[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 591
113
Lehet venni mástól is földgázt, híve vagyok annak hogy hazánk 2 lábon álljon.
Ha szerinted jó a jelenlegi egyoldalú függés akkor valld be. Tudnom kell kinek az érdeke fontosabb számodra.
Gyere gyóntass meg atyám :DDD
Azt mondom építsük ki a terminálokat (vagy hogy hívják) a nyugati és más irányokból történő ellátáshoz is, de amíg anyagilag előnyösebb, mindenképp támogatom az orosz atomenergetika behozatalát és fosszilis energiahordozókat.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

closed society

Well-Known Member
2016. szeptember 20.
710
1 314
93
Lehet venni mástól is földgázt, híve vagyok annak hogy hazánk 2 lábon álljon.
Ha szerinted jó a jelenlegi egyoldalú függés akkor valld be. Tudnom kell kinek az érdeke fontosabb számodra.

Felesleges megjátszani magad. Te nem a több lábon lábon állásban van érdekelt, hanem a kizárólagos nyugati függésben. Amivel teljessé válna Magyarország nyugati gyarmati státusza.

Neked felesleges magyarázni, hogy éppen azért hasznos, hogy energetikai téren nem függünk a Nyugattól, mert legalább van egy terület, amin keresztül nem tudnak zsarolni, és madzagon rángatni. Ha ez megszakad, Magyarország nincs tovább. Mert végképp megszűnik minden ellensúly, ahogyan azt a hozzád hasonló álmagyarok óhajtják.
 

panoz

Well-Known Member
2011. szeptember 3.
1 464
142
63
Felesleges megjátszani magad. Te nem a több lábon lábon állásban van érdekelt, hanem a kizárólagos nyugati függésben. Amivel teljessé válna Magyarország nyugati gyarmati státusza.

Neked felesleges magyarázni, hogy éppen azért hasznos, hogy energetikai téren nem függünk a Nyugattól, mert legalább van egy terület, amin keresztül nem tudnak zsarolni, és madzagon rángatni. Ha ez megszakad, Magyarország nincs tovább. Mert végképp megszűnik minden ellensúly, ahogyan azt a hozzád hasonló álmagyarok óhajtják.
Ehelyett zsarolnak minket az oroszok minden egyes télen. Halleluja!
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Kitől lehetne földgázt venni az oroszok helyett? A németektől, akik az oroszoktól vásárolják? Ja, ha ezek után ők sem vásárolnak/vásárolhatnak tőlük, akkor Norvégiától függene egész Európa? Akkor befagy mindenki rezsója, és az egészen biztos, hogy egy fegyveres konfliktus esetén Oroszország első lépései között szerepelne az európai olaj és gáztermelés minél nagyobb- de legalábbis az orosz csapások által elérhető - megroppantása.
Amerikai cseppfolyós gáz? Fegyveres konfliktus esetén kizárt a tengeri szállítás, de még "csak " az EU/USA-Oroszország gazdasági kapcsolatok teljes befagyása esetén sem lesz elég USA kapacitás Európára még ha a Norvég termelés meg is maradhatna. Mivel pedig Trump fel akarja pörgetni az ipart, és nem igazán hisz az alternatív energiákban, így a jelenleginél lényegesen nagyobb lesz a jövőben az USA kalkulálható energia hordozó fogyasztása..
Többször ki lett tárgyalva, hogy Kína bármekkora mennyiséget vásárolna Oroszországtól, de sorban áll India és Japán is. És itt elérkeztünk, ahhoz a részhez, hogy Japán beszállna e bármilyen akárcsak gazdasági kapcsolatok megszakításosdiba is Oroszország ellen - mivel Fukusima után kétségbeesetten kezdett új energiahordozó eladó keresésébe, és nagyjából csak Oroszország az egyetlen tényleges lehetősége. (Az USA túl messze, túl drága, és egyébként meg Japánra is ugyanaz igaz mint Európára. És a többi alternatíva sem lenne jobb, mert a BRICS és SCO tagok és azok szövetségesei elég valószínűleg beállnának Oroszország-és ekkor már vélhetően Kína - mellé is. Ez pedig valószínűleg egész Dél -Amerikát, és a távol kelet legalább egy részét is jelentené. Dél-Afrika miatt, és Kína Afrika politikája miatt pedig lényegében Afrika is kiesne. -Japánnak és Európának is. Ekkor pedig érdekesen alakulnának az Arab kapcsolatok és az ottani lehetőségek. És megint odajuthatunk, hogy befagyna egész Európa rezsója + a távfűtése + az ipara...

