra el...

Én úgy 10 éve építettem a mentorom távirányításával, de még inkább a saját fejem után menve egy kísérleti Voigt pipe sugárzót 2.75 méter magassággal (ez a leadható legmélyebb hang miatt volt fontos).
S ha már lúd, legyen kövér, az eleve jó akusztikai illesztésű, tehát hatásfokú foglalatba 4-4 db, csupán 13 centis Pioneer autós hangszórócskát szereltem bele vonalsugárzó elrendezésben a két műtárgyba.
Viccen kívül:
Az akkori 2X35 Wattos Gdansk-Tungsram erősítővel, fél hangerőn olyan hangnyomást értem el, hogy a szerencsétlen kísérleti alanyaim döbbent kiáltásait szemből, 1 méterről nem lehetett hallani, csak a tátogásukat látni. (Olyan 120 decibel lehetett a hangnyomás 1 méteren mérve)
Jó anyám, amikor egyszer nyáron, nyitott ablaknál szinusz generátoros teszteléseket végeztem 100-tól 31 Hz-ig, bejött a kertből, hogy hall valami nagy repülőgépet, ami a házunk felett húzhatott el, csak nem látta, biztos a fáktól...

Na most akkor ezt konvertáljuk át a 4 NK-144-re...

tu144_1.jpg

(Jó, de akkor mi volt az XB-70 6 db hajtóművével!? :eek:)

Az akusztika komoly tudomány; nem viccel...

• Tetszik
Reactions: cirqle, enzo, endre and 2 others
Ha jól tévedek:

Egyrészt úgy rémlik, hogy a gyakorlatilag egymás mellé épített gázturbinák komoly hőterhelést is jelentettek a sárkányszerkezetre, másrészt ugye ott az akusztikai terhelés.

A négy hajtómű egy vonalban szorosan egymás mellé építve azért "szép", mert nem elég, hogy brutálisan hangosak lehettek már eleve egyenként is, de ebben az esetben vonalsugárzóként (line array) is viselkedhettek - lásd még koncertek hangosítása viszonylag kis hangszórók egy vonalba rendezésével.

Anélkül, hogy nagyon belebonyolódnánk, a vonalsugárzók esetében decibelnyereséget érünk el, mégpedig, s most az egyszerűség kedvéért az A.I.-t idézem:
"...Több elem összeadódása: Ha több hangszórót építenek egy vonalba, azok koherens összegződése miatt a hangnyomás nő. Minden egyes hangszóró számának megduplázása elméletileg +6 dB nyereséget eredményezhet (3 dB a teljesítményduplázás miatt, +3 dB a jobb irányítottság/csatolás miatt)."

Na most 3 decibel már dupla hangintezitást jelent, ráadásul: "A vonalsugárzó nem a forrásnál ad "több decibelt", hanem a hangenergia jobb irányításával és a lassabb (3 dB/távolságduplázás) csillapodással éri el a nagyobb hatótávolságot."

Sajnos már nem élő akusztikai mentorom a BEAG-nál dolgozott s ő sztorizta:
Ők nyerték meg a Luzsnyiki Stadion hangosítását a moszkvai olimpián.
Osztottak, szoroztak és a minden általános iskolába járt ember által ismert BEAG HTP-30-as vonalsugárzójukat választották:

2012-04-12-14.44.20.preview.jpg
htp30a_spdo.jpg

Az oroszok csak hümmögtek, hogy ez mire lesz elég, úgyhogy a BEAG-osok megnyugtatásul egy állványrúdra kettőt szereltek egymás felé.
Lehet szorozni.
Azokkal a kis 100 W-os erősítőikkel...

(van egy képem is, de most nem kínlódok a feltöltésével)

Az oroszok még mindig sanda szemmel néztek, s teherautókra szerelt szovjet méretezésű; plató méretű hangfalakat (teljesen helytelen megnevezés), meg szekrény nagyságú elektroncsöves erősítőmonstrumokat cibáltak az ojjektumba' biztos, ami biztos...

Ráadásul hangpróbát is elrendeltek, ehhez sorkatonákkal töltötték fel a stadiont, aztán az ő Ура! kiáltásukat kellett túlhangosítani...

A szovjetek döbbenetére az okosan elhelyezett kis magyar hangszórócskák (pláne így duplázva) röhögve megoldották a kihívást, úgyhogy szovjet hangszórós szovjet teherautók balra el...

