Meteor (MBDA)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Én a 320km-t sokallom, irreálisnak tartom. Kinematikai hatótávnak is sok. Célleküzdésnek meg végképp, hiszen azt nagy mértékben befolyásolja a radar hatótávja is.

Az. Totál irreális.

Node volt már róla szó, hogy ezeket a BVR rakétákat gyakorlatilag így is-úgy is kb. 30km-en belül érdemes indítani, nem?
A Meteir NEZ értéke kb. ekkora lehet közepes magassában.


No igen, csak Molni magyarázta többször is ugye, hogy ez több okból is 30km-nél nem nagyon lesz több.

AIM-120 kategóriára vonatkozott. A Meteor hajótmű égésideje asszem 1 perc felett van és ezalatt közepes magasságban M3.0 utazósebesség elvielg megvan. Ez 50 km körüli repült távot jelent a rakéta számára, utána kezdődik a passzív szakasz, de még azt is megcsinálhatja, hogy a végfázisban növeli meg a tolóerőt.

Azert a Meteor, ha tenyleg teljesiti az elvarasokat - es jol ertelmezem amit olvasok - hasonlo meretu ugras lesz, mint amilyen az AIM7 Sparrow => AIM120 AMRAAM volt anno.

Igen és nem is. Az alacsony észlelhetőségű gépek ellen a rakéta kinematikai hatótávolsága nemigen használható ki, de azért mindenképpen jó arra, hogy észlelés esetén, ha a cél nagyon manőverezik, azért a NEZ-en belül marad. A rakéta több hátránnyal is bír. Bazi nagy légellenállás gépen, fincsi kis RCS növekedés. Az ideális igazából AIM-120 és Meteor mix szerintem.

Annak idejen az AIM54 Phoenix elsodleges celpontjai az orosz hadaszati bombazok voltak. Van egy sejtesem, hogy a svedek tobbek kozt azert toljak ennyire a Meteor szekeret, mert ott a jeges eszaki levego gyakori lakoja a Medve es a Hattyu.

Ez is egy érv, de az újabb orosz vadászok ellen sem ártalmas a nagy kinematikai hatótáv.

Nagy magasságban egy C5 fölötti AMRAAM akár 30 mérföldről is lehet halálos még manőverező cél ellen is.

Teljesen elméleti. Ez 10-12 km feletti indjtási távot és célpontot jelentene, de ilyen nincs. A megtámadott gép azonnal süllyedni kezdene, megfordul és ennyi. Perszre ezzel a taktikai helyzet megváltozik, de maga az alapvetés is rossz. Nem véletlenül van/volt a gépek átlagos repülési magassága 25-30 ezer láb táján.


Felejtsük már el azt a sztereotípiát,hogy elég a csapásmérőket elkergetni mielőtt meg tudná semmisíteni a célpontját mert amit csak elkergetsz az holnap visszajön és közel sem biztos,hogy újra sikerül elkergetned viszont amit lelőttél az ott is marad nem jön vissza egy másik időpontban!
Aha. És azzal, hogy egy adott célt támadott már felfedta, hogy számára az fontos. Tehát nagyon is jó dolog már az elkergetés is, ezen felül egy nagyobb kinematikai hatótávolságú rakéta már eleve nagyobb veszélyzónát jelent a behatoló számára. Nem véletlenül kategorizálják "area denial" fegyvernek az Sz-300/400 családot...
 

blaze

Well-Known Member
2013. október 5.
865
274
63
Teljesen elméleti. Ez 10-12 km feletti indjtási távot és célpontot jelentene, de ilyen nincs. A megtámadott gép azonnal süllyedni kezdene, megfordul és ennyi.

Igen, ha tud az indításról. Ha az ellenfél "gyanúsan" manőverezik abból könnyen ki lehet találni hol és mikor indított feltéve, hogy látja radaron. A nagy magasság akár 30e lábnál is kezdődhet.

Nem véletlenül van/volt a gépek átlagos repülési magassága 25-30 ezer láb táján.

Igen, ennek nagyon sok oka van, aminek nagy részével én is tisztában vagyok. De ez nem azt jelenti, hogy akkor ennél nem lehet ideiglenesen magasabban repülni.
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 292
17 367
113
Az ideális igazából AIM-120 és Meteor mix szerintem.

