[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

naszados

Member
2015. február 6.
57
3
8
Már csak azért is, mert ők a nagy átlag, ahol mindenki szava ugyan annyi, stb. pont, mint a 2004(?)-es szavazáson, amikor Fletóék sikeresen heccelték a szavazók többségét az elszakított nemzettestvérek ellen. "23millió román vendégmunkás".
Megint bejátszanának valami ilyesmit, hogy mennyibe lenne a felzárkóztatás. Mint ahogy a 444-en már el is sütötték ezt a poént.
A sok majom meg ugrana rá.

Azért 2004. óta is lefolyt némi víz a Dunán.
De én nem ragaszkodnék az itthoni népszavazáshoz, sőt! :)
Elhangzott itt, bizony az egyik legfontosabb előny lenne, hogy a vízgyűjtő nagyobb részét szabályozhatjuk, védhetjük. A védést értelemszerűen vízgazdálkodási értelemben írom.
Nyilván nem leszek, vagy nem lennék népszerű, de én úgy vélem, egy csodálatos vidék, s egy néppel újjászőtt barátság, együttlakás megéri, hogy ne x, hanem x+y év alatt (ahol y legyen mondjuk 15-20) év alatt érjük el az ausztriai átlagbért. Már ha az elérhető egyáltalán ebben a felállásban. (Illetve az is kérdés, évtizedek múlva mennyit süllyed a nyugat, amikor egyre több lesz az őshonos nyugdíjas, s egyre több a bevándorló dolgozó. No de ez messzire vinne.)
A ruszinokhoz még annyit, nem csupán Rákóczi, hanem 1939-ben Bródy András idején is Magyarországhoz húztak.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://index.hu/kulfold/2015/04/02/meghosszabbitotta_a_gazszallitasi_szerzodest_oroszorszag_es_ukrajna/
"Három hónappal meghosszabbította a március 31-én lejáró gázszállítási szerződést Oroszország és Ukrajna. A második negyedévben Ukrajna ezer köbméterenként 247,18 dolláros kedvezményes áron importálhat orosz földgázt - jelentette be a Gazprom orosz gázipari és a Naftohaz ukrán energetikai vállalat csütörtökön..."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/kolomojszkij-elhagyta-ukrajnat
"Megszökött Ukrajnából Igor Kolomojszkij oligarcha, aki nemrég konfliktusba került Petro Porosenko ukrán elnökkel. Kolomojszkij a Majdan egyik pénzelője volt, a hatalomátvétel után dnyepropetrovszki kormányzóvá nevezték ki, de Porosenko nemrég leváltotta - írja az oroszvilag.
Sajtóhírek szerint az ukrán hatóságok Kolomojszkij letartóztatását tervezték. Porosenko célja az volt, hogy megtörje Kolomojszkij gazdasági hatalmát, felszámolja az általa a zavaros időszakban szervezett magánhadsereget..."
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
CBkIIEUUAAAYPKy.jpg:large
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 505
54 459
113
Azért az látszik, hogy a nagyhatalmi érdek nem az, hogy területek összeolvadjanak és országok erősödjenek, hanem, éppen az, hogy feldarabolódjanak, inkább több kisebb, gyengébb állam legyen (katonailag is és gazdaságilag is), amiket így könyebb ellenőrizni, irányítani:
Szlovénia: 2 millió fő
Macedónia: 2 milló fő
Koszovó: 1,8 millió fő (minusz az a pár 100.000 akik most leléptek).
Montenegró: 600.000 fő
Ezzel szemben szól az az érv, hogy azert terelik a kis országokat az EU-ba, mert akkor csak Brüsselben kell nyomulni/lobbizni/fenyegetőzni stb.hogy egész Europa felett uralkodni lehessen. És ezert nem lesz soha EU-hadsereg, mert az az US által dominált Nato véget jelentené és az US kivonulhatna Európából :))
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 505
54 459
113
http://russia-insider.com/en/russias-next-generation-t-14-tank-loaded-innovations/5238
Egy pár részlet a T-14 Armatáról....
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://rusvesna.su/news/1427996537
Az Ukrán Nemzeti Gárda egyik tizedese szerint, ha kapnak 1000 darab "Abrams" tankot az USA-tól, nyáron Moszkvában lesznek.
Az Ukrán parancsnokok értékelése a valós helyzettől messze áll, és ez vezetett a katlanokhoz, mint Debaltseve és Ilovaiskaya.


