Űrkutatás

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

panoz

Well-Known Member
2011. szeptember 3.
1 464
142
63
A Ganümédesz légköre gyakorlatilag egyenlő a nullával. Semmire sem jó.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 821
81 163
113
A ma hajnali Szojuz-MSz indítás Bajkonurból.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=817&v=jUPb8N4d48g
 

formosa

Member
2015. május 18.
427
2
18
T. sirdavegd! Emberes expedíció a Jupiter egyik holdjára?!? - Az legkorábban csak a jövő században lehet. De akkor atomreaktort már csak a múzeumokban láthatsz. Valahol a kovakő és a kőbalta közelében. :DDD
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Újabb három űrhajós érkezett a Nemzetközi Űrállomásra földi, ezen belül is európai idő szerint szombaton reggel. Az új generációs orosz Szojuz-űrhajó, amelynek ez az első missziója, az amerikai Kathleen Rubinst, az orosz Anatolíj Ivanisint és a japán Onisi Takuját vitte az űrbe. Mindhárman november közepéig maradnak.
https://www.youtube.com/watch?v=MYcd-Pazbd8

A Szojuz MSZ űrhajók nagyobb hatásfokú napelemekkel, korszerűsített navigációs és vezérlőberendezésekkel épültek. Kisebb lett az ISS megközelítésekor a dokkolást segítő Kursz radarberendezés, az analóg videórendszert pedig digitális váltja fel. Fejlettebbé vált a Szojuz telemetriai rendszere, és ezentúl lehetséges lesz a geostacionárius pályán keringő orosz adatátjátszó műholdak közvetítésével is kapcsolatba lépni a földi irányítókkal, nem csak közvetlen földi rádiós összeköttetés útján. Korábban a Progressz teherűrhajókon már bevezettek és kipróbáltak hasonló újdonságokat. A Progressz MSZ sorozat első két tagja már sikeresen repült is tavaly decemberben, illetve idén áprilisban.
http://www.urvilag.hu/az_urallomas_es_oroszorszag/20160707_uton_a_szojuz_msz01
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Az előre be nem jelentett műhold feltehetően a rádiós kommunikáció lehallgatására készült. A Sicsien-16-02 (Shijian-16-02) jelzésű műhold június 29-én, magyar idő szerint 5:21-kor emelkedett a magasba a Kína északnyugati részén, a Góbi-sivatagban található Csiucsüan (Jiuquan) bázisról. Az indításához a háromfokozatú Hosszú Menetelés-4B rakétatípust használták, amely 1999-es bevezetése óta most 28. alkalommal repült.
A Sicsien-16 sorozatból a mostani a második műhold. Az elsőt 2013 októberében állították pályára. Hivatalosan űrtechnológiai újítások kipróbálására szolgáló kísérleti műholdakról van szó. Mivel a start akkor is, most is meglepetés volt, nem jelentették be előre, okkal valószínűsíthető a műholdak katonai alkalmazása. A 600 km magas pályára kerülő űreszköz egyes nyugati elemzők szerint elektronikus felderítésre, a rádiós kommunikáció lehallgatására készülhetett. Pályahajlása 75°, ami meglehetősen szokatlan.
http://www.urvilag.hu/kinai_muholdak/20160630_varatlan_start_kinabol
 

sirdavegd

Well-Known Member
2016. január 5.
1 272
2 093
113
T. sirdavegd! Emberes expedíció a Jupiter egyik holdjára?!? - Az legkorábban csak a jövő században lehet. De akkor atomreaktort már csak a múzeumokban láthatsz. Valahol a kovakő és a kőbalta közelében. :DDD
A komment nem azért született, mert halaszthatatlan kényszert éreznék arra, hogy holnap kicuccoljak arra a szilkára. Csak, ha már felmerült a (kissé elmebeteg ihelésű) ötlet, eljátszottam a gondolattal és komolyabban utána olvastam, hogy mit lehet tudni arról a holdról. Meg a többiről.
Az atomreaktorokat azért még nem temetném, alig 60 éves technológia - a gőzgépeket is 200 évig használtuk, mire leválthatóvá váltak. Azért én napjainkban nem érzem azt a hihetetlen energetikai forradalmat (de az itt asszem off). Napelemek terén persze biztos van hová fejlődni mind spektrum mind minőség terén (értsd: kínai panelek 10%-a általában vissza szokott utazni a feladónak kicsomagolás után). Meg olcsóbb lesznek az aksik.
 

