[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

karpatalja

Well-Known Member
2015. március 10.
3 323
3 315
113
Miért talán elindultak?Mert a török támogatású terroristák igen,ha lassan is de biztosan haladnak.
10 km a távolság. Ez sétálva 1 óra, nincs hová siessen. Viszont a zöldek sem mehetnek egyenesen a városnak. Előtte fel kell tölteniük a fekete területeket. Így mire al bab hoz érnek alaposan meggyengűlnek és az utánpótlás vonalaik is megnyúlnak. azt is védeni kell mind keletről, mind délről, a kurdok miatt. Amint a várost megközelítik, megérkeznek az orosz no Fly zónába, akkor meg pisloghatnak a napba is rendesen. Kivan ez találva rendesen. Ezért szép a háború művészete! :)
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Ők is tesztelni akartak valamit mint az orosz gépek a fekete tenger felett csak ez nem jött be :)

Pedig páran biztosan boldogabbak lettek volna, ha az amcsik jól lelövik a Szu-24-est... De én valahogy nem tudnék ilyesminek örülni.

Csak kiegészítésnek.

- A Virginia nem kimondottan a felderítésre van - gondolom.
- Az elkapott HNLMS Walrus elég csendes csónak valószínűleg, így biztos van fejvakarás nátóügyileg. https://en.wikipedia.org/wiki/Walrus-class_submarine
"47 p47 perccel ezelőtt
Foto's van recente havenbezoeken door ZrMs Walrus. In Valletta (Malta) 2. In Heraklion (Griekenland). Was vermoedelijk deze waar 't om gaat"

Cw16TetXcAA5YDj.jpg

Cw16XWHXAAQbUP6.jpg

Ezen a területen nem nagyon vagyok képben, ezért kérdezem, létezik egyáltalán olyan tengeralattjáró, amit nem lehet észrevenni aktív szonárral?

Ha jó olvastam, bedobtak kézigránátot is a vízbe, hogy legyen már egy kis pánik a legénységénél manőverezés közben. :eek:

:D :D
 
  • Tetszik
Reactions: jani22 and aquarell

karpatalja

Well-Known Member
2015. március 10.
3 323
3 315
113
Pedig páran biztosan boldogabbak lettek volna, ha az amcsik jól lelövik a Szu-24-est... De én valahogy nem tudnék ilyesminek örülni.



Ezen a területen nem nagyon vagyok képben, ezért kérdezem, létezik egyáltalán olyan tengeralattjáró, amit nem lehet észrevenni aktív szonárral?



:D :D
Igen létezik ;)
 
  • Tetszik
Reactions: lgabo

Kukorica János

Well-Known Member
2016. szeptember 25.
576
686
93
Hány Special Forces ezrede is van az US ARMY-nak...?

Lehet, hogy nem teljesen pontosak az információim, de én úgy emlékszem (itt olvastam), hogy 5000 különleges szolgál most jelenleg Irakban.
16 halott+27 sebesült a jelenlegi mérleg. 16 átlagos amerikai katona kiképzése 1 000 000 dollár körüli összeget emészt fel. (kiképzési költség+koszt+kvártély+felszerelés+zsold)
Ehhez adódik még hozzá a különlegessé válás költségei. Ha ezt összevetjük azzal, hogy az ISIS ellen halcolnak, ahol egy katona kiképzési költsége töredéke ennek, vagy a baráti erők katonáinak kiképzési költségeivel, akkor a koldus és királyfi relációt kapjuk meg. Ehhez vegyük hozzá, hogy Mosul ostroma még csak most kezdődött el és nagyjából a város pereméig jutottak és a veszteségeik máris majdnem elérik az ott állomásozó erők 1%-át. Szerintem ez ilyen kontextusban már jelentősnek számít. Egy második világháborús orosz kontextusban ez nem veszteség, hanem szüzesség elvétel. :D
 
  • Tetszik
Reactions: DanGeRouS and lgabo

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 919
13 053
113
Pedig páran biztosan boldogabbak lettek volna, ha az amcsik jól lelövik a Szu-24-est... De én valahogy nem tudnék ilyesminek örülni.



