[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 565
113
<blockquote rel="joker">Érdekes lenne, hogy Putyin előre menekülve - mint a legutóbbi olimpián - leharapna egy darabot Ukrajnából, mondjuk DNR-t és LNR-t, aztán mindenki pislogna, mint béka a csihányban. A Krímet visszafoglalni nagyon nehéz lenne, elég jól védhető a szárazföldről, <b>ukrán haditengerészet meg nincs</b>, na meg tűzerőben is jelentős a különbség, a NATO meg nincs ami alapján beleszóljon.

A Sea Breeze 2016 amerikai-ukrán tengeri hadgyakorlat nem most megy? Csak mert az oroszok szerint azzal a Krím ellen gyúrnak...

(Most nézem egyes források szerint júl 25-30. között ment a gyakorlat, máshol - Sputniknews - azt írták, hogy egészen szeptemberig tartani fognak a gyakorlatok, megszakításokkal.)</blockquote>

Már véget ért. Sikeresen bemutatkozott az új ukrán aknaveto is mikor felrobbant és megolt 1 ukrán katonát és 3-6 megsebesített.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Egy közös hadgyakorlat alatt akármennyire gyúrnak, egy háború alatt magukra maradnak az ukránok, hacsak a NATO / amerikai hajók nem akarják megtámadni az oroszokat.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 565
113
Ukrán Gradok Odesszából a Krím felé
https://www.youtube.com/watch?v=BcODISUxTXo
Ukrán BTR-ek úton a Krím felé
https://www.youtube.com/watch?time_continue=12&v=0wTIuukxprs
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 421
17 561
113
Érdekes lenne, hogy Putyin előre menekülve - mint a legutóbbi olimpián - leharapna egy darabot Ukrajnából, mondjuk DNR-t és LNR-t, aztán mindenki pislogna, mint béka a csihányban. A Krímet visszafoglalni nagyon nehéz lenne, elég jól védhető a szárazföldről, ukrán haditengerészet meg nincs, na meg tűzerőben is jelentős a különbség, a NATO meg nincs ami alapján beleszóljon.

Valahogy nem tudom elképzelni, hogy az ukik tényleg annyira buták és ostobák lennének, hogy megtámadják a Krímet. Tized akkora haderejük sincsen mint az oroszoknak. Tényleg egy katonai vezetőnek sincs annyi esze, hogy a puszta számok alapján döntene? Egyikük sincs tisztában azzal a ténnyel, hogy egy katonai nagyhatalommal szemben vívnának háborút? A NATO nem fog Ukrajnáért harcolni ez holt biztos és amelyik ukrán vezető esetleg ebben reménykedik az barom.
 

vcsaba81

Active Member
2014. július 21.
204
40
28
<blockquote rel="joker">Érdekes lenne, hogy Putyin előre menekülve - mint a legutóbbi olimpián - leharapna egy darabot Ukrajnából, mondjuk DNR-t és LNR-t, aztán mindenki pislogna, mint béka a csihányban. A Krímet visszafoglalni nagyon nehéz lenne, elég jól védhető a szárazföldről, ukrán haditengerészet meg nincs, na meg tűzerőben is jelentős a különbség, a NATO meg nincs ami alapján beleszóljon.

