Sport

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 742
113
ozymandias

A Wing Tsun-t ha jól tudom kínai boxnak is becézik, nem véletlenül. Nagyon jó kéztechnikájuk van.
A lazaság mellet a gyorsaság is létfontosságú és általában ez a kettő együtt jár.
A testépítés az más tészta az egy látványsport. Szerintem küzdelemben a gyakorlati haszna közelít a 0-hoz.

Montezuma

A köríves rúgásokkal kapcsolatban egyet értünk, inkább látványosak , mint hasznosak.
Fej tájékára 0 értelme van rúgni, azt az ember keze mindig védi, és gyorsan képes elmozdulni.
Bordákat oldalról takarják az alkarok, szóval ez is fejetős.
Derék tájékra azért nincs értelme rúgni, mert ha a másik keze kicsit is gyors azonnal elfogja a lábad és akkor a rúgó félnek kampó.
Combra lehet rúgni, de ha nincs nagy erőkülönbség akkor fölösleges időpazarlás.
A másik sípcsontját rúgni szimpla baromság, kivéve ha el akarod törni a saját lábadat.
A boka/lábsöprés szintén kétséges technika, és nem sok kárt okoz a másikban. Ez is időpazarlás.
Az egyetlen értelmes köríves rúgás az, ahol a másik térdét célzod. De ehhez szükséges egy pontos és gyors láb, és az ehhez illő szituáció.
Hozzá tenném, a nagy súlypont eltolódás miatt páncélban semmilyen köríves rúgás nem ajánlott.

Az egyenes rúgásoknál a "feltartó rúgásoknak" bizonyos helyzetben van értelme, de ezek elől is el lehet lépni hátra/oldalra és akkor még a rúgást indító fél jól járt.
Én általában bele léptem szemből, így az ellenfél nem tudta kinyújtani a lábát így értelemszerűen erőt sem tudott kifejteni. Viszont én kézzel így nagyon jól elértem a fejét, miközben ő egy lábon állt.
Gyorsan ilyet rúgni általában 160 cm körüli emberkék tudnak, mert rövid a láb. Minél magasabb valaki annál lassabban megy ez a rúgás.

A kézzel való technikák közül az egyenes ütés mindennek az alfája és az omegája. Egy közepesen képzett aktív boxoló, puszta kézzel általában 1 másodperc alatt 4 db egyenest tud ütni. Nagyon profi szinten ez a szám 6 db! <i>(Úgy tudom van aki 8 db-ot is tud!)</i>
E miatt az ütésgyorsaság és az egyenes vonalú haladás miatt egy jól megütött egyenes lényegében kivédhetetlen.
Az egyenes hátránya az, hogy önmagában nincs benne nagy erő, általában fele olyan erős, mint egy parasztlengő. De mivel 1 másodperc alatt vagy 4 db ütést is kap a fej e miatt az összhatás elég erős. Az agyrázkódás lényegében garantált.

A csapot ütés az egy ívelt egyenes ütés. Minimális szűk ívben halad, célja, hogy kikerülje a védekező fél alkarját, általában fültőre és állkapocsra érdemes ütni. Viszont hátránya, hogy keresztbe lehet verni egy egyenessel, és az ütő fél könyöke is megsérülhet ütés közben.

A horog az egy derék szögű vízszintes ütés, csak közelről hatékony. Itt nem kézzel hanem testtel üt az ember, a kéz végig a megfelelő derékszögben marad, így elkerülhető a csukló/könyök sérülés.
A célpont általában a fültő/állkapocs itt is, de nincs benne annyi erő mint az előzőekben.

A felütés lényegében egy függőleges horog, amit testre olyan technikával ütnek, mint a horgot.
Fejre pedig a kezet lendítve ütik így ez a leggyöngébb ütés, mind közül, viszont ha jól célzol akkor állcsúcsra megy ami egy elég jó hely. Ez az ütés is csak nagyon közelről üthető.
Viszont van utcára egy speciális változata ahol a tenyér csukló fölötti részével ütsz a másik orrába, alulról. Ennek az a hátránya ami egyszer velem is előfordult, hogy a másik fogát találod el és akkor a foga kicsit kilyukaszt :)

Utcára van még az alkaros ütés , amit csak extrém közelről érdemes ütni bizonyos helyzetekben. Itt a test ugyanúgy mozdul, mintha szemből ütnél horgot, viszont a kézfejed a kulcscsontodra támaszkodik közben. Erre azért van szükség, hogy az ütés kemény legyen :)

Magán vélemény, de szerintem a többi ütés vagy nem hatékony (például a kick boxosok "dobot alkaros" ütése) vagy az ütés magára a támadóra is nagyon veszélyes, például a könyökös technikák.


