Idegenlégió

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

matou

New Member
2015. április 18.
5
1
3
Ma és holnap van az Idegenlégió legnagyobb ünnepének, a Camerone-i csatának a 150-ik évfordulója.

Általában 29-én miséket tartanak az elesettekért, 30-án, a tényleges évfordulón, mindenhol ahol légiós garnizon, állomáshely van a világon, de akár a Légió nyugdijas otthonában is, ünnepségeket tartanak, fegyveres tisztelgéssel, parádéval, politikusokkal, vendégekkel, mindennel aminek igazából semmi köze a dologhoz.

Mert Camerone lényege ugyanaz, mint a Légió zászlajának az aranybetűs felirata: Becsület és Hűség. Camerone legendája gyújtotta be a gránáton a lángot, ez az a dolog, ami a mai napig egy tiszteletreméltó katonai alakulattá teszi a legendás francia Idegenlégiót, dacára annak, hogy hány hazug háry jánoska meséli el az újságok hiénáinak, vagy akár a sarki kocsmában, a sosem volt történeteit.


Magáról a csatáról, aminek a közhiedelemmel ellentétben számos túlélője volt, nem mondanék semmit, minden megtalálható az interneten. Az ünnepség programjai is elérhetőek, videón megnézhetők, a franica újságok cikkei sem titkosak. De szeretnék megemlékezni egy magyar vonatkozásról.

Az ünnep egyik mozzanata, amikor is a camerone-i légiós század parancsnokának, Jean Danjou kapitánynak- aki ezen a Camerón de Tejadai haciendán halt hősi halált, a fakezét (amit még 1853 ban vesztett el egy expedicióban, miközben a puskája felrobbant a kezében) körbeviszi három (általában) volt vagy aktiv légiós.
Egy "porteur" és két kisérő.
Ennél nem sok megtisztelőbb dolog érhet egy légióst életében, általában nyugalmazott katonák, akikre azért esik a választás, mert annyi kitüntetést szereztek szolgálatuk közben, hogy Brezsnyev is hasra esne tőle.

Legjobb tudomásom szerint, eddig egyetlen magyar lett kijelölve erre a feladatra, ő mindjárt kétszer is, ami olyan ritka, hogy lehetséges, nem is volt még ilyen. A Sors fintora, hogy gyakorlatilag egyszer sem vihette a camerone-i ünnepélyen az ereklyét.

Kemencei János törzszászlósról van szó, az indokinai, algériai háború Becsületrend parancsnoki fokozatával kitüntetett katonájáról, aki megsebesült Indokinában kétszer is, kétszer esett Viet Mihn fogságba, másodszor Dien Bien Phu elvesztésekor (miután ejtőernyővel ugrottak le a körbezárt területre erősitésként). Elhunyt parancsnokának, akiről a 2 Idegen Ejtőernyős ezred mai laktanyáját elnevették,ő volt az egyik koporsóvivője. Szolgálati idejét az 1. ejtőernyős zászlóaljnál, majd a 2. nál, később a 2. ejtőernyős ezrednél töltötte. Nagysikerű könyvet irt francia nyelven, Előre légiós ! cimen, ami a kezdetektől, 1945-től 1962- ig bezárólag szól a légiós éveiről.
(Itt jegyezném meg, ha valamelyik kiadónak eszébe jutna kiadni, talán a magyar átlagolvasó nem volt segédírnok köcsögök "Hogyan gyilkoltam
a Légióban" cimű könyveiből szerezné a tudását a Légióról. És főleg nem ámulna azon a Becsületrenden, ami pont úgy néz ki mint egy Tengeren túli szolgálati emlékérem, amit az összes francia katona megkap, aki bement már valamelyik afrikai kuplerájba.
Miközben kapásból fel tudok sorolni egy csomó magyart, akik annyi Becsületrendet meg harci kitüntetést szereztek, hogy ebben az új hobbitos filmben a sárkány lepetézne tőle. Mindjárt kezdhetnénk a Légió történetének három, legtöbbször kitüntetett altisztjével.)

Szóval, hogy miért is nem vitte egyszer sem, miközben kétszer (se) vitte János bácsi az Ereklyét.

