[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://karpathir.com/2016/04/05/az-ukran-hadsereg-150-uj-fegyvert-kapott/
"A Védelmi Minisztérium ebben az évben már 150 új fegyvert és járművet vett az ukrán hadseregnek...
...A donbásszi konfliktus kezdete óta 42,5 ezer fegyvert és katonai járművet állítottak helyre és Csernobaj szavai szerint ennek túlnyomó többségét a hadsereg saját erejéből."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://karpathir.com/2016/04/05/utananeznek-porosenko-gyanus-ugyleteinek/
"Az Állami Fiskális Szolgálat vizsgálja Petro Porosenko államfő offshore ügyleteit.
Roman Naszirov, az Állami Fiskális Szolgálat vezetője elrendelte, hogy vizsgálják meg azokat az információkat, miszerint Petro Porosenkónak három offshore vállalata is van, amit nem tüntetett fel a jövedelembevallásában.
„Tegnap elrendeltem az Állami Fiskális Szolgálat magánszemélyekért felelős hivatalában, hogy vizsgálják meg azt az információt, ami megjelent a médiában és találjanak vizsgálható adatokat”
– mondta Naszirov. A főügyészség is bejelentést tett az üggyel kapcsolatban, de ők azt tudatták, hogy ebben nem látnak bűntényre utaló nyomokat- írja az Unian.ua."

http://karpathir.com/2016/04/05/ljasko-koveteli-porosenkotol-hogy-repuljon-haza/
"Oleg Ljasko, a Radikális Párt vezetője követeli Petro Porosenkótól, Ukrajna elnökétől, hogy fordítsa vissza a Japánba tartó repülőjét és számoljon be a korrupciógyanús tevékenységéről..."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.karpatinfo.net/cikk/kekfeny/hatalmas-fegyverarzenalt-talaltak-egy-kijevi-gyarban-fotok/fegyverek-kijev-bunugy-kekfeny-ukrajna-ukrajnai-hirek
"A helyiséget egy kijevi férfi bérelte, aki korábban az Ajdar zászlóaljban szolgált.
Kijevben, az említett gyár egyik műhelyében hatalmas fegyverarzenált fedeztek fel - jelenttette Ukrajna Belügyminisztériumának sajtószolgálata.
Az ukrán Belügyminisztérium bűnügyi rendőrségének alkalmazottai a fővárosi gyár egyik műhelyében több mint negyven darab fegyvert (pisztolyokat, mesterlövész puskákat, géppuskákat), 20 darab F1 típusú gránátot és 3 ezer darab különböző kaliberű töltényeket találtak - írja a Korrespondent.net.
A fegyvereket lefoglalták. Az ügyben büntetőeljárást indítottak."

http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/ensz-15-millio-ukrant-ehezes-fenyeget/ensz-kelet-ukrajna-ukran-valsag-ukrajnai-hirek-ukrajna
"A Kelet-Ukrajnában immáron két éve húzódó katonai konfliktus ahhoz vezetett, hogy az ország lakosságának 1,5 milliós rétegét az éhezés fenyegeti - jelentette ki az ENSZ. A szakértők értékelése alapján 300000 embernek van szüksége sürgős élelmiszer segítségre..."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://rusvesna.su/news/1459856092
DNR lakosainak szóló videó, hogyan lehet DNR útlevélhez jutni.

https://www.youtube.com/watch?v=DWxEjRd6sNI
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://rusvesna.su/news/1459840350
Ukrán Dozor-B. Repedt páncélzattal.

dozor-b_avto_bronemashina.jpg

dozor-b_avto_bronevik.jpg

dozor-b_avto_bronevik_treshchina.jpg
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://rusvesna.su/news/1459862432
Basurin tájékoztatása szerint, tegnap Gorlovkánál részegen eltévedt két Ukrán katona. A DNR őrizetbe vette őket.

http://rusvesna.su/news/1459854307
Ma reggel szerte a frontvonal mentén támadták DNR-t az Ukránok.
Avdejevka - Jasinovataja csata, aknavetőkkel, kézifegyverekkel.
Gorlovkánál, kiváltképp Zajcsevonál aknavetővel.
Donyeck repülőtérnél páncélozott járművekkel, aknavetőkkel, kézifegyverekkel.
Délen Kominternovo- Sahanka, aknavetőkkel. ..
 

