[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Graham Phillips az elmúlt órákban (is) rengeteg felvételt, kisebb riportokat (többek közt újévi üzeneteket az emberektől, de Pervomajszkról is van drónnal készült...) tett fel a twitter oldalára.
https://twitter.com/grahamwp_uk
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/stratfor-2016-ban-ukrajna-es-oroszorszag-megbekel-egymassal/ukrajna-oroszorszag-ukran-valsag-ukran-orosz-viszony
"George Friedman, a Stratfor amerikai geopolitikai hírszerző és elemző cég alapítója a Kijev és Moszkva közötti megbékélést jósolja a következő évre.
Friedman előrejelzése szerint 2016-ban Oroszország és Ukrajna között létrejön egy formális vagy egy nem hivatalos megállapodás az ukrán válsággal kapcsolatban. A lehetséges megállapodás "szerkezetét" az elemző szerint nehéz meghatározni, de úgy véli ez az egyezség lehetővé teszi a konfliktus beszüntetését. Friedman úgy gondolja, az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek, akiknek közös határa van Oroszországgal ez a kompromisszum nem fog tetszeni, ellentétben Európával, ahol örömmel fogják majd fogadni Moszkva és Kijev megbékélését - írka a Korrespondent.net.
Friedman úgy véli Németország szintén örömmel fogadja majd a konfliktus megszűnését, mivel így több figyelmet tud majd szentelni a keleti területeken történő konfrontációkra. Más európai országok egyéb problémákkal lesznek elfoglalva, így őket közömbösen érintik majd az események - véli a politológus..."



A Stratfor elemzése nagy mértékben hibás, és vélhetően szándékosan. Biztosan Nem veszi figyelembe Ukrajna belső mozgásait, a különböző csoportok belső mozgásait.
-Pl a Krími blokád szervezője, aki most éppen Török támogatással -melyet a Törökök hol cáfolnak, hol nem http://rusvesna.su/news/1451483751 - egy Tatár zászlóaljat szervez a Krím ellen (állítólag a Törökök küldenek embereket , felszerelést, és egyéb támogatást ), már egy Török -Orosz háborút is vizionált, melynek keretében a Tatárok visszakapják a Krímet.
-Porosenko, Jacenyuk.. éppen tervezi a Krím visszavételének módját, előzőleg tavaszra ígérték azt.
- Folyamatosan nyilatkozzák Jacenyujék, hogy a Donbass és a Krím visszaszerzése nemzeti törekvésük.
- Porosenko a napokban telefonon egyeztetett Merkellel, egy december 30-ra tervezett Norman formátum szerinti telefonos tárgyalásra. Amelyen persze mindenki ugyanazt mondta mint eddig. http://rusnext.ru/news/1451483138
-Több forrás szerint is az Ukrán határőrség a katonaság és egyéb rendvédelmi szervekkel együttműködve készül arra, hogy a Minszki megállapodásoknak megfelelően hamarosan felügyelje a DNR-LNR-Orosz határszakaszt.
http://rusnext.ru/news/1451389581

Ami viszont az Ukránok szerint ugye már az év elején esedékes.
Ami viszont nagyon nem valószínű hogy megtörténne.
-Pusilin még mindig dolgozik a "békén", de az valamiért most már gyakran megint nagyon hangos.
- Az Ukránok hívatalosan nem támadnak, de a cikkek és kommentek alapján már nem csak tüzérséggel, hanem időnként szabályos csaták és áttörési kísérletek vannak. Megint. Ami persze vélhetően hatalmas veszteségekkel jár. Amiről nem tudunk semmit, mert nem csak az Ukrán, de a DNR sajtó is cenzúráz. Bár az elmúlt napokban mintha enyhítettek volna DNR-ben a cenzúrán.
- Viszont Zaharcsenko mellett most már Plotnyickij is aktivizálta magát, és DNR-LNR összefogásáról beszélt, mert valamiért rájött hogy együtt erősebbek. Persze, Luhanszk és Domyeck együtt kb 6,5 milliós, de a DNR-LNR által most uralt területen i kb 4 millióan vannak. Ami már önmagában is egy működtethető ország nagysága.
- Az 1 milliós Khersonban, mely a Krímmel határos, az egyik nagyon Ukránok által veszélyeztetett településen már megkezdték a helyiek a védelmi egység felállítását. Persze, néhány vadászpuskával nem mennek semmire, és az ő orosz határukat (Krím) most eléggé örzik. Így fegyvert nehezebben szerezhetnek, de a szakik is így kezdték- aztán lefegyverezték az Ukránokat, és lett fegyverük.
- Plotnyickij egy levélben bátorította a Khersoniakat, és segítséget ígért nekik. Szóban persze mindent lehet, merthogy ugye nem határosak egymással. De ez is mutatja hogy Plotnyickij nem valószínű hogy önként átadná LNR-t Ukrajnának. Leváltotta a miniszterelnökét, és egy katonát, Kozlov vezérőrnagyot tette a helyére.( persze teljesen szabályosan) és ez az ellenkezője annak ami korábban Pusulin hatalomra kerülésével DNR-ben történt. (az már más kérdés, hogy Pusulin támogatottsága és törekvései a lakosság körében minimálisak, de ez úgy tűnik egyelőre nem zavarja őt)