Legelőször akkor volt kijelölve, mikor 1962 ben a Légió kivonult a "fővárosából" a Bel-Abbes i Quartier Vienotból, a képen (aminek a linkjét próbálom betenni, ha nem sikerül, sorry)

http://tenes.info/galerie/LEGQUISIDI/la_l_gion_quitte_Sidi_Bel_Abb_s

elől látható adj/chef Kemencei, a három koporsóban Rollet tábornok, a "Légió atyja" , egy Rosenborg nevű dán herceg és légiós tiszt és egy Zimmerman nevű légiós hamvai vannak.
De mivel ez a rendkivüli alkalom- nem mindennap költözik komplett az egész Légió, igazából két eset jut eszembe- 1962 szeptemberében volt, nem Camerone-kor, igy nem került fel a "hivatalos" ereklyevivők listájára az öreg, tekintve hogy a listán az ünnepségen részt vevők szerepelnek.

Másodszor 2008- ban érte a megtiszteltetés, vagy Danjou-t, ezen lehet vitatkozni, de sajnos akkor már annyira megromlott az egészsége, hogy végül is nem ő vitte a kezet, bár a neten sok helyen az ő neve áll, még a helyettes altiszt fényképe alatt is.

Szóval, ha befér ide a Hadtröténelem részbe, talán érdemes a rövid poszt erejéig megemlékezni ezen a napon erről a rendkivüli honfitársunkról, aki 2009 december 16-án került fel a Paradicsomba, ahol a jó Szent Péter valószinűleg azt mondta: "Holnap az előirt ruházat zöld stóla és fehér fénykoszorú"
 

matou

New Member
2015. április 18.
5
1
3
Bár talán Camerone-ról még érdemes pár szót, itt a 2012 es egyik ünnepi beszéd részlete, egy nyugdijas zászlós forditotta, egy blogon jelent meg. Természetesen mind a blog tulajdonosának, mind az amlitett anciennek az engedélyét bírom a bemásoláshoz.

Camerone-i beszéd
A következőkben a camerone-i ünnep alkalmából
minden évben elmondott beszéd magját olvashatjuk,
Nemes Sándor úr adekvát forditásában.

Sajnos, nem tudom abban a pofásan szerkesztett alakban
betenni ide, ahogy ő irta, ezért elnézését kérem.

A KAMERONI CSATA

Pouebla városa a francia haderő ostroma alatt állt.

Az Idegenlégió azt a megbizatàst kapta ,
hogy egy 120 kilométer hosszu szakaszon biztositsa
a szállitmányok közlekedését és biztonságát.

JANNINGROS ezredest- mint parancsnokot -értesitik
1863 április 29.-én hogy útnak indult Pouebla felé
egy értékes konvoj ,mely három millió készpénzt,
tábori felszereléseket és lőszert szàllit.
A szárnysegéd tisztje- DANJOU szàzados- elhatàrozza,
hogy egy szàzadot kiküld a konvoj elé.
Az Idegenlégios ezred harmadik szàzada lett kijelölve
de rendelkezésre állo tiszt hiànyàban saját maga
vállalja a parancsnokságot.

Csatlakoznak hozzà önkéntesen, a zászlohordó MAUDET alhadnagy,
valamint a számvivő VILAIN alhadnagy.

Április 30.-àn éjjel egy órakor a harmadik század,
három tiszt, és hatvankét légiós .létszàmmal útnak indul.
Egy olyan húsz kilométeres gyaloglás után,
reggel hét órakor megáll a menet kávét főzni Palo Verde helységnél.

Ekkor bukkan fel az ellenség, és a csata azonnal elkezdödik.
DANJOU százados védekezési négyszög alakitást rendel el,
és visszavonulás közepette több lovassági rohamot hiúsitanak meg.
Az elsö súlyosabb veszteségeket okozva az ellenfél soraiban...
Elfoglalják CAMERONE helység szálloda/istalloját (hacienda)
ahol DANJOU emberei védekezésre rendezkednek be.

A nagy udvaros épületet vastag, három méter magas kőfal veszi körül.
Elhatározza, hogy innen fogja feltartóztatni az ellenséget
addig, amég a konvoj el nem halad.
Még a katonák erösitik a védelmi állásukat, egy mexikoi tiszt
a túlnyomó létszámra hivatkozva felszollitja DANJOU-t
hogy adja meg magàt.

A felelet:

Töltényünk van, nem adjuk meg magunkat!

Ezek után, emelt kézzel esküt tesz, hogy védekezni fog halálig ha kell
és ugyanezt az esküt leteteti az összes katonàval.

