Szu-57 / Su-57 Felon / PAK-FA (T-50) / FGFA (Szuhoj, Oroszország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest

galland

Well-Known Member
2012. szeptember 21.
354
344
63
Ha esetleg nem találnád meg.
http://www.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/a522397.pdf

Az export csupasz T-72-őket esélytelen lett volna támadni, nemhogy az ERA-es T-72B/B1 és társait... Ezen felül még mindig nem érted, hogy mekkora ökörség IADS elle gépágyúzgatni. Expressz jegy a túlvilágra...
Lehet itt vitatkozni naphosszat. Abban egyet értünk, hogy az F-35-re teljessen felesleges a gépágyú. Ellenben ne felejtsük el Vietnamot, ahol az amerikaiak is a mocskosul gyorsan még magasabbra tele rakétával időszakban is csatasorba állították az A-1-est. Fenn lehet egy drón, lehet 2 is, de véges a fegyverzetük, és kevés is van belőlük. Ellenben egy páncélozott A-10-es órákik ott tud lenni a tűzvonalban és van is hely fegyvernek rajta. Sőt mi több. Ma most Szíriában pont elég lenne a Vietnámi veterán A-1-es is. Mondjuk 2 század 1-2 géppárral állandóan a levegőben. Egy drónnál alkalmasabb bizonyos feladatokra az tuti.
Irakból nem egy, és nem 2 képet láttam ahol ki volt lyuggatva a 72-es mint egy jobb fajta sajt, és azt nem a maverick csinálta. Az era téglák pedig, ha jól tudom, max csak lelassítják az uránmagvas lőszert, ami még így is bemegy a toronyba, sőt....
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 187
13 460
113

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 122
53 699
113
A T-72 oldalpáncélzata 80 mm edzett páncélacél, a torony vékonyabb részein szintén. A többi helyen ennél vastagabb (Kivéve a motorteret, de ott nincs ember).
A tető páncél erősen változat függő, de az is 60-80 mm körül van, ráadásul az A-10 mindig 1+ km-ről lő, ferde szögben. 0 az esélye annak, hogy a T-72 páncélját átlője....

De hogy a témánál is legyünk, az indiaiak követelőzhetnek a PAKFA kapcsán, de semmit sem fognak kapni, ami a technológiát illeti. Sőt, szerintem ha megkapnák a teljes technológiát egy pendriveon, akkor esélyes, hogy akár egy évtized is eltelhet mire 100%-ban gyártani tudják!
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Kifestő könyv fiatal A-10-es pilótáknak.
A címe: Amit mindig is tudni szerettél volna a T-62-ről de sohasem merted megkérdezni. (a fő megállapítások szerintem igazak a T-72-re is)
https://warisboring.com/cold-war-co...-to-kill-soviet-tanks-a26385113bf0#.lsmmcgwve
A lényeg:
Szemből soha ne támadj! Esélytelen..
Oldalról ha a törzs alsó részét találták el akkor tanknak vége volt. A gond az hogy a GAU-8-cal a könyv szerint inkább csak úgy céloztak mint egy sörétes fegyverrel. Nem tudták a tanknak egy konkrét pontját támadni, hanem megszórták azt a területet ahol a tank volt és bíztak benne hogy a rengeteg kilőtt lőszerből elegendő találja el a célt és lesz olyan amelyik a megfelelő helyen.
Hátulról: szinte biztos siker! A testet több mint 2000 m-ről, a tornyot 1500 m-ről is átütötte a 30 mm-es DU lőszer.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 429
18 847
113
Hát igen de a lényeg hogy légierő a témábá-hoz próbáltam igazodni így nem válogattam a típusok közt.

De a PAKFA vs "tank kilövése" azért erős:D
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Csak nem? Le lett festve a hajtómű gondola?


Az plusszlemez, vagyis burkolat is, ha jól láttam (anno).

Az F-35-nél biztosan megkapnák a teljes gyártástechnológiát meg a kódokat :D De legalább 3x annyiba kerülne egy gép. Tényleg kurvára megérné.


