[HUN] Helikopterbeszerzés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

bnero

New Member
2010. május 4.
18
0
1
Olvasva a hozzászólásokat többen dobálóznak összegekkel, hogy mi mennyibe kerül - nem csak ebbe témakörbe. 

Néhány szempontot a figyelmükbe ajánlanék:

- fegyver venni nem olyan, mint bemenni egy szatócsboltba és rámutatni hogy "ezt kérem! Mennyi?"

- nem azt kérdezik hogy mennyit kérsz, hanem hogy: "kinek?" - aztán hogy mennyit.

- fegyvert eladni - és venni is - elsősorban politikai kérdés. (aztán katonai, védelmi, és valahol a végén: ja, hogy egy táborban vagyunk)

 

Ajánlom elgondolkodni csak azon, hogy a Honvédségnél hogy van Cougar (mire kaptuk? mennyiért? hova?; és vajon ugyanez hogy módosulna egy kárpát medencei rendelésnél)
 

ifff

Member
2013. február 4.
71
0
6
Nem is beszéltem Mi-17-ről.

De a MI-171 36 főt tud vinni. (Ha jól emlékszem)

 

A vásárlásnál az a nagy baj, hogy ha csak politikai és nem alkalmazásbeli szempontok a meghatározóak. Így lehet váasárolni teniszütőket is a harchoz. (Rejtő Jenő szabadon)

 

 
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 785
75 809
113
36 katona teljes felszereléssel nem fér el egy MI-171-ben.36x120 vagy 130kg(nem emlékszem pontosan,hogy mennyivel számolnak a pilóták)úgy,hogy még teljesítménytartalék is maradjon(mert ez viszont kell)pedig sok a MI-17-nek.
 

Batka

Member
2010. május 11.
128
2
16
<a title="Profile" rel="nofollow">dudi: ja,</a> ehhez egy Chionook kellene vagy CH-53, esetleg Mi-6/Mi-26...

Mi-17-essel reális ~18-20 főt szállítani, ha nincs betéve a belső üa. tartály - persze ezt nehezen magyarázod meg, hiszen emlékszik, hogy oda volt írva... aaa wikin... :)

 
 

Pela

Member
2013. január 9.
126
0
16
fip7: Én dudiéknak hiszek valami furcsa mód.. :D Mellesleg a gyártó nem hazudott,mert ha az angoltudásom nem csal akkor nem azt írta,hogy 36db katonát bír szállítani + a menetfelszerelést,hanem csak az első részét,hogy 36 ülés van a katonáknak... :)
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/helikopterek/helikopterbeszerzes/page-17/" rel="nofollow">Pela</a>

Én sem 36 katonát hanem "főt" írtam. 


"Én dudiéknak hiszek valami furcsa mód.. :D"


Egyébként én is. Csak arra akartam rávilágítani, hogy  <a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/helikopterek/helikopterbeszerzes/page-17/" rel="nofollow">ifff</a> nem feltétlenül mond butaságot, tényleg ez a hivatalos adat. 
 

Pela

Member
2013. január 9.
126
0
16
Bocsi a dupláért, de Batka megbuktál kihagytad a Mi 12-est :D    a helikopterrepülőt kihagyni na meg a repülő banánt.. nagy hiba :))
 

chimera

Member
2010. április 19.
560
1
18
Nem a maximális létszám van korlátozva hanem a maximális felszállótömeg! Ha egy Mi-171 még páncélozva is van akkor tényleg hihetetlen a 36 fő pláne ha az utasok katonák teljes felszereléssel , fegyverzettel.
 

Pela

Member
2013. január 9.
126
0
16
chimera pont erről beszélünk.. ezt számolgatták a többiek,hogy az a 36 katona majdnem 4 tonna... csak az a 36 katona..
 

ifff

Member
2013. február 4.
71
0
6
A MI-171-ben van középen is üléssor. Ezen felül van egy plusz deszantajtó, a gyors ürités végett.

Amit ezzel akartam mondani az, hogy előszőr a feladatokat kéne meghatározni és aztán ahhoz rendelt gépet vásárolni. (Nem a számok lényegesek)

 

A HM-nek azért kell ilyan méretű szállítókapacitás(szerintem), mert ha és amennyiben egy helikopter raj eltud vinni egy lövésszázadot, akkor annak gazdaságossági és oltalmazási kérdései egyszerűbben meg lehet oldani. Amennyiben egy helikopter század kell egy lövésszázad deszantolásához, az egy sokkal költségesebb, meg a légi oltalmazás megszervezése sem piskóta!!

 

Csak azt nem lehet tudni, a szakmát mennyiben engedik beleszólni e kérdésbe.

