JAS-39 Gripen (Saab,Svédország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 176
113
Gurulópróbán az új Gripen E prototípus, egyelőre az IRST nélkül:


Furcsa ez a futómű, az egykerekes orrfutóról tudtam, de így "élőben" egészen furcsán hat, csakúgy, mint az új, egyenes futószárú, nagyobb kerekű főfutók, az új áramvonalazó lemezzel. Ez a gép a magasabb tartásával és a sok "dudorral" inkább egy szteroidon nevelt, ám mégis kecseskedő valaminek hat.
Ettől még lehet kiváló gép.
Ahogy látom, mára már biztossá vált, hogy nem lett nagyobb gép, nem örökölte a kétülésesek törzshosszát és nagyobb fesztávot se kapott.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 176
113
Figyelgetem ezt az új gépet. Látom felkerült két új áramlásterelő felület a canardok mögé, ez a Gripen világban új.
Kiváncsian várom a nagy állásszögű eredményeket az új törzs alsórészt illetően, erről a Gripen NG-vel kapcsolatban se jött semmi infó.
Kiváncsi vagyok miért lekerekített a belépőéle az új szárny-törzs átmenetnek, miképp viselkedik ez hangsebesség felett?
Elvben a lefelé hasasodó szárny alsórész viselkedhet emelőtestként, ami javíthatja a gép felhajtóerő/tömeg arányát.
Azonban a tolóerő/légellenállás arány az újabb hajtómű ellenére is romolhat. Nem tudom.
Nagyon kiváncsi vagyok.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and borisz

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 176
113
Figyelgetem ezt az új gépet. Látom felkerült két új áramlásterelő felület a canardok mögé, ez a Gripen világban új.
Kiváncsian várom a nagy állásszögű eredményeket az új törzs alsórészt illetően, erről a Gripen NG-vel kapcsolatban se jött semmi infó.
Kiváncsi vagyok miért lekerekített a belépőéle az új szárny-törzs átmenetnek, miképp viselkedik ez hangsebesség felett?
Elvben a lefelé hasasodó szárny alsórész viselkedhet emelőtestként, ami javíthatja a gép felhajtóerő/tömeg arányát.
Azonban a tolóerő/légellenállás arány az újabb hajtómű ellenére is romolhat. Nem tudom.
Nagyon kiváncsi vagyok.

Állj, az az áramlásterelő lap nem új, ott van minden régi gépen.
Bocsánat.
 
  • Tetszik
Reactions: vilmoci

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 431
18 868
113
http://www.aerotech.hu/newsdetail.p...ának_földi_gurulópróbái_-_videó_a_svéd_gépről


"Orosz Légierő Szu-35 Flanker és PAK-FA vadászbombázói is dominanciára törekszenek, nem beszélve a földi telepítésű S-400-as föld-levegő rakétarendszerekről.

Ilyen fokú fenyegetettségre készítették fel a Saabnál az együléses Gripen E vadászbombázót"

A szu-35 gép egy potens gép lesz ha megkapja új fegyverzetét ez tény .A végleges pakfa ellen vicces mivel olyan mint ha f-22 ellen harcolna .Mert jó páran kiakadnának itt főleg az usa fanok ha azt írnák hogy f-22 ellen tervezik.

De hát ha valakinek nincs 5 gen gépe és a közeljövőben sem az valami szöveget bedob hogy :Hát a mi 4 gen gépünk bizony az 5 gen géppel is felveszi a harcot!

Az oroszok is dobálóztak hasonlóval még évekkel ezelőtt.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 077
10 698
113
A horvátoknál már csak az a kérdés hogy KAI FA-50 vagy JAS-39 C/D Gripen. A használt izraeli F-16 és a Rafale már nincs versenyben.

http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...icki-f-16-kupujemo-gripene-ili-fa-50/5445143/
Ha a tótok és Horvátország is Gripenes lesz, lehet, hogy megérné fejleszteni itthon a hátteret mélyebb karbantartásokhoz, de ha lesz is ilyesmi, úgy hiszem Csehország sokkal előbb és felkészültebben csapna le rá.
 

shornet24

Active Member
2011. július 7.
272
65
28
Vagy még a horvátok is! Amúgy ha irak ilyen "fillérekért" vette a koreai műszert akkor a horvátok is jobban járnának!
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
Egy thaiföldi Gripen csúnyán lezuhant a helyi gyermeknapi bemutatón. A pilóta nem élte túl... R.I.P
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 176
113
Furcsa. Nekem úgy tűnik, mintha egy tengelyben történő áthúzásnál az egyszerű vezetett orsóból valamiért egy leborítás lett. Félorsó, majd félbukfenc, aminek az alja a föld lett. Mindezt nagysebességgel és úgy, hogy a félbukfencnek is csak a felső negyedét adta ki a magasság. Ez így nagyon különös, mivel a Gripen pont, hogy nem egy Szu-27-es. A jó nagy Szuhoj nem digitális FbW változatainál és külösen az UB, vagy UB-alapú variánsoknál van egy hajlam, ami az óvatlanul palástra sikeredett orsónál ejti át a gépet. Radomban, 2009-ben, a belorusz Szu-27UBM a háton áthúzás orrnyomott helyzetéből egyből egy háromnegyed orsóval és az abból indított húzással akart fordulni, de a 27-es jellegzetes túlpörgési hajlama miatt a belehúzás nem késből, vízszintesen, hanem újra háton és sajnos a föld felé indult. Ott voltam, láttam. Ott se volt magasság, mert bár kiforgatták talpra, de átestek, nagyon megmerültek és jött a föld.