Na mármost. Ha még meg is egyezne Ukrajna és Oroszország a határok átadásába, egy felfegyverzett 4 milliós területet kellene elfoglalnia. Zaharcsenko ekkor nagyon valószínűen beindítaná a "B" tervét, és akkor vélhetően Odesszától Harkovig aktivizálná minden kapcsolatát és lehetőségét- Partizánok, helyi ellenállók bujnának elő még a nyugdíjas klubokból is.. Ami mint már tavaly láthattuk nem semmi, főleg ha az a nyugdíjas egy Afganisztáni veterán, és komoly technikához jut. Ami viszont van az Ukránoknak. Amit, mint láttunk, el lehet tőlük venni. Igaz, gyakran elég csak megvenni.. És akkor a 4 milliós DNR-LNR terület helyett, egy kb 20 milliós területtel fog szembenézni már első körben.
- Zaharcsenko pedig már azt is bejelentette, hogy kész akár Január 1.től érvénytelennek tekinteni Minszket, ha az Ukránok nem állnak le.
Márpedig a jelek szerint nem fognak.
Úgyhogy, mégis hogyan gondolhatná a Stranford komolyan azt, hogy ilyen körülmények között Moszkva és Kijev megbékélne.
- Ukrajna, ha végrehajtaná papír szerint Minszket, akkor az Porosenkoék és Turcsinovék hatalmának a végét jelentené. Ami viszont az USA törekvéseinek a végét is jelentené az egész régióban (Moldvától Harkovig. De elveszítenék Belorusziát, és akkor már a Baltiakat is... ami nem lenne túl nehéz, mivel az egész terület többségében Oroszajkú)
És persze,ha az Ukránok bevonulnak az Orosz határra ott is, akkor hirtelen a teljes orosz határszakaszon töméntelen Ukrán és USA technika és egység jelenne meg (meg vélhetően néhány más NATO országé is kénytelen kelletlem, de az már más kérdés, hogy pontosan kik is vállalnák azt be) Ekkor vélhetően Fehéroroszország is az USA érdekszférájába kerülne, és beköltöznének oda is. Mert a medve gyengeséget mutatott.
-Egyébként ha elvesztenék az oroszok a Krímet (mert LNR-DNR visszaszerzése után az Ukránok vérszemet kapnának, és valószínűleg hívatalosan behívnák a Törököket is) akkor Szíriát semmiképpen nem tudnák tartani. Ami viszont látványos vereséggel érne fel, és minden eddig megszerzett befolyásukat elveszítenék.
Ezt megengednék maguknak az oroszok? Putyin eddig nem tűnt ostobának...

A Stratfor kommunikációja inkább irányítani akarja a helyzetet, de ők sem gondolhatják komolyan hogy ez ilyen egyszerű lenne. Inkább csak a nevüket adták a szócsőnek...
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/mindenki-tuzszunetet-szeretne-ukrajnaban/kelet-ukrajna-ukran-valsag-petro-porosenko-vlagyimir-putyin-angela-merkel-francois-hollande-diplomacia
"Merkel, Hollande, Putyin és Porosenko is elkötelezett a kérdésben.
Megerősítette a kelet-ukrajnai tűzszünet melletti elkötelezettségét Francois Hollande francia elnök, Angela Merkel német kancellár, Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök szerdán folytatott, csaknem kétórás konferenciabeszélgetésében - tudatta a francia elnöki hivatal.
A francia-német-orosz-ukrán, úgynevezett normandiai formátumú telefonbeszélgetésen a szakadárok által ellenőrzött Donyec-medencében tartandó helyhatósági választásról is szó esett, melyet "a jövő év elején kell megtartani"...
...A szerdai telefonbeszélgetést követően kiadott francia közleményben az áll, hogy a vezetők "hangsúlyozták annak fontosságát, hogy a minszki megállapodásokat 2016 folyamán maradéktalanul végre kell hajtani". Ennek részleteinek kidolgozására pedig legkésőbb február elejéig összeül majd a négy ország külügyminisztere."

http://karpathir.com/2015/12/30/mindenkinek-elege-van-mar-az-ukran-konfliktusbol/

http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/komoly-osszegekbe-kerulnek-oroszorszagnak-az-ukrajnai-menekultek/ukran-valsag-kelet-ukrajna-kelet-ukrajnai-menekultek-oroszorszag
"Milliárdos nagyságrendű pénzekről van szó.
A 2014 áprilisában kirobbant kelet-ukrajnai harcok óta Ukrajnából több mint 1 millióan menekültek Oroszországba, 600 ezren pedig úgy döntöttek, hogy ott is maradnak. Moszkvának ez 4 milliárd (60 millió dollár) rubeljébe került, erről nyilatkozott az orosz kormány nyomozó bizottsága - számol be a Napi.hu a Szputnyik hírügynökségre hivatkozva..."
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 814
81 121
113
Érdekes helyzet lehet még Ukrajnában. Elvileg év végéig kéne teljesíteni a Minszk-2 megállapodásokat. Az ukránok ebbol nem teljesítettek semmit, viszont az orosz határellenorzést már átvennék. Mivel szerintem a koztársaságok ebbe nemmennek bele így csak és kizárólag katonai (eroszakkal) tudnák ezt megtenni.
Az ukrán gazdaság és maga az egész ukrán kóceráj(nem említem államnak) szarul áll és a hatalmon lévo junta ezt nem tudja orvosolni, más megoldás nincs számára mint a háború újraindítása. A gazdasági nehézségekrol a lakosság életszínvonalának drasztikus csokkenésérol így eltudják vonni a figyelmet.
Putyin két hete a nagyszabású sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a Donbasszban élo oroszokat nem hagyják , hogy az ukrán nacionalisták "megsemmisítsék".
Ez azt jelenti, ha az ukránok megszegik a Minszk-2 megállapodást és támadást indítanak a Donbassz ellen az oroszok kénytelenek lesznek a reguláris orosz hadsereget bekuldeni a térségbe....
 

tomcat1

Well-Known Member
2014. december 30.
2 389
2 637
113
Krokomach,
Kérdésem lenne.
Azt miből gondolod, hogy a DNR LNR most ca. 4 milliós lakossággal rendelkezik? Ügye a két megye együtt max. 7 milliós lakosságú.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Donecki_ter%C3%BClet
https://hu.wikipedia.org/wiki/Luhanszki_ter%C3%BClet
Ennek most valamivel kevesebb, mint a fele az övék területileg. Namármost, akkor a valós lakosságot elmeneküléssel is figyelembe véve 1,5-2 milliósra becsülöm. Nem többre.

Persze ez az eszmefuttatásból nem von le semmit. Csak sokalltam.

Egyébként, ha az oroszok nem akarnának független "donyecket", akkor egyrészt nem kaphatott volna gum konvojokat, másrészt felszereléseket se. De a legfontosabb, hogy ez a fő front. Itt nem lehet teljes vereség. A szíriai bukót még túlélik (túlélnék). De ez után jönne, Fehéroroszország, Kazahsztán, stb..