Katonai szempontból szerintem csak a kézi technikáknak van értelme állóharcnál. Ugyanis 20+ kiló cuccban nehéz úgy rúgni, hogy ne veszítsük el az egyensúlyunkat. A sisak miatt pedig lényegében csak az egyenes és a fejre mért felütés játszik.

A földharc technikákba nem nagyon akarok bele menni, de a régi birkózásban ismerték a különböző feszítéseket is, és lehetett két kézzel kulcsolni is. Ezeket a technikákat sajnos a modern birkózásból száműzték, valószínűleg biztonsági okokból. Így viszont sokat vesztett az eredeti hatékonyságából.
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 761
17 817
113
A nyugati ember nézte Kínában az ottani harcművészetet gyakorlót és kérdezte, mi ez? Mondták neki, hogy ügyes ember, azaz gungfu (kung-fu). A kínai harcművészetek gyűjtőneve valójában a wu-shu.

<b>ozymandias</b>
Nagyon tetszik a kéztechnikátok, piszok gyors.

Ami bemutatón van, az többnyire a Chi Sau, a ragadós kéz. Ennek van a lábas verziója, a Chi Gerk. Nagyon hatékony és gyors, rövid mozdulatok, maximum derékmagasságig. Ezt ritkán mutogatják, jócskán mesterszint feletti.
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 761
17 817
113
ozymandias

A Wing Tsun-t ha jól tudom kínai boxnak is becézik, nem véletlenül. Nagyon jó kéztechnikájuk van.
A lazaság mellet a gyorsaság is létfontosságú és általában ez a kettő együtt jár.
A testépítés az más tészta az egy látványsport. Szerintem küzdelemben a gyakorlati haszna közelít a 0-hoz.

Nem vagyok egy szteroidos alkat :) Az erő viszont kell. Jó, a Chi Sau-ban lassultam tőle, meg a vastagabb alkar is bezavart. Viszont legyünk őszinték: az utcán ritka az olyan alkalom, hogy egy nálad kisebb köt beléd, általaban a nagyobb jön szembe. Ilyenkor ha úgy alakul, sajnos fizikai kontaktusra kerül sor. Persze, tök egyszerű lenne tenyérrel mellkason trafálni az illetőt, vagy miközben leviszed a földre eltöröd a bokáját + felkarcsont... Ezt itthon nem lehet, súlyos testi sértés alsóhangon. Mivel nem nyúlhatsz a hatékony technikához (óvd az ellenfeled...), marad testre ütés, dobás, lökés, lefogás. Ide kell a paraszti erő. Meg sem ütöm, eltaszítom, ellököm, lefogom+szorítás. Ennyi általában elég.

Ha többen mennek rád, nem mindegy, hogy fél méterre lökted, vagy 3 méterre és még földre is kerül. Van buta, latvány izom. Van olyan, amit használsz...
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
<b>bogaras</b>
Nem tudok róla, nem hiszem. A krav maga és a systema is legalább annyira jó és hatékony, így sok jelentősége nincs a dolognak, gyakorlatilag ugyanazt oktatják.

<b>Fip7</b>
Az egyenes ütésben van erő, ha nem csak karból ütsz, hanem testből és lábból – azaz az egész testet beleviszed. Igaz, a hátránya az, hogy ebből nincs gyors visszaút, azaz ha az ellenfél hárította vagy kitért előle, akkor az ütés végpontján kiszolgáltatottá válik a támadó. A szurkálódó jellegű gyors ütések a mennyiséggel pótolják a kisebb ütőerőt, bár a gyorsaság fontos, hiszen a sebesség négyzetével nő a mozgási energiája a kéznek.
A fejmagasságú egyenes rúgás nagyon gyors is lehet akkor, ha nem a klasszikus karate féle előre toló jellegű mae-geriben gondolkodsz, hanem lentről felfelé, az alsó lábszárat a comb/térd emeléséhez képest késleltetve, ostorcsapás szerűen rúgod ki. Mivel a célpont a nyak/áll, emiatt rúgás közben a csípő nem előre, hanem hátra és kissé lefelé mozdul, hogy a csapódó lábszár ne akadjon el a kezekben vagy ne pattanjon le a mellkasról.
A klasszikus egyenes tolórúgás előre középmagasan (törzs magasságában) azért jó, mert a szem sokkal lassabban észleli a felé tartó egyenes vonalú mozgást mint azt, amelyik oldalirányban is kitér – a köríves rúgásokat ezért látni előre, amelyiket meg nem látod, mert csak a végfázisban fordul ki az alsó lábszár, abban meg nincs semmi erő. (Persze a sportkaratéban adnak érte pontot, de máshol sokat nem ér.)