Tiz óra van.
A hatvan légiós,akik egész este hatig ,nem ettek ,nem ittak semmit tegnap ota ,
a szomj , az éhség ,a fáradtság, valamint a rettenetes höség ellenére
ellenállnak a kétezer mexikóinak, 800 lovas és 1200 gyalogos.

Délben halálos mellövés éri DANJOU századost.
Két órakor VAILLANT alhadnagy esik el egy homlokán ért golyótol...
Ekkor sikerült a mexikói ezredesnek felgyújtania a szállodát.
A forroság és a füst még fokozza a légiósok szenvedését,
sokan megsebesültek, de mégis ellenállnak.

Öt órakor a MAUDET alhadnagy körül öt légiós maradt már csak ,
MAINE tizedes, CATTEAU, WENCHEL, CONSTANTIN és LEONHARD légiósok.

Valamennyien tartogatnak még egy utolsó töltényt,
és feltűzik a szuronyokat a puskákra.
Az udvar egyik sarkába menekülve, háttal a falnak
néznek szembe az ellenséggel.

Egy jelre valamennyien kilövik az utolsó töltényüket,
és szuronyharcra indulnak.
MAUDET alhadnagy és két légios meghal.
MAINE tizedest és a két légióst, egy mexikói tiszt gyors közbelépése
menti meg a mészárlás elől , hogy adják meg magukat.

Csak úgy adjuk meg magunkat, ha megigérik,
hogy elláthatjuk a sebesültjeinket, és ha megtarthatjuk a fegyvereinket!
A szuronyaik .továbbra is veszélyesen villognak.
Önöknek nem tilthatunk meg semmit-válaszol a tiszt.

DANJOU százados hatvan embere a végsőkig megtartotta az esküjét.
Tizenegy órán keresztül ellenálltak kétezer ellenségnek,
háromszázat megölve, és ugyanannyit megsebesitve.
Mivel, hogy igy feláldozták önmagukat, megmentették a szállitmányt.
A rájuk bízott feladatot végrehajtották.

III NAPOLEON császár elhatározta,
hogy CAMERONE neve aranybetukkel legyen himezve
az ezred zàszlajàra; és DANJOU,VILAIN és MAUDET neve
aranybetűkkel legyen vésve a párizsi Invalidusok falára.

Ezen kivul 1892 -ben, a csata helyszinén
egy emlékmüvet állitottak fel egy felirattal:

Itt Voltak vagy hatvanan,
egy egész hadsereg ellen,
melynek súlya eltaposta őket,
inkább az élet mint a bátorság
hagyta el ezeket a francia katonákat.

CAMERONE 1963 àprilis 30.”

A haza az ő emlékükre állitotta fel ezt az emlékművet.
azóta, a mexikói gyalogosok fegyverükkel tisztelegnek,
ha arra haladnak el.


Corse, 2012 augusztus 24.

Nemes Sándor

A többször átépitett, mexikói emlékmű felirata:
http://legiokultura.blogspot.hu/2012/09/camerone-i-beszed.html
AZ emlékmű ma:
http://www.cheminsdememoire.gouv.fr/fr/le-memorial-de-camerone-au-mexique
 

pannonia13

Member
2016. március 13.
54
1
8
Ajánlom figyelmetekbe a Spanyol Idegenlégióról szóló, két részes interjút:

Első rész:
http://nagypolitika.hu/2016/02/22/volt-egyszer-egy-spanyol-idegenlegio-i/

Második rész:
http://nagypolitika.hu/2016/08/11/volt-egyszer-egy-spanyol-idegenlegio-ii/
 

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 697
5 672
113
Eszembe nem jutna, hogy egy idegen országban, ahol nem is lakom, amihez semilyen kötödésem sincs, aminek nem vagyok állampolgâra, aminek nyelvét nem beszélem, pénzért katonáskodni menjek.
Akkor mehetne "zenésznek " is. Mert ott is van action és a fizetès is jó.

Mondjuk ha éppen valami miatt köröznek a hatóságok, vagy el akarsz tűnni jóakaróid látóteréből (új életet akarsz kezdeni), esetleg szükséged van francia állampolgárságra (gyorsan) valamilyen oknál fogva, plusz ez mellett pedig ki akarod próbálni magad élesben, akkor ez egy opció.
A zenész az egy más kávéház.
 