Ezen a területen nem nagyon vagyok képben, ezért kérdezem, létezik egyáltalán olyan tengeralattjáró, amit nem lehet észrevenni aktív szonárral?



:D :D

Az a körülményektől és a "nem lehet észrevenni" értelmezésétől függ, hogy létezik-e. Olyan nincs, amiről a hanghullámok nem verődnek vissza. Ha lenne, akkor a torpedók aktív radarja sem érne kutyagumit se. Olyan viszont van, amelynek a fegyverei nagyobb távolságból alkalmazhatók hatékonyan, mint amilyen távolságból túl nagy lenne az esélye, hogy kiszúrják a tengót. 20 km azért nem áthidalhatatlan távolság még egy MK.48 torpedónak sem. Egy tengóról indított hajó elleni robotrepülőnek meg pláne nem. Ha pedig fordított a felállás és éppen nem holland, vagy amcsi, hanem orosz a tengó, akkor azokon igen nagy hatótávolságú 650 mm-es torpedók is vannak és SubHarpoonnál némileg durvább hajó elleni robotrepülők/rakéták is.
A hangradarnak van pár negatív tulajdonsága. Például az általa alkotott kép függ a víz állapotától, rétegzettségétől, így van olyan mélység, vízréteg, fenék közelség, vagy jég közelség, ahol jobban tud bújkáli a tengó. A szonár felbontása korlátozott. Ha a tengó épp viszonylag közel, megfelelő mélységben, úgy mozog, hogy nem lehet mással összetéveszteni, akkor könnyen felderíthető, de ha távolabb ólálkodik, sekélyebb vízben ücsörög a fenéken, lassan mozog, mint egy halraj, stb..., akkor még ha van is róla visszaverődés, nem biztos, hogy tengóként tudják azonosítani. A szonár működését az azt használó hajó maga is zavarja. Ha épp nagy sebességgel csapat (tegyük fel, a Kuznya felgyorsít, hogy gépeket indítson és fogadjon), akkor kevesebbet hall a tengó által kibocsátott jelekből és a visszavert aktív jelekből is. Ez persze a vontatott (esetleg helikopteres vontatott) változatokra kevésbé igaz, de azok meg a hajó mozgását korlátozzák.
Minden esetre ha az oroszok elkaptak egy csendes holland dízelt és egy agyon sztárolt amcsi Virginiát is, az azért azt mutatja, hogy e téren is illik őket kellő tisztelettel és nem lenézéssel kezelni. Hasonlítsuk össze ezt a helyzetet azzal, amikor a svédek, meg fél Észak-Európa fantom orosz tengókat kergettek, amik sosem lettek meg. Be voltak tojva a kikötőknél tanyázó és a part mentén felderítő, láthatatlan orosz tengóktól.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 919
13 053
113
Azt tudom, hogy törekednek csökkenteni a hang visszaverődését, hogy minél kisebb távolságból lehessen észlelni, de hogy kompletten észlelhetetlen lenne? Melyik típus az?