A B-47  jó gép, de manőverező képessége meg sem közelíti a Mi-17 modifikációt. Az, egy igazi áruszállító!
 

ifff

Member
2013. február 4.
71
0
6
A Mi-17 és modifikációi 5T belső terhelést tudnak. Amennyiben növelik a gép súlyát, akkor természetesen csökken a szállítható személyek száma. Ez a repülésben mindig matematika kérdése. Üzemanyag mennyiség, fegyverzet, deszantosok, eszközök, stb.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 785
75 809
113
Kéne a közepes szállítók mellé egy könnyű is mert nem mindig van szükség egy századra és ha igen akkor sem biztos,hogy a szakaszokat egyszerre egy helyen kell kirakni.Az is előfordulhat,hogy a századból egy szakaszt rajonként a másik kettőt meg egyben kell kirakni.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/helikopterek/helikopterbeszerzes/page-18/" rel="nofollow">dudi</a>

"Kéne a közepes szállítók mellé egy könnyű is mert nem mindig van szükség egy századra és ha igen akkor sem biztos,hogy a szakaszokat egyszerre egy helyen kell kirakni.Az is előfordulhat,hogy a századból egy szakaszt rajonként a másik kettőt meg egyben kell kirakni."

 

Ezt a problémát a Mi-24-ek segítségével nem lehet megoldani? Gondolok arra, hogy ha egyben kell vinni nagy létszámot akkor a Mi-17 megy, ha kevés embert kell vinni akkor meg a Mi-24, ami egyébként harci feladatokra is alkalmas. 

A kérdésem lényege: A Mi-17/Mi-24 kombináció elég lehet a feladatok ellátására, vagy minden kép kell egy könnyű szállító helikopter? 

(Költségek szempontjából nem mindegy szerintem a 2 eddig is üzemben tartott típus vs. 3 üzemben tartott típus kérdése.)
 

Batka

Member
2010. május 11.
128
2
16
Nem érdemes a gyártói marketinganyagokkal foglalkozni. Lehet, hogy el tud vinni a Mi-171-es 35 embert, ha a pőre életüket kell menteni egy katasztrófahelyzetben. Ennek semmi köze a harci alkalmazáshoz.

<a title="Profile" rel="nofollow">ifff arról beszélt, hogy szerinte egy fordulóval mit kellene megemelnie egy helikopternek, így jött föl a Mi-171-es, a közvetlen kapcsolat nyilvánvaló.</a>

Nem gondolom egyébként, hogy a mi viszonyaink között egy egész szakaszt el kellene vinnie egy helikopternek. Ez nem lehet meghatározó szempont. Az alegységeket egyébként is állandóan átalakítják, hol ennyi, hol annyi az állománytábla szerinti létszám, erre nem lehet alapozni. Harci körülmények között ráadásul legtöbbször harccsoportot alkalmaznak, például egy zászlóalj kiállít egy század-harccsoportot, amit egy normál századhoz képest alaposan megerősítenek. Miből induljon ki tehát a tervezés?!

Mindezeken felül a helikopteren a (két) rgv mellett fedélzeti  technikus repül, aki kezelheti az egyik oldali géppuskát és legalább még egy géppuskalövész. A fegyvereiknek és lőszerüknek is van súlya.

 

Persze idehaza a pénzügyi megvalósíthatóság lesz a döntő.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 785
75 809
113
Meg lehet oldani a MI-24-el amit(erre van kitalálva) írsz csak nekünk meg sosem lesz annyi,hogy erre legyenek pazarolva.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/helikopterek/helikopterbeszerzes/page-18/" rel="nofollow">dudi</a>

Köszönöm a válaszod, 

"csak nekünk meg sosem lesz annyi,hogy erre legyenek pazarolva."

Igen, viszont szerintem anyagilag és honvédelmi szempontból is megérné az, ha nem egy harmadik típust rendszeresítenénk, hanem több Mi-24-et. Persze ennek szerintem csak hosszú távon lehetne anyagi előnye, viszont a honvédelmi képesség szempontjából szerintem előnyös lehetne egy ilyen "tűzerő" növekedés. Szóval a képességnövekedés kompenzálhatná a kezdeti plusz anyagi ráfordítást. 



(Persze most csak elméleti szinten játszadozom el a gondolattal, sajnos 1000%, hogy itthon nem ezt a megoldást fogják választani, sőt annak is örülhetünk ha veszünk pár új Mi-171-et vagy UH-60-at...)
 

ifff

Member
2013. február 4.
71
0
6
Bizonyára sok szempontot kell figyelembe venni. Mindössze azt szerettem volna érzékeltetni, hogy előszőr az elérendő cél, majd az azt megvalósító utat, aztán az ehhez szükséges technikát, az ezek alapján kialakított szervezetet és ennek ismeretében a vezetőket kell meghatározni. E sorrend nem felcserélhető. Ide probáltam behelyezni a helikopter kapacitás, miunt képesség kérdését.

 

Ezeknél fontos a rendelkezésre álló pénz nagysága is.