M

molnibalage

Guest
Mondjuk ha éppen valami miatt köröznek a hatóságok, vagy el akarsz tűnni jóakaróid látóteréből (új életet akarsz kezdeni), esetleg szükséged van francia állampolgárságra (gyorsan) valamilyen oknál fogva, plusz ez mellett pedig ki akarod próbálni magad élesben, akkor ez egy opció.
A zenész az egy más kávéház.
Nem, pont ő mondja, hogy ma nem. Rejtő Jenő nem jó forrásanyag...
Kapásból az elején ezzel kezdi.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

Árpicsek

Well-Known Member
2016. október 7.
2 762
11 960
113
Aktív korában blogolt is:
 

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 697
5 672
113
Nem, pont ő mondja, hogy ma nem. Rejtő Jenő nem jó forrásanyag...
Kapásból az elején ezzel kezdi.
Akkor jó, ha ő mondja.
Ja nem, mégse, ő azt mondja, hogy nincsenek börtöntöltelékek, ami nem jelenti, hogy nem lehet új életet kezdeni.
Szövegértés, Bali.

A 2008-956-os dekrétum viszont azt mondja (9 és 10-es paragrafus), hogy doksik hiányában deklarált személyazonossággal is le lehet szerződni miniszteri engedéllyel, amit addig hivatalosnak kell elfogadni, amíg más dokumentumot be nem mutatsz; ez utóbbi esetben is tovább él a szerződés és a rendfokozatod is viszed az régi-új személyazonosságodra.

De vannak a fórumon, akik megjárták @Lator meg @Filter is, ha jól emlékszem, majd ők megmondják, mik a lehetőségek.
 

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 425
10 236
113
Eszembe nem jutna, hogy egy idegen országban, ahol nem is lakom, amihez semilyen kötödésem sincs, aminek nem vagyok állampolgâra, aminek nyelvét nem beszélem, pénzért katonáskodni menjek.
Akkor mehetne "zenésznek " is. Mert ott is van action és a fizetès is jó.
Nem néztem meg a videót nem tudom mit mesél a srác.
Ha egy háborús filmet forgatsz a fejedben gyermekkorod óta, esetleg korrekt megélhetést keresel vagy pedig csak egy lépcsőnek számítod a légiót a későbbi karieredben, akkor jó vælasztás.
Ennek semmi köze a kötődéshez.
Akkor jó, ha ő mondja.
Ja nem, mégse, ő azt mondja, hogy nincsenek börtöntöltelékek, ami nem jelenti, hogy nem lehet új életet kezdeni.
Szövegértés, Bali.

A 2008-956-os dekrétum viszont azt mondja (9 és 10-es paragrafus), hogy doksik hiányában deklarált személyazonossággal is le lehet szerződni miniszteri engedéllyel, amit addig hivatalosnak kell elfogadni, amíg más dokumentumot be nem mutatsz; ez utóbbi esetben is tovább él a szerződés és a rendfokozatod is viszed az régi-új személyazonosságodra.

De vannak a fórumon, akik megjárták @Lator meg @Filter is, ha jól emlékszem, majd ők megmondják, mik a lehetőségek.
Már nincsenek bűnözők a légióban.
Pontosabban ha mondjuk biciklit loptál vagy verekedtél, esetleg betörő voltál az nem kizáró ok. Ha nem vagy benne a nemzetközi bűnügyi nyilvántartásban akkor nincs gond. Komolyabb bűncselekmény esetén lehetsz akármilyen szép, okos, erős, nem fognak felvenni.
Ha utólag derül ki hogy akármilyen komolyabb büncselekmény miatt menekülsz akkor simán kiadnak. Láttam már az europolt az ezredben akik elvittek egy srácot.
Szóval az a régi legenda hogy a légió egy bűnözők, gyilkosok alkotta alakulat az nem igaz.Régen így volt, pl. A 2. világháború után rengeteg régi SS került be,(rengeteg légiós hagyomány van ebből az időszakból,) új személyi azonosságot kaptak. Meg is halt jó részük Indokínában.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
"Tálibok elleni tűzharc, afrikai kultúrsokk, orosz–ukrán háború, avagy mit ér egy légiós, ha magyar? Ofella Balázzsal, a TEK katonai kiképzőjével, a Tíz év a Francia Idegenlégióban című könyv szerzőjével, a Gerilla-regények fordítójával beszélgettünk."

 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 502
72 483
113
Börtön elől a francia idegenlégióba és vissza – a magyar Makky Lajos / Ludovic Maquet története...

makky_lajos_mesterlovesz_gyakorlat.jpg
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 821
31 819
113