Jelenleg is elég nagy bajban van Kelet Európa, mert a déli áramlatot megfúrták a németek, (hogy helyette legyen északi áramlat ) és az oroszok meg hamarosan leállítják az Ukrajnai tranzitot, a Török áramlat még csak egy elképzelés, az onnan Dél és Kelet Európáig való eljutása pedig csak álmodozás szintjén létezik jelenleg. 2 év múlva a térség még a mostani folyamatok mellett is bajban lesz. Ha pedig az EU nem kap Orosz energiahordozókat, akkor Kelet Európa lesz a lista legvégén, bármik is lesznek az EU lehetőségei. Akkor pedig minden ország elkezdi a legutolsó kis tartalékát és a palát is kitermelni. Ha szerencséje van, és ha hagyják neki...

Mennyiben is lenne jobb nekünk, ha az USA-tól, Németország elosztóképességétől/hajlandóságától/kegyétől, és legjobb esetben Norvégiától függenénk? És megint ott tartunk hogy befagyna a rezsónk. (aki nem hiszi, az nézze meg mi történik Ukrajnával, csak azért, mert nem hazafias Oroszországtól, vagy a Donbasstól energiahordozót vásárolni. És még ők is rájöttek, hogy legalább antracitot muszáj Oroszországtól vásárolniuk)
 

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 688
3 832
113
Ehelyett zsarolnak minket az oroszok minden egyes télen. Halleluja!
melyik télen zsaroltak minket? o_O
Akkor befagy mindenki rezsója, és az egészen biztos, hogy egy fegyveres konfliktus esetén Oroszország első lépései között szerepelne az európai olaj és gáztermelés minél nagyobb- de legalábbis az orosz csapások által elérhető - megroppantása.
Most is adnak el az ukránoknak, ráadásul „szarér-hugyér”. Van olyan ország Európában, amelyik olcsóbban kapja a földgázt az oroszoktól, mint ukrajna? (pedig a legtöbb ki is szokta fizetni :D)
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Amennyiben jól emlékszem a fejlett és demokratikus nyugat szokott fenyegetőzni a támogatások megvonásával. Az emlékező képességed ilyen esetekben mindig cserben hagy.
Az EU épp most védi meg Magyarország érdekét és törölteti a Gazprommal kötött szerződésünknek azokat a minket hátrányosan érintő pontjait amellyel eddig korlátozták a gázkereskedelmünket.

"Gazprom az országok közötti szabad földgázáramlást akadályozva elszigetelte a magyar gázpiacot. Ez főként annak következtében alakult ki, hogy a Gazprom exporttilalmat foglalt bele a magyar ügyfelekkel kötött gázszolgáltatási szerződésekbe. Az antitrösztvizsgálat megindítása nyomán a kifejezett exporttilalmakat és a rendeltetési helyre vonatkozó kikötéseket törölték a Gazprom magyar ügyfelekkel kötött gázszolgáltatási szerződéseiből.

A Gazprom kötelezettségvállalásai világos keretet teremtenek ebben a tekintetben, megnyitva az utat a magyar határokon keresztüli szabad gázáramlás előtt. Lehetővé teszi a szabad gázáramlást a magyar határokon keresztül – a Gazprom egyszer és mindenkorra eltávolít valamennyi piacszegmentációs rendelkezést a kelet- és közép-európai ügyfelekkel kötött gázellátási szerződéseiből. Ez biztosítja a Kelet- és Közép-Európán belüli szabad gázáramlás lehetőségét. A magyar ügyfelek a Gazprom szállítási szerződéseiből eredő bármely korlátozás nélkül tudnak majd földgázt exportálni a többi uniós gázpiacra és importálni azokról."
http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-17-552_hu.htm

Magyarul az EU szembeszállt a nekünk előnytelen szerződést kínáló Gazprommal és sikerült elérnie, hogy töröljék a számunkra hátrányos pontokat amik eddig akadályozták a gázkereskedelmünket.
 