A Gripen nagyon nem ilyen. Amit látunk, az annyi, hogy áthúzásból indul egy orsó, de a felénél, háton van egy belehúzás. Amit nem látunk, az az ezt megelőző manőver és természetesen a kotta, amiből a pilóta repülte a programot. Mert mi ugyan egy áthúzást látunk ezen az egy video részleten, de mi van, ha amúgy egy húzott, nagy terhelésű vízszintes orsókoszorút repült, 90 (vagy akár csak 180) fokonkénti orsóval. Nem ritka manőver, Vári Gyula is, meg a francia Rafale demo is tartalmazza. 360 fokos húzott forduló, amibe 90 fokonként belecsavarnak egy orsót. Látványos is és negyed fordulatonként leesik a terhelés. De figyelni is kell, mert vezetett orsóhoz előbb a húzott botot ki kell engedni, amitől nyúlik az ív, aminek a légtérben helyet kell adni, miközben mindezt egy nagy túlterhelésű húzott fordulóban, földközelben adja elő az ember. Tehát elkezd egy húzott fordulót 5-6 g-vel, negyedénél bot kiengd, vezetett orsó, majd újra húzás, közben a térbeli orientációra oda kell figyelni, ahogy arra is, hogy az orsó kezdete és vége is késben van, nem talpon és nem háton. Aki a fordulóban g-loc-ot (g-induced liss of consciousness) kap, az csinálhat nem megfelelő irányba indított belehúzást. Csak spekulálok.
 

galland

Well-Known Member
2012. szeptember 21.
354
344
63
Furcsa. Nekem úgy tűnik, mintha egy tengelyben történő áthúzásnál az egyszerű vezetett orsóból valamiért egy leborítás lett. Félorsó, majd félbukfenc, aminek az alja a föld lett. Mindezt nagysebességgel és úgy, hogy a félbukfencnek is csak a felső negyedét adta ki a magasság. Ez így nagyon különös, mivel a Gripen pont, hogy nem egy Szu-27-es. A jó nagy Szuhoj nem digitális FbW változatainál és külösen az UB, vagy UB-alapú variánsoknál van egy hajlam, ami az óvatlanul palástra sikeredett orsónál ejti át a gépet. Radomban, 2009-ben, a belorusz Szu-27UBM a háton áthúzás orrnyomott helyzetéből egyből egy háromnegyed orsóval és az abból indított húzással akart fordulni, de a 27-es jellegzetes túlpörgési hajlama miatt a belehúzás nem késből, vízszintesen, hanem újra háton és sajnos a föld felé indult. Ott voltam, láttam. Ott se volt magasság, mert bár kiforgatták talpra, de átestek, nagyon megmerültek és jött a föld.

A Gripen nagyon nem ilyen. Amit látunk, az annyi, hogy áthúzásból indul egy orsó, de a felénél, háton van egy belehúzás. Amit nem látunk, az az ezt megelőző manőver és természetesen a kotta, amiből a pilóta repülte a programot. Mert mi ugyan egy áthúzást látunk ezen az egy video részleten, de mi van, ha amúgy egy húzott, nagy terhelésű vízszintes orsókoszorút repült, 90 (vagy akár csak 180) fokonkénti orsóval. Nem ritka manőver, Vári Gyula is, meg a francia Rafale demo is tartalmazza. 360 fokos húzott forduló, amibe 90 fokonként belecsavarnak egy orsót. Látványos is és negyed fordulatonként leesik a terhelés. De figyelni is kell, mert vezetett orsóhoz előbb a húzott botot ki kell engedni, amitől nyúlik az ív, aminek a légtérben helyet kell adni, miközben mindezt egy nagy túlterhelésű húzott fordulóban, földközelben adja elő az ember. Tehát elkezd egy húzott fordulót 5-6 g-vel, negyedénél bot kiengd, vezetett orsó, majd újra húzás, közben a térbeli orientációra oda kell figyelni, ahogy arra is, hogy az orsó kezdete és vége is késben van, nem talpon és nem háton. Aki a fordulóban g-loc-ot (g-induced liss of consciousness) kap, az csinálhat nem megfelelő irányba indított belehúzást. Csak spekulálok.
Amit én kiveszek a videóból, az vagy irányítási hiba, vagy a pilóta rosszulléte. Hajtómű megy, tolóerő megvan, ellenbenegyenletes pályán megy a földbe. Nincs kormányzás.
 
  • Tetszik
Reactions: silurusglanis
T

Törölt tag 1586

Guest
Annyiból mindenkép van manőverezés, hogy a gép megkezd egy leborítást. A mögöttes ok nem világos.
Bocs, de szerintem nem volt leborítás...
Elkezdett egy vezetett orsót de benne maradt a húzás a botban és így palástorsó lett belőle, aminek az alja beleért a földbe.
Abban egyet értünk hogy a mögöttes ok nem világos...
Az biztos hogy a nagyon tapasztaltak is követnek el hibát. Múltkor az F-18-as pilótája leborításnál elfelejtette levenni az utánégetőt...