Valahogy nem tudom elképzelni, hogy az ukik tényleg annyira buták és ostobák lennének, hogy megtámadják a Krímet. Tized akkora haderejük sincsen mint az oroszoknak. Tényleg egy katonai vezetőnek sincs annyi esze, hogy a puszta számok alapján döntene? Egyikük sincs tisztában azzal a ténnyel, hogy egy katonai nagyhatalommal szemben vívnának háborút? A NATO nem fog Ukrajnáért harcolni ez holt biztos és amelyik ukrán vezető esetleg ebben reménykedik az barom.
</blockquote>
Elhiheted, hogy vannak olyan hülyék. A végén úgy is Putyin lesz a hibás mert visszalő, és mehetnek tovább a szankciók(kb. erre megy ki a játék, nem sokára úgy is választások lesznek Oo-ban).
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Érdekes módon, Putyinnak belpolitikailag jól jönne - a választások miatt - ha aktív harcba bocsátkozna Ukrajnával.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 565
113
Nem hiszem, hogy az ukránok masszív támadást indítanának. Provokációk azok lehetnek, hogy bevonják az oroszokat egy konfliktusba.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Masszív támadásnak már most is minősíthetné Zaharcsenko a helyzetet.
Ha DNR akarná, vissza tolhatná az Ukránokat minimum az eredeti 2015 év eleji állásaikba, bekeríthetné Mariupolt, uralhatná a Volnovahai térséget és az autópályát, ekkor pedig összeomlana (megint) a környék Ukrán hadtápja (még jobban). Északon LNR ismét átkelhetne a folyón, és a korábbi területekre vihetné át a harcot. És az EU nem tenne semmit, mert mindezt az Ukránok lakott területek elleni folyamatos támadására lehetne - meglehetősen indokoltan- fogni.
Ehhez gyakorlatilag masszívan kellene bombázniuk az Ukránok gyülekezési körleteit és felhalmozott raktárkészleteit, miközben kis spec osztagokkal is támadnának, ezzel pánikot okoznának köztük, minden bizonnyal a maradék visszavonulna, hátrahagyva maradék technikáik java részét. Ekkor már kisebb kockázattal indulhatna meg a teljes szaki sereg. Ezután már Donyeck és Luganszk régiók maradék részében lévő Ukrán egységek maradék készleteire lennének utalva egy nagyon felspanolt és ellenséges környezetben. Ekkor a partizánok és Zaharcsenko B terve úgy is beindulhatna, hogy DNR LNR hívatalosan nem támad tovább. És akkor pár napon belül tiszta lenne Donyeck és Luganszk. A többi területen pedig eléggé automatikusan játszódhatnának le a már vélhetően régen kidolgozott folyamatok.

Az olimpia pedig egy kétélű eszköz ebben az esetben. Putyint is segítheti. Hivatalosan tárhatná a kezeit, de mivel olimpia van, igazából a nemzetközi közvéleményt kevésbé lehetne bevonni egy "mindenért az oroszok tehetnek" kampányba. És mire az olimpiának vége, egy minimum Novorossia terület kiválhatna.. És a dominó elkezdődne..

Ehhez még annyit. Plotnyickij a plafonon lehet, Zaharcsenko pedig elég jó taktikus ahhoz, hogy akár Moszkva ellenére is elindítsa a B tervét (az olimpia őt is védi, ez esetben akár még Putyintól is) És már nyár vége van, lassan kifut mindenki a jó idő adta lehetőségből.
 

ssvenom

Member
2010. december 1.
223
19
18
Megis mit akarna Ukrajna az oroszoktol,amikor a par ezer fos szakikkal sem birtak el?6 nap alatt lepofozna Ukrajnat a terkeprol...az a par Grad amivel okorkodnek az ukik a hataron az meg egy vicc kategoria...szal inkabb valami politikai okai lehetnek mintsem hogy megtamadnak a Krimet...az ongyilok lenne az ukik reszerol!
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Igazából Putyin közvetlen fenyegetésnek is nyilváníthatná a Krím határánál az Ukrán egységeket, mondván, azok támadáshoz sorakoznak fel (végül is, csak értelmezés kérdése a diplomatáik számára) Ha most DNR LNR támadna , az meg azzal is járhatna, hogy az Ukránok a Khersonból és a Krím mellől minden egységüket átirányítják Donbasszba. Ráadásul valószínűleg a török támogatás is megszűnne az Ukránok számára, tehát Kherson ekkor gyorsan köztársosodhatna. Úgy hogy Putyin lehet hogy engedi Zaharcsenkot..
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 421
17 561
113
Megis mit akarna Ukrajna az oroszoktol,amikor a par ezer fos szakikkal sem birtak el?6 nap alatt lepofozna Ukrajnat a terkeprol...az a par Grad amivel okorkodnek az ukik a hataron az meg egy vicc kategoria...szal inkabb valami politikai okai lehetnek mintsem hogy megtamadnak a Krimet...az ongyilok lenne az ukik reszerol!