  • Tetszik
Reactions: Lord Gazember

neptun892

Well-Known Member
2016. augusztus 13.
304
484
63
"A gázhálózati rendszerösszeköttetések fejlesztése 2012-től lehetővé teszi a Nyugat-Európából Magyarországra irányuló ellenirányú gázáramlásokat. Ez azt jelenti, hogy a Gazprom magyar ügyfelei hozzáférhetnek a likvid és versenyképes nyugat-európai gázelosztó központokhoz. Az alternatív szállítási források megjelenése arra késztette a Gazpromot, hogy a gázelosztó központok árait referenciaként figyelembe véve a versenyképes nyugat-európai árakhoz igazítsa a saját árait."

Mivel nekünk nincs túl sok gázunk, a Déli Áramlat már a múlté, valamint rövidesen megszűnik az Ukrajnán keresztül érkező gáz, ez azt jelenti, hogy "versenyképes nyugat-európai áron" jutunk hozzá a gázhoz, ami lényegesen drágább, mint amennyiért az oroszoktól vettük. Az EU épp most jól megvédte Magyarország érdekét! Vagy a németekét, akik az Északi Áramlat 1, 2-ből (talán) hajlandóak lesznek nekünk gázt eladni?
 
T

Törölt tag 1526

Guest
"A gázhálózati rendszerösszeköttetések fejlesztése 2012-től lehetővé teszi a Nyugat-Európából Magyarországra irányuló ellenirányú gázáramlásokat. Ez azt jelenti, hogy a Gazprom magyar ügyfelei hozzáférhetnek a likvid és versenyképes nyugat-európai gázelosztó központokhoz. Az alternatív szállítási források megjelenése arra késztette a Gazpromot, hogy a gázelosztó központok árait referenciaként figyelembe véve a versenyképes nyugat-európai árakhoz igazítsa a saját árait."

Mivel nekünk nincs túl sok gázunk, a Déli Áramlat már a múlté, valamint rövidesen megszűnik az Ukrajnán keresztül érkező gáz, ez azt jelenti, hogy "versenyképes nyugat-európai áron" jutunk hozzá a gázhoz, ami lényegesen drágább, mint amennyiért az oroszoktól vettük. Az EU épp most jól megvédte Magyarország érdekét! Vagy a németekét, akik az Északi Áramlat 1, 2-ből (talán) hajlandóak lesznek nekünk gázt eladni?
Pont az ellenkezőjét írják, azt hogy az alternatív szállítási források megjelenése lefele vitte az árakat nem pedig felfele.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 568
113
1. A Gazprom szerzodésekben tiltva volt az orosz gáz reexportja
2. A gáz világpiaci ára az olaj világpiaci árához van kotve.Jelenleg igen alacsony az olaj ára.
 

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 688
3 832
113
Mivel nekünk nincs túl sok gázunk, a Déli Áramlat már a múlté, valamint rövidesen megszűnik az Ukrajnán keresztül érkező gáz, ez azt jelenti, hogy "versenyképes nyugat-európai áron" jutunk hozzá a gázhoz, ami lényegesen drágább, mint amennyiért az oroszoktól vettük. Az EU épp most jól megvédte Magyarország érdekét! Vagy a németekét, akik az Északi Áramlat 1, 2-ből (talán) hajlandóak lesznek nekünk gázt eladni?
Nézd a jó oldalát. Legközelebb, ha az ukrik meg lesznek szorulva, akkor már nem ajiba küldünk nekik földgázt, hanem írunk egy árcédulát is.
Mondjuk a behajtása érdekes lesz, mert azt se fizetik általában ki, amit az oroszoktól „vesznek”. :D

Pont az ellenkezőjét írják, azt hogy az alternatív szállítási források megjelenése lefele vitte az árakat nem pedig felfele.
Azt el tudod mesélni, hogy hogyan fogja megérni nekünk ez a továbbértékesítés, ha egyszer már megvettük valakitől (orosz, vagy nyugati forrás), aztán esetleg még be is préseltük a tározóba, meg közben néhányszor megnyomattuk egy kicsit, mert a csőben van egy kis súrlódás is és aztán még valami profitra is szert szeretnénk tenni?


