[Kantin] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 549
14 431
113
http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/nagy_megrendeleshez_jutott_a_magyar_buszgyartas.619234.html


2010 előtt rendszeresen évi 80-120 buszt vettek a volánok a Kravtextől.

Aztán 2010-ben elvágták a fonalat. A volánoknak konkrétan megtiltotta a minisztérium a buszbeszerzést, noha azoknak megvolt rá a banki hitelkeret. Így nem vehettek buszt, de a hitelkeretért fizetniük kellett a bankoknak.

Persze ezalatt is voltak beszerzések, de azokat központilag vezényelték le - pl. a BKK - és hogy-hogy nem még véletlenül sem nyert magyar típus, mert valahogy mindig úgy írták ki a tendert, hogy lehetőleg el se induljon.

A vélhető okok (valószínűleg is-is viszonyban).

- A pár hazai gyártó kivéreztetése (elsősorban a Kravexé), hogy ha ezek megszűnnek, majd a semmiből fel tudják éleszteni a magyar buszgyártást pl. a nemzeti buszgyárral (Rába, esetleg valami haveri cég).

- az sem lehetetlen, hogy az MAN (VW) vagy a Mercedes jobban osztott vissza ill. politikailag erősebb volt.


Szóval ennek szellemében tessék olvasni a fentebbi sikerpropagandát.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 549
14 431
113
Hogy még gyengébben menjen a matek, a szövegértés, no meg a többi....
http://index.hu/belfold/2016/08/10/nincs_kerettanterv_a_szakgimnaziumokban_harom_hettel_iskolakezdes_elott/


Miért nem lepődök meg ezen?
Amit a kormány az oktatásban csinál, az semmi más, csak hosszútávú koncepció miatti ötletelés.

Acél vélhetően az oktatás színvonalának csökkentése - hogy később minnél kevesebb konkurencia legyen Récselkének meg a többi körön belüli gyereknek - , és az olcsó gépipari és feldolgozóipari dolgozók képzése az elképzelt kínai típusú modellhez.


http://privatbankar.hu/makro/nincs-eleg-munkaero-magyarorszagon-ennyi-penzert-nem-csoda-296787


Az exporttöbblet egyáltalán nem túlzott, mivel még mindig igen jelentős a külső adósságunk,amit csak exporttöbblettel lehet visszafizetni/csökkenteni szóval erősebb forintot javasolni életveszély. Ráadásul hogy lehet mesterségesen erősíteni a forintot? Kamatemeléssel.


Elég emlékezni a 2002 és 2009 közti időszakra, amikor a reálgazdaság beledöglött az erőd forint magas kamat kombóba és végül nyakig eladósodott mind az állam, mind a vállalatok, mind a lakosság.

Bizony itt emelni kell a béreket. De mint látható a munkaadók erre nem igen szánják el magukat, ezért törvényileg kellene bevezetni egy legalább 3 szintű minimálbért (általános, szakmunkás, diplomás).
 
M

molnibalage

Guest
De mint látható a munkaadók erre nem igen szánják el magukat, ezért törvényileg kellene bevezetni egy legalább 3 szintű minimálbért (általános, szakmunkás, diplomás).
Mármint végzettség szerint vagy a betöltendő hely szerint? Mert az első esetben valahol vicces lenne, hogy ugyanaz a mekis vag bármilyen pozícóban csak azért kap valaki azonos melóért több pénzt, mert diplomás. Egyenlők közt az egyenlőbb...?

A második esetben, meg akkor a munkáltató fog torzítani és kamunzni. hogy milyen végzettséget igényel a munka....
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 549
14 431
113
<blockquote>De mint látható a munkaadók erre nem igen szánják el magukat, ezért törvényileg kellene bevezetni egy legalább 3 szintű minimálbért (általános, szakmunkás, diplomás).
Mármint végzettség szerint vagy a betöltendő hely szerint? Mert az első esetben valahol vicces lenne, hogy ugyanaz a mekis vag bármilyen pozícóban csak azért kap valaki azonos melóért több pénzt, mert diplomás. Egyenlők közt az egyenlőbb...?

A második esetben, meg akkor a munkáltató fog torzítani és kamunzni. hogy milyen végzettséget igényel a munka....</blockquote>

Természetesen betöltendő munkakör szerint.