<b>ozymandias</b>
Ragadós kéz: igen, láttam azt is, a wing chun (bármely változata) szerintem egy kiválóan kidolgozott és kifinomult harci rendszer. Veszélyes a kezük, ezért soha nem szabad közelharcba keveredni egy gyakorlott wing chun-ossal, max. egy birkózónak.
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 362
113
Fip7 annyira király hogy ecseteled hogy mavasi geri mennyire felesleges való életbe ám be. Ki ki éles harcba valóságba traumatizációs pontok lejjebb csúsznak. Comb helyett tárgy ízület fej helyett torok vagy állkapocs. Vegyünk egy egyszerű példát. Valaki keménykedik a kocsmába. Shoutoke blokkolsz. Ha nagyon közel van oké torok empi és csokolom. Más lehetőség mavasi keri térd kalács. Ha nagyobb volt a távolság akkor és a védekező fél fel van edzve a rúgás mehet nagyokra fültőhöz jó eséllyel eszmélet vesztés.
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 362
113
Bocs srácok hogy bele pofázok karatéztam majd kempoztam. Monte most te is mondtál meredeket. Egyenes rugással (mae gerivel) te mért akarsz fejre rúgni?? Ha magasabb az ellenfél akkor adott esetben egész testedet is akár 45 fokba is be kell dönteni hozzá is lutri az egész. Puszta kezes harc olyan mint a víz egy pillanatra se szűnő dinamikája van. Ha már mae geri te is gondolod tudod két fajtája van. Amiről írtál az a toló. Van a csapódó is abba nem toljuk bele a csípőnket és az egész közelről működik. pl Egy gyors block után támadó kéz által szabadon hagyott bordákra vagy gyomor szájra mérsz pillanat szerű csapást.
Szumma szummárum egy ütem ami ami 3-4 mozdulat nagyon gyorsan következik be realíve. Ez adja az erejét a dolgoknak. Egy technika se ér ön magába semmit. De miközben valaki támad fejre következő pillanatba testre is mehet és ezt sok esetben a védekező fél nem tudja lekövetni.

Fip7 szavaidból látszik katona vagy. Igen egyéni védő felszerelések korlátozzák a mozgást és technikákat. Ezen területen keresztül szemléled a dolgot. Ez esetben gyalogsági ásó a barátod használd bátran.
Itt még föld harcnak is van létjoga. Eleve egyéni védő felszerelésbe nehezebb mozogni, és könnyebb az embert egyensúlyából kimozdítani. Egy-egy ellen ilyen esetben földön való fojtásnál nincs jobb 45 szögben teljes súlyoddal ráfekszel nyakára és mellkas felső részére. Minimális erőkifejtéssel statikusan súlyoddal lehet elintézni. Kempon nálam fürgébb és vékonyabb srácok ellen imádtam ez a technikát. Mivel nagyon nehéz szabadulni belőle.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 742
113
Montezuma

<i>"Az egyenes ütésben van erő, ha nem csak karból ütsz, hanem testből és lábból – azaz az egész testet beleviszed. Igaz, a hátránya az, hogy ebből nincs gyors visszaút, azaz ha az ellenfél hárította vagy kitért előle, akkor az ütés végpontján kiszolgáltatottá válik a támadó. "</i>

Én ezt máshogyan látom. Jó pár évet foglalkoztam ökölvívással és a helyzet az, hogy egyenes ütéssel kb. fele akkorát bírsz ütni, mint egy paraszt lengővel. Szóval inkább közepes erejű ütésnek mondanám, mint nagynak.
A másik az, hogy a normális egyenes ütés alapja az, hogy belelépsz az ütésbe. Ennek is meg van a maga technikája. Például egy bal egyenesnél a bal lábadnak pár tized másodpercel később kell leérnie a földre, mint ahogyan a kezed becsapódik. Így végig stabil maradsz úgy, hogy közben az ütésben a súlyod és a lendületed is benne van, mégis ha kell azonnal van vissza út, mert stabil maradsz!
A kezet meg "pattanós" technikával engeded el, vagyis úgy, hogy a legvégén már nincs megfeszülve a karizmod, így a kezed mikor teljesen kiegyenesedik, és eléri a másik fejét akkor az erő-ellenerő hatás miatt vissza tud csapódni. Így is minden erőt át ad a másiknak, de a vissza pattanás miatt gyorsan vissza jön a kéz.
A jobb kezedet már a vissza pattanó bal lendülete segít begyorsítani a két kulcscsontodat erőkarként használva, a gerinc pedig a forgás tengely. Ehhez ruganyos izomzat kell, de ha ez megvan akkor nagyon gyorsan és keményen oda tudsz verni, izomból, akár 1 másodperc alatt két ilyen duplát is, ami összesen 4 db ütés!
Ilyen apróságokon múlik az, hogy valaki tényleg tud egyenest ütni vagy csak "imitálja".
Kevés olyan edző van aki ilyen szinten oktat, nekem ebből a szempontból szerencsém volt.


