[HUN] Védelempolitika

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Hát ahhoz kéne pénz, sok pénz... Na meg szándék, hogy költsünk is a hadseregre, modern cuccokat beszerezni, vagy akár gyártási képességet és kapacitást megcsinálni és gyártani. És profikat kiképezni, aztán meg is fizetni őket. Csak erre valahogy nem akaródzik költeni. És nem is érdekli az emberek többségét. A legtöbb pontagyú meg leragadt a sorkatonaság iránti idióta nosztalgiánál... Pedig költhetnék akár most is. Kiépíthetnénk már most is akár és utána léphetnénk kifelé, ha úgy jobbnak látjuk. De neeeem! Még a "kötelezőt" sem vagyunk hajlandók hozni... Na ez a realitás. :(

Hát de azért minek fizessünk be a közösbe, a "kötelezőre", hogy külföldön akciózgassanak a katonáink, olyan érdekekért, amelyek nem a miéink?
Egyébként leginkább ezért lett megszavazva a NATO tagság: a legnépszerűbb az volt benne, hogy nem kell majd a hadseregre költeni.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 139
113
És azt mondod, hogy ez még mindig Magyarország? :D

Persze. Kicsit sárga, kicsit savanyú, de (még) a miénk.

Megj.: a magyar lakosságnak fogalma sem volt arról, hogy mire szavaz a NATO tagsággal kapcsolatban, csak annyit értett belőle a lakosság, hogy félünk a szomszédos országoktól, meg az oroszoktól, aztán nyomtak egy LÁJK-ot. Ennyi. [/QUOTE]

Üdv a demokráciában! :D

Ha úgy szólt volna a NATO tagság kapcsán a szavazáskor a kérdés, hogy:

"Akarja-e Ön, hogy Olaszországba kelljen telefonálgatni minden egyes légtérsértő gép elfogásakor?" vagy
"Akarja-e Ön, hogy katonáink amerikai parancsnokság alatt Afganisztánban teljesítsenek szolgálatot?"

akkor a magyar lakosság nyomott volna egy büdös nagy NEM-et a tagságra.

Lehet, talán. De senkinek nem tiltották meg, hogy tájékozódjon. Aztán, ha nem tette, hát... Egyébként én nem látom akkora gondnak ezeket a külföldi missziókat. Legalább valós tapasztalatokat szereznek a srácok. És ugye, önként mennek.

A magyar lakosságból legalább 5 millió főnek még arról sincs fogalma, hogy a MH külföldön is teljesít szolgálatot... pedig mennyi helyen teljesít, még Afrikában is.

Mert nem is érdekli őket. Utána lehet pedig nézni simán. De egy csomóan ott tartanak, hogy "minek a hadsereg egyáltalán?"...
 
  • Tetszik
Reactions: tindalos

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 139
113
Hát de azért minek fizessünk be a közösbe, a "kötelezőre", hogy külföldön akciózgassanak a katonáink, olyan érdekekért, amelyek nem a miéink?
Egyébként leginkább ezért lett megszavazva a NATO tagság: a legnépszerűbb az volt benne, hogy nem kell majd a hadseregre költeni.

Nem a közösbe fizetjük/nénk. Azt a pénzt (vagyis a javát) kizárólag a saját haderőnkre kell(ene, ha hajlandóak lennénk) költeni.