Vagyis itt független ország lesz kérem! De legalábbis egy észak ciprus....ami, ha putyinon múlik, akkor jobban fog élni, mint ukrajna.

Amúgy sajnálom őket. Ennyi hülyét egy rakáson. Nyilván a fél (!?) vezetés be is van ütve, minden oldalról! Szóval úgy nehéz kormányozni.

Ja!

Boldog új évet mindenkinek!
 

meister

Active Member
2015. május 8.
798
31
28
1.Hát az Ukránoknak több HK ja tüzérsége van már mint nekünk KECELen.
2.Biztos valami támadás félén agyalnak,de mért nem éjszaka hordják oda,bár másnap tudnak róla a szakik is.
3.de ennyi cucc már páncélos falat vélelmez.vagy több HK mint rakéta/szakiknál/elvet valhatják ,és áttörünk bármi áron.
4.Szerintem a napi veszteségeiket még mindig nem valják be tiszteség essen,az első időszak fotó áradata elapadt. Biztos kísér leteznek át törni,és megindulni. Ebőleredően,sok kiéget vas lehet már a két fél közt:)
neked való képek lehetnek ezek :) Kijev melletti htk-telep:

05079474_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


05079476_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


05079477_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


05079494_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


05079495_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


05079496_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


05079502_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
 

krova

Well-Known Member
2010. december 13.
242
743
93
Nálunk se technika kidobva,se üzem, de legfőképpen szakember!
Nincs mit, nincs kivel. Ők viszont eljátszadoznak és sajnos nem veszik komolyan!
Szerintem megindulnak az Ukránok,keresik a rést meg,bomlasztanak.
De mivel nem jutnak 1 ről 2re, megindulnak,mondván akkor ők átveszik a határ ellenőrzését és csak felvonulnak a határa,és teljesen véletlenül,öngyilkos lett pár orosz ajkú egyén.
Na ekkor remélem egy életre elveszik az Ukránok kedvét a Szakik-Oroszok.
Ha beavatkozik Putyin,/mert megerősödtek poziciói Szíria/Eu balfasz.
Biztos mérlegel azért ,mert a pénz,tőzsde mit lép.És ebből mit profitál az Usa.
De egyszer Putyin is megunja és úgy dönt mint béke fen tartó bevonul és biztosítja a 2 köztársaság határát.És lezárja a cirkuszt:),
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Krokomach,
Kérdésem lenne.
Azt miből gondolod, hogy a DNR LNR most ca. 4 milliós lakossággal rendelkezik? Ügye a két megye együtt max. 7 milliós lakosságú.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Donecki_ter%C3%BClet
https://hu.wikipedia.org/wiki/Luhanszki_ter%C3%BClet
Ennek most valamivel kevesebb, mint a fele az övék területileg. Namármost, akkor a valós lakosságot elmeneküléssel is figyelembe véve 1,5-2 milliósra becsülöm. Nem többre.

Persze ez az eszmefuttatásból nem von le semmit. Csak sokalltam.

Egyébként, ha az oroszok nem akarnának független "donyecket", akkor egyrészt nem kaphatott volna gum konvojokat, másrészt felszereléseket se. De a legfontosabb, hogy ez a fő front. Itt nem lehet teljes vereség. A szíriai bukót még túlélik (túlélnék). De ez után jönne, Fehéroroszország, Kazahsztán, stb..

Vagyis itt független ország lesz kérem! De legalábbis egy észak ciprus....ami, ha putyinon múlik, akkor jobban fog élni, mint ukrajna.

Amúgy sajnálom őket. Ennyi hülyét egy rakáson. Nyilván a fél (!?) vezetés be is van ütve, minden oldalról! Szóval úgy nehéz kormányozni.

Ja!

Boldog új évet mindenkinek!

Üdv tomcat1

A lakosságszám nagyságrendileg 4 millió körüli lehet. (+ - de nem sokkal.)

Az Ukránok gyakran mondják azt hogy kicsi DNR és LNR lakossága. Csakhogy ebben már akkor is lehet kételkedni ha ránézel a térképre. Nagyon fontos, hogy bár Donyeck és Luhanszk régió területének nagyobb része van Ukrán kézen, csakhogy ez nem igaz a lakosságára. Ugyanis a sűrűn lakott területek nagy része DNR és LNR kezén van. Mégpedig ott több több százezres lakosú város van. És a kisebbek is több tízezresek. Ráadásul elég sűrűn vannak egymás mellett. (ezért is volt anno meglepő, hogy nem tolták egy kicsit kijjebb az Ukránokat, amikor azok már a padlón voltak, ez stratégiailag is védhetetlen hiba volt)
Ezután a nyáron elkezdtem figyelni a DNR és LNR lakosság számára vonatkozó cikkeket. ( Pl Donyeck város polgármesterével készült cikk, a visszatérő lakosságról )
DNR 2.35 millió körül, LNR 1.52 millió körül volt már a nyáron, és ősz elején, és ez a szám folyamatosan növekszik. Ezek a cikkek szerint a saját hatóságaik adatai voltak, amik nem biztos hogy a körülmények miatt mindig a legfrissebbek- tehát ennél akár több is lehetett már akkor is. (Azóta nem kerestem újabb számokat, de ezekre emlékszem) És a lakosság visszatérése azóta is tart.
De az igaz hogy 2014-ben a harcok kitörése után sokkal kevesebb volt. A mélyponton a korábban közel 1 milliós Donyeck városában csak kb 400 ezren voltak. 2015 nyár végére 850 ezer körül. (vagy a fölött) Kiderült, hogy a lakosság az év eleje után szépen elkezdett visszavándorolni. Az is kitűnt a cikkek és kommentek alapján, hogy Donyeck és Luhanszk régió megszállt területén élők közül is sokan kötöttek ki végül DNR és LNR területén. Harkovból, Odesszából... De ráadásul egész dél és kelet Ukrajnából menekültek emberek az idők folyamán különböző okok miatt (pl a katonaság elől, szegénység miatt, munkalehetőség reményében) Oroszországba. Onnan viszont sokan nem tértek vissza Ukrán területre, hanem közülük is sokan LNR és DNR területére mennek vissza. És ez az oroszok változó vízumszabályozása miatt a jövőben akár a mostani sokszorosa is lehet. (ugye amiért elmenekültek- pl a behívó - az most is fenyegetné őket. Viszont ha menniük kell, akkor már oda ahol nem fenyegetnék őket..)
Ráadásul kezd beindulni az ipar és kereskedelem. A boltok tele vannak áruval. Jelenleg használják a hrivnyát is, de már inkább a rubelt. Felújítják az infrasrtuktúrát- közlekedést, szociális intézményeket, kórházakat, iskolákat... (még ha a front közelében lévőket olykor az Ukránok kitartóan lövik újra) Beindult a kulturális élet is. Sportesemények, színház, opera, cirkusz... Donyeck és Luhanszk egyetemei pl nagyon híresek , megbecsültek, és működnek. - ami az összeomlóban lévő Ukrán felsőoktatással élesen szembetűnő..
Ráadásul kiterjedt a szociális ellátásuk. Figyelnek egymásra. Úgy tűnik van közösségi összefogás.. Van jogrendjük, törvényeik, szabályaik. Van nyugdíjuk. Fizetik az államigazgatás, állami szféra dolgozóit. (bevételük egy jelentős részét az Orosz állam adja, + segélyt - konvojok..- is küldenek rendszeresen.) A leginkább veszélyeztetett területekről áttelepítik a lakosságot, és adnak nekik szállást és ellátást védettebb környéken.
Ugyanez egyre kevésbé igaz magára Ukrajnára, viszont a sajtójuk rendszeresen cikkezik arról hogy mennyire éheznek DNR-ben LNR-ben, sőt a Krímben az emberek, és mennyire várják hogy visszatérjen a területük Ukrajnához. (És ezeken a cikkeken a helyiek leginkább derülnek. )