<i>" A szurkálódó jellegű gyors ütések a mennyiséggel pótolják a kisebb ütőerőt, bár a gyorsaság fontos, hiszen a sebesség négyzetével nő a mozgási energiája a kéznek."</i>

Ez igaz de ilyet csak ringben használnak, azért mert pontot ér, de nem fáradsz el benne. Utcán nem szokás csak karból ütni.

<i>"A fejmagasságú egyenes rúgás nagyon gyors is lehet akkor, ha nem a klasszikus karate féle előre toló jellegű mae-geriben gondolkodsz, hanem lentről felfelé, az alsó lábszárat a comb/térd emeléséhez képest késleltetve, ostorcsapás szerűen rúgod ki. Mivel a célpont a nyak/áll, emiatt rúgás közben a csípő nem előre, hanem hátra és kissé lefelé mozdul, hogy a csapódó lábszár ne akadjon el a kezekben vagy ne pattanjon le a mellkasról."</i>

Egy átlag ember "egyenes" fejtartással harcol. Sajnos sok keleti harcművészetben (pl Judo) is ez az általános. Ezért verik őket úgy állcsúcson, hogy elalszanak.
Ezzel szemben például egy boxoló feje mindig le van hajtva, a háta sem egyenes hanem kicsit előre felé görnyedt, hogy lejjebb és előrébb legyen a súlypontja.
Engem úgy tanítottak, hogy egy tenisz labda volt az állam és a szegycsontom vége között miközben kesztyűztünk. A labdának nem szabadott kiesnie. Így tanították meg a helyes fejtartást.
Ha így tartod a fejed, senki nem tud alulról állba rúgni, és ököllel is nagyon nehéz így valakit állba verni.
(és kevésbé kapsz agyrázkódást ha megütnek szemből, mert az agy is ferdén áll a koponyában így ha megütnek nem csak hátra de felfelé is el kellene mozdulnia, úgy, hogy az agytörzs ideálisabb szögben támasztja alá. Magyarán ugyan akkora ütés esetén kisebbet mozdul el az agyad így kevésbé kapsz agyrázkódást)
<i>
"A klasszikus egyenes tolórúgás előre középmagasan (törzs magasságában) azért jó, mert a szem sokkal lassabban észleli a felé tartó egyenes vonalú mozgást mint azt, amelyik oldalirányban is kitér –"</i>

Nem lassabban észleli hanem nem tudja eldönteni milyen gyorsan hol tart, de ez nem fontos :)
Viszont az ütést és a rúgást is nem akkor kell észre venni ha már elindult, hanem akkor amikor a másik teste felkészül rá. Nagyon jól látszik ahogy a megfelelő rúgáshoz/ütéshez a másik teste felkészül. Így picivel az előtt sejthető, hogy mi lesz mielőtt a mozdulat elindulna.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 742
113
nekerdez

<i>"Bocs srácok hogy bele pofázok ...."</i>

Téged is szívesen meghallgatunk! (és bárki mást is) :)

<i>"Fip7 szavaidból látszik katona vagy."</i>

Nem vagyok az.

<b><i>"Puszta kezes harc olyan mint a víz egy pillanatra se szűnő dinamikája van."</i></b>

Így van, ez nem statikus műfaj!
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 742
113
ozymandias

Itt elég sok a mérnök, te is az vagy. Ezért próbálom kicsit mérnökiesen leírni a mondandóimat. Most is ezt teszem.
Az embereknél két fajta erő van:
1. A statikus erő amivel nehéz tárgyakat lehet megemelni, ehhez kell nagy izomtömeg.
2. A dinamikus erő amihez csak annyi izom kell ami kellő dinamikát add a végtagjaidnak.

Küzdelem esetén az utóbbi a hasznos. Ehhez nagyon laza izomzat kell fölösleges tömeg nélkül. Mivel az ütések rúgások ereje alapvetően tömeg szorozva gyorsulás négyzetével így egyértelmű, hogy a támadás erejének növelésére a legjobb módszer a gyorsulás növelése.
A megfelelő technikával az izomerő és a saját súlyod is bekerül a képletbe, de alapvetően a végtagod sebessége a legmeghatározóbb.
Ráadásul egy gyors támadást nehezebb kivédeni, mint egy lassabbat így a sikeres találat esélye is megnő. Ez pedig nem elhanyagolható tényező, főleg nem utcán.

(Mielőtt azt gondolnád, hogy vékony vagyok és ezért "haza beszélek", leírom, hogy 100-110 kilogramm között mozgok. Amikor aktívan küzdő sportoltam akkor a 91 kg-os súlyt tartottam)
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
<b>Fip7, Nekerdez</b>

Nem a karate mae geri technikájáról beszéltem, hanem egy olyanról, amit kimondottan közelharc közben lehet végrehajtani.