formosa

Member
2015. május 18.
427
2
18
T. sirdavegd! Az informatikának köszönhetően hatalmas fejlődés történt az elektronikában. Itt a 60 éves technológia már rég elavult. De történt előrelépés az energia tárolásában is /pl. ólom helyett lítium-ion akkumulátorok/. Ez a fejlődés idővel az energiatermelésben is jelentkezni fog. A jelenlegi napelemeknél a Jupiter a határ, de szerintem ez évtizedeken belül változni fog.

Fentebb már leírták, hogy az atomerőművek nem a világűrbe valók. /Még akkor sem, ha a csillagok magfúzióval "működnek"./
Következésképp a Galilei-holdak jövő századi kutatói nem az atomenergiára fognak támaszkodni. - Igaz, a földi népesség sem /bár a földi magfúziós kutatásoknak van jövője/!
 
M

molnibalage

Guest
T. sirdavegd! Az informatikának köszönhetően hatalmas fejlődés történt az elektronikában. Itt a 60 éves technológia már rég elavult.
Ez miben releváns? A kozmikus sugárzás miatt egyébként meg nemszámít, mert a nanmométeres technika odafent nem használható. Az SS-ben kivonásakkor 80386 alapú CPU volt emiatt...

De történt előrelépés az energia tárolásában is /pl. ólom helyett lítium-ion akkumulátorok/. Ez a fejlődés idővel az energiatermelésben is jelentkezni fog.
[Ásít]. Unalmas lózung.

A jelenlegi napelemeknél a Jupiter a határ, de szerintem ez évtizedeken belül változni fog.
Nem, nem fog. A Nap sugárzási teljesítménye ugyanis nem változik. Ki szondáknál még éppen elég, de bármi komolyabb igény esetén a 100%-os hatásfokú napelem se lenne elég. Ehhez a négy alapművelet és középiskolás fizikatudás is elég.
 

formosa

Member
2015. május 18.
427
2
18
Molni írta: "bármi komolyabb igény esetén a 100%-os hatásfokú napelem se lenne elég"

A jelenlegi technikához biztos nem lenne elég. De ki tudja, hogy milyen lesz a jövő század technikája?!?
Ha neked az elmúlt évtizedek elektronikai fejlődése unalmas lózung, akkor dobd el a PC-det és a mobilodat /ja és ásítva cseréld ki a LED lámpáidat hagyományos izzókra/. Hiszen nem történt semmi, következésképp a jövő században sem lesz fejlődés /csak ásítóan unalmas lózungok lesznek/.

A Galilei-holdak esetében szerintem elenyésző a kozmikus háttérsugárzás mértéke a Jupiter sugárzásához képest. - Mely persze a jövő században már elég lehet energiatermelésre is...
 
M

molnibalage

Guest
Igen, a mobilod sokkal többet tud, mnt a Siemens A40-esem tudott 2002-ben. Apró hiba, hogy sokszoros akku kapacitással minimális használattal sem tud 1 hetes készenléti időt sem. Az aktívan mobilizók naponta töltik a mobilt. Én azzal elmentem egy hétre töltő nélkül...

Ne tessék már a teljesítményt a fogyasztással keverni. Miért lett divat ma a számok nélküli lózungokkal dobálózás? Fajlagos teljesítényben jobb a mai telefon? Igen, lehet. Csak ez kinemaszarja le, ha olyan abszolút teljesítménnyel jár, hogy nem megoldható tápoldalon...?
 

formosa

Member
2015. május 18.
427
2
18
off
Igaz, az új mobil sokkal többet tud, így nagyobb az energiaigénye is. Arról nem is beszélve, hogy egyesek naponta többet "tapogatják", mint Te a régi Siemens-t 1 hét alatt. Ezért hoztam föl a ledlámpa vs. izzólámpa közti különbséget.
on
 

panoz

Well-Known Member
2011. szeptember 3.
1 464
142
63
<blockquote>T. sirdavegd! Az informatikának köszönhetően hatalmas fejlődés történt az elektronikában. Itt a 60 éves technológia már rég elavult.
Ez miben releváns? A kozmikus sugárzás miatt egyébként meg nemszámít, mert a nanmométeres technika odafent nem használható. Az SS-ben kivonásakkor 80386 alapú CPU volt emiatt...