Úgyhogy nagyrészt visszatér az élet és a lakosság is.
( A politikusaikról és azok törekvéseiről meg gyakran nagyon lesújtó a véleményük, úgyhogy azok ellenére is vélhetően ragaszkodni fognak ahhoz, hogy megmaradjanak és gyarapodjanak. De ez hamarosan úgyis ki fog derülni.)
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 161
10 898
113
<blockquote rel="tomcat1">Krokomach,
Kérdésem lenne.
Azt miből gondolod, hogy a DNR LNR most ca. 4 milliós lakossággal rendelkezik? Ügye a két megye együtt max. 7 milliós lakosságú.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Donecki_ter%C3%BClet
https://hu.wikipedia.org/wiki/Luhanszki_ter%C3%BClet
Ennek most valamivel kevesebb, mint a fele az övék területileg. Namármost, akkor a valós lakosságot elmeneküléssel is figyelembe véve 1,5-2 milliósra becsülöm. Nem többre.

Persze ez az eszmefuttatásból nem von le semmit. Csak sokalltam.

Egyébként, ha az oroszok nem akarnának független "donyecket", akkor egyrészt nem kaphatott volna gum konvojokat, másrészt felszereléseket se. De a legfontosabb, hogy ez a fő front. Itt nem lehet teljes vereség. A szíriai bukót még túlélik (túlélnék). De ez után jönne, Fehéroroszország, Kazahsztán, stb..

Vagyis itt független ország lesz kérem! De legalábbis egy észak ciprus....ami, ha putyinon múlik, akkor jobban fog élni, mint ukrajna.

Amúgy sajnálom őket. Ennyi hülyét egy rakáson. Nyilván a fél (!?) vezetés be is van ütve, minden oldalról! Szóval úgy nehéz kormányozni.

Ja!

Boldog új évet mindenkinek!

Üdv tomcat1

A lakosságszám nagyságrendileg 4 millió körüli lehet. (+ - de nem sokkal.)

Az Ukránok gyakran mondják azt hogy kicsi DNR és LNR lakossága. Csakhogy ebben már akkor is lehet kételkedni ha ránézel a térképre. Nagyon fontos, hogy bár Donyeck és Luhanszk régió területének nagyobb része van Ukrán kézen, csakhogy ez nem igaz a lakosságára. Ugyanis a sűrűn lakott területek nagy része DNR és LNR kezén van. Mégpedig ott több több százezres lakosú város van. És a kisebbek is több tízezresek. Ráadásul elég sűrűn vannak egymás mellett. (ezért is volt anno meglepő, hogy nem tolták egy kicsit kijjebb az Ukránokat, amikor azok már a padlón voltak, ez stratégiailag is védhetetlen hiba volt)
Ezután a nyáron elkezdtem figyelni a DNR és LNR lakosság számára vonatkozó cikkeket. ( Pl Donyeck város polgármesterével készült cikk, a visszatérő lakosságról )
DNR 2.35 millió körül, LNR 1.52 millió körül volt már a nyáron, és ősz elején, és ez a szám folyamatosan növekszik. Ezek a cikkek szerint a saját hatóságaik adatai voltak, amik nem biztos hogy a körülmények miatt mindig a legfrissebbek- tehát ennél akár több is lehetett már akkor is. (Azóta nem kerestem újabb számokat, de ezekre emlékszem) És a lakosság visszatérése azóta is tart.
De az igaz hogy 2014-ben a harcok kitörése után sokkal kevesebb volt. A mélyponton a korábban közel 1 milliós Donyeck városában csak kb 400 ezren voltak. 2015 nyár végére 850 ezer körül. (vagy a fölött) Kiderült, hogy a lakosság az év eleje után szépen elkezdett visszavándorolni. Az is kitűnt a cikkek és kommentek alapján, hogy Donyeck és Luhanszk régió megszállt területén élők közül is sokan kötöttek ki végül DNR és LNR területén. Harkovból, Odesszából... De ráadásul egész dél és kelet Ukrajnából menekültek emberek az idők folyamán különböző okok miatt (pl a katonaság elől, szegénység miatt, munkalehetőség reményében) Oroszországba. Onnan viszont sokan nem tértek vissza Ukrán területre, hanem közülük is sokan LNR és DNR területére mennek vissza. És ez az oroszok változó vízumszabályozása miatt a jövőben akár a mostani sokszorosa is lehet. (ugye amiért elmenekültek- pl a behívó - az most is fenyegetné őket. Viszont ha menniük kell, akkor már oda ahol nem fenyegetnék őket..)
Ráadásul kezd beindulni az ipar és kereskedelem. A boltok tele vannak áruval. Jelenleg használják a hrivnyát is, de már inkább a rubelt. Felújítják az infrasrtuktúrát- közlekedést, szociális intézményeket, kórházakat, iskolákat... (még ha a front közelében lévőket olykor az Ukránok kitartóan lövik újra) Beindult a kulturális élet is. Sportesemények, színház, opera, cirkusz... Donyeck és Luhanszk egyetemei pl nagyon híresek , megbecsültek, és működnek. - ami az összeomlóban lévő Ukrán felsőoktatással élesen szembetűnő..
Ráadásul kiterjedt a szociális ellátásuk. Figyelnek egymásra. Úgy tűnik van közösségi összefogás.. Van jogrendjük, törvényeik, szabályaik. Van nyugdíjuk. Fizetik az államigazgatás, állami szféra dolgozóit. (bevételük egy jelentős részét az Orosz állam adja, + segélyt - konvojok..- is küldenek rendszeresen.) A leginkább veszélyeztetett területekről áttelepítik a lakosságot, és adnak nekik szállást és ellátást védettebb környéken.
Ugyanez egyre kevésbé igaz magára Ukrajnára, viszont a sajtójuk rendszeresen cikkezik arról hogy mennyire éheznek DNR-ben LNR-ben, sőt a Krímben az emberek, és mennyire várják hogy visszatérjen a területük Ukrajnához. (És ezeken a cikkeken a helyiek leginkább derülnek. )