Ezzel azért vigyáznék... Nem tudjuk, hogy az amcsik mit adnának a puszta gépeken kívül, mint ahogy azt sem, hogy az oroszok mit adott összegért. Na meg, néha a pusztán gazdaságilag az adott pillanatban veszteségesnek látszó üzlet is hozhat sokkal nagyobb nyereséget politikailag, vagy akár gazdaságilag is is később.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
:rolleyes:
Én évek óta ezt hajtogatom

Lásd odáig jutottunk hogy a j-20 rendszerben a pakik jf-17block3 változata olyan lesz amiről az orosz pilóták csak álmodhatnak.
Közben befigyel a j-31 rendszeresítése a pakiknál és az egyre komolyabb kínai drónok

Mit is léphetne erre India az oroszokkal? mikor még az oroszoknak sincs 5 gen gépük nemhogy exportra!


Azt a kínai cuccot azért még ne emeljük piedesztálra! Én nem nézem le a kínaiakat, de... Azért akár az oroszoknak, akár az amcsiknak rengeteg tapasztalatuk van mind metallurgiailag, mint aerodinamikailag. A kínaiaknak meg... Oké, most már meg tudnak venni, pár év múlva meg talán ki is tudnak fejleszteni szuperszámítógépeket saját kútfőből, na de jelenleg? Amikor még a hajtóművekkel is szenvednek? És a mai napig nem tudnak egy AL-41F1 szintűt összedobni?
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and fip7

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 416
44 030
113
Azt a kínai cuccot azért még ne emeljük piedesztálra! Én nem nézem le a kínaiakat, de... Azért akár az oroszoknak, akár az amcsiknak rengeteg tapasztalatuk van mind metallurgiailag, mint aerodinamikailag. A kínaiaknak meg... Oké, most már meg tudnak venni, pár év múlva meg talán ki is tudnak fejleszteni szuperszámítógépeket saját kútfőből, na de jelenleg? Amikor még a hajtóművekkel is szenvednek? És a mai napig nem tudnak egy AL-41F1 szintűt összedobni?

Amit mondasz, annak a zöngéjét értem, egyes részekkel még egyet is értek, DE: a hajtóműven túl igazából odaértek az Oroszok nyakára a hadiiparban, gyártanak WS-10-et, ami erőben kb. hozza az Orosz 4 gen gépek nagyrészét hajtó teljesítményt, de itt még sanszosan van hova fejlődjenek. Viszont tényleg összevásároltak az elmúlt 40 évben szó szerint MINDENT, amit csak lehetséges volt, gátlások/elvek és érdekcsoportokhoz tartozás megkötő hatása nélkül, Ezeket több kevesebb sikerrel és szolgaisággal visszafejtették, majd ha tudták még fejlesztették is, és gyártják - igazából FOSSÁK kifelé. Iszonyat gyártási kapacitás van mögöttük.
Kína a jelenlegi világban kb. a II. VH utáni Szovjetúniónak feleltethető meg: Tudnak közel élvonalbelit gyártani mindenből, szinte csak az USA van már előttük a HT terén sok tekintetetben, viszont abból a közel élvonalbeliből tudnak 3x annyit gyártani, mint bárki más.


Az USA-nak marhára figyelni kell rájuk, mert egyre több olyan cikket lehet olvasni, hírt hallani, hogy elöregedő félben van az amerikai nukleáris triád, az Ohio-k átlagérletkora is több mint az ide írogató emberkék életkora átlagolva, és ettől csak rosszabb a helyzet ha megnézzük a szárazföldi telepítésű ICBM-eket, pláne nagypapi korú a B-52/B-1/B-2 átlaga. Eközben olyan hírek jönnek, hogy a hornetek nagy része földön pénzhiány miatt, mert alapvető alkatrészek csúsznak, nincsenek nagyjavítások. Közben azért tudva levő, hogy az USA már nem azt a kimondott aranykorát éli, mint mondjuk 90-ben, vagy az 50'-években élte.