Ez az egyik következménye annak, hogy gyakorlatilag betiltották az Orosz sajtót. Korábban olvastam olyan cikket is, mely szerint az Orosz sajtó, kultúra... tehát amit ők Orosz propagandának hívnak, és különösen az Orosz háborús filmek és sorozatok, elbátortalanítják az Ukrán katonákat, ezért is kell betiltani őket.
Ennek következménye (is) hogy el vannak szállva maguktól, és úgy néz ki el vannak vágva a valóságtól is a Nemzeti Gárda katonái (is), de az a mikro és makro klima amit kialakítottak a parancsnokaik (és saját maguk is) az önkénteseknek, úgy vélem káros az egészségre.
Úgy látom léggé különbözik az önkéntesek katonai énképe (és életösztöne?) a besorozattakéval...
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
994
1 529
93
Porosenko betiltotta az orosz filmeket és sorozatokat

Ukrajna elnöke betiltotta az orosz filmeket és sorozatokat Ukrajnában.
A RIA Novosztyi beszámol arról, hogy Petro Porosenko ukrán elnök aláírta azt a törvényt, amelyet az ukrán parlament február 5-én elfogadott az orosz hatóságokat népszerűsítő filmek betiltásáról.

„Visszaküldték az elnök aláírásával (2015.04.02)” – olvasható a parlament honlapján.

A Ráda február 5-én fogadta el azt a törvényt, amelyik betiltja azoknak a filmeknek a vetítését, amik valamilyen formában népszerűsítik az orosz hatósági szerveket. Az ellenzéki blokk arra hivatkozva, hogy megszegték a törvény elfogadásának rendjét, kezdeményezte a határozat elutasítását. Azonban a parlament nem fogadta el az elutasítást.
forrás: RIA Novosztyi

http://karpathir.com/?p=36367
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
994
1 529
93
Gyanús dolgok a Majdan körül

A napokban befejezte munkáját az Európa Tanács által, a kijevi Majdanon történtek kivizsgálására létrehozott Nemzetközi Véleményező Csoport – irja a KISZO.
A testület arra a megállapításra jutott, hogy a regnáló ukrán hatalom szándékosan elhallgatja, illetve csak ímmel-ámmal vizsgálja a Majdanon történt vérontás részleteit. A szakértőkből álló csoport a hivatalos kijevi véleménnyel ellentétes megállapításra jutott az orosz részvétel ügyében. Vizsgálódásaikat ráadásul minden téren akadályozni próbálták az ukrán belügyi szervek.
A grémiumot még Janu-kovics elnöksége idején hozták létre azzal a szándékkal, hogy vizsgálja ki a 2013 decembere és 2014 február 20-a közötti véres eseményeket, majd feladatul kapta a májusi odesszai tragédia részleteinek felderítését is. Nicolas Bratza, a véleményezők vezetője elmondta, a belügyminisztérium a hatalomváltást követően a korrekt nyomozás ellehetetlenítésén fáradozott. Amikor például a feloszlatott Berkut munkatársait akarták tanúként meghallgatni, azok felsőbb utasításra elzárkóztak az együttműködés elől. Titokzatos módon fontos bizonyítékok is eltűntek a vizsgálati anyagok közül.
A nemzetközi csoport nyilvánosságra hozott adatai szerint a múlt év tavaszán lehetőség kínálkozott a Majdanon elkövetett gyilkosságok kulcsfiguráinak letartóztatására, de a belügyi szervek nem éltek vele. Az érintett személyek közül mintegy tucatnyian még a nyár derekán is az országban tartózkodtak. Ám azt követően, hogy ezt jelezték Vitalij Jarema legfelső ügyésznek, váratlanul lecserélték az ügyben nyomozást folytató csapatot. A gyanúba keveredett berkutosok pedig megléptek.
A zárójelentés szerint semmi nem utal arra, hogy valamilyen harmadik erő is jelen lett volna a Majdanon. Nicolas Bratza szerint alaposan kielemezték a gyilkosságokat, de nem találtak konkrét bizonyítékot az emberek életét szándékosan kioltó mesterlövészek, valamint az oroszok tevékenységére.
A hivatalos Kijev azonban hevesen tagadja a nemzetközi csoport állításait. A belügy szerint mindenben együttműködtek, legfeljebb valamilyen félreértésekről lehet szó. <b>S bár a vizsgálódók nem találtak bizonyítékot, Petro Porosenko nyilvánosan bejelentette, az SZBU-nak és az ügyészségnek sikerült megállapítania az orosz részvételt a Majdanon elkövetett gyilkosságokban.</b> Valentin Nalivajcsenko, a nemzetbiztonsági szolgálat vezetője azt állította, konkrét adatok, tárgyi bizonyítékok állnak rendelkezésre. A Nemzetközi Véleményező Csoportnak azonban ezek közül semmit nem mutattak meg.
A korrespondent.net nyomán

