Rafale (Dassault, Franciaország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

vimpel

New Member
2012. január 17.
5
0
1
<a title="dudi profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/dudi01/">dudi</a>

Az igaz, de azért szerintem nem egy elhanyagolható tényező, hogy mi a kiinduló szám. Ha csak légiharc konfigurációt nézel a két típusnál akkor meg még inkább.
 

igla

Member
2010. június 20.
80
0
6
Koppany, dehogy akartam én megbántani az indiaiakat, azt hiszem sértegetést nem fogsz találni tőlem a hozzászólások között...

Emlékeimben úgy élt, hogy az indiánokat (akiket véletlen fedeztek fel) az indiaiakkal azonosították...

Most utána nézve tényleg így van.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Indi%C3%A1nok

 
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 316
54 795
113
<a title="vimpel profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/vimpel/">vimpel</a>

Az EF-nek 4 törzsbe süllyesztett légiharcrakéta felfüggesztési pontja is van:

http://www.fas.org/man/dod-101/sys/ac/row/ef2000_8.jpg

Tudtommal a Rafalenek csak kettő hasonló, de az nem igazán süllyesztett:

http://4.bp.blogspot.com/-rgCitybF6qk/T-Uf1mZ1PUI/AAAAAAAAMOM/zZR3eE8KXnA/s1600/Air-Sol+Moyenne+Port%C3%A9e-Am%C3%A9lior%C3%A9+(ASMP-A)++French+air-launched+nuclear+missile+Dassault+Rafale+French+twin-engine+delta-wing+fighter+aircraft+(1).jpg

Ez szerintem előny lehet az EF-nek a Rafival szemben ha 6 rakétás konfigurációt veszünk alapnak. (Légellenállásban és radarkeresztmetszetben előny lehet, de mivel konkrét adatokat nem ismerünk ezért a "lehet"-en van a hangsúly)
 

vimpel

New Member
2012. január 17.
5
0
1
Igen, de mondjuk a EFA meteor rákétáinak jóval nagyobb a légellenálása mint a mica-nak. Hiába van félig a törzsbe süllyesztve.  Nem tom a Rafale-ra nem tom mikor integrálják. Az tény, hogy a Rafale-on csak kettő ilyen hely van, ami tényleg nem a klasszikus süllyesztett megoldás. Viszont azért az sem elhanyagolható, hogy az EFA-nak  nagyobb a homlokfelülete is köszönhető a beömlőnyílásának.  Plusz  a Rafale-on használnak radarabszorbens bevonatot, gondolom ez is számít.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 139
113
Rafale vs Eurofighter (vs Gripen) kérdésben szerintem érdemes elolvasni  aerophyl írását a svájci tenderről: http://jets.hu/news?id=248
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 365
113
Moli az a helyzet a francia hajtóművekkel. Talán te írtad pár hónapja hogy újfranci hajtóművek teljesítménye megközeliti az F-35 teljesítményét. Viszont oroszos élettartalom járrúl hozzá.

 

EF legnagyobb problémája az Európai egyet nem értés.  EF legnagyobb veszélye hogy több néha különböző külpolitikai érdekű állam közös gyeremeke. E mellett a fejesztések is lassabban integrálódtak erre a gépre mint a francia kollégára. Valamint India a Mig-23 és jaguárjait akarta a tender győztesével felváltani. Ezért inkább a bombázó csapás mérős képességeken volt a hangsúly. Szu-30MKI II mellé másik erő fölény gép felesleges lett volna. Valamit a Szu-50 is 2030 érkezik nálluk is.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 316
54 795
113
<a title="wolfram profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/wolfram/">wolfram</a>

A linkelt cikk alapján a Gripen nem ép a légi harcászat csúcsa.
A francia gép nagy fölénye meglepet.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 931
73 369
113
A gazdag svájciak valamiért mégis a Gripen mellett döntöttek és elég nekik az amit az E Gripen fog tudni.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 139
113
<a title="fip7 profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/fip7/">fip7</a>

Hát nem... De egy pici, egyhajtóműves géphez képest azért nem rossz cucc. Én anno örültem is neki, hogy a Gripent választottuk, de amikor 2026-ban lejár a bérlés, remélem, hogy inkább az F-35 felé fogunk kacsingatni (már, ha lesz pénz), mert szép, meg jó lesz a Gripen NG, de azért akkor már jobb lenne egy 5. generációs típusban gondolkodni...