De persze folyamatosan ellenőrizni kéne a dolgot, nem trükköznek-e a munkaadók azzal, hogy mondjuk nem diplomát igénylő pozíciót többségében diplomásokkal töltenek be.

Tehát ha pl. van egy munkakör, amiben a munkáltató szerint elég a 8 általános, és emiatt csak sima minimálbéres, akkor ott mondjuk előírni, hogy az állomány pl. 75%-a a megjelölt szintnek megfelelő képzettségű ember legyen.

Nyilván ha a dolog kamu, és ennél értelmesebb emberek kellenek a sikeres működéshez, akkor ott bizony a munkáltatónak ugornia kell egy kategóriát.

Ugyanez igaz irodai állásokra is. Pl. a cég nem követelne diplomát a logisztikai/kereskedelmi ügyintéző pozícióihoz, de valamiért mégis zömmel idegen nyelvet beszélő diplomást alkalmaz -> ott bizony megint szintet kell ugrani.

Szóval a pozíció tényleges tudásigényéhez kell igazítani a minimálbért.

- képzettség nélküli
- szakképzett/v. érettségizett
- diplomás

Esetleg az idegennyelv használatot is bele lehetne venni a dologba.

Aki ezek ellenére csal, azt olyan büntetéssel megkínálni, ami a vállalkozás működését is veszélyezteti ill. az érintett döntéshozóra nézve büntetőjogi következményekkel is jár.


**

Egyébként nem biztos, hogy annyira vicces lenne, ha a magasabban képzett dolgozó ugyanabban a pozícióban magasabb bért kapna, mert egyfelől sokkal több lehetőséget kap vele a cég (kérdés élni tud-e vele), másrészt feltételezhető, hogy jobb problémamegoldó képességgel rendelkezik, mint képzetlen társai). Ezzel együtt a fentebb leírtak szerint képzelném el a dolgot.
 
T

torsen

Guest
A piacnak kellene ezt kialakítani, amire vannak kezdemények:

Ma láttam egy kiragasztott hrdetést a közeli Lidl-ben:
<b>6 órás</b> bolti eladói munkakörbe keresnek embert, bruttó 179 ezerért plusz 30% műszakpótlék+50%-os vasárnapi pótlék. Ez 8 órára konvertálva 238 ezer plusz egyebek. Szakmunka.
Jelzem ugyanakkor 20 év oktatói gyakorlattal és PhD-val, docensi beosztásban nettó 186 ezer a fizu. Igaz, heti 12 órát kell megtartani.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 549
14 431
113
A piacnak kellene ezt kialakítani, amire vannak kezdemények:

Ma láttam egy kiragasztott hrdetést a közeli Lidl-ben:
<b>6 órás</b> bolti eladói munkakörbe keresnek embert, bruttó 179 ezerért plusz 30% műszakpótlék+50%-os vasárnapi pótlék. Ez 8 órára konvertálva 238 ezer plusz egyebek. Szakmunka.
Jelzem ugyanakkor 20 év oktatói gyakorlattal és PhD-val, docensi beosztásban nettó 186 ezer a fizu. Igaz, heti 12 órát kell megtartani.

A piac nem oldja meg. Ez egy tévhit (lásd 2007-9-es válság).
A piac ugyanis nem önszabályozó.

Részben azért, mert a Smith-féle kompetitív piac szinte sehol nem létezik, részben azért, mert a piaci szereplők jelentős része nem tudja felismerni a tényleges önérdekét, legfeljebb az igen rövid távút.

A munkáltatók/tőketulajdonosok lobbiereje jóval erősebb a munkavállalóknál. még akkor is erősebb lenne, ha lennének hatékony szakszervezetek, de itt azok sincsenek.

Az utóbbi hetek/hónapok fejleményeiből látszik, hogy a munkáltatók inkább hoznának ide akárhonnan alacsony bérű dolgozót, mint hogy emeljenek.

Annak a Lidl-ös hirdetésnek nem biztos, hogy hinnék, híresen rosszhírű cég munkaügyi szempontból, még a nyugati egységei is (dolgozók zaklatás szintű megfigyelése, nem engedik őket wc-re, stb.).