Nem a hátsó lábbal lehet a leggyorsabbat rúgni előre, hanem mozgás közben a testsúly nagyobb felét a hátsó lábra kell helyezni és az elöl lévő lábbal indul a rúgás. Az alsó lábszárat nem húzzuk vissza a combhátsóhoz, hanem a térdet állítjuk ”célra” gyorsan (térdfelrántás előre) és az alsó lábszár innen úgy pattan ki, mint az ostor. A térdfelrántás közben a lábfejet úgy kell pipába feszíteni, mintha egy labdát akarnál megtartani a lábfejed és a sípcsontod között.
Még egy apró részlet: a japán és koreai iskolák az egyenes rúgást döntően a két könyökük között hajtják végre, ezt a technikát azonban az azonos oldali kéz könyökén kívül kell végrehajtani. Ha ezt magad elé képzeled, vagy kipróbálod, akkor azt is látni fogod, hogy nem frontálisan szembe leszel az ellenféllel, hanem az egész test eltérő szögben fog állni a rúgás pillanatában, azaz sokkal kisebb támadó felületet mutatsz felé úgy, hogy a mellkasod (szív, napideg, szegycsont) közben védett egy közbetámadással vagy gyors riposzttal szemben.
Nagyon erős kezek/alkar kell ahhoz, hogy ezt a rúgástechnikát kézzel védeni lehessen, ráadásul a sípcsontra történő rávédésnél bő egy lábfejnyivel mélyebben kellene megállítani a technikát a saját állunk alatt, egyébként hiába véded, betalál.
Ez a technika koshival (chusoku, lábujjpárna) végrehajtva nem hatékony, itt még az ortodox iskolákra van szükség, ahol a lábujjak voltak a támadó felületek – természetesen ez mezítláb okoz némi kellemetlenséget, azaz a visszafeszített lábujjakkal történő rúgásnál a felületet ugyanúgy kell egy kicsit tréningezni, ahogy a kéz ütőfelületeit is.
Ha cipő vagy bakancs van a lábadon, akkor ez persze mellékes.

Ehhez a technikához minimálisan kell csak a küzdőtávolságot csökkenteni, a rutinosabbak szinte észrevétlenül képesek rá. A technika a végfázisban gyors és mivel az állcsúcs mögött kb. egy ujjnyival van a célpont vagy az előre hajtott fej, mellkasra szorított áll esetén az orr-ajak találkozása). Az elsődleges szerepe nem a mindent eldöntő végső találat, hanem ennek a helyzetnek az „előkészítése”. A pontos találat mindkét esetben fontos, mert a technika az ellenfélnél ütemtörést eredményez – azaz megszakad egy pillanatra az áramlás (nagare) mint fizikai, mint mentális szinten és ez lehet a döntő pillanat a harc befejezésére szépen vagy kevésbé szépen, beleértve akár fogást-feszítést vagy dobástechnikát.

Mindegy, hogy ütésről vagy rúgásról, az is mindegy, hogy egyenesről vagy ívesről/csapottról beszélünk, minden technikánk az emberi anatómia miatt eleve valamilyen íven mozog a forgástengelyek (boka-térd-csípő vagy csukló-könyök-váll izületek illetve a gerincoszlop) körül.
Valódi értelemben vett toló ütést/rúgást csak akkor tudnánk végrehajtani, ha a lábunk/kezünk teleszkóposon nyúlna meg és húzódna vissza, de erről ugye szó sincs.

Amit én tanultam még az például az, hogy minden ütést a könyökkel, minden rúgást a térddel kell „irányozni” – amikor „kemény” technikát gyakorolsz (ütés, csapás, rúgás), próbáld ki egyszer. A technika végrehajtását először lassabban csináld és közben tudatosan figyelj arra, hogy ütésnél a könyök vezessen, rúgásnál a térd, azaz gondolatban az ütést/rúgást ezekkel hajtsd végre a célpontra egy pillanattal korábban, mint ahogy magát a technikát végrehajtod. Ez érvényes az íves és az egyenes technikákra is. A célzás valójában nem a célfelületre történik, hanem a felülete mögé fókuszálva egy tenyérnyivel – ez ugye a szilárd tárgyak töréstechnikájának (tameshiwari) a legfontosabb alapelve.