De történt előrelépés az energia tárolásában is /pl. ólom helyett lítium-ion akkumulátorok/. Ez a fejlődés idővel az energiatermelésben is jelentkezni fog.
[Ásít]. Unalmas lózung.

A jelenlegi napelemeknél a Jupiter a határ, de szerintem ez évtizedeken belül változni fog.
Nem, nem fog. A Nap sugárzási teljesítménye ugyanis nem változik. Ki szondáknál még éppen elég, de bármi komolyabb igény esetén a 100%-os hatásfokú napelem se lenne elég. Ehhez a négy alapművelet és középiskolás fizikatudás is elég.</blockquote>

Az hogy a napelemek hatásfoknövekedése nem tolja ki az ilyen eszközök hatótávolságát ez eléggé a levegőbe lőtt kijelentés volt.

20 éve még senki se tervezett a Marson túl napelemes űrszondával, most meg ott a Rosetta, meg a Juno is. Szemmel látható a fejlődés.
Nem kizárólag a méretnövekedés miatt mehetnek messzebbre, hiszen az ehhez szükséges teherbírású hordozórakéták már évtizedek óta rendelkezésre állnak.
 
M

molnibalage

Guest
Mivel a sugárzási teljesítmény a távolsággal négyzetsen csökken ezért ez azt jelenti, hogy 100%-os hatásfok esetén a Jupiter helyett kb. a Szaturnisznál kapnád meg azt a minimál kraftot, amivel egy űrszonda még éppenhogy elkaristol. Azon túl megint a nagy büdös semmi....
 

sidewinder1

Member
2012. március 13.
217
3
18
Érdemes összehasonlítani kicsit a Shenzhout a Soyuzzal.
/>

A senzu a Szojuz egy 1963-ban Koroljov által tervezett változatának a másolata. Az a változat lett volna a Hold misszióhoz tervezett "űrvonat" alapja, pont olyan kinézetű orbitális kabinnal, mint ami a Senzu-nak is van. A szovjetek még a kínaiakkal történő összeveszés előtt odaadták az űrhajó terveit a kínaiaknak,innen a némileg különböző forma.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 283
13 699
113
Jól látható, hogy valamivel nagyobb. Szerintem 90 után is vásároltak az oroszoktól tervdokumentációkat.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 091
25 048
113
Mi van Molni, neked se Samsung S7 telefonod van?
Akkor megnyugodtam, hogy nem csak az enyém őskövület (NOKIA C1-01), de telefonálni azért 6,5 év távlatában is legalább 4-5 napot tudok egy feltöltéssel, szemben a fiam modern Samsung 1,5 éves (de már akku cserélt) telefonjával, ami már estére annyira lemerül, hogy nem tudok vele beszélni.
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 762
17 838
113
az oroszok ebbe a napelemes probléma-körbe belefutottak anno a Legenda műholdaknál. Fedélzeti atomreaktor, oszt csókolom. Árnyékolást, kidobást megoldották. Nem hiszem, hogy ha ez ment 30 éve, akkor most nem lehet megoldani...
 

2ndt

Well-Known Member
2015. július 9.
2 634
1 384
113
Mi van Molni, neked se Samsung S7 telefonod van?
Akkor megnyugodtam, hogy nem csak az enyém őskövület (NOKIA C1-01), de telefonálni azért 6,5 év távlatában is legalább 4-5 napot tudok egy feltöltéssel, szemben a fiam modern Samsung 1,5 éves (de már akku cserélt) telefonjával, ami már estére annyira lemerül, hogy nem tudok vele beszélni.

En is csatlakozom; okostelefont nem, amig nem birja egy hetig.:)