Én is így látom és úgy gondolom, hogy ez a határ környéki mozgolódás nem más csak blöff. Az ukránok morálja amúgy is a béka segge alatt van 2km-el. Lassan az is elképzelhető, hogy egy átfogó teljes fronton történő általános támadás sem menne, mert a katonák egész egyszerűen nem akarják. Ha jól emlékszem nem is olyan rég pont emiatt nem indítottak támadást az ukik, mert a frontkatonák nem voltak rá hajlandóak. Szerintem a helyzet most sem lehet jobb.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
<blockquote rel="ssvenom">Megis mit akarna Ukrajna az oroszoktol,amikor a par ezer fos szakikkal sem birtak el?6 nap alatt lepofozna Ukrajnat a terkeprol...az a par Grad amivel okorkodnek az ukik a hataron az meg egy vicc kategoria...szal inkabb valami politikai okai lehetnek mintsem hogy megtamadnak a Krimet...az ongyilok lenne az ukik reszerol!

Én is így látom és úgy gondolom, hogy ez a határ környéki mozgolódás nem más csak blöff. Az ukránok morálja amúgy is a béka segge alatt van 2km-el. Lassan az is elképzelhető, hogy egy átfogó teljes fronton történő általános támadás sem menne, mert a katonák egész egyszerűen nem akarják. Ha jól emlékszem nem is olyan rég pont emiatt nem indítottak támadást az ukik, mert a frontkatonák nem voltak rá hajlandóak. Szerintem a helyzet most sem lehet jobb. </blockquote>

Annyiban más most a helyzet mint tavaly, hogy az első vonalban csak "megbízható" ukránok, és állítólag külföldi "tanácsadók" és zsoldosok vannak, max hátrébb vannak tölteléknek orosz ajkúak.
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
http://www.haborumuveszete.hu/egyeb-hirek/fotoriport-felvonul-az-ukran-hadero

Impozáns kis felvonulás, a Honvédségnek ilyen technikai eszközök új dimenziókat nyitnának.
Ugyanakkor amit látunk, az - kevés kivétellel - a 70-es és a 80-as évek, K-Európában gondot ugyan okoznának valamekkorát az oroszoknak, de nem kérdés, hogy ki lenne a nyerő, méghozzá elég gyorsan.
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
http://www.vilaglato.info/korlatlan-mennyisegben-aruljak-az-ukrajnai-fegyvereket-romaniaban-terroristak-is-vasarolhatnak/
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/titkoloznak-noi-jarorok-serulekenysegerol-az-ukran-nemzeti-rendorsegnel
"A Kijevben járőrszolgálatot teljesítők 20 százaléka jelenleg nő. A Vesztyi belügyi hírforrásai elmondták, hogy a kétnemű járőrszolgálat Ukrajnában nem igazán működik egyelőre...
...Az elmondásuk alapján, titkolják azt a növekvő tendenciát, hogy a női járőröktől a bűnözők nem ritkán még a fegyvereiket is elveszik..."

http://www.karpatinfo.net/cikk/kekfeny/haznak-utkozott-az-ukran-nemzeti-garda-pancelozott-jarmuve
"Az ukrajnai Zaporizzsjai megyében a Nemzeti Gárda páncélozott járműve egy háznak ütközött, s megrongálta az épület falát..."


Fő a magas szakmai tudás, ami az elsőrangú kiképzés eredménye.
Elkergették a szakembereket, és minden esik szét.
 

bogaras

Member
2014. augusztus 18.
460
1
18
<blockquote rel="joker">Érdekes lenne, hogy Putyin előre menekülve - mint a legutóbbi olimpián - leharapna egy darabot Ukrajnából, mondjuk DNR-t és LNR-t, aztán mindenki pislogna, mint béka a csihányban. A Krímet visszafoglalni nagyon nehéz lenne, elég jól védhető a szárazföldről, ukrán haditengerészet meg nincs, na meg tűzerőben is jelentős a különbség, a NATO meg nincs ami alapján beleszóljon.

Valahogy nem tudom elképzelni, hogy az ukik tényleg annyira buták és ostobák lennének, hogy megtámadják a Krímet. Tized akkora haderejük sincsen mint az oroszoknak. Tényleg egy katonai vezetőnek sincs annyi esze, hogy a puszta számok alapján döntene? Egyikük sincs tisztában azzal a ténnyel, hogy egy katonai nagyhatalommal szemben vívnának háborút? A NATO nem fog Ukrajnáért harcolni ez holt biztos és amelyik ukrán vezető esetleg ebben reménykedik az barom.
</blockquote>

A grúzok sem matematikáztak.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 421
17 561
113
<blockquote rel="plushun"><blockquote rel="joker">Érdekes lenne, hogy Putyin előre menekülve - mint a legutóbbi olimpián - leharapna egy darabot Ukrajnából, mondjuk DNR-t és LNR-t, aztán mindenki pislogna, mint béka a csihányban. A Krímet visszafoglalni nagyon nehéz lenne, elég jól védhető a szárazföldről, ukrán haditengerészet meg nincs, na meg tűzerőben is jelentős a különbség, a NATO meg nincs ami alapján beleszóljon.