Miután úgy látom, hogy vagytok páran, akik szintén gyakorolták/gyakorolnak ilyen jellegű valamilyen harcművészetet, ezért azt javasolnám, hogy mindig egy adott technikát/szituációt vesézzünk ki, mert egyébként csak puzzle szerűen dobálunk fel a repertoárból képkockákat és írva elég nehéz technikázni. Ami a valóságban fél másodperc alatt történik összetett mozgás+légzés, azt leírni itt fél óra és két oldal minimum. A következőben arról az egyenes ütésről írok majd, ahol az ütő kéz nem egyenesedik ki szinte még félig sem – a technikával konkrétan kőlapot/samottéglát/betoncserepet relatíve könnyebben el lehet törni. Ez a technika egészen más mozgást és súlypont játékot kíván, mint az európai bokszban az egyenes ütés.
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 362
113
Értem remek beszélgetésnek állunk elébe . Én harcművészetekkel való ismerkedést egy nyitott dojoba kezdtem. Egy kis városba alap shotoka karate volt de más stilusokból is jöttek emberek így mindig változatos volt a dolog. Ami nálunk alap volt az a makivara tréning. Nem tudom ez mond ez nektek valamit. Amikor is a test ütő pontjait párokba feledzi az ember. Ebbe bele tartozik hogy egymás hasát is keményen megcsapkodjuk. Pár év után meg 10 cm rugó párnát kellett úgy át vernünk, hogy ukénk azt megérezze. Szép is volt.

Régi jó barátom innen elkerült a seregbe. Ment vasakaratra, volt ott is közelharc csoportos foglalkozásba 1 vs 1 mentek a srácok egymás után. Haver egy Kravmagás őrmesterrel került szemben a csoportot vezető főhadnagy peckesen elkezdni egy karatésnak semmi esélye a kravmagás ellen. Haver meg a srácot 2 perc alatt kicsapta a fenébe. Főt ám a hadnagy rendesen. 2 nap múlva meg mikor lement Furkó mondták neki. O mester itt egy Kyos srác biztos a tanítványa mert kravmagásokat és másokat is elveri . Haverom pl így találkozott először Furkó Kálmánnal.

Én jó maga meg elkerültem tanulmányai miatt egyik legszebb vidéki magyar városba ott zen bukan kompoztam, majd magyar kempo szövetség helyi dojoba jártam 2 évet. A haza kempo az valami brutálisan jó. Öv vízsgák meg kegyetlen 2-3 órán keresztül fizikálisan szét hajtanak, hogy meglássák harcos szellemed, és csak utána jön az technika vizsga végén itt is küzdelemmel.
ott dojoba volt olyan mikor kötetlenül küzdöttünk. Amikor állva kezdtünk és ha akartuk a másikat levihettük föld harcba. Ütések rugások gáncs, fojtások, mind játszottak :) Iszonyú király.

Bár megjegyzem utcán még nem kellett verekednem hála az Istennek bár megfordultam pár késdobálóba.
Itt jön be amit Fip7 mond. A kötözködő trógerek is mielőtt elkezdenek kötözködik fel mérik kivel lehet kivel nem mind ezt test beszéde alapján.
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 362
113
Monte tudom miről beszél jaku geri. Az írtam csapódó rúgásnak bordatörésre tökéletes. Én is nagyon szeretem de technikáknak nevezett zenei készletből. Ki mit szeret használni az személyiség függő. Bár melyik rúgásnál evidens hogy a térgy a célkereszt.

Harcműszet kapcsán mivel kishazánkba is és világba is egész sok orvos is gyakorolja így technikák anatómia és hatás mechanizmusa egész jól lelet írva. Pl volt egy ilyen sorozat is.
https://www.youtube.com/watch?v=fWwxvlDe7vo
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
nekerdez és fip7

1984-ben ismerkedtem meg a shotokan karatéval, az volt az első igazi budo élményem. Pár év kyokushin karate majd a tzu-yin-men wu-shu következett, közben visszatértem még pár évig párhuzamosan a shotokanhoz is. Ezt az időszakot a jiu-jutsu követte, majd hűtlen lettem mindegyikhez és 1999.-ben kimondva is befejeztem a „soklaki” életet a témában és lezártam ezt a korszakot, de nem feledtem azt, amit kaptam ezektől az iskoláktól.

Azóta csak a taijutsu van, de természetesen a többi stílust is szívesen nézem, agyalok és beszélgetek róla, de ennyi. Már tudjuk, hogy nem a szakértői, hanem csak a tanulói vagyunk és maradunk is ennek, függetlenül az övfokozattól vagy övszíntől.
Sajnos az utóbbi években egyre kevesebb az időm a témára, jó pár évig egy saját kis dojo-t is vezettem, de az utóbbi évek szinte a zérót jelentik, ha időm még lett is volna rá, már se lelki se szellemi energiám nem maradt hozzá, így most per pillanat még kicsit „hibernálva” vagyunk, bár tervezzük a változtatást a dolgon. Ez nem is baj, néha nem árt eltávolodni attól, amit csináltál pont azért, hogy belülről érjél tovább és ha itt az idő, akkor minőségileg új szinten viheted tovább a fonalat.