Én úgy 10 éve építettem a mentorom távirányításával, de még inkább a saját fejem után menve egy kísérleti Voigt pipe sugárzót 2.75 méter magassággal (ez a leadható legmélyebb hang miatt volt fontos).
S ha már lúd, legyen kövér, az eleve jó akusztikai illesztésű, tehát hatásfokú foglalatba 4-4 db, csupán 13 centis Pioneer autós hangszórócskát szereltem bele vonalsugárzó elrendezésben a két műtárgyba.
Viccen kívül:
Az akkori 2X35 Wattos Gdansk-Tungsram erősítővel, fél hangerőn olyan hangnyomást értem el, hogy a szerencsétlen kísérleti alanyaim döbbent kiáltásait szemből, 1 méterről nem lehetett hallani, csak a tátogásukat látni. (Olyan 120 decibel lehetett a hangnyomás 1 méteren mérve)
Jó anyám, amikor egyszer nyáron, nyitott ablaknál szinusz generátoros teszteléseket végeztem 100-tól 31 Hz-ig, bejött a kertből, hogy hall valami nagy repülőgépet, ami a házunk felett húzhatott el, csak nem látta, biztos a fáktól...

Na most akkor ezt konvertáljuk át a 4 NK-144-re...

tu144_1.jpg

(Jó, de akkor mi volt az XB-70 6 db hajtóművével!? :eek:)

Az akusztika komoly tudomány; nem viccel...
Ez az olvasmány tetszett, sokmindenre megadta a választ az itthoni hangfalaimat illetően.

De akkor legyen bizonyítéknak még a Szu-22M4 kontra Szu-24 esete is.
Az egyiknek a szimpla AL-21F3-as hajtóműve szép hangos, de semmi extra, míg a másiknál ugyanebből kettő szorosan egymás mellett az úgy szól, hogy felszálláskor a beton beszakad alatta.

• Tetszik
Reactions: cirqle, fishbed, nyugger and 2 others
Ez az olvasmány tetszett, sokmindenre megadta a választ az itthoni hangfalaimat illetően.

De akkor legyen bizonyítéknak még a Szu-22M4 kontra Szu-24 esete is.
Az egyiknek a szimpla AL-21F3-as hajtóműve szép hangos, de semmi extra, míg a másiknál ugyanebből kettő szorosan egymás mellett az úgy szól, hogy felszálláskor a beton beszakad alatta.
Örülök, hogy hasznosnak találtad!

Végtelenül sokat tudnék még én; kontár hályogkovács is írni a vonalsugárzókról a saját küzdelmeimnek köszönhetően.
De ettől inkább mindenkit megkímélnék.

Inkább beteszek egy képet, amelyet talán nem is hunyorítva egymás mellé helyezett utánégetők/rakétahajtóművek lángcsóvájának is lehet akár tekinteni. Szerintem elég pofás.
livearrays8mapp-ACIIXdrdPqs54cbEcEHlev1beOSi49Cz.jpg

Amit keresnék, azt bezzeg nem dobja fel a google, úgyhogy kárpótlásként egy másikat teszek be, ami azt mutatja be, hogy milyen a sugárzás, ha ívelt a vonalsugárzó, s milyen ha párhuzamos, s nincsen meg az ebben az esetben illő/szükséges magas frekvencia vágás, jön a küzdelem a fésűszűrő effektussal.
Sajnos az akusztikában sincsenek csodák; minden problémamegoldása újabb problémákat vet fel.
Én mindenesetre visszatértem az egy hangszórós elrendezésre, pont a nyalábolások miatt.:(

Na jó; leállok...

mid-high-spredning-png.321429

• Tetszik
  • Hűha
Reactions: fishbed, nyugger, endre and 1 other person
a tavalyi nov-i -ről test+autókamerás felvételek

• Tetszik
  • Hűha
Reactions: BJani, misinator and arcas
1978 május 23-án Zsukovszkijból tesztrepülésre felszállt és a levegőben kigyulladt 77111-es Tu-144D gépről egy érdekes fotó, amikor épp megkezdi a kényszerleszállást.

77111.webp

Eduard Vaganovics Eljan ezredes, aki nem mellesleg a legelső, 68001-es ős-prototípus legelső felszállásakor is a gép parancsnoka volt, ennél az esetnél súlyosan megsérült, míg a gép személyzetéből ketten életüket vesztették, a gép pedig kiégett.

Eljan eredetileg a Szuhoj berepülőpilótája volt, majd a Tupoljevé lett, itt 1982-ig volt berepülőpilóta, majd a repülői státusza megszűnésével az OKB MiG mérnöke lett 1996-ig.
2006-ban halt meg.

• Tetszik
Reactions: fishbed, misinator, nyugger and 1 other person
1978 május 23-án Zsukovszkijból tesztrepülésre felszállt és a levegőben kigyulladt 77111-es Tu-144D gépről egy érdekes fotó, amikor épp megkezdi a kényszerleszállást.

77111.webp

Eduard Vaganovics Eljan ezredes, aki nem mellesleg a legelső, 68001-es ős-prototípus legelső felszállásakor is a gép parancsnoka volt, ennél az esetnél súlyosan megsérült, míg a gép személyzetéből ketten életüket vesztették, a gép pedig kiégett.

Eljan eredetileg a Szuhoj berepülőpilótája volt, majd a Tupoljevé lett, itt 1982-ig volt berepülőpilóta, majd a repülői státusza megszűnésével az OKB MiG mérnöke lett 1996-ig.
2006-ban halt meg.
Köszönet a kép megosztásáért!