Mintha pár MSZP-s jött volna anno olyan kijelentésekkel, amikből akár erre is lehetett következtetni. Legalábbis úgy rémlik. "Majd a NATO megvéd..." Persze ebben van valami, ha mondjuk tényleg az oroszok a potenciális ellenség, mert ellenük egy Magyarország méretű/gazdaságú országnak kb annyi esélye lenne, mint hópehelynek a pokolban, akármekkora hadsereget is építenénk.
De azért szerintem van a NATO-nak egyfajta stabilizáló hatása is a tagállamok szempontjából nézve. A közös hadgyakorlatok, együttműködés építgetése. Gondolok itt szomszédainkra, akik egy része nem túlzottan kedvel minket. Egy részük NATO-tag, tehát a szövetség közvetlenül nem véd(ene) tőlük, de így közvetve talán igen. Viszont az biztos, hogy ha nem lennénk tagok, akkor tényleg sokkal többet kéne költenünk a hadseregre, hogy hasonló szinten legyen a biztonságunk, mint most és a környező országok is nagyobb fenyegetést jelentenének.. Persze nyilván a hátulütő meg az, hogy mivel a NATO-ban is dominálnak az erősebb országok, de különösen az USA, ezért van nem kis veszélye annak, hogy az amúgy támadni talán soha nem is akaró oroszokat addig provokálják, amíg azok "megelőző csapást" mérnek és akkor már nem maradhatunk ki a buliból mi sem... Persze lehet, hogy akkor sem, ha nem lennénk tagok, szóval... Nagyon nem könnyű ügy ez, hogy mi lenne a jobb hosszútávon, tagok, vagy "szabadok"...
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Én nem tudok arról, hogy a magyar katonai légi irányítás nem emelhet Gripent "önhatalmúlag", ha éppen akar és csakis az olasz központtól kaphat erre "engedélyt". Valaki tud ilyenről? Az más kérdés, hogy egy katonai szövetség tagjaként integrált légvédelmi rendszer része vagyunk.
Egy kis korrekció: igaz, hogy régebben az olaszországi Poggio Renatico-ban volt a Magyarországra is vonatkozó NATO Légtérvédelmi Parancsnoki Központ, de ma már ez Spanyolországban, ha jól emlékszem Torrejonban működik már jó 1-2 éve. Kecsón annyi Gripent "ugrasztunk" a levegőbe gyakorló repülésre amennyit akarunk (pontosabban amennyit tudunk), de a fegyveres légtérvédelmi készültség a spanyol központból kapja a parancsokat. Persze ez nem telefonálgatás útján működik, az itteni légtér-felderítő radarok adatait valós időben ott is látják a képernyőkön, és ha kell, onnan adják a készültség-fokozási és riadó/felszállási parancsot. Szóval az internet-technológia nemcsak a HTKA használatára jó. :)
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Elkezdte működését a magyarországi NATO erők integrációját végző egység.
CxzkHXEXgAEoCI8.jpg:large
 
T

Törölt tag 1526

Guest
A NATO Erőket Integráló Elem (NATO Force Integration Unit − NFIU) létrehozásával újabb fontos tettel bizonyítottuk, hogy hazánk mennyire elkötelezett szövetségese a NATO-nak – szögezte le dr. Simicskó István honvédelmi miniszter a magyar NFIU épületének ünnepélyes átadóünnepségén Székesfehérváron. Dr. Simicskó István elmondta: az integráló elem feladatai közé tartozik majd többek között a fent említett nemzetközi hadgyakorlatok előkészítése és részben levezetése is. Esetleges válsághelyzetben az NFIU fogja biztosítani, hogy a térségbe érkező NATO-erők minél rövidebb idő alatt bevethetőek legyenek.

Garas László ezredes a sajtótájékoztatón elmondta: az NFIU november végén veszi birtokba az épületet, illetve a „legmodernebb” technikai eszközöket, és kezdi meg a napi szintű munkát. A magyar NFIU elsődleges műveleti feladata a szövetséges – kiemelten a NATO nagyon magas készenlétű erői – fogadásának, állomásoztatásának, átcsoportosításának, gyors és hatékony bevetésének támogatása. A szövetség 2015-ben elsőként hat európai országban (Bulgária, Észtország, Lettország, Lengyelország, Litvánia, Románia) állította fel ezeket az integráló elemeket, majd idén csatlakozott hozzájuk Szlovákia és Magyarország.
http://www.honvedelem.hu/cikk/60466_a_kepessegnovekedes_korszaka_kezdodik

 
T

Törölt tag 1526

Guest
Simicskó szerint a képességnövelés korszaka kezdődik, bár csak 0.1% GDP emelést ígért a következő 10 évben és a 2%-ot csak végső célként emlegette amit lehet Trump keveselni fog.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 777
65 089
113
A NATO Erőket Integráló Elem (NATO Force Integration Unit − NFIU) létrehozásával újabb fontos tettel bizonyítottuk, hogy hazánk mennyire elkötelezett szövetségese a NATO-nak – szögezte le dr. Simicskó István honvédelmi miniszter a magyar NFIU épületének ünnepélyes átadóünnepségén Székesfehérváron. Dr. Simicskó István elmondta: az integráló elem feladatai közé tartozik majd többek között a fent említett nemzetközi hadgyakorlatok előkészítése és részben levezetése is. Esetleges válsághelyzetben az NFIU fogja biztosítani, hogy a térségbe érkező NATO-erők minél rövidebb idő alatt bevethetőek legyenek.