Ütős vasat raktak össze a csigaevők na,  az indiaiak is valószínűleg jól járnak vele. És nekem (bár ez szubjektív) tetszik is, különösen az együléses változat, szerintem sokkal szebb, mint a Eurofighter.

 
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 931
73 369
113
Franciaország 61 géppel kevesebb Rafale-t rendszeresítene a korábban tervezettnél

 

http://www.4-traders.com/DASSAULT-AVIATION-5215/news/France-May-Cap-Purchases-of-Rafale-Combat-Jets-Report-16567679/
 
M

molnibalage

Guest
A Gripen topikból.

A felső képeken egy F22 látszik 23Nm-re, ez annyi amennyi látszik. A Rafale 41 km-ról filmezi a Raptort. Melyk része nem érthető? Ha így tudja követni a Raptor helyzetét akkor simán indíthat rá rakétát.

Az alsókon pedig egész közel vannak, nem vonja kétségbe senki.

http://www.flightglobal.com/blogs/the-dewline/2011/12/08/rafale%20F22.jpg
Juj... Az első képen látszik, hogy kb. mekkora a zoom, hiszen látszik a Rafale orra. Az is tisztán látszi, hogy a HUD-on kersztül készült a felvétel és gépágyús üzemmód van használva. Tehát 1000%, hogy az előtte levő gép nincs 23 mérföldre...
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 931
73 369
113
Akadozik a gigaüzlet: a tárgyalások is olyan lassan haladnak mint a kiválasztási folyamat.

 

http://livefist.blogspot.nl/2013/04/mmrca-negotiations-stalled-over.html
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
81 010
113
Ma reggel olvasva ezt a hírt mindjárt az orosz-kínai huzavona (Szu-35) jutott eszembe . :)
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
81 010
113
Mica EM kilovése:

http://www.air-cosmos.com/video/images-exceptionnelles-d-un-tir-de-missile-mica-em.html
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
81 010
113
A Dassault tárgyalásokat folytat a TRV -val (Taktikai Rakétafegyverzetek korporácio) az orosz rakéták integrálásárol  a Rafale gépeken. Ennek a fo oka, hogy India rengeteg R-73, RVV-AE és X-31A rakétával rendelkezik és a Rafale-val kínált rakétacsomag még drágábba tenné a francia-indiai uzletet. Lehet ha megegyeznek aláírják az indiai - francia Rafale- uzletet is.
 

therob

Well-Known Member
2012. december 26.
924
250
63
Még a végén az indiai Rafale-ok jobbak lesznek az eredetinél 
sf-laugh.gif
 A Rafale-nak a légiharc fegyverzete nagyon gyenge az a Mica egy kalap .... orosz rakétákkal felszerelni őket nem olyan rossz ötlet.
 

doca

Member
2010. szeptember 14.
557
1
16
Ötletes fejlemény és a Rafale export-lehetőségeit is nagyban megnöveli(Vietnam,Brazília,Kelet-Közép-Európa stb.).
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
81 010
113
Ötletes fejlemény és a Rafale export-lehetőségeit is nagyban megnöveli(Vietnam,Brazília,Kelet-Közép-Európa stb

 

a Dassaultnál is ezt remélik.
 

doca

Member
2010. szeptember 14.
557
1
16
Itt elsősorban román légierőre gondoltam, de náluk is megy a Ponzi nagyban, úgyhogy csúnya bukás lesz a vége , mint nálunk, csak hamarabb. Szerintem már F-16-osuk se lesz.