Vannak gazdasági problémák és egyre komolyabb társadalmi belső törésvonalak, gazdasági eladósodás, lazuló szövetségesi rendszer pl. a törökök miatt kulcs régiókban, a nekik legfontosabb térségben, a Csendes óceánon meg Kína felé kacsingat jelenleg nem egy olyan ország, ahol az USA-nak bázisa van, + a Kínai AIIB -be kérésük/felszólításuk ellenére úgy ugráltak fejest nagyjából Japánon kívül az Usa "szövetségesei", hogy öröm volt nézni...

HA nem lesz pénz valóban 2000 -es tételben modern és legfőképpen NEM 40+ éves, az élettartamuk végén járó, hanem új gyártású vadászgépekre, és ezeknek a térségben fenntartani a bázisokat, akkor ahogy már most látható, hogy a közel kelet egyre inkább átalakul (szerintem már most teljesen más a helyzet mint 20 éve volt, mert az Oroszok most már tényező ott, ezt csak egy hülye vitatná el sztem), ugyan így fognak járni a Pacific rim-el is, csak ott meg Kínával kell egyezkedniük, mielőtt bármi fontosat csinálnának.

Annak a világnak vége, ahol az USA eldöntötte saját szájíz szerint és egy személyben, hogy ki a jó szultán - uralkodó(pl. a Szaudi család), és ki a rossz demokrata - despota diktátor(Szaddam, Khadafi, Asszad).
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Amit mondasz, annak a zöngéjét értem, egyes részekkel még egyet is értek, DE: a hajtóműven túl igazából odaértek az Oroszok nyakára a hadiiparban, gyártanak WS-10-et, ami erőben kb. hozza az Orosz 4 gen gépek nagyrészét hajtó teljesítményt, de itt még sanszosan van hova fejlődjenek. Viszont tényleg összevásároltak az elmúlt 40 évben szó szerint MINDENT, amit csak lehetséges volt, gátlások/elvek és érdekcsoportokhoz tartozás megkötő hatása nélkül, Ezeket több kevesebb sikerrel és szolgaisággal visszafejtették, majd ha tudták még fejlesztették is, és gyártják - igazából FOSSÁK kifelé. Iszonyat gyártási kapacitás van mögöttük.
Kína a jelenlegi világban kb. a II. VH utáni Szovjetúniónak feleltethető meg: Tudnak közel élvonalbelit gyártani mindenből, szinte csak az USA van már előttük a HT terén sok tekintetetben, viszont abból a közel élvonalbeliből tudnak 3x annyit gyártani, mint bárki más.

Annyit tudok erre mondani, hogy az eddig látható dolgok szerint, Kína gyártásban a legnagyobb király, ha már tudják, pontosan mit is kell gyártaniuk. Innovációban a komoly játékosokhoz (oroszok, USA, Európa) még el vannak maradva (és most itt lehetne vitázni a kaptárszellem-jellegű oktatásukon-hozzáállásukon). Reverse-egineering-el próbáljál magukat felhozni... Nyilván van, ahol-amiben működik ez, meg van, ahol (még?) nem...

Az USA-nak marhára figyelni kell rájuk, mert egyre több olyan cikket lehet olvasni, hírt hallani, hogy elöregedő félben van az amerikai nukleáris triád, az Ohio-k átlagérletkora is több mint az ide írogató emberkék életkora átlagolva, és ettől csak rosszabb a helyzet ha megnézzük a szárazföldi telepítésű ICBM-eket, pláne nagypapi korú a B-52/B-1/B-2 átlaga. Eközben olyan hírek jönnek, hogy a hornetek nagy része földön pénzhiány miatt, mert alapvető alkatrészek csúsznak, nincsenek nagyjavítások. Közben azért tudva levő, hogy az USA már nem azt a kimondott aranykorát éli, mint mondjuk 90-ben, vagy az 50'-években élte.

Vannak gazdasági problémák és egyre komolyabb társadalmi belső törésvonalak, gazdasági eladósodás, lazuló szövetségesi rendszer pl. a törökök miatt kulcs régiókban, a nekik legfontosabb térségben, a Csendes óceánon meg Kína felé kacsingat jelenleg nem egy olyan ország, ahol az USA-nak bázisa van, + a Kínai AIIB -be kérésük/felszólításuk ellenére úgy ugráltak fejest nagyjából Japánon kívül az Usa "szövetségesei", hogy öröm volt nézni...