Garas László ezredes a sajtótájékoztatón elmondta: az NFIU november végén veszi birtokba az épületet, illetve a „legmodernebb” technikai eszközöket, és kezdi meg a napi szintű munkát. A magyar NFIU elsődleges műveleti feladata a szövetséges – kiemelten a NATO nagyon magas készenlétű erői – fogadásának, állomásoztatásának, átcsoportosításának, gyors és hatékony bevetésének támogatása. A szövetség 2015-ben elsőként hat európai országban (Bulgária, Észtország, Lettország, Lengyelország, Litvánia, Románia) állította fel ezeket az integráló elemeket, majd idén csatlakozott hozzájuk Szlovákia és Magyarország.
http://www.honvedelem.hu/cikk/60466_a_kepessegnovekedes_korszaka_kezdodik

Ahha, tehát valami kommendáns alakulat. Legalábbis régen így hívták. Még egy fantom hadtest a vízfej bújtatására.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 139
113
Simicskó szerint a képességnövelés korszaka kezdődik, bár csak 0.1% GDP emelést ígért a következő 10 évben és a 2%-ot csak végső célként emlegette amit lehet Trump keveselni fog.

Igazából, a jelenlegi állapotokat elnézve, akár a 4-5% is simán kéne pár évig... De ehhez a társadalmi támogatottság nincs meg. A lakosság fele jóformán azt sem tudja, hogy van hadseregünk, a másik felének egy része szerint meg minek van egyáltalán... Szerinted? Mert szerintem fixálni kéne, hogy maximum 5 éven belül meglesz a 2%. És ebben az összes parlamenti pártnak egyet kéne értenie. Aki meg nem értene egyet, azt menesszék a picsbe onnan, mint hazaárulót.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and tindalos

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 453
17 691
113
Simicskó szerint a képességnövelés korszaka kezdődik, bár csak 0.1% GDP emelést ígért a következő 10 évben és a 2%-ot csak végső célként emlegette amit lehet Trump keveselni fog.

Ha majd tényleges fejlesztés indúl meg (hk, tüzérség, gyalogság, stb) akkor hiszem, hogy van változás. Addig ez mind csak duma, és semmivel sem több mint amit az elmúlt 25 év különböző kormányai tettek, azon kívűl, hogy sikeresen leépítették a honvédséget.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 550
113
Háromezer új határvadász felszerelése és ellátása 90-100 mld forintból, ez 30-30 millió / fő, és természetesen közbeszerzési eljárás nélkül.
http://www.origo.hu/itthon/20161129...zerzeseket-mentesitettek-a-kozbeszerzesi.html

Na végre világszínvonalúan felszerelt csapataink lesznek, ha csak a határon is, hiszen egy amerikai katona teljes személyi felszerelése is csak 5 millió, szóval szerintem ebben a legkorszerűbb könnyű járművek (egy Nissan Navara is csak 7-8 misi) is benne vannak a teljes gépesítéshez!

Vagy ugyanazt kapják, amit a készenlétisek, PA63 a raktárak mélyéből, ERGYA ruházat és bakancs, meg fóliasátor a kerítés mellé csak már harminc millióba kerül személyenként...
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Na végre világszínvonalúan felszerelt csapataink lesznek, ha csak a határon is, hiszen egy amerikai katona teljes személyi felszerelése is csak 5 millió, szóval szerintem ebben a legkorszerűbb könnyű járművek (egy Nissan Navara is csak 7-8 misi) is benne vannak a teljes gépesítéshez!

Ebben valószínűleg benne van -mint az index írja: "ellátásukat, elhelyezésüket is gyorsan biztosítani kell." Gondolom itt szolgálati lakásokat, őrsöket is érteni kell, nem csak a személyi felszerelést.
 
  • Tetszik
Reactions: lgabo
Status
Not open for further replies.