Versenyek, hírnév és egyéb menő dolgok rég nem érdekelnek, ezek semmit sem jelentenek, a legkevésbé pedig valós motivációt. Ezt meg kell hagyni a mai 15-20 éveseknek, mert nekik való – ők még a határaikat feszegetik, később úgy is a kimondottan lassú, kis lépésekkel történő folyamatos érés kerül előtérbe, ami már nem a külső plecsnikben nyilvánul majd meg. Ez a dolgok rendje, ezeken a fázisokon át kell menni és megtapasztalni a sikert és a kudarcot is – ez elengedhetetlen a későbbi fejlődéshez.

Maximális tisztelettel és elismeréssel állok bármelyik stílus/iskola és budoka irányába, mert nagyon sok ember nagyon sok munkája, hite és lelkesedése van bennük, ezt pedig nem szabad elfelejteni.
A régi mesterem egyszer elém tett egy golyóstollat és egy kanalt majd megkérdezte, hogy mit látok benne. Ifjonti hévvel rávágtam, hogy fegyvert, mire mosolygott egyet és azt mondta: én az egész emberiség eddigi történelmét, tudását és munkáját látom egyetlen kanálban és egyetlen golyóstollban, hiszen gondold végig, hány ember, hány élet és hány év munkája és tudása kellett ahhoz, hogy ma besétálj egy boltba és vásárolj magadnak egy ilyen kis vackot.
Az ütések és rúgások mellett így tanítottak minket a harc művészetére – figyeltek a lelki és szellemi dolgokra is, mert amíg fiatal, rugalmas, gyors és erős vagy, addig a technika az isten, de idővel a tested így is úgy is cserben fog hagyni, ami viszont az idővel együtt tovább érhet, az a lelked és a szellemed lesz. Az út végén pedig semmi másod nem marad majd, csak ez a kettő. Ez a budo.

Erről ennyit, az ígért kéztechnikát rövidesen "közkinccsé" teszem.
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Egyenes vonalú ütés

Ellentétben az európai boksz visszapattanó vagy a kyokushin karate seiken ago uchi technikájával (az szintén hasonló az európai boksz egyenes ütéséhez, az uchi egyébként csapást jelent, az ütés a tsuki/zuki) létezik egy másfajta egyenes ütéstámadás, amit a karate oi/gyaku tsukinak nevez és minden karatés ezzel kezdi már az első edzésen.
Főbb jellemzői: hikite (hátrahúzott ellenoldali kéz csípő vagy mellkas vonalában), az ütés irányára merőleges váll, egyenes hátgerinc és az ütő kéz oldalán lévő lábra helyezett nagyobb testsúly (oi-tsuki) vagy ennek az ellentétes oldali technikája (gyaku-tsuki). A makiwara ütőfán ez az egyik legtöbbet gyakorolt technika.

Shotokan oi-tsuki:
https://www.youtube.com/watch?v=WcsqA4ncnzY
Kyokushinkai seiken ago uchi:
https://www.youtube.com/watch?v=_ePCSu822ZE
Létezik még egy rövig egyenes vonalú kéztechnika, ami leginkább a boksz alsó gyomorszájas horogütésére emlékeztető, de ez is egyenes technika, a shita-tsuki (kyokushin):
https://www.youtube.com/watch?v=je4HrgC3Hk0
Ezek mind a waza (alaptechnika letisztítva) szintje, a valós küzdelemben ezek azért nem pontosan így néznek ki, de ezekkel az alapgyakorlatokkal rögzítik az agyban az izmok megfelelő összehangolását.

Nem ezekről akartam írni, csak azért tettem be, hogy érzékelhető legyen az alábbiakban leírtak mihez képesti eltérése.

Az egyik technika hasonló a karate oi/gyaku tsukijához, de az alapvető eltérés lényegi: a váll teljesen ráfordul az ütés irányára és a hátgerinc a kifordult felsőtesttel az ütés irányára rádől. A támadó kézfelület sem a karate által használt ököltechnika, hanem álló ököl (tate tsuki vagy fudo-ken), lapos ököl (a wu-shu leoprád kéztechnikája), vagy az ujjak (nukite - lándzsakéz). Az ütés hatékony távolsága egy fél alkarnyi hosszúsággal nagyobb, az ütés energiáját a kéz izomzatán kívül a rádőlő teljes felsőtest adja.
A harcművészetekben nagyon sokáig alaptétel az, hogy a csípő indítja a technikát (az ütést is) és a gerincoszlop a „forgástengely”. Ennél az ütéstechnikánál ez azonban nem igaz, mert az ütés bokából /lábakból indul, a felsőtest forgástengelye pedig nem a gerincoszlop, hanem az ütő kézzel ellentétes oldali váll. Az ütő kar könyökben enyhén megtörve marad, nem nyúlhat ki teljesen. Ezt a technikát jól megütni nem tanuló fokozat, ugyanis a felsorolt eltéréseken túl az ütés magasságától függően az álló ököl szöge is változik a függőlegeshez képest, de pont fordítva, mint sokan gondolnák. Az igazi nehézsége azonban nem ez, hanem a pengeszerűen kifordult felsőtest miatt nagyon pontos irányon és távolságon kell állni az ellenfélhez képest ahhoz, hogy az ütés ne lecsússzon az ellenfél testfelületéről, hanem valóban becsapódjon.
Éles helyzetben ebből a technikából nincs hátraarc, azaz visszapattanás, hanem a támadott fél mellett kis szögeltéréssel kell "elcsúszni" vagy oldalirányban azonnal nagy küzdőtávolságba lépni/szökkeni.