Karesz

Member
2012. május 25.
37
0
6
Igaz Német nyelvű a dolog , de feltételezem azért jó páran érteni fogják , sajnos nincs időm lefordítani . Nekem 30:00-tól volt igazán érdekes a dolog .

https://www.youtube.com/watch?v=n6Y8uBSflXA
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://rusvesna.su/news/1459868930
Kherson régióban nagyszabású hadgyakorlatot végeztek az Ukránok. A hadgyakorlatban részt vett a 15. gépesített dandár és az 5. harckocsidandár.
A gyakorlat fő célja az volt hogy javítsa a katonák képességeit és a Kherson régió védelmi tervének elemeit.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://rusnext.ru/news/1459882835
Egy katonai szakértő szerint az Ukránok nagyszabású provokációra készülnek a két köztársaság ellen... Nem foglalkoznak a nagy veszteségekkel..
Egyre nagyobb kaliberű tüzérséget használnak. Az infrastruktúrát támadják...
Elmondja többek közt, hogy az első vonalban Nyugat Ukrajnából való zászlóaljak vannak, akik nem beszélnek oroszul...
... A céljuk eljutni az Orosz államhatárhoz.

https://www.youtube.com/watch?v=hgidPEiJHTU
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 190
20 165
113
Felmentettek egy magyar zsoldost az ukrán hatóságok
HAM 2016.04.06. 11:03

Felmentettek a büntetőjogi felelősség alól és hazaengedtek egy magyar állampolgárságú 52 éves férfit, aki a kelet-ukrajnai szakadárok oldalán harcolt, majd feladta magát az ukrán hatóságoknak – írja az MTI a Donyeck megyei ügyészség nyomán.
A férfi, akit nem nevesítettek a közleményben, 2014 novemberében illegálisan átlépte az ukrán határt, és szerződésesként belépett a donyecki szakadár erőkhöz, ahol kiképzése után rakétavető irányzóként és járművezetőként szolgált a szakadár Donyecki Népköztársaság "védelmi minisztériuma" alá tartozó gyalogzászlóaljnál, illetve őrségben is állt a zászlóalj állomáshelyén. A szolgálatért havi 15 ezer rubelt, azaz mintegy 60 ezer forint zsoldot kapott.
Februárban elhagyta posztját, a Donyeck megyei Bahmutba utazott, ahol megadta magát az ukrán hatóságoknak, mondván, hogy csalódott a szakadárokban. Miután a férfi elismerte, hogy bűncselekményt követett el, amikor az illegális fegyveres csoporthoz csatlakozott, ráadásul önként adta fel magát, a bíróság felmentette a büntetőjogi felelősség alól.
Az ügyészség kifejtette, hogy az ukrán jog értelmében mentesül a felelősségre vonás alól az a személy, aki terrorcselekményről önként tájékoztatja a hatóságokat, segít annak megakadályozásában, illetve a terrorista szervezet vagy csoport létrehozásával és tevékenységével megvalósított bűncselekmények feltárásában.
Kijev az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokat terrorszervezeteknek, a szakadár erőknél szolgálókat pedig terroristáknak tekinti.

http://index.hu/kulfold/2016/04/06/felmentettek_egy_magyar_zsoldost_az_ukran_hatosagok/
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://rusvesna.su/news/1459921986
Merényletkísérlet volt Givi ellen. (megint)
Megpróbálták felrobbantani a kocsiját. A robbanószerkezet akkor lépett működésbe, amikor az autó elhajtott. Givit csak a megérzése mentette meg. Elrendelte hogy változtassanak útvonalat. A bomba ekkor lépett működésbe, az autó csak megsérült.