http://karpathir.com/?p=36305
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Giviől lehet tudni valamit? Rég nem látni, hallani is csak annyit hallottunk, hogy megtámadták a gépjárművét.
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 075
10 210
113
Fontos tenyezo, hogy a Karpatok felett mienk lenne az ellenorzes. Megtilthatnank a tarvagast es akkor lenne valami ami megfogja a tavaszi esozest/olvadast es nem lenne minden tavasszal arviz a Tiszan.

Ez nagyon, ha nem a legfontosabb szempont, érdek!
A vízellátás és az ő biztonsága hamarosan az olaj/gáz-nál is fontosabb lesz! A Tisza vízgyüjtőterülete a magyarság kezébe kell, KELL, hogy legyen!
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
http://rusvesna.su/news/1427996537
Az Ukrán Nemzeti Gárda egyik tizedese szerint, ha kapnak 1000 darab "Abrams" tankot az USA-tól, nyáron Moszkvában lesznek.

Ezzel mondjuk egyetértek, mert a nyárig biztosan eladnának és átcsempésznének az oroszoknak pár ilyen tankot, vagy a szakik zsákmányul ejtenének belőle :D
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
994
1 529
93
Azért nem foglalták el még Mariupolt, mert megegyeztek az egyik oligarchával

A felkelők egyezséget kötöttek a kijevi hatalmat támogató Rinat Ahmetov oligarchával, és ezért nem foglalták el Mariupolt 2014 őszén – derült ki egy videofelvételről, amelyen Alekszandr Borodaj, adonyecki népköztársaság volt miniszterelnöke beszélt erről.
Borodaj a YouTube videomegosztón látható felvételen elmondta, hogy 2014 szeptemberében az előrenyomuló felkelőknek esélyük lett volna elfoglalni a stratégiai jelentőségű kikötővárost – amely az Oroszország által bekebelezett Krímhez vezető szárazföldi folyosón fekszik -, de mégsem tették, mert megegyeztek a donyecki üzletemberrel.
A volt miniszterelnök szerint az Ukrajna egyik leggazdagabb emberének tartott Ahmetov nem tudná exportálni gyárainak termékeit egy fegyveresek által ellenőrzött kikötőből. “Az egyetlen módja, hogy Ahmetov üzlete biztonságosan működjön az az, hogy Mariupol a sárga-kék ukrán zászló alatt maradjon” – magyarázta.
Borodaj kifejtette, hogy Ahmetov meghálálja a “szívességet”, ugyanis a Donyecki Népköztársaság részben az oligarcha által küldött segélyeken él. Továbbá Donyec-medencei vállalkozásainak alkalmazottai, akik a népköztársaság polgárainak minősülnek, fizetést kapnak.

http://karpathir.com/?p=36392
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Azért nem foglalták el a szakadárok Mariupolt, mert megegyeztek az egyik oligarchával:
Az oroszbarát ukrajnai szakadárok egyezséget kötöttek a kijevi hatalmat támogató Rinat Ahmetov oligarchával, és ezért nem foglalták el Mariupolt 2014 őszén - derült ki egy videofelvételről, amelyen Alekszandr Borodaj, az önhatalmúlag kikiáltott "donyecki népköztársaság" volt "miniszterelnöke" beszélt erről.
http://www.atv.hu/kulfold/20150403-azert-nem-foglaltak-el-a-szakadarok-mariupolt-mert-megegyeztek-az-egyik-oligarchaval
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
994
1 529
93
Kijev központjában bomba robbant