És az aktív szonárnak megvan az a kellemetlen tulajdonsága is, hogy nagyságrenddel nagyobb távolságból árulja el a hajó helyzetét és biztosít az ellenségnek passzív rávezetéshez jelet, mint amekkora, az aktív szonár felderítési távolsága. Tehát a tengónak elég kellő távolságban maradnia és hallgatnia a zenét. Ezen kívül az aktív szonár elnyomja a többi értékes jelet is. Nem hiszem, hogy az oroszok 0-24-ben bekapcsolt aktív szonárral közlekednének.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Az a körülményektől és a "nem lehet észrevenni" értelmezésétől függ, hogy létezik-e. Olyan nincs, amiről a hanghullámok nem verődnek vissza. Ha lenne, akkor a torpedók aktív radarja sem érne kutyagumit se. Olyan viszont van, amelynek a fegyverei nagyobb távolságból alkalmazhatók hatékonyan, mint amilyen távolságból túl nagy lenne az esélye, hogy kiszúrják a tengót. 20 km azért nem áthidalhatatlan távolság még egy MK.48 torpedónak sem. Egy tengóról indított hajó elleni robotrepülőnek meg pláne nem. Ha pedig fordított a felállás és éppen nem holland, vagy amcsi, hanem orosz a tengó, akkor azokon igen nagy hatótávolságú 650 mm-es torpedók is vannak és SubHarpoonnál némileg durvább hajó elleni robotrepülők/rakéták is.
A hangradarnak van pár negatív tulajdonsága. Például az általa alkotott kép függ a víz állapotától, rétegzettségétől, így van olyan mélység, vízréteg, fenék közelség, vagy jég közelség, ahol jobban tud bújkáli a tengó. A szonár felbontása korlátozott. Ha a tengó épp viszonylag közel, megfelelő mélységben, úgy mozog, hogy nem lehet mással összetéveszteni, akkor könnyen felderíthető, de ha távolabb ólálkodik, sekélyebb vízben ücsörög a fenéken, lassan mozog, mint egy halraj, stb..., akkor még ha van is róla visszaverődés, nem biztos, hogy tengóként tudják azonosítani. A szonár működését az azt használó hajó maga is zavarja. Ha épp nagy sebességgel csapat (tegyük fel, a Kuznya felgyorsít, hogy gépeket indítson és fogadjon), akkor kevesebbet hall a tengó által kibocsátott jelekből és a visszavert aktív jelekből is. Ez persze a vontatott (esetleg helikopteres vontatott) változatokra kevésbé igaz, de azok meg a hajó mozgását korlátozzák.
Minden esetre ha az oroszok elkaptak egy csendes holland dízelt és egy agyon sztárolt amcsi Virginiát is, az azért azt mutatja, hogy e téren is illik őket kellő tisztelettel és nem lenézéssel kezelni. Hasonlítsuk össze ezt a helyzetet azzal, amikor a svédek, meg fél Észak-Európa fantom orosz tengókat kergettek, amik sosem lettek meg. Be voltak tojva a kikötőknél tanyázó és a part mentén felderítő, láthatatlan orosz tengóktól.

Szerintem esélyesen VGS(z)-3-mal szúrták ki a valószínűleg mozgásban lévő tengókat. Ezért is kérdeztem, hogy mennyire "lopakodóak" a tengók, mert heliről belógatott szonárral azért esélyesen bármilyen, haladó tengót el lehet kapni, amennyiben hatósugáron belül van és nem teljesen hangelnyelő.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 919
13 053
113
Szerintem esélyesen VGS(z)-3-mal szúrták ki a valószínűleg mozgásban lévő tengókat. Ezért is kérdeztem, hogy mennyire "lopakodóak" a tengók, mert heliről belógatott szonárral azért esélyesen bármilyen, haladó tengót el lehet kapni, amennyiben hatósugáron belül van és nem teljesen hangelnyelő.

Csak az a kérdés mekkora az a hatósugár. Mert a heli sem tud egyszerre mindenhol jelen lenni.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 208
76 694
113
Lehet, hogy nem teljesen pontosak az információim, de én úgy emlékszem (itt olvastam), hogy 5000 különleges szolgál most jelenleg Irakban.
16 halott+27 sebesült a jelenlegi mérleg. 16 átlagos amerikai katona kiképzése 1 000 000 dollár körüli összeget emészt fel. (kiképzési költség+koszt+kvártély+felszerelés+zsold)
Ehhez adódik még hozzá a különlegessé válás költségei. Ha ezt összevetjük azzal, hogy az ISIS ellen halcolnak, ahol egy katona kiképzési költsége töredéke ennek, vagy a baráti erők katonáinak kiképzési költségeivel, akkor a koldus és királyfi relációt kapjuk meg. Ehhez vegyük hozzá, hogy Mosul ostroma még csak most kezdődött el és nagyjából a város pereméig jutottak és a veszteségeik máris majdnem elérik az ott állomásozó erők 1%-át. Szerintem ez ilyen kontextusban már jelentősnek számít. Egy második világháborús orosz kontextusban ez nem veszteség, hanem szüzesség elvétel. :D
Nem lehet pénzben mérni a kiképzettséget.
Pl egy magyar lövész katona nem képzetlenebb egy amerikainál annak ellenére,hogy töredék pénzt költenek rá.