Sz-500 Prometej / S-500 Prometheus / 55R6M Triumfator-M (Oroszország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Csak megsúgom hogy ha két nagy atomhatalom Usa vs Russia összecsapásban jelenleg és az elkövetkező években sem lesz 100% atomernyő.
Ez kb a jenki szövetségesek ellen lesz tökélestes ha pl a lengyelek keménykednek majd mert pl-01 tankjukkal + f-35-sükkel nagyon magabiztosak lesznek és a agresszor lengyeleknél is felbukkanhat egy iszkander szerű rendszer.

Bingó!


A mostani újabb S-300 meg S-400 rendszerek már el tudják kapni amit a Start egyezmény maximum megenged sebesség és hatótáv szempontjából. Nagy különbség amúgy sincs, hogy 2-3-400 vagy 600km-re lövöd le a céltól. Akkor ez mire jó vagy mire fejlesztik?

Wtf? Start egyezmény, vs. ICBM-ek? Kissé tompa vagyok most, szóval ezt bővebben (hahaha, kb- egy percig kerestem az "ő" betűt) is kifejtenéd? :)
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Wtf? Start egyezmény, vs. ICBM-ek? Kissé tompa vagyok most, szóval ezt bővebben (hahaha, kb- egy percig kerestem az "ő" betűt) is kifejtenéd? :)
A kisebb és lassab rakéták ellen amik célba juttathatnak atomtölteteket arra jó az S-300/400 is. ICBM-et meg ez sem fog leszedni. Akkor meg mire kell?
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
<blockquote>Wtf? Start egyezmény, vs. ICBM-ek? Kissé tompa vagyok most, szóval ezt bővebben (hahaha, kb- egy percig kerestem az "ő" betűt) is kifejtenéd? :)
A kisebb és lassab rakéták ellen amik célba juttathatnak atomtölteteket arra jó az S-300/400 is. ICBM-et meg ez sem fog leszedni. Akkor meg mire kell?</blockquote>

Max. az ilyesmik ellen tudnám elképzelni: https://en.wikipedia.org/wiki/ArcLight_%28missile%29

Na meg tech-demóként.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 536
113
Szeptemberben bemutatják az Sz-500 "Prométeusz" -t az "Armija 2016" (Hadsereg) katonai-muszaki fórumon Kubinkában. Még kérdéses, hogy nyilvánosan vagy csak a vezetoknek elzárva.
 
M

molnibalage

Guest
Az Sz-500 hová pozícionláódik HMZ és feladatkör terén? Tűzcsatorna, stb? A HT összefoglaló végéne esetleg betenném a "jövő" fejezetbe.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 536
113
Várjuk meg az Armija 2016-ot, megjelentetnek pontosabb infót is.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 487
14 276
113
<blockquote rel="Mackensen">Az atomos légvédelmi rakéták inkább a 60-as évekre voltak jellemzők. Amerikaiaknak is volt néhány, de mára már kikoptak.

Nem csoda, kicsit is józanul gondolkozva mindenki rájöhetett, hogy ellenséges atomcsapásmérő repülőgépek ellen nem érdemes úgy védekezni, hogy saját magunk robbantunk atomtölteteket saját terület fölött - még ha ezzel el is pusztítjuk a támadót (IS).</blockquote>

Azért nem mindegy, hogy egy kis nuki robban fel jó magasan vagy egy nagy nuki a belvárosban.
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 033
24 590
113
Az Sz-500 Prometej "С-500 Прометей (55Р6М «Триумфатор-М) az A-235 ellenrakéta rendszer egyik (középső) eleme lesz. A HMZ közel 600/150-200km. A saját felderítő lokátorának a hatótávolsága 900km, a célcsatornák száma 10. Mozgékonyabbra tervezik, mint az Sz-400 komplexumot. Saját rakétái lesznek, a 40N6M (ez nem az Sz-400 40N6E 400km hatótávolságú rakétája), a 77N6-N és a 77N7-N1.
Az A-235 rendszer Elbrusz-2 nagy kapacitású számítógépét az Elbrusz-3M-re cserélik, jelenleg a Moszkva mellett lévő Don-2N lokátort már modernizálták.. A rendszer réteges kialakítású, három lépcsős. A modernizált 53T6M, vagy 45T6 rakéta lesz a legkisebb, a maga 350/40-50km HMZ-vel, az Sz-500 lesz a középső és a legnagyobb az új, modernizált 51T6 rakéta, a hatótávolsága elvileg 1.500km.