Molni, ezt hogy képzeled el? A Meteor legfőbb erőssége, és különlegessége pont a gázturbina, amihez beömlők kellenek, nem?

A Meteort a legjobban a belső fegyverterekkel lehet kihasználni, mert ott nem számít a nagyobb légellenállása és RCS értéke. Be fog férni az F-35-ös fegyverterébe?
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
<blockquote>Az ideális igazából AIM-120 és Meteor mix szerintem.

Molni, ezt hogy képzeled el? A Meteor legfőbb erőssége, és különlegessége pont a gázturbina, amihez beömlők kellenek, nem?

A Meteort a legjobban a belső fegyverterekkel lehet kihasználni, mert ott nem számít a nagyobb légellenállása és RCS értéke. Be fog férni az F-35-ös fegyverterébe?</blockquote>

Szerintem vegyesen függesztett fegyverzetre gondolt, így többféle hatótávolságú fegyver áll rendelkezésre egy közeledő célpont ellen.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 886
22 298
113
http://ukarmedforcescommentary.blogspot.hu/2012/05/replacing-alarm-fighting-in-hostile.html
Érdekes cikk. Egy A Meteorból kialakítandó radar ellenes rakéta lehetőségét elemzi.

egyébként nem lenne hülyeség...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 283
76 864
113
molnibalage

Ha választhatsz,hogy lelődd vagy elkergesd(de nem jó szó ez rá)akkor melyiket választod?A prioritás az,hogy lelőni de ha erre nincs mód számomra az is eredmény ha dolgavégezetlenül távozik
DE ettől nem ez lesz a fő törekvés hanem a lelövés.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 283
76 864
113
Ez kicsit olyan mint a megölni jobb az ellenséget vagy megsebesíteni kérdés.Taktikailag a sebesítés a jobb megoldás viszont stratégiailag a megölés.
 
2013. december 7.
934
4
18
mindenesetre nagyot durrantottak vele. Szerintem 60 km-en belüli indítással nem lehet elmenekülni előle, akkor sem ha a célgép a Meteor indítását követően (ami tőle 60 km-re történik) azonnal visszafordul maximálforszázzsal ( 2 Mach-al) és távolodni próbál.
AMRAAM-ék megtehetnék azt, hogy a meglévő AMRAAM alá szereljenek egy ramjetes fokozatot is, hogy versenyben maradjanak.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
<blockquote rel="Fade">
Aztán lehet a jóval nagyobb hatótáv is nagy előny lesz, egy EF/Rafi/Gripen előre megy ~tisztán a mögötte lévő gépek meg kihasználva a hatótávot indítják a meteort. (A "tiszta" gépet sokkal nehezebb észlelni, sokkal késöbb kell kifordulnia....) Majd kidolgozzák erre a harceljárásokat.

Az F22-nel mar emlegettek az eljarast, hogy 1 gep elore es felderit, a tobbiek 20-25km-re mogotte, csendben es nyugodtan vadaszik.
Jo esellyel nem ennyire egyszeru, de valszeg mar regota dolgoznak rajta.

es egy FYI, ha valaki nem tudna mi az a "NEZ".
http://en.wikipedia.org/wiki/Air-to-air_missile


</blockquote>
Már az Irán-Irak háborúban csináltak ilyet a perzsák. A MiG-31esnek is van ilyen lehetősége.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
mindenesetre nagyot durrantottak vele. Szerintem 60 km-en belüli indítással nem lehet elmenekülni előle, akkor sem ha a célgép a Meteor indítását követően (ami tőle 60 km-re történik) azonnal visszafordul maximálforszázzsal ( 2 Mach-al) és távolodni próbál.

Kérdés, hogy a célpont hogyan és milyen távolságról "értesül" az ellene indított rakétáról?
 

blaze

Well-Known Member
2013. október 5.
865
274
63
Ha választhatsz,hogy lelődd vagy elkergesd(de nem jó szó ez rá)akkor melyiket választod?A prioritás az,hogy lelőni de ha erre nincs mód számomra az is eredmény ha dolgavégezetlenül távozik
DE ettől nem ez lesz a fő törekvés hanem a lelövés.