HA nem lesz pénz valóban 2000 -es tételben modern és legfőképpen NEM 40+ éves, az élettartamuk végén járó, hanem új gyártású vadászgépekre, és ezeknek a térségben fenntartani a bázisokat, akkor ahogy már most látható, hogy a közel kelet egyre inkább átalakul (szerintem már most teljesen más a helyzet mint 20 éve volt, mert az Oroszok most már tényező ott, ezt csak egy hülye vitatná el sztem), ugyan így fognak járni a Pacific rim-el is, csak ott meg Kínával kell egyezkedniük, mielőtt bármi fontosat csinálnának.

Annak a világnak vége, ahol az USA eldöntötte saját szájíz szerint és egy személyben, hogy ki a jó szultán - uralkodó(pl. a Szaudi család), és ki a rossz demokrata - despota diktátor(Szaddam, Khadafi, Asszad).


A média-aktuálpolitikushisztinek ne dőlj be! A leggtöbbjük érdekek mentén közöl hírt... Mint az orosz agresszió, meg a NATO gyengesége... Aztán, pont a múltkor említettem azt a mókás szitut, amikor a NATO-s faszi szerint az oroszok simán lerohanhatná Kelet-Európát, az orosz illetékes szerint meg a NATO alaptalanul hisztizik, mivel sokkal erősebb (mint az oroszok). Na erről ennyit. Az USA-ban meg ugyan van baj is bőven, de nézd meg a (nyilvános) hadikiadásokat. ;)
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 416
44 030
113
Annyit tudok erre mondani, hogy az eddig látható dolgok szerint, Kína gyártásban a legnagyobb király, ha már tudják, pontosan mit is kell gyártaniuk. Innovációban a komoly játékosokhoz (oroszok, USA, Európa) még el vannak maradva (és most itt lehetne vitázni a kaptárszellem-jellegű oktatásukon-hozzáállásukon). Reverse-egineering-el próbáljál magukat felhozni... Nyilván van, ahol-amiben működik ez, meg van, ahol (még?) nem...




A média-aktuálpolitikushisztinek ne dőlj be! A leggtöbbjük érdekek mentén közöl hírt... Mint az orosz agresszió, meg a NATO gyengesége... Aztán, pont a múltkor említettem azt a mókás szitut, amikor a NATO-s faszi szerint az oroszok simán lerohanhatná Kelet-Európát, az orosz illetékes szerint meg a NATO alaptalanul hisztizik, mivel sokkal erősebb (mint az oroszok). Na erről ennyit. Az USA-ban meg ugyan van baj is bőven, de nézd meg a (nyilvános) hadikiadásokat. ;)
Ismerem a nyilvános hadikiadásokat. Mellészaladj ne legyen, a Kínai az köszönőviszonyban sincs a valóságossal, ebben biztos vagyok. A legnagyobb létszámű a világon, és szó szerint potyognak a rombolók a futószalagról, épp rendszerbeállítanak egy F-35 nél majd 2x akkora 5. gen vadászt, anyahajó épül etc. Ahogy abban is biztos vagyok, hogy pl. nem hadikiadásból épültek/épülnek a sárga tengeren a szigetek, meg rájuk a repülőterek, kikötők.
Kína meg mostanra már tud olyan minőségben gyártani - valóban reverse engineering alapokból - hogy ha 2x annyi van belőle, az pont elég lesz, pláne hazai pályán.