Illetve kéne egy kimutatás bárkitől, hogy a híresen olcsó nyugatról jövő földgázt milyen áron adták az elmúlt egy két év folyamán. Gondolom léteznek nyilvános szerződések, csak most nem érek rá keresgélni. Köszi :)
 

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 590
7 552
113
Az EU épp most védi meg Magyarország érdekét és törölteti a Gazprommal kötött szerződésünknek azokat a minket hátrányosan érintő pontjait amellyel eddig korlátozták a gázkereskedelmünket.

"Gazprom az országok közötti szabad földgázáramlást akadályozva elszigetelte a magyar gázpiacot. Ez főként annak következtében alakult ki, hogy a Gazprom exporttilalmat foglalt bele a magyar ügyfelekkel kötött gázszolgáltatási szerződésekbe. Az antitrösztvizsgálat megindítása nyomán a kifejezett exporttilalmakat és a rendeltetési helyre vonatkozó kikötéseket törölték a Gazprom magyar ügyfelekkel kötött gázszolgáltatási szerződéseiből.

A Gazprom kötelezettségvállalásai világos keretet teremtenek ebben a tekintetben, megnyitva az utat a magyar határokon keresztüli szabad gázáramlás előtt. Lehetővé teszi a szabad gázáramlást a magyar határokon keresztül – a Gazprom egyszer és mindenkorra eltávolít valamennyi piacszegmentációs rendelkezést a kelet- és közép-európai ügyfelekkel kötött gázellátási szerződéseiből. Ez biztosítja a Kelet- és Közép-Európán belüli szabad gázáramlás lehetőségét. A magyar ügyfelek a Gazprom szállítási szerződéseiből eredő bármely korlátozás nélkül tudnak majd földgázt exportálni a többi uniós gázpiacra és importálni azokról."
http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-17-552_hu.htm

Magyarul az EU szembeszállt a nekünk előnytelen szerződést kínáló Gazprommal és sikerült elérnie, hogy töröljék a számunkra hátrányos pontokat amik eddig akadályozták a gázkereskedelmünket.

Komolytalan vagy............
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Azt el tudod mesélni, hogy hogyan fogja megérni nekünk ez a továbbértékesítés, ha egyszer már megvettük valakitől (orosz, vagy nyugati forrás), aztán esetleg még be is préseltük a tározóba, meg közben néhányszor megnyomattuk egy kicsit, mert a csőben van egy kis súrlódás is és aztán még valami profitra is szert szeretnénk tenni?


Illetve kéne egy kimutatás bárkitől, hogy a híresen olcsó nyugatról jövő földgázt milyen áron adták az elmúlt egy két év folyamán. Gondolom léteznek nyilvános szerződések, csak most nem érek rá keresgélni. Köszi :)
Mindjárt előkeresem a nyilvános szerződést. Addig légyszi te is keresd elő a nyilvános szerződést a híresen olcsó keletről jövő gázról. Köszi :)

Ja és magyarázd meg, hogy rosszabb nekünk hogy most már az EU-nak köszönhetően tovább értékesíthetjük a gázt. Magyarázd meg, hogy jobb volt amíg ezt nem tehettük meg.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 424
44 129
113
A németek akarnak rávenni? Biztos? Nem pont az oroszok akarják elzárni az Ukrajnán át jövő gázt?
NE játszd már az értetlent: Nyilván a Németek - egyéb nyugati országok fúrták meg a Déli Áramlatot ami NEKÜNK lett volna jó, majd ütötték nyélbe kisvártatva utána az Északit, ami meg NEKIK jó. Az hogy az Oroszok zárni fogják az Ukrán vonalat, nem volt titok senki előtt, mert LOPNAK az Ukránok a nyugatra küldött gázból, illetve a sajátjukat sem fizetik rendesen.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
NE játszd már az értetlent: Nyilván a Németek - egyéb nyugati országok fúrták meg a Déli Áramlatot ami NEKÜNK lett volna jó, majd ütötték nyélbe kisvártatva utána az Északit, ami meg NEKIK jó. Az hogy az Oroszok zárni fogják az Ukrán vonalat, nem volt titok senki előtt, mert LOPNAK az Ukránok a nyugatra küldött gázból, illetve a sajátjukat sem fizetik rendesen.
Nincs nyélbe ütve az új Északi Áramlat. Több kelet-európai ország köztük Magyarország is ellenzi. Nekünk nem érdekünk, hogy elzárják az ukrajnai vezetéket.
 
Status
Not open for further replies.