Úgyhogy nagyrészt visszatér az élet és a lakosság is.
( A politikusaikról és azok törekvéseiről meg gyakran nagyon lesújtó a véleményük, úgyhogy azok ellenére is vélhetően ragaszkodni fognak ahhoz, hogy megmaradjanak és gyarapodjanak. De ez hamarosan úgyis ki fog derülni.)</blockquote>

Vagy akár kozmetikázhatnak felfelé.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 932
82 672
113
http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/stratfor-2016-ban-ukrajna-es-oroszorszag-megbekel-egymassal/ukrajna-oroszorszag-ukran-valsag-ukran-orosz-viszony
"George Friedman, a Stratfor amerikai geopolitikai hírszerző és elemző cég alapítója a Kijev és Moszkva közötti megbékélést jósolja a következő évre.
Friedman előrejelzése szerint 2016-ban Oroszország és Ukrajna között létrejön egy formális vagy egy nem hivatalos megállapodás az ukrán válsággal kapcsolatban. A lehetséges megállapodás "szerkezetét" az elemző szerint nehéz meghatározni, de úgy véli ez az egyezség lehetővé teszi a konfliktus beszüntetését. Friedman úgy gondolja, az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek, akiknek közös határa van Oroszországgal ez a kompromisszum nem fog tetszeni, ellentétben Európával, ahol örömmel fogják majd fogadni Moszkva és Kijev megbékélését - írka a Korrespondent.net.
Friedman úgy véli Németország szintén örömmel fogadja majd a konfliktus megszűnését, mivel így több figyelmet tud majd szentelni a keleti területeken történő konfrontációkra. Más európai országok egyéb problémákkal lesznek elfoglalva, így őket közömbösen érintik majd az események - véli a politológus..."



A Stratfor elemzése nagy mértékben hibás, és vélhetően szándékosan. Biztosan Nem veszi figyelembe Ukrajna belső mozgásait, a különböző csoportok belső mozgásait.
-Pl a Krími blokád szervezője, aki most éppen Török támogatással -melyet a Törökök hol cáfolnak, hol nem http://rusvesna.su/news/1451483751 - egy Tatár zászlóaljat szervez a Krím ellen (állítólag a Törökök küldenek embereket , felszerelést, és egyéb támogatást ), már egy Török -Orosz háborút is vizionált, melynek keretében a Tatárok visszakapják a Krímet.
-Porosenko, Jacenyuk.. éppen tervezi a Krím visszavételének módját, előzőleg tavaszra ígérték azt.
- Folyamatosan nyilatkozzák Jacenyujék, hogy a Donbass és a Krím visszaszerzése nemzeti törekvésük.
- Porosenko a napokban telefonon egyeztetett Merkellel, egy december 30-ra tervezett Norman formátum szerinti telefonos tárgyalásra. Amelyen persze mindenki ugyanazt mondta mint eddig. http://rusnext.ru/news/1451483138
-Több forrás szerint is az Ukrán határőrség a katonaság és egyéb rendvédelmi szervekkel együttműködve készül arra, hogy a Minszki megállapodásoknak megfelelően hamarosan felügyelje a DNR-LNR-Orosz határszakaszt.
http://rusnext.ru/news/1451389581

Ami viszont az Ukránok szerint ugye már az év elején esedékes.
Ami viszont nagyon nem valószínű hogy megtörténne.
-Pusilin még mindig dolgozik a "békén", de az valamiért most már gyakran megint nagyon hangos.
- Az Ukránok hívatalosan nem támadnak, de a cikkek és kommentek alapján már nem csak tüzérséggel, hanem időnként szabályos csaták és áttörési kísérletek vannak. Megint. Ami persze vélhetően hatalmas veszteségekkel jár. Amiről nem tudunk semmit, mert nem csak az Ukrán, de a DNR sajtó is cenzúráz. Bár az elmúlt napokban mintha enyhítettek volna DNR-ben a cenzúrán.
- Viszont Zaharcsenko mellett most már Plotnyickij is aktivizálta magát, és DNR-LNR összefogásáról beszélt, mert valamiért rájött hogy együtt erősebbek. Persze, Luhanszk és Domyeck együtt kb 6,5 milliós, de a DNR-LNR által most uralt területen i kb 4 millióan vannak. Ami már önmagában is egy működtethető ország nagysága.
- Az 1 milliós Khersonban, mely a Krímmel határos, az egyik nagyon Ukránok által veszélyeztetett településen már megkezdték a helyiek a védelmi egység felállítását. Persze, néhány vadászpuskával nem mennek semmire, és az ő orosz határukat (Krím) most eléggé örzik. Így fegyvert nehezebben szerezhetnek, de a szakik is így kezdték- aztán lefegyverezték az Ukránokat, és lett fegyverük.
- Plotnyickij egy levélben bátorította a Khersoniakat, és segítséget ígért nekik. Szóban persze mindent lehet, merthogy ugye nem határosak egymással. De ez is mutatja hogy Plotnyickij nem valószínű hogy önként átadná LNR-t Ukrajnának. Leváltotta a miniszterelnökét, és egy katonát, Kozlov vezérőrnagyot tette a helyére.( persze teljesen szabályosan) és ez az ellenkezője annak ami korábban Pusulin hatalomra kerülésével DNR-ben történt. (az már más kérdés, hogy Pusulin támogatottsága és törekvései a lakosság körében minimálisak, de ez úgy tűnik egyelőre nem zavarja őt)