Az USA szerintem a jelenben is küzd már sok problémával, egyszerűen ÉSZ nélkül túltolták a konfliktusokat, sokban van - volt nekik Afganisztán elsőre a Szu ellen, de annak még volt értelme, utána Irak 2x, Szerbia, Afganisztán másodszor, Líbia, Szíria. Ezek viszont a katonai büdzséből mentek, plusz az intenzív használat miatt még ha tevére - pick up-ra is kellett csak vadászni, pörgette ki pl. pont a Hornetekből az üzemórát. Szép szép ez a hatalmas hadikiadás, csak sanszosan náluk van túlárazva a legjobban minden hadibeszerzés, és tényleg elhanyagolták a nuki arzenált + szétrepülték a gépeiket/ feleslegesen lőttek DRÁGÁN ágyúval verébre.
Nagyon kiváncsi leszek egyébként, hogy a tervezett 2000 F-35 ből mennyi fog valóban rendszerbe állni náluk, mert közben azért illene valami megoldást találni pl. az Obamacare utáni világra mondjuk úgy, hogy ne legyen tovább duzzasztva az adósság, és amíg ezek elkészülnek, kéne az a képesség is, hogy a hornetek fel tudjanak szállni, meg az sem hülyeség, ha nem rohadnak/rozsdásodnak bele a kilövőtubusokba a Minuteman III-ak, mert Kína gőzerővel halad előre, az Oroszok meg lehet hogy csúsznak a Pak-Fa-val, csak működő, sanszosan a legkorszerűbb atomtriáddal rendelkeznek.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Ismerem a nyilvános hadikiadásokat. Mellészaladj ne legyen, a Kínai az köszönőviszonyban sincs a valóságossal, ebben biztos vagyok. A legnagyobb létszámű a világon, és szó szerint potyognak a rombolók a futószalagról, épp rendszerbeállítanak egy F-35 nél majd 2x akkora 5. gen vadászt, anyahajó épül etc. Ahogy abban is biztos vagyok, hogy pl. nem hadikiadásból épültek/épülnek a sárga tengeren a szigetek, meg rájuk a repülőterek, kikötők.
Kína meg mostanra már tud olyan minőségben gyártani - valóban reverse engineering alapokból - hogy ha 2x annyi van belőle, az pont elég lesz, pláne hazai pályán.

Az USA szerintem a jelenben is küzd már sok problémával, egyszerűen ÉSZ nélkül túltolták a konfliktusokat, sokban van - volt nekik Afganisztán elsőre a Szu ellen, de annak még volt értelme, utána Irak 2x, Szerbia, Afganisztán másodszor, Líbia, Szíria. Ezek viszont a katonai büdzséből mentek, plusz az intenzív használat miatt még ha tevére - pick up-ra is kellett csak vadászni, pörgette ki pl. pont a Hornetekből az üzemórát. Szép szép ez a hatalmas hadikiadás, csak sanszosan náluk van túlárazva a legjobban minden hadibeszerzés, és tényleg elhanyagolták a nuki arzenált + szétrepülték a gépeiket/ feleslegesen lőttek DRÁGÁN ágyúval verébre.
Nagyon kiváncsi leszek egyébként, hogy a tervezett 2000 F-35 ből mennyi fog valóban rendszerbe állni náluk, mert közben azért illene valami megoldást találni pl. az Obamacare utáni világra mondjuk úgy, hogy ne legyen tovább duzzasztva az adósság, és amíg ezek elkészülnek, kéne az a képesség is, hogy a hornetek fel tudjanak szállni, meg az sem hülyeség, ha nem rohadnak/rozsdásodnak bele a kilövőtubusokba a Minuteman III-ak, mert Kína gőzerővel halad előre, az Oroszok meg lehet hogy csúsznak a Pak-Fa-val, csak működő, sanszosan a legkorszerűbb atomtriáddal rendelkeznek.


Gyártás, mint mondtam. Az is beszédes volt, amikor benyalták az Intel merketingdumáját a Knights Corner-ről...

A sírást meg nem kell komolyan venni... Jahh, ne a Minuteman-eket nézd, hanem a Tridenteket. Tudod, 90>M CEP... És hány tengó is hordozza... Az oroszok fejlesztik, amit kell, talán most a MaRV fejekkel ők járnak előbb, de... Nekik totál primitív az elhárítórendszerük. Na és, a nyilvános infókszerint, kb. mostanra hozzák a Trrident-szintet...
 
  • Tetszik
Reactions: fip7