givi_mashina_podryv.jpg

givi_mashina_podryv2.jpg

givi_mashina_podryv3.jpg
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.karpatinfo.net/cikk/kulfold/ujrakezdte-az-ehsegsztrajkot-szavcsenko/nagyija-szavcsenko-ehsegsztrajk-oroszorszag-ukrajna-ukran-orosz-viszony-kulfold
"Újrakezdte az ivóvizet is elutasító "száraz" éhségsztrájkot Nagyija Szavcsenko ukrán katonanő, akit Oroszországban március végén 22 évi szabadságvesztésre ítéltek két orosz újságírónak a kelet-ukrajnai szakadár területen történt meggyilkolása miatt - közölte szerdán Mark Fejgin, az elítélt ügyvédje.
A Szavcsenko elleni ítélet kedden lépett hatályba, mivel a helikopter-pilóta, aki tagadta bűnösségét és nem ismerte el az orosz bíróság illetékességét, megtiltotta ügyvédjeinek, hogy fellebbezzenek.
Az elítéltet jelenleg a dél-oroszországi Novocserkasszkban tartják fogva és egyelőre nem közölték, hogy hol kell letöltenie börtönbüntetését..."

http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/autonomiat-ker-karpataljanak-megyei-tanacs/autonomia-karpatalja-ukrajna-ukrajnai-hirek-karpataljai-megyei-tanacs-ukran-politika-politika
"Az ukrán alkotmány módosítását és a decentralizációs folyamatok mielőbbi megvalósítását sürgetik a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselői abban a felhívásban, melyet az ukrán elnökhöz, a miniszterelnökhöz és a Legfelsőbb Tanács vezetőjéhez címeztek. A testület tagjai április 5-én, a VII. összehívású megyei tanács harmadik ülésszakának első ülésén fogadták el a javaslatot.
A dokumentum bevezetőjében az 1991. december elsejei kárpátaljai referendumra emlékeztetnek, amelyen a szavazók 78,6 százaléka tette le voksát Kárpátalja autonómiája mellett, hogy a megye Ukrajna részeként különleges önkormányzati területté váljon. A megyei képviselők 1992 januárjában Ukrajna Legfelsőbb Tanácsához fordultak, hogy fogadja el a népszavazás eredményét, ám törekvésük ekkor nem járt sikerrel - emlékeztet a Kárpátalja Ma..."

http://www.karpatinfo.net/cikk/kekfeny/keszek-bevetni-az-ukran-nemzeti-gardat-az-illegalis-borostyanbanyaszat-ellen/borostyan-banyaszat-illegalis-ukran-nemzeti-garda-kekfeny-bunugy-ukrajna-ukrajnai-hirek
"A törvényellenes borostyánbányászat ellen Rivne megyében bevethetik a Nemzeti Gárda egységeit - jelentette Szerhij Jarovoj ukrán belügyminiszter-helyettes..."

http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/ukran-media-kijevi-tunteteseket-oroszorszagbol-finanszirozzak/ukrajna-kijev-tuntetes-oroszorszag-ukran-orosz-viszony-ukrajnai-hirek
"200 hrivnya két óra zászlólobogtatásért, és különféle szlogenek kiabálásáért: az újságírók számára ismertté váltak azoknak a nevei, akiknek a pénze által viszik ki az embereket tüntetni Kijev utcáira, közölte a TSN ukrán hírportál..."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://karpathir.com/2016/04/06/porosenko-beismerte-vannak-offshore-szamlai/
"Ez aztán a képmutatás: Porosenko háborút nyitna az offshore cégek ellen
Petro Porosenko ukrán elnök továbbra sem lát semmi kivetnivalót abban, hogy offshore cégek köthetők a nevéhez.
A Japánban tartózkodó elnök egy tokiói sajtótájékoztatón azt állította, nem azért alapított offshore céget a Virginiai szigeteken, hogy elkerülje az adózást hazájában, hanem csupán azért, hogy így adja át a Roshen édességipari holdingjának irányítását a Rotschild Banknak.
Eléggé fura az is, hogy Porosenko a történtek után még azt mondja, szigorítani fognak a pénzügyi törvényeken, hogy megakadályozzák a pénzek kivonását az országból, és élenjárója akar lenni az offshore cégek felszámolásának..."