Nem tudom mi a mai gyakorlat, de 2-3 éve egy 6 órás ember simán lehúzott még +2/4 órát minden nap, persze szigorúan önkéntes alapon.

A szakmunkáért sem sokallanám a bruttó 238-at (nettó 158) és a Lidl sem lépte volna meg, ha nem lenne óriási sz*ban.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 293
54 656
113
Érdekes fejlemény:
http://www.origo.hu/sport/egyeb/kajak-kenu/20160812-kajak-kenu-dopping-szomolanyi-mate-horvath-bence-olimpia.html
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 715
64 848
113
Az előadásra fel kell készülni és emberekkel kell együtt dolgozni.
Hajaj, a bolti eladó is emberekkel dolgozik.:)
És akkor a biztpol topikok egyikében még egyeseknek arról írnak, hogy az előző banda sem volt különb. Akkor még legalább csak egy érettségit voltak képtelenek levezényelni, de most már kezd szétesni az egész....

Nekem nincs gyerekem, de én azon töprengek, hogy hova a faszba jár majd iskolába, ha majd lesz és felnő? Nekem kell majd tanítani mert oktatás nem lesz állami szinten? Vagy majd magán iskola...?

Egyszerre rakjak félre öregkoromra, vegyek házak, fizessek magánorvosnak, mert az állami baszik ellátni miközben fizetem a magántanárt ezek a balfaszok miatt...?

Nóóóóóóóóóóóóóórmálisak ezek bazdmeg...? Csoda, hogy még működik ez a kurva ország...

Túl sokat aggájoskodsz. Kolompár Józsika nem aggódik ezen, amíg te gondolkodsz neki felnő a gyereke. Ne aggódj annyit, egy gyereket nem veszel észre anyagilag. Utána meg úgyis jön a többi.:D
Az én egyik lányom központi fűtés szerelő lesz ha felnő. :) Vagy nem.
Tudod visszatérve az állás dologra, van az én munkaterületemre egy "mérnök" kirendelve mint fejlesztőmérnök. Jó fej, de sík hülye a munkájához. Abból él hogy minden hónapban megkérdez engem+másokat arról hogy a területen mit lehet változtatni pozitív értelemben. A bejövő infóból bead egy projektet és kész is arra a hónapra a munka. Amúgy még mindig nincs képben alap dolgokkal sem a területtel kapcsolatban de már 3 éve el éldegél nálunk ebből havi 400+ -ért nettóban. És ilyen van még vagy egy tucat nálunk. Na én ettől a sráctól sokkal többre tartalak téged úgy hogy őt személyesen is ismerem, téged viszont csak az itteni munkásságod alapján.
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
<i>„A szakképzés átalakításával akarja a kormány szervessé tenni az átmenetet a szak- és a felsőoktatás között, hogy a tanulók számára a szakképzés ne legyen zsákutca - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

Odrobina László kiemelte: ennek érdekében hozták létre az úgynevezett beszámítási rendszert. A rendszer lényege, hogy ha egy diák technikusi szakmát szerez egy szakgimnáziumban és ezt követően technikusi végzettségének megfelelő szakirányban képezné magát tovább egy adott főiskolán, akkor a korábbiaktól eltérően rövidebb idő alatt tudja a felsőoktatási intézményben a választott szakját teljesíteni.

Kérdésre válaszolva kifejtette: azért döntött a kormány a szakképzés átalakítása mellett, mert a korábbi oktatási rendszer túlzottan elméleti megalapozottságú volt.

Hozzátette: erre a problémára jelent megoldást a duális képzés, ahol a gyakorlati ismereteket az egyes cégeknél szerzik meg a diákok.”</i>
http://mfor.hu/cikkek/makro/A_kormany_szerint_megteremtodik_az_atmenet_a_szak__es_a_felsooktatas_kozott.html

Maximálisan egyetértek.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 549
14 431
113
<i>„A szakképzés átalakításával akarja a kormány szervessé tenni az átmenetet a szak- és a felsőoktatás között, hogy a tanulók számára a szakképzés ne legyen zsákutca - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

Odrobina László kiemelte: ennek érdekében hozták létre az úgynevezett beszámítási rendszert. A rendszer lényege, hogy ha egy diák technikusi szakmát szerez egy szakgimnáziumban és ezt követően technikusi végzettségének megfelelő szakirányban képezné magát tovább egy adott főiskolán, akkor a korábbiaktól eltérően rövidebb idő alatt tudja a felsőoktatási intézményben a választott szakját teljesíteni.

