Altay (Otokar,Törökország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
Motor hiány ide, repedés oda, én remélem, hogy egy jó kis tank lesz belőle. Minden kezdet nehéz.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
gacsat: Ha most állnak neki tervezni akkor mire abból motor lesz... Ukránok meg nincsenek a topon ahogy blogen írta pl "A finn Wartsila minőséget is tud szállítani."

A probléma eredete pedig a K2, ROK (DOOSAN) úgy néz ki képtelen megfelelő minőségben lemásolni a MTU-890et emiatt a K2 már 2éve csúszik és úgy néz ki, hogy reális időn belűl nem is lesz kész uis tavaly ROK 100+ MTU-890el rendelt.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 951
113
Az nem ukrán torony rajt? kissé hajaz az Oplotéra. A korábbi protókon másik torony szerepelt nem?
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
A koreai K2-es alapján fejlesztik a törökök a saját tankjukat, erről van is megállapodás.
Ha jól tudom akkor a mizéria a török tankkal abból áll, hogy a németek se motort, se ágyút nem akartak nekik adni. De aztán végül mit okoskodtak össze azt nem tudom.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 660
27 820
113
original_ea85b66a5be399332a9500a60f8c8778.jpg
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Úgy tűnik a labancok megpróbálnak törleszteni a törököknek a menekültekért...
http://www.janes.com/article/67104/...ject-hit-by-engine-technology-transfer-issues
A cikk szerint a Törökök az Oszták AVL List GmbH céggel közösen fejlesztették volna az Altay motorját.
Na úgy tűnik ebből nem lesz semmi. Az Osztrák kormány letiltotta a technológia átadását a törököknek.
A törökök most helyi cégekkel próbálják megoldani a feladatot.
 
  • Tetszik
Reactions: marton and fip7

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 187
13 456
113
Na, az érdekes lesz mire mennek a saját fejlesztéseikkel. India már megpróbálkozott ilyesmivel a saját tankjuk esetén.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Úgy tűnik a labancok megpróbálnak törleszteni a törököknek a menekültekért...
http://www.janes.com/article/67104/...ject-hit-by-engine-technology-transfer-issues
A cikk szerint a Törökök az Oszták AVL List GmbH céggel közösen fejlesztették volna az Altay motorját.
Na úgy tűnik ebből nem lesz semmi. Az Osztrák kormány letiltotta a technológia átadását a törököknek.
A törökök most helyi cégekkel próbálják megoldani a feladatot.

Ha nincs ló, jó lesz a szamár is, mondták a törökök...és az Ukránokhoz fordultak hogy csináljanak nekik egy "nemzeti dízel motort". :)
http://www.defensenews.com/articles/turkey-indicates-ukrainian-preference-for-altay-tank-engine-tech
 

R0kaúr

Well-Known Member
2017. január 2.
373
375
63
Törökországban, a februárban sikerrel befejeződő teszteknek köszönhetően késze állnak az Altay harckocsi sorozatgyártásának beindítására. A dél-koreai eredetű (K2) páncélos mozgatását biztosító erőforrásról nem érkeztek újabb, biztosnak mondható hírek. Márciusban ugyanis a török védelmi minisztérium semmissé tette a török Tumosan céggel kötött szerződését, mely az Altay harckocsik motorjáról szólt. Történt, hogy a dél-koreai licenc alapján Törökországban épülő Altay harckocsik számára erőforrásokat gyártó, egyébként magántulajdonban lévő Tumosan, a motor előállításához és továbbfejlesztéséhez külföldi partnert keresett. A partner egy osztrák cég, az AVL List lett. A török kormány ragaszkodott ahhoz, hogy a kutatás-fejlesztés során kitalált és megalkotott részek mind török szellemi tulajdont képezzenek, a szerződésben foglalt 200 millió dollár ellenében. Ausztria viszont szertett volna beleszólást a majdani exportra kerülő erőforrások eladásába, ebbe viszont Ankara és a Tumosan egyaránt nem egyezett bele.
A vita végül a felek szakításához vezetett és a mai napig nem dőlt el, hogy milyen motor fog a minimum 250 darabos hazai rendelési állomány előtt álló típusba kerülni. A legújabb hírek szerint a törökök Ukrajnát keresték meg, mint lehetséges motorbeszállítót. A volt szovjet tagköztársaságban már tavaly teszteket végeztek egy, az Altay számára is megfelelőnek tűnő erőforrással. Ezek során bebizonyosodott, hogy már 55 fokos környezeti hőmérséklet esetén is képes az 1500 lóerős teljesítmény leadására a folyadékhűtéses, 6TD sorozatba tartozó, hathengeres, kétütemű kompresszoros motor legújabb változata. Az elsősorban harckocsik erőforrásaként reklámozott erőforrás légszűrőrendszere még sivatagi körülmények között is 99,8% hatékonysági mutatóval képes a levegőben található porszemcsék kiszűrésére. 3, illetve 5 hengeres „kistestvérei” a 3TD, illetve az 5TD jelzést viselik és 280-600, valamint 700 és 1050 lóerő közötti teljesítménykategóriába tartoznak.

(forrás:netarzenál)
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and fip7

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 536
113
250 darab Altay harckocsi legyártásáról írt alá szerződést a török VM és a BMC cég.

Ebből az alkalomból egy videó is megjelent:

 
  • Tetszik
Reactions: honved