Zumwalt osztály / DDG-1000 (USA)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Amúgy az ilyen USA hadtechek kapcsán mindig az az örök vita jut eszembe amikor azzal példálóznak, hogy melyik ország mennyit költ a haderejére, és az amelyik többet költ az biztos jobb is. A helyzet meg az, hogy ez így általánosságban nem állja meg a helyét.
Ezzel most nem az USA fölényét akarom megkérdőjelezni, mert még mindig a vezető katonai hatalom szerintem is.
DE! Az elköltött dollár/képesség/vásárlóerő paritás viszonylatában iszonyatosan sz@rul állnak. És ez kb. minden téren igaz rájuk.
Én meg vagyok arról győződve, hogy azért folyik ilyen szinten minden felé a pénz mert egyszerűen ellopják. A hadsereg, a hivatalnokok, és a fegyvergyártó multik lényegében szétlopják az USA hadi költségvetését. És a legnagyobbat lopni az olyan K+F-el lehet aminek a végén nincs kézzel fogható eredménye, mert egyszerűen törlik a programot.
Rosszabb esetben pedig gyártanak belőle pár darabot ami sz@rt se ér. Lásd. LCS "hajók".
Nem szétlopják, hanem n+1 progamba kezdenek bele, aminek a felét aztán pénzhiány címszóval lelövik, mikor már dollármilliárdok is elmennek rá. Meg a hosszútávú koncepciótlanság. Megy az A-10C program még az utolsó gép sincs készen, de a gépeket le akarják állítani. Ez nem lopás, egyszerűen a fasz döntések miatt szétfolyik a pénz.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 742
113
Molni

Szerintem az állami pénzlopás egyik formája az, amikor haszontalan dolgokra költesz el egy csomó pénzt, úgy hogy az végül meg sem valósul. Ez lopás/csalás/hűtlen kezelés.
Ebben az esetben is csak az járt jól akitől megrendelték ezt a cuccot, az adófizetők és a haditengerészet tuti nem. Szerintem.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Igazából nem értem, hogyha nem tudnak tisztességes korvettet vagy rombolót tervezni, akkor miért nem vásárolnak licenszet a NATO vagy keleti szövetségeseiktől! Ott van az Atago osztály például a japánoknál!
 
M

molnibalage

Guest
Nagyobb, szebb, jobb.
????

Még a legelső AB Flight I is nehezebb volt nála, nemhogy a Flight II és III.

Miben jobb? Nekem nagyon úgy tűnik, hogy az említett osztály is pont olyan jenki alapn nyugvó hajó, mint volt a Kongo osztály. A jenkinek nem kell licenszelnie semmit, simán a Z-t kellett volna elfelejteni 10+ éve...
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Ha jól tudom például nagyobb a harcálláspontja. És még számos kisebb-nagyobb dologban különbözik.
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 230
17 113
113
A Kongo az AB osztály módosított, japán gyártású verziója. Zászlóshajói teendőket is el kell látnia, ezért nagyobb a felépítménye, mint az AB-nek. Az Atago pedig a Kongo továbbfejlesztésével jött létre, nem könnyebb, mint egy Flight II-es AB (több, mint 10 000 tonna teljes töltéssel). Jelenleg épül a család harmadik tagja, a 27DD-osztály, amely pedig az Atago továbbfejlesztése, az AEGIS legújabb verzióját kapják meg, illetve fejlesztési szempont volt a közeljövő új fejlesztéseinek a jövőbeni alkalmazása: railgun illetve pontvédelmi lézerfegyverek telepítése a hajókon.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 368
8 535
113
Néha azért furcsállom ezeket a költségeket. 7 milliárd dollár volt a Comanche program? Mintha csillagrombolót terveztek volna...
 
M

molnibalage

Guest
Néha azért furcsállom ezeket a költségeket. 7 milliárd dollár volt a Comanche program? Mintha csillagrombolót terveztek volna...
A RAH-66 program aprópénz volt az F-22 mellett. Annak a fejlesztési költsége mai áron volt kb. 42 mrd USD a maradék kb. 24 mrd volt a gyártás. Ehhez képest az RAH-66 ennyiből ki lett fejlesztve és már az összerakott gyártósort szedték szét...
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 468
113
Nem nagyon értem, mi folyik ott, de a meghajtását nem tesztelték le egy másik hajón?
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 761
17 817
113
USA kapcsán illik megemlíteni a lobbitevékenységet is... Ha arról van szó, hogy jön a választás (helyi szinten) és meg kell tartani mondjuk a NPN hajógyárban x ezer munkahelyet, hogy a megfelelő szakszervezet támogassa azt a bizonyos illetőt (USA-ban a tömbszavazás nem tiltott), akkor bizony megcsinálják. Ha most az kell, hogy a Zumwalt-osztályt felkaroljuk (erre hivatkozva megmaradnak munkahelyek - itt azért hozzátenném, hogy a 2008-as években vagyunk), akkor Pista marad a helyén. Ha Pista marad, akkor marad republikánus vagy demokrata kézben az adott állam, így marad mondjuk republikánus vagy demokrata kézben az a bizonyos döntéshozó grémium, ami meg több száz milliárdos kérdések megfelelő irányú döntését teszi lehetővé... (mondjuk megszavazzuk-e a költségvetési plafont, vagy nem, stb...)

Maximálisan el tudom képzelni, hogy sok-sok katonai vezető tisztán látta ugyanezeket a gondokat, amiket írtatok. (ráadásul ők hozzáférnek a classified adatokhoz, mi maximum saccolunk...). Elég csak megnézni, hogy az A-10-esek kapcsán mik mentek odaát.

Tudnék mesélni ezt-azt az amerikai döntéshozatali mechanizmusokról...
 
S

speziale

Guest
Egyébként az az érdekes, hogy a Type 45-ös rombolók is a Zumwalt-hoz hasonló meghajtórendszert kaptak, és az angoloknak amennyire én tudom nem voltak vele gondjai