Kijev központjában bomba robbant egy bank bejáratánál. Az incidensben senki sem sérült meg. Erről a rendőrség sajtószolgálata nyilatkozott.
„2015. április 2-án 04:13-kor egy értesítést kaptunk, hogy a Borscsagovszkij utca egyik bankjának főbejárata előtt robbanás volt. Előzetes információk szerint egy ismeretlen szerkezet robbant fel” – nyilatkozta a rendőrség.
Az ukrán média korábban is közölt híreket egy bombarobbanásról. Az UNN adatai alapján a Nemzeti Repülési Egyetem előtt, a Garmatnaja és a Koszmonavta Komarova utca kereszteződésében levő buszmegállóban robbantottak.

http://karpathir.com/?p=36362
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
994
1 529
93
Az ajdarosok elfoglaltak egy luganszki pékséget

Hennagyij Moszkal, Luganszk megye kormányzója, Ukrajna Fegyveres erőinek a vezérkarához, és a Védelmi Minisztériumhoz fordult, melyben kérte, hogy járjanak közre az Ajdar által elfoglalt pékség ügyében,- írja az UNIAN.
Az elfoglalt kenyérgyár felel a régió ellátásáért. Az „Ajdar” szabadcsapatai teljesen átvették a hatalmat a gyár fölött, „saját szabályokat állapítottak meg” és jelentősen felemelték a kenyér árát. Miközben a kisütött kenyér mennyisége a felére csökkent, a szabadcsapat harcosai elkezdték eladogatni az üzem eszközeit (vagyis szétrabolni a kenyérgyárat).
Moszkal szerint az „Ajdar” harcosai igyekszenek meggátolni más sütödék munkáját, és mióta kezükben van az üzem, nem fizettek ki semmilyen számlát.
Az ukrán fegyveres erők tisztában vannak a helyzettel, de eddig semmit nem tettek az önkényesen foglaló fegyveres nacionalistákkal szemben.
További “hőstetteket” is végrehajtottak a Luganszk megyében az Ajdar önkéntesei. Két mentőautót tulajdonítottak el, mondván nekik nagyon szükségük van rá. Az egyiket a Scsasztya városi kórházából, a másikat a Trehizbenka településen található tuberkulózis beteggondozó intézettől. Mindkét autót saját utazásaikra használták. Az egyik mentő, amit Scsasztyából loptak idővel tűzharcba került, és megsemmisült, a másikon az „ajdaristák” még a mai nap is Trehizbenka településen kocsikáznak. Hennagyij Moszkal követeli az államtól, hogy vegyenek új mentőautókat, vagy pedig kompenzálják az ellopott autók értékét.
„A megyében érezhető az egészségügyi szükségletek kielégítésére szolgáló járművek hatalmas hiánya, amelyet részben saját, részben pedig önkéntesek segítségek, felajánlások által próbálunk fedezni. Az önkéntesek egész Ukrajnában hrivnyánként gyűjtik a pénzt, hogy megvehessünk egy mentőautót, itt meg egy katonai zászlóalj, amely a Védelmi Minisztérium alá tartozik, ellopja azokat” – olvasható a közleményben. „Tehát kik ezek a katonák valójában? Ukrajna védelmezői, vagy közönséges fosztogatók? Ha a Védelmi Minisztérium nem tud rendet rakni a saját különítményében, akkor vegyen a kórházainknak új mentőautókat. Ellenkező esetben bírósághoz fordulunk, és kártérítést fogunk követelni a Védelmi Minisztériumtól az ellopott tulajdon miatt” – olvasható Moszkal hivatalos oldalán.

http://karpathir.com/?p=36337
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 421
17 561
113
<blockquote rel="krokomach">http://rusvesna.su/news/1427996537
Az Ukrán Nemzeti Gárda egyik tizedese szerint, ha kapnak 1000 darab "Abrams" tankot az USA-tól, nyáron Moszkvában lesznek.

Ezzel mondjuk egyetértek, mert a nyárig biztosan eladnának és átcsempésznének az oroszoknak pár ilyen tankot, vagy a szakik zsákmányul ejtenének belőle :D</blockquote>

Szakik sokat nem érnének vele. Egyrészt nincs meg a megfelelő technikai személyzet aki tudná javítani, másrészt komoly alkatrész hiány lépne fel. A lőszerről meg ne is beszéljünk.