Ez nem így működik, nincs választás, az, hogy lelövöd vagy nem, nem csak attól függ, hogy te mit csinálsz. Ha az ellenfelet olyan helyzetbe csaltad ahonnan nincs kiút akkor röviden fogalmazva valamit <i>nagyon</i> elb@szott.
 

ruhakupac

Active Member
2012. július 31.
158
37
28
AMRAAM-ék megtehetnék azt, hogy a meglévő AMRAAM alá szereljenek egy ramjetes fokozatot is, hogy versenyben maradjanak.

Ez sajnos nem igy mukodik.
(Torlo)sugarhajtomu beepitese atrendezi a sulypontot es a toloerot. Szeparacios fokozatot meg biztosan nem akarnak, mert eletveszelyes lehet. (Levalo darabok, patronok amit szetszedik. Bonyolult, draga es veszelyes.)

S igen, Molninak igaza van.
CAPre Meteor + AIM120 + es valamilyen IR vezerlesu raketa egyutt lenne erdemes.
 
M

molnibalage

Guest
mindenesetre nagyot durrantottak vele. Szerintem 60 km-en belüli indítással nem lehet elmenekülni előle, akkor sem ha a célgép a Meteor indítását követően (ami tőle 60 km-re történik) azonnal visszafordul maximálforszázzsal ( 2 Mach-al) és távolodni próbál.
AMRAAM-ék megtehetnék azt, hogy a meglévő AMRAAM alá szereljenek egy ramjetes fokozatot is, hogy versenyben maradjanak.

De, simán. Főleg kis magasságra süllyedve és aztán újra felemelkedev.
 
M

molnibalage

Guest
AMRAAM-ék megtehetnék azt, hogy a meglévő AMRAAM alá szereljenek egy ramjetes fokozatot is, hogy versenyben.
Ez több okból sem járható út. A tolóerő nem tömegközépponton való hatásvonala, a szeparációs probléma, nem lenne függesztehető gyak semmilyen gép meglevő pontjárta, és ezek még csak a legalapvetőbb problémák...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 283
76 864
113
blaze

Jönnek a csapásmérők,te vagy a vadászok parancsnoka.Milyen paranccsal küldöd fel a vadászokat?Kergessétek el és ha lehet lőjétek le őket vagy lőjétek le de ha nem megy akkor kergessétek el?
 

blaze

Well-Known Member
2013. október 5.
865
274
63
A CAP vadászok feladata az, hogy a célterületet megvédjék, ha van megfelelő utánpótlás és tudják tartani a CAP-et megfelelő ideig akkor lényegtelen, hogy lelövik őket vagy nem.

Csak hogy egy példát mondjak, pár hete repültünk egy viszonylag komoly bevetést szimulátorban. A feladat az volt, hogy egy repteret és az ott lévő egységeket védjük. Muníció csak kb. 40percnyi útra volt a célterületről (úgyértem, hogy ennyi idő volt odamenni, feltankolni, megpakolni a gépet és visszaérni, ez nem tűnik soknak, de ezt azzal kombináltuk, hogy baromi kevesen voltunk). 3 órányi BARCAP alatt gyakorlatilag alig lőttem el rakétát, az első rohamban ment el 3 nagyjából a semmire, csak mi egész mást vártunk, kellett egy kis idő hogy alkalmazkodjunk. A maradék 2-2,5 órát a meglévő fegyverzettel repültem le. A végső hajráig gyakorlatilag meg is volt a maradék 5 rakéta egytől egyig..

Egyszerűbben mondva, sokszor még az sem szükséges, hogy rálőj a másikra. Elég, ha tudja, hogyha közelebb jön, akkor szétrúgod a seggét.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 283
76 864
113
blaze

Ez egy szimulátorban szép és jó de a valóéletben ahol nem végtelen számú gépek harcolnak nagyon is lényeges,hogy hány gépet semmisítesz meg/mennyi géped marad!Gondolj bele,hogy mi lett volna Vietnam felett,ha bevetésenként lelövik a B-52-k felét...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 283
76 864
113
Erős a gyanúm,hogy 2-r bevetés után a környékre nem mentek volna a bombázók.