Na mármost. Ha még meg is egyezne Ukrajna és Oroszország a határok átadásába, egy felfegyverzett 4 milliós területet kellene elfoglalnia. Zaharcsenko ekkor nagyon valószínűen beindítaná a "B" tervét, és akkor vélhetően Odesszától Harkovig aktivizálná minden kapcsolatát és lehetőségét- Partizánok, helyi ellenállók bujnának elő még a nyugdíjas klubokból is.. Ami mint már tavaly láthattuk nem semmi, főleg ha az a nyugdíjas egy Afganisztáni veterán, és komoly technikához jut. Ami viszont van az Ukránoknak. Amit, mint láttunk, el lehet tőlük venni. Igaz, gyakran elég csak megvenni.. És akkor a 4 milliós DNR-LNR terület helyett, egy kb 20 milliós területtel fog szembenézni már első körben.
- Zaharcsenko pedig már azt is bejelentette, hogy kész akár Január 1.től érvénytelennek tekinteni Minszket, ha az Ukránok nem állnak le.
Márpedig a jelek szerint nem fognak.
Úgyhogy, mégis hogyan gondolhatná a Stranford komolyan azt, hogy ilyen körülmények között Moszkva és Kijev megbékélne.
- Ukrajna, ha végrehajtaná papír szerint Minszket, akkor az Porosenkoék és Turcsinovék hatalmának a végét jelentené. Ami viszont az USA törekvéseinek a végét is jelentené az egész régióban (Moldvától Harkovig. De elveszítenék Belorusziát, és akkor már a Baltiakat is... ami nem lenne túl nehéz, mivel az egész terület többségében Oroszajkú)
És persze,ha az Ukránok bevonulnak az Orosz határra ott is, akkor hirtelen a teljes orosz határszakaszon töméntelen Ukrán és USA technika és egység jelenne meg (meg vélhetően néhány más NATO országé is kénytelen kelletlem, de az már más kérdés, hogy pontosan kik is vállalnák azt be) Ekkor vélhetően Fehéroroszország is az USA érdekszférájába kerülne, és beköltöznének oda is. Mert a medve gyengeséget mutatott.
-Egyébként ha elvesztenék az oroszok a Krímet (mert LNR-DNR visszaszerzése után az Ukránok vérszemet kapnának, és valószínűleg hívatalosan behívnák a Törököket is) akkor Szíriát semmiképpen nem tudnák tartani. Ami viszont látványos vereséggel érne fel, és minden eddig megszerzett befolyásukat elveszítenék.
Ezt megengednék maguknak az oroszok? Putyin eddig nem tűnt ostobának...

A Stratfor kommunikációja inkább irányítani akarja a helyzetet, de ők sem gondolhatják komolyan hogy ez ilyen egyszerű lenne. Inkább csak a nevüket adták a szócsőnek...

Ne haragudj, de totál baromság a vége.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
o
<blockquote rel="krokomach">http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/stratfor-2016-ban-ukrajna-es-oroszorszag-megbekel-egymassal/ukrajna-oroszorszag-ukran-valsag-ukran-orosz-viszony
"George Friedman, a Stratfor amerikai geopolitikai hírszerző és elemző cég alapítója a Kijev és Moszkva közötti megbékélést jósolja a következő évre.
Friedman előrejelzése szerint 2016-ban Oroszország és Ukrajna között létrejön egy formális vagy egy nem hivatalos megállapodás az ukrán válsággal kapcsolatban. A lehetséges megállapodás "szerkezetét" az elemző szerint nehéz meghatározni, de úgy véli ez az egyezség lehetővé teszi a konfliktus beszüntetését. Friedman úgy gondolja, az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek, akiknek közös határa van Oroszországgal ez a kompromisszum nem fog tetszeni, ellentétben Európával, ahol örömmel fogják majd fogadni Moszkva és Kijev megbékélését - írka a Korrespondent.net.
Friedman úgy véli Németország szintén örömmel fogadja majd a konfliktus megszűnését, mivel így több figyelmet tud majd szentelni a keleti területeken történő konfrontációkra. Más európai országok egyéb problémákkal lesznek elfoglalva, így őket közömbösen érintik majd az események - véli a politológus..."