Kérdésre válaszolva kifejtette: azért döntött a kormány a szakképzés átalakítása mellett, mert a korábbi oktatási rendszer túlzottan elméleti megalapozottságú volt.

Hozzátette: erre a problémára jelent megoldást a duális képzés, ahol a gyakorlati ismereteket az egyes cégeknél szerzik meg a diákok.”</i>
http://mfor.hu/cikkek/makro/A_kormany_szerint_megteremtodik_az_atmenet_a_szak__es_a_felsooktatas_kozott.html

Maximálisan egyetértek.

Az a baj, hogy a szép szövegnek a cselekvés pont ellentmond.

Hogy is mondta a a vezéred?

Ne azt figyeljék, amit mondok, hanem amit csinálok.

Az egész rendszer arra épül, hogy egy diák 13 évesen helyesen választ magának szakmát-és iskolát. Ha azonban tévesen - pl. kiderül, hogy más jobban érdekli, vagy más jobban fexik neki, vagy más szakma jobban megy - sokkal-sokkal nehezebb lesz váltania.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
Még hogy nincs részrehajló bíráskodás ... Komolyan okádnom kellett tegnap, amikor végignéztem a meccset. Ha valaki azt mondta volna a környéken, hogy "az olimpia nemes eszméje", hát ráborítom a ruhásszekrényt és még jól meg is taposom.

http://www.nemzetisport.hu/rio-2016/rio-2016-lorincznek-nem-okozott-gondot-ormeny-ellenfele-2520103
 
M

molnibalage

Guest
http://www.m4sport.hu/2016/08/17/aranykopesek-ii-apam-szokta-mondani-ha-a-fulembe-vizelsz-ne-mondd-azt-hogy-esik/
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 376
23 013
113
Ha már nem tudod cáfolni az állításait, akkor járasd le:

http://444.hu/2016/08/17/tetotol-talpig-atvizsgaltak-az-ufo-k-a-kormany-kedvenc-biztonsagpolitikai-szakertojet
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 293
54 656
113
Amúgy ez a cikk csak addig tűnik "viccesnek" amíg valaki át nem él hasonló alvási bénulást.
Én amikor először átéltem ilyet azt sem tudtam, hogy létezik ez a jelenség és egyáltalán nem találtam szórakoztatónak azt, hogy a szemeimen kívül mást nem tudtam mozgatni, (legalább 2 percig) ugyanis az egész testem le volt bénulva és levegőt sem kapsz rendesen....
A második ilyen alkalommal tudtam már, hogy mi történik , de ott meg hallucináltam én is. Ez a jelenség nem jó poén ám....
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Amúgy ez a cikk csak addig tűnik "viccesnek" amíg valaki át nem él hasonló alvási bénulást.
Én amikor először átéltem ilyet azt sem tudtam, hogy létezik ez a jelenség és egyáltalán nem találtam szórakoztatónak azt, hogy a szemeimen kívül mást nem tudtam mozgatni, (legalább 2 percig) ugyanis az egész testem le volt bénulva és levegőt sem kapsz rendesen....
A második ilyen alkalommal tudtam már, hogy mi történik , de ott meg hallucináltam én is. Ez a jelenség nem jó poén ám....

Én sem találtam viccesnek... És biza vannak hallucinációk. Nálam hangok (oda volt készítve egy pohár víz és tisztán hallani véltem, ahogy kiloccsan), meg a "szokásos" valaki/valami jelenlétének érzékelése. És csak vagy 5 évvel az első után tudtam meg, hogy alvási paralízis... Szerencsére nem sokszor jött elő és azóta már ki is tudom magam hozni belőle tudatosan.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 924
18 378
113
http://privatbankar.hu/makro/kiharcolt-berek-es-a-munkaerohiany-gyumolcse-ennyi-fizetest-visz-haza-a-magyar-297039
 
Status
Not open for further replies.