A másik technika egy feltartóztató ütés, a felsőtest ugyanígy kifordul, de itt a mozgás a csípőből indul és az iránya hátrafelé mutat, a gerincoszlop egyenes marad, a lábakon a testsúly eloszlás közel 50-50%. Ami viszont nagyon fontos – és nagyon kevés helyen tanítják – két dolog: az ököl masszivitását az ökölbe zárt kéz kisujjának a szorítási ereje biztosítja, a kiütött kéz könyöke itt sem egyenesedik ki teljesen, de a könyökhajlatot ütés közben az ég felé kell fordítani, pontosabban visszafeszíteni (csavarva/feszítve az izmokat a kar, mint tengely körül).
Éles helyzetben ezt az ütéstechnikát azonnali ellentámadás sorozat követi, a technika a támadó ütemtörésére jó.

Ezek az egyenes ütések mind hatékonyak és élesben is működnek, csak ahhoz tudni kell, hogy melyik helyzetben melyik a jó, azaz melyik mire és hova való.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 468
113
Ez élesben ment
https://www.facebook.com/shanghaiist/videos/vb.5852261029/10154678219221030/?type=2&theater
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Tehát ennyit a ju/jiu (lágy) technikák és iskolák hatékonyságáról.

A végrehajtott technikát kote gaeshi-nek (jiu-jitsu/aikido) illetve omote-gyaku-nak (taijutsu) nevezik, ami lényegében a csukló kifelé történő csavarása.

Ugyanakkor érdemes megfigyelni, hogy a hátulról indított technika során az igazi lényeg nem a csukló kicsavarása volt (az volt az egész kombináció „mellékes” része), sokkal fontosabb volt a nagy gerinccsavarás (o-gyaku) megvalósítása a támadott kar nagy íven történő kiemelésével.
A felsőtest kifordulása miatt az elsődleges egyensúlyvesztés bekövetkezett, a csukló csavarását pedig összekötötte a „támadó” egy térdhajlaton végrehajtott dobással (o-soto nage - taijutsu), ami nem keverendő össze a judo/jiu-jitsu klasszikus gáncstechnikájával (o-soto-gari)!

A dobás végén a fogott csuklónál még történik egy gyors ura váltás, azaz a csavart csuklót ellenkező irányba vissza rántja és befelé töri, miközben a felkar-alkar a mellkashoz szorul.
Ami nem volt tiszta, az annyi, hogy a fegyver elvétele pontosan hogyan is történt, mert a technika indításakor a fickó kezéből (?) valami elreppen, ugyanakkor a földön való rögzítés közben a fekvő koma kezéből a saját nyaka előtt is elvesz valamit a rendőr.

A fegyveres koma egyébként full hülye volt, nem figyelt arra, hogy a rendőr balról/hátulról már másodpercek óta támadó távon belül tartózkodik – az is elég lett volna, ha a vele szemben balról álló rendőrt arcát figyeli, hiszen a két rendőr közötti (meta)kommunikáció levehető lett volna, pláne, hogy a hátulról támadó előtte kézzel-lábbal gesztikulál.
<i>Ezeket a sportban nem oktatják, de a bujutsu iskolákban viszont minden szituáció (kata/henka) és technika így épül fel már alapszinten is. Nem elég csak kézzel-lábbal kalimpálni és ugribugrizni, az nem harcművészet, hanem csak balett.
</i>
A fegyveres nem volt képzett és láthatóan fogalma sem volt a sabakiról (helyezkedés és pozícióváltás több ellenfél esetén), ellenben az akcióba lépő egyén nagyon is.

Az éles lefegyverzés kombinációja szinte kihon-waza (alaptechnika) szinten működött, amire külön felhívnám a harcművészetet gyakorlók figyelmét – ilyen tisztán és szépen végrehajtani sokszor a bemutatókon sem sikerül, nemhogy éles helyzetben.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 742
113
Ez jó hír:
http://www.origo.hu/teve/20160721-ufc-maraton-bunyo-brutalis-veresekert-most-menjen-a-sport-tv-re.html