http://karpathir.com/2016/04/06/erik-az-elorehozott-valasztas-timosenko-ellenzekbe-vonult/
"Julija Timosenko döntött: nem kíván a formálódó új koalíció tagja lenni, inkább ellenzékbe vonul.
Ezt a Batykivscsina vezére jelentette be.
Hangsúlyozta, demokratikus és Európa-párti oppozícióba vonul a pártja, mert nem látja semmi értelmét csatlakozni az esetleges új többséghez.
Ám ezzel együtt azt is jelezte, amennyiben jó és értelmes törvénytervezetek kerülnek a kormány, a koalíció részéről a törvényhozás elé, a Batykivscsina azokat kész támogatni..."

http://karpathir.com/2016/04/06/egy-ev-alatt-18-ezer-ukran-ferfi-bujt-ki-a-katonai-szolgalat-alol/
"A katonai ügyészség az utóbbi hónapokban 2,5 ezer férfi ügyét adta bíróságra, mert kibújtak a szolgálat alól. Erről Anatolij Matiosz, Ukrajna katonai főügyésze nyilatkozott.
„A katonai ügyészség 2015 során 14894 bűnügyi eljárásban nyomozott, amelyeket 18731 katonaköteles ellen indítottak, mivel kibújtak a szolgálat alól. Ezek közül 2509 ügyet küldtünk most bíróságra”
– mondta Matiosz. A főügyész jelentése szerint a legtöbb katonaköteles a Krím-félszigetről származik..."
 

Eltorro

Active Member
2010. szeptember 27.
1 394
2
38
"Újrakezdte az ivóvizet is elutasító "száraz" éhségsztrájkot Nagyija Szavcsenko ukrán katonanő, akit Oroszországban március végén 22 évi szabadságvesztésre ítéltek két orosz újságírónak a kelet-ukrajnai szakadár területen történt meggyilkolása miatt - közölte szerdán Mark Fejgin, az elítélt ügyvédje.

Nem tudom, hogy csinálja, de eddig az összes éhségsztrájkja után teltebbnek tűnt, mint előtte.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://rusnext.ru/news/1459940025
Hat lakóház megsérült Zajcsevóban az Ukránok éjszakai bombázásában.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/exit-poll-az-eu-ukrajna-tarsulasi-szerzodes-ellenzoi-vezetnek-holland-nepszavazason/hollandia-nepszavazas-ukrajna-szabadkereskedelem-europai-unio-kulfold
"Jelentős fölénnyel vezetnek az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződés ellenzői a megállapodás ratifikálásáról kiírt hollandiai népszavazáson a szerda este közzétett exit pollok szerint.
Az Ipsos közvélemény-kutató cég felmérése szerint a szavazók 64 százaléka elutasította a megállapodást, míg 36 százaléka támogatta.
Egyelőre azonban nem tudni biztosan, hogy érvényes lesz-e a társulási szerződésről szóló, egyébként nem kötelező jellegű referendum. A legfrissebb becslések szerint a szavazásra jogosultak 32 százaléka járult az urnák elé, a statisztikai hibahatár azonban 3 százalék.
A népszavazás csak akkor érvényes, ha a választók több mint 30 százaléka részt vesz rajta..."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/ukran-szakerto-ha-nemmel-szavaznak-hollandiaban-az-brusszel-gondja-nem-pedig-ukrajnae/hollandia-nepszavazas-szabadkereskedelem-ukrajna-europai-unio-ukrajnai-hirek
"Ha a holland népszavazás esetleg negatív eredményt hoz, az nem Kijev, hanem Brüsszel és a holland kormány számára okoz majd problémát - fejtette ki véleményét Volodimir Feszenko politikai elemző a RIA Novosti Ukraina híradása szerint...
...A szakértő szerint a holland népszavazás nem lesz hatással Ukrajna európai integrációjára: " Az európai integráció továbbra is fennáll, ahogyan a partnerség is folytatódik Ukrajna és az EU között. A szavazás lehetséges negatív eredménye legfeljebb Hollandiának okoz majd problémát.
Brüsszel, valamint a holland kormány törheti majd a fejét azon, hogyan jusson ki ebből a kellemetlen helyzetből. Kijevben azonban minden ugyanúgy megy majd tovább, mint azelőtt."..."


Az eddigiek alapján, akár még igaza is lehet.