Ez az esemény szerintem jogosan gerjeszthetne "mi lett volna ha" kérdéssort.
Én értem, hogy ekkor már csak nyűg volt a politikai vezetésnek (ha jól tudom, miniszterhelyettesi aláírás kellett minden utasszállító járat előtt) és kapóra jött a katasztrófa.

De:
- Végre meg lett oldva a hatótáv problémája a spéci hajtóművel.
Ami az én szememben azért is nagy dolog, mert pl. a Tu-144 törzskeresztmetszete, annak homlokfelülete nagyobb volt a Concorde-nál (2+3 vs. 2+2 üléselrendezés), s egyéb más jellemzők miatt ez is hozzájárulhatott valamilyen mértékben a hatótáv problémákhoz a Concorde-hoz viszonyítva.
- A folyamatos fejlesztés során lettek kijavítva/át lettek dolgozva olyan problémák, amiktől még szenvedett az "Sz" verzió.
Csak első ránézésre volt egyforma az "S" és a "D" verzió, gyakorlatilag nagyon komolyan átdolgozták; más volt a szárny, máshol volt az első futómű bekötési pontja stb.
tu144s_3.gif

tu144llc.gif

• Gyanítom, hogy sűrűbb ellenőrzéseket, javításokat igényelt volna a típus, mint a Concorde, rövidebb üzemórákkal, élettartammal, de ez nem lett volna gond, hiszen a Szovjetunióban a Tu-144 használata még annyira sem üzleti modellre épült volna, hanem inkább presztízsre, mint a Concorde esetében s akkor a még ritkább használat is belefért volna.
  • Előbb-utóbb az új hajtómű üzemóráját is tudták volna fokozatosan emelni. Lehet, hogy csak olyan mértékben, mint a MiG-25 hajtóműveinek, de ennek költségeinek benyelése gyakorlatilag tisztán politikai kérdés lett volna, mint minden más ikonikus projekt a Szovjetunióban...

Szóval érdekes lett volna, hogy mire tudott volna kifutni a projekt még a még újabb generáció elkaszálása nélkül is...

...ha nincs ez a katasztrófa...

• Tetszik

A Boeing egykoron 5 év alatt a nulláról hozta össze a B777-est 1990 és 95 között, viszont mostanra már a szimpla upgrade 777X se megy nekik még a 2013 óta eltelt 13 év alatt se.
A mostani ígéretek szerint talán 2027 közepére lesz átadható az első szériapéldány, amit amúgy eredetileg 2020-ra ígértek anno...

• Tetszik
Reactions: fishbed, misinator, Tcat and 1 other person

A Boeing egykoron 5 év alatt a nulláról hozta össze a B777-est 1990 és 95 között, viszont mostanra már a szimpla upgrade 777X se megy nekik még a 2013 óta eltelt 13 év alatt se.
A mostani ígéretek szerint talán 2027 közepére lesz átadható az első szériapéldány, amit amúgy eredetileg 2020-ra ígértek anno...
Mi az alapvető ok?...a szárny?....a hajtómű?....nem hiszem ,hogy szigorúbbak a követelmények annyival

Mozgalmas volt a United Airlines Lagos - Washington február 16-i járata:

A szenegáli partokat elhagyva nem sokkal holding köröket repült, majd Dakarban landoltak. Az ok az volt, hogy az utasok egyike egy terhes nő volt, akinél megindult a szülés. Állítólag ikrek születtek - de nem a fedélzeten, mint ahogy itt-ott olvasni.

A járatot vivő személyzettel a gép nem folytathatta az útját, mert a maradék szolgálati idejük nem lett volna elegendő Washingtonig. Irány vissza Lagos. Ezen szakaszon egy idős utas lett eszméletlen. Róla több helyen azt írták az írtáék a fedélzeten meghalt, de egy későbbi, elvileg a United-től származó nyilatkozat alapján a reptéri mentőszolgálat sikeresen stabilizálta az állapotát landolást követően.

-----

Az FR24 szemezgetésben a másik közelmúltbeli a japán ANA Tokió - Frankfurt járata, ami állítólag az egyik hajtómű olajhőmérséklete miatt fordult vissza Alaszka északi partjainál. Ezzel egy cirka 14 órás Tokió - Tokió kört repülve.

• Tetszik
Mi az alapvető ok?...a szárny?....a hajtómű?....nem hiszem ,hogy szigorúbbak a követelmények annyival

Amit Allesmor is írt: az 1997-es, McDonnell Douglas-szal összeolvadást követően a vezetőség lecserélődött és az addigi kőkemény műszaki szemléletű vezetést felváltotta a McDonnell Douglas pénzügy mindenekfelett szemlélete. És ennek persze az lett a vége, ami.

(Más ipari szektor, processzorok: az intel évek óta tartó kálváriája szintén nagyon nagy részben ilyen vezetőségi szemléletvéáltásnak tudható be.)

Last edited:
  • Tetszik
Reactions: fishbed and misinator