[BIZTPOL] Észak-Korea

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Tcat

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2009. április 27.
2 070
9 190
113

Tcat

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2009. április 27.
2 070
9 190
113
De a kínai - észak-koreai határon átívelő híd se piskóta - az észak-koreai fele...

 

bat77

Well-Known Member
2015. január 13.
2 232
1 450
113
De a kínai - észak-koreai határon átívelő híd se piskóta - az észak-koreai fele...

Ott ilyen a rezsicsökkentés. Este nincs villany, nincs pazarlás.
Vagy átverés és mindenki éjjellátóval jár.
A másik előny lehet még, hogy ők éjszaka is tudnak tájékozódni mindenféle eszköz nélkül.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 921
13 090
113
Gondolom ezt ismered:
http://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=83182

Szerintem az már egy elég jó indikátor, hogy iccaka minimálisan képesek csak kivilágítani az ország lakott területeit.


Észak-Korea nem egy fogyasztói társadalom. Nem kell fényreklámokat, éjszaka nyitva tartó üzleteket, irodákat, fényárban úszó városokat várni. Ha megnézel Phenjani utcákról készült fényképeket akkor még a nagyobb utak mentén is elég ritkán állnak villanyoszlopok (a legnagyobb sugárutakat leszámítva). Kisebb utcákban meg néha egyáltalán nem látni. És akkor ez a főváros volt. Az hogy éjszaka a közvilágításra nem pazarolják az energiát, meg időnként az áram kimaradáson van, nem jelenti, hogy ne lenne kaja. Hofi is viccelődött eleget az időnkénti magyar áramkimaradásokkal, korlátozásokkal, de ettől még nem éheztünk az átkosban. Mennyit viccelődtünk azzal, hogy Romániában már csak 40-es izzót lehet használni, azt is csak zokni stoppolásra? De a románok sem haltak éhen tömegesen. Kissé távoli következtetéseket vonsz, egyszerűen azért mert megvan az előítéleted és el akarod hinni. Erre épít a propagandna. Most hozzák neked néhány tucat videót dél-koreai popsztárokról, akik összeesnek a színpadon? Pont a nem megfelelő energia bevitel, a megeröltetés, az alváshiány és a kiszáradás miatt. Vagy a csont és bőr üdvöskéikről tegyek ide vagy száz fényképet? Dél-Koreában is nagyon alacsony a túlsúlyosak aránya. Most vonjuk le a következtetést, hogy éheznek? Pedig ez csak az ázsiai étrend, életmód és az egészségmániájuk következménye. Ismert, hogy északnak vannak például áramellátási nehézségeik és náluk az ipari célú felhasználás fontossági sorrendben megelőzi a lakosságit. Csak ebből levezetni az évtizedeken át éhező népet, na ehhez kell az előítélet és a propaganda. Az pedig nem túl valószínű hogy még ha van is élelmiszer hiány, akkor is pont a hadsereget éheztetnék.

Ha megnézel utcán véletlenszerűen, a minőségből láthatóan néha titokban lekapott fényképeket, ami nagyon nem valószínű, hogy mindenki statiszta lenne, akkor látszik, hogy kevés az autó, sok a gyalogos, az emberek nem a legutolsó divat szerinti ruhákban járnak, szegény az ország, de éhezők tömegeit látod (olyan képeket keretem neked, amiről látszik hogy nem beállítottak):

IMG_1178.jpg


8116340349_247ac4eec1_b.jpg


144826070.iJPnHSN9.jpg


i-took-and-smuggled-these-out-of-north-korea-illegal-photos-kim-doesnt-want-you-to-see-13__880.jpg


article-2128948-128F873C000005DC-820_634x399.jpg


north-korea-gq-0215-09.jpg


9.jpg


4963604907_6fe0c832fd_b.jpg


maxresdefault.jpg


maxresdefault.jpg


maxresdefault.jpg


0000edb7_medium.jpeg


00000149-b041-d0f2-aded-f35fc92f0000-rare-look-inside-north-koreas-capital-city.jpeg


4687577720_fd0d1a691b_b.jpg
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Drágább az annál!
A lőtéri ára valahol egy euró fölött van egy picivel, én 5 lejért lőttem / lőszer, de abba benne volt a céltábla is, a fegyverhasználatért nem kellett fizetnem és a lőtérnek egyéb díjat sem. Igaz ennél vannak drágább lőterek is. Ha ebből leveszed a lőtér meg a fegyver díját / kopását, az ÁFÁ-t, a tulajdonos hasznát, a kis- és nagykereskedői hasznot, meg beleszámolod, hogy milliós nagyságrendben szerzik be a nagyok akik háborúba is mennek alkalomadtán, akkor max egytizedéért veszik annak, mint amit én fizettem lőszerenként.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 379
8 565
113
Igen az a durva, hogy a Magyar történelmet ismerve, azt hihetnénk, hogy mi kaptuk a legnagyobb cumit, de Korea is simán indulhat ezen a versenyen. Igazán sosem voltak hódítók vagy elnyomók de őket mindenki boxzsáknak használta.
Egyébként a koreaiak legnagyobb ellensege maguk a koreaiak. Ebben is hasonlítunk. :(

Nem mindig lehet rendesen összehasonlítani országokat. De Koreának nagy előnye volt, hogy félszigeten vannak. Védekezni, etnikai homogenitást megtartani sokkal könnyebb. Meg nem voltak az emberiség legjelentősebb hadiútjának közepén.