Valahogy nem tudom elképzelni, hogy az ukik tényleg annyira buták és ostobák lennének, hogy megtámadják a Krímet. Tized akkora haderejük sincsen mint az oroszoknak. Tényleg egy katonai vezetőnek sincs annyi esze, hogy a puszta számok alapján döntene? Egyikük sincs tisztában azzal a ténnyel, hogy egy katonai nagyhatalommal szemben vívnának háborút? A NATO nem fog Ukrajnáért harcolni ez holt biztos és amelyik ukrán vezető esetleg ebben reménykedik az barom.
</blockquote>

A grúzok sem matematikáztak. </blockquote>

Ez igaz, de az LNR vagy a DNR megtámadása nem feltétlenül vonná maga után Oroszország közvetlen beavatkozását. A Grúzok sem Oroszország területét támadták meg. Ok az orosz békefenntartókat igen, de pont ez az eset szolgáltathat példát nekik, hogy a Krím számukra felejtős.
 

bogaras

Member
2014. augusztus 18.
460
1
18
plushun
Ez igaz, de az LNR vagy a DNR megtámadása nem feltétlenül vonná maga után Oroszország közvetlen beavatkozását. A Grúzok sem Oroszország területét támadták meg. Ok az orosz békefenntartókat igen, de pont ez az eset szolgáltathat példát nekik, hogy a Krím számukra felejtős.

Azt a háborút mind két fél nagyon akarta.
A grúzok elbízták magukat, és hittek abban hogy az USA közbelép.

1, Amerikai tanácsadók voltak az országban egészen magas szintig.
2, A haditervek (orosz források szerint) amerikai elveket követett.
3, A grúz elit egységeket a nemzetközi misszióból USA gépek szállították vissza.

Véleményem szerint a amerikai részről a szöveg így hangozhatott (szabad fordítás): Ne támadjatok! Ne támadjatok! De soha nem lesz rá jobb alkalom... ha mégis.

Valahogy látok hasonlóságot az ukrán helyzettel.
1, Itt is vannak amerikaiak, sőt nagyobb a beleszólásuk mint Grúziában volt.
2, Nem tudom, de valószínűnek tartom hogy a kidolgozásnál beleszóltak.
3, Itt konkrét külföldi zsoldosok vannak jelen.

És hát olimpia van, és augusztus, ha most nem támadnak kb. 1 hónapon belül akkor oda manőverezési lehetőség az ősz esőzések miatt. (Ha esős ősz lesz.)

Itt az ukránok és a szakik is csak bábok.
Az USA szeretné ha Oroszo. megtámadná Ukrajnát mert akkor fizikailag is beavatkozhatna. Oroszo. szeretné ha az ukránok támadnának a Krímnél mert akkor fenn állna a grúz helyzet.
Én azt gondolom hogy az ukránok kezdik elbízni magukat.
Egy ukrán támadás szakik ellen még nem vonja be direkt a harcokba Oroszországot, de pénzt paripát fegyvert fog szállítani,
(Meg hírszerzési adatokat) és ez elég lesz a jelenlegi vonalak fenntartásához. Ukrajna tudja-e pótolni majd a veszteségeket ?
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 934
53 514
113
http://rusvesna.su/news/1470583055
Délután megnyitották újra a Krímnél az Ukrajna-Oroszország határátkelőt.
A várakozó hatalmas tömeg ukrán állampolgár turista futva indult meg a Krím felé..

https://www.youtube.com/watch?v=UL2Cz1soyTE



Istenem,micsoda nyomor lehet ott,hogy így szaladnak,mi lett Ukrajnából?Pedig nagyon jó mezőgazdasági adottságai vannak,nehézipar,és nyomorog az a nagy ország.