A Stratfor elemzése nagy mértékben hibás, és vélhetően szándékosan. Biztosan Nem veszi figyelembe Ukrajna belső mozgásait, a különböző csoportok belső mozgásait.
-Pl a Krími blokád szervezője, aki most éppen Török támogatással -melyet a Törökök hol cáfolnak, hol nem http://rusvesna.su/news/1451483751 - egy Tatár zászlóaljat szervez a Krím ellen (állítólag a Törökök küldenek embereket , felszerelést, és egyéb támogatást ), már egy Török -Orosz háborút is vizionált, melynek keretében a Tatárok visszakapják a Krímet.
-Porosenko, Jacenyuk.. éppen tervezi a Krím visszavételének módját, előzőleg tavaszra ígérték azt.
- Folyamatosan nyilatkozzák Jacenyujék, hogy a Donbass és a Krím visszaszerzése nemzeti törekvésük.
- Porosenko a napokban telefonon egyeztetett Merkellel, egy december 30-ra tervezett Norman formátum szerinti telefonos tárgyalásra. Amelyen persze mindenki ugyanazt mondta mint eddig. http://rusnext.ru/news/1451483138
-Több forrás szerint is az Ukrán határőrség a katonaság és egyéb rendvédelmi szervekkel együttműködve készül arra, hogy a Minszki megállapodásoknak megfelelően hamarosan felügyelje a DNR-LNR-Orosz határszakaszt.
http://rusnext.ru/news/1451389581

Ami viszont az Ukránok szerint ugye már az év elején esedékes.
Ami viszont nagyon nem valószínű hogy megtörténne.
-Pusilin még mindig dolgozik a "békén", de az valamiért most már gyakran megint nagyon hangos.
- Az Ukránok hívatalosan nem támadnak, de a cikkek és kommentek alapján már nem csak tüzérséggel, hanem időnként szabályos csaták és áttörési kísérletek vannak. Megint. Ami persze vélhetően hatalmas veszteségekkel jár. Amiről nem tudunk semmit, mert nem csak az Ukrán, de a DNR sajtó is cenzúráz. Bár az elmúlt napokban mintha enyhítettek volna DNR-ben a cenzúrán.
- Viszont Zaharcsenko mellett most már Plotnyickij is aktivizálta magát, és DNR-LNR összefogásáról beszélt, mert valamiért rájött hogy együtt erősebbek. Persze, Luhanszk és Domyeck együtt kb 6,5 milliós, de a DNR-LNR által most uralt területen i kb 4 millióan vannak. Ami már önmagában is egy működtethető ország nagysága.
- Az 1 milliós Khersonban, mely a Krímmel határos, az egyik nagyon Ukránok által veszélyeztetett településen már megkezdték a helyiek a védelmi egység felállítását. Persze, néhány vadászpuskával nem mennek semmire, és az ő orosz határukat (Krím) most eléggé örzik. Így fegyvert nehezebben szerezhetnek, de a szakik is így kezdték- aztán lefegyverezték az Ukránokat, és lett fegyverük.
- Plotnyickij egy levélben bátorította a Khersoniakat, és segítséget ígért nekik. Szóban persze mindent lehet, merthogy ugye nem határosak egymással. De ez is mutatja hogy Plotnyickij nem valószínű hogy önként átadná LNR-t Ukrajnának. Leváltotta a miniszterelnökét, és egy katonát, Kozlov vezérőrnagyot tette a helyére.( persze teljesen szabályosan) és ez az ellenkezője annak ami korábban Pusulin hatalomra kerülésével DNR-ben történt. (az már más kérdés, hogy Pusulin támogatottsága és törekvései a lakosság körében minimálisak, de ez úgy tűnik egyelőre nem zavarja őt)

Na mármost. Ha még meg is egyezne Ukrajna és Oroszország a határok átadásába, egy felfegyverzett 4 milliós területet kellene elfoglalnia. Zaharcsenko ekkor nagyon valószínűen beindítaná a "B" tervét, és akkor vélhetően Odesszától Harkovig aktivizálná minden kapcsolatát és lehetőségét- Partizánok, helyi ellenállók bujnának elő még a nyugdíjas klubokból is.. Ami mint már tavaly láthattuk nem semmi, főleg ha az a nyugdíjas egy Afganisztáni veterán, és komoly technikához jut. Ami viszont van az Ukránoknak. Amit, mint láttunk, el lehet tőlük venni. Igaz, gyakran elég csak megvenni.. És akkor a 4 milliós DNR-LNR terület helyett, egy kb 20 milliós területtel fog szembenézni már első körben.
- Zaharcsenko pedig már azt is bejelentette, hogy kész akár Január 1.től érvénytelennek tekinteni Minszket, ha az Ukránok nem állnak le.
Márpedig a jelek szerint nem fognak.
Úgyhogy, mégis hogyan gondolhatná a Stranford komolyan azt, hogy ilyen körülmények között Moszkva és Kijev megbékélne.
- Ukrajna, ha végrehajtaná papír szerint Minszket, akkor az Porosenkoék és Turcsinovék hatalmának a végét jelentené. Ami viszont az USA törekvéseinek a végét is jelentené az egész régióban (Moldvától Harkovig. De elveszítenék Belorusziát, és akkor már a Baltiakat is... ami nem lenne túl nehéz, mivel az egész terület többségében Oroszajkú)
És persze,ha az Ukránok bevonulnak az Orosz határra ott is, akkor hirtelen a teljes orosz határszakaszon töméntelen Ukrán és USA technika és egység jelenne meg (meg vélhetően néhány más NATO országé is kénytelen kelletlem, de az már más kérdés, hogy pontosan kik is vállalnák azt be) Ekkor vélhetően Fehéroroszország is az USA érdekszférájába kerülne, és beköltöznének oda is. Mert a medve gyengeséget mutatott.
-Egyébként ha elvesztenék az oroszok a Krímet (mert LNR-DNR visszaszerzése után az Ukránok vérszemet kapnának, és valószínűleg hívatalosan behívnák a Törököket is) akkor Szíriát semmiképpen nem tudnák tartani. Ami viszont látványos vereséggel érne fel, és minden eddig megszerzett befolyásukat elveszítenék.
Ezt megengednék maguknak az oroszok? Putyin eddig nem tűnt ostobának...

A Stratfor kommunikációja inkább irányítani akarja a helyzetet, de ők sem gondolhatják komolyan hogy ez ilyen egyszerű lenne. Inkább csak a nevüket adták a szócsőnek...

Ne haragudj, de totál baromság a vége.</blockquote>

Az hogy a "A Stratfor kommunikációja inkább irányítani akarja a helyzetet, de ők sem gondolhatják komolyan hogy ez ilyen egyszerű lenne. Inkább csak a nevüket adták a szócsőnek.." ?
Vagy a Krími rész?
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://karpathir.com/2015/12/31/ismet-nem-kap-aramot-a-krim-felsziget/
"Megszakadt a Krím félsziget áramellátása Ukrajna felől csütörtökre virradóra az egyetlen, még működő vezetéken történt baleset miatt.
Zinovij Bucjo, az Ukrenergo ukrán vállalat sajtóosztályának vezetője a 112 tévécsatornának nyilatkozva elmondta, a Kahovka-Titan vezeték egyik oszlopa kidőlt, és a vezeték megrongálódott. Szavai szerint folyamatban van a hiba elhárítása, és az áramellátás helyreállítása.
Szvetlana Borodulina, a Krím félszigeti kormány energiaügyi minisztere megerősítette az áramellátás leállását.
Hangsúlyozta, hogy ennek nem lesznek komolyabb következményei a félsziget lakói számára. Azt nem említette, hogy mekkora az áramveszteség az ukrán vezeték leállása miatt. Hivatalos adatok szerint ez nem haladja meg a 150 megawattot, ami a félsziget áramszükségletének 10 százaléka..."

http://karpathir.com/2015/12/31/aramszunet-panik-tort-ki-ungvaron/

http://karpathir.com/2015/12/31/emeli-az-orosz-gaz-tranzitdijat-ukrajna/
"Ukrajna drasztikusan emeli a tranzitdíjat a területén áthaladó orosz gázra – közölte Facebook-oldalán Jurij Vitrenko, a Naftogaz ukrán állami gázvállalat egyik vezetője.
Vitrenko bejegyzéséből kiderül, hogy már régóta érett az emelés, ami teljes mértékben megegyezik az európai elvekkel. Ugyanakkor a drágítás egyfajta válasz a Gazprom azon törekvésére, mely szerint Ukrajnát megkerülve szállítson gázt Európába..."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://karpathir.com/2015/12/31/uj-vezeto-a-nemzeti-garda-elen/
"Új vezetőt neveztek ki a Nemzeti Gárda élére
Petro Porosenko, Ukrajna elnök új vezetőt nevezett ki a Nemzeti Gárda élére Jurij Allerov személyében – írta a 112-es csatorna.
„Már rég vártunk erre a parancsnokra. Személyesen ismerem őt, aki a legnehezebb időkben is a fronton volt. A legutóbbi beszélgetésünk nagyon nehéz volt Szarmatában és Artemivszkben is a debalcevói kivonulás után. Láttam ennek a tábornoknak a határozottságát és hazafiasságát, aki kőkeményen ált a katonái mögött és bármit megtett volna, hogy megvédje Ukrajnát” – mondta Porosenko."


"bármit megtett volna, hogy megvédje Ukrajnát" Ez egy kicsit iljesztő az Ukránok tettei és "harcmodora" következtében!!
 

szaki01

Member
2015. március 13.
352
0
16
Ezúton szeretném megköszönni a HTKA.hu tagjainak a professzionális, lényegretörő munkájukat ami által naprakész precíz több szemszögből elemzett információkhoz tudtam jutni. Köszönet a profi moderálásért! Az újévre egészséget,békét,boldogságot kívánok a házban alvóknak! A gödörben lévőknek pedig zárt bombarácsot és 2 másodperc előnyt!
Még Ulippo- nak is:)
 

lgabo

Well-Known Member
2015. március 18.
998
810
93
Ezúton szeretném megköszönni a HTKA.hu tagjainak a professzionális, lényegretörő munkájukat ami által naprakész precíz több szemszögből elemzett információkhoz tudtam jutni. Köszönet a profi moderálásért! Az újévre egészséget,békét,boldogságot kívánok a házban alvóknak! A gödörben lévőknek pedig zárt bombarácsot és 2 másodperc előnyt!
Még Ulippo- nak is:)

Köszönjük és neked külön hála a valódi tapasztalatok megosztásáért és hogy azon kevesek közé tartozol magyarként, aki a jó oldalon harcol! Kitartást és jó egészséget az új évre is!
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 382
23 108
113
Ezúton szeretném megköszönni a HTKA.hu tagjainak a professzionális, lényegretörő munkájukat ami által naprakész precíz több szemszögből elemzett információkhoz tudtam jutni. Köszönet a profi moderálásért! Az újévre egészséget,békét,boldogságot kívánok a házban alvóknak! A gödörben lévőknek pedig zárt bombarácsot és 2 másodperc előnyt!
Még Ulippo- nak is:)



Счастливого Нового Года!
Boldog Új Évet Kívánok Neked!
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://rusvesna.su/news/1451638393
Szilveszterkor az Ukránok 11 alkalommal sértették meg a "tűzszünetet", adta a tájékoztatást a DNR honvédelmi minisztériuma. A támadásokban egy DNR katona meghalt.

http://vk.com/strelkov_info?w=wall-57424472_86276
Az Ukránok szilveszter éjszakáján is lőtték DNR-t (videó a cikkben)



http://rusvesna.su/news/1451645819
Givi újévi köszöntője. (videó a cikkben)
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://rusvesna.su/news/1451329716

http://rusdozor.com/foto/1614-dokazatelstva-perebroski-kievom-tyazhelogo-vooruzheniya-k-linii-fronta.html

Kijev aktívan készül arra (a hírek szerint ) hogy az új évvel támadni fog, és a frontvonalhoz, illetve annak közelébe nagy számban telepítette-telepíti a fegyverzetét, nehéz fegyverzetét.. és csapatait (melyek közt többek közt Styasztyénál is -5 km-re a frontvonaltól- OSZA légvédelmi rakéta komplexum is van, igaz ez Debalcevónál sem óvta meg őket , viszont gyarapította a szakik fegyvertárát) ... Erre még ők is állandóan adnak bizonyítékot, ugyanis az Ukrán katonák rendszeresen tesznek fel fotókat , melyeket mobillal készítenek a szociális hálókra. Már ezekből is egész pontosan meg tudják határozni az Ukrán egységek és technika helyét és mozgását.
Bár az Ukránok korábbi vereségeit is nagy mértékben okozta hogy a katonáik rendszeresen mobilt vittek a frontra mellyel meg lehet határozni a helyüket, ezt még mindig gyakorolják... (rengeteg kép az Ukrán katonák saját képeiről melyet magukról és a technikákról készítenek és tesznek fel folyamatosan)

1451320302_14.jpg