Eurofighter Typhoon

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blaze

Well-Known Member
2013. október 5.
865
274
63
A légiharci/harci helyzetek hány %-ban fordul elő olyan, hogy neked hátulra kelljen nézned? Szerintem akkor ott valami nagyon el lett b*szarintva, ha már ilyen szituba kerülsz

Az elég könnyen előfordulhat, hogy a menekülés közben mögötted olyan BVR távolságban van valaki, hogy ha befordulsz akkor NEZ-en belülre kerülsz. Ilyen szituban vagy a többiektől kell infó de ha épp nincs senki akkor nem árt ha magadtól is tudsz nem kockadobás jellegű döntést hozni. A két fél fegyverei között általában nincs akkora nagyságrendbeli eltérés, hogy te kényelmesen fotelben ülve lelövöldözz mindenkit, úgyhogy ha bármilyen BVR harcra sor kerül ez a helyzet elég könnyen előfordulhat.

Jó esetben ilyenkor több vonalas harc folyik és nem neked kell azonnal visszatámadni és a többiek nagy eséllyel hátrébb tolják az ellent. Ilyenkor is előfordulhat, hogy pl. egy gépet ők nem látnak.

Nana, azért előbb még jön egy VVR szakasz, amikor azért még mindig szemből látjátok egymást...A káosz az már a dogfight. Csak akkor azért van vizuális kontakt is, és hogyha van olyan sisakdisplayed, mint pl. az EF striker-e, akkor "ránézéssel" indíthatod a rakétát. De azt elismerem, hogy dogfightban, azzal, hogy az F35 pilótája "át tud látni a padlón is" a DAS előnyt jelenthet.

Attól eltekintve, hogy esetleg a stealth miatt vaktában repülnek, nagy eséllyel komoly BVR harc fog létrejönni amiben elég sokat kell forgolódni és aki onnan WVRbe kerül annak eléggé beszűkül a látómezeje. Szerintem egy olyan szituban ahol 5-10 mérföldes távban körkörösen kell érzékelni valamit a DAS irgalmatlan nagy előny (feltéve, hogy képes arra, hogy egy vadász méretű célt észleljen ekkora távból).

Alapvetően úgy látom még mindig (jogosan) arra törekednek, hogy egy gép teljesen autonóm egységként működjön, minden más pl. datalink stb. csak amolyan bónuszként van jelen.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
...Akit ténylegesen érdekel, teljesen tudományosan, az elmegy egy kiállításra, és beszél a Eurovadász gmbh-sokkal, vagy éppen elmegy egy tudományos konferenciára amit rendeznek, akik meg behatóbban de olvasmányosan akarnak a típusról többet, hát az megveszi a tipuskönyveket..
Jelezném hogy ezek a tipuskönyvek elsősorban makettezőknek készülnek. (sok szép színes fotó, nulla technikai részlet) Mielőtt valaki kiad sok ezer fotintot javaslom tájékozódjon alaposan, nehogy csalódás érje!!
- A kiállításoknak akkor van értelme ha van minimum sajtó akreditációd vagy VIP belépőd. Ha a tömeggel mész a nyílt napokon akkor legfeljebb szép prospektusokat kaphatsz.
- A "tudományos konferenciákat" egyszerűen nem értem. Lehet hogy én vagyok tájékozatlan, de még nem hallottam tudományos konferenciáról Eurofighter témakörben. Esetleg az üzemeltető légierők rendszeres tapasztalat cseréi, de félek, azok nem nyilvános rendezvények.
 

blaze

Well-Known Member
2013. október 5.
865
274
63
Jelezném hogy ezek a tipuskönyvek elsősorban makettezőknek készülnek. (sok szép színes fotó, nulla technikai részlet) Mielőtt valaki kiad sok ezer fotintot javaslom tájékozódjon alaposan, nehogy csalódás érje!!
- A kiállításoknak akkor van értelme ha van minimum sajtó akreditációd vagy VIP belépőd. Ha a tömeggel mész a nyílt napokon akkor legfeljebb szép prospektusokat kaphatsz.
- A "tudományos konferenciákat" egyszerűen nem értem. Lehet hogy én vagyok tájékozatlan, de még nem hallottam tudományos konferenciáról Eurofighter témakörben. Esetleg az üzemeltető légierők rendszeres tapasztalat cseréi, de félek, azok nem nyilvános rendezvények.

Ez egy érdekes téma.

Tavaly kint voltunk az AIRPOWER-en néhány barátommal és a kintlévő AWACS személyzete elég bőbeszédűen és részletekbe menően adott választ a kérdéseinkre. Mondjuk inkább általánosabb harcászati jellegű kérdéseket tettem fel, de az ezekre adott válaszok is sok mindenről árulkodnak. Komolyabb technikai dolgokat nem kérdeztem tőlük, úgyhogy nemtudom arra mi lett volna a reakció.

Bár azért az is megkérdőjelezhető, hogy mennyire hiteles az amit mondanak, az is lehet dezinfo. A másik nagy probléma meg az, hogy ilyen eseményen nem sok időd van arra, hogy beszélgess, mert tömérdek ember van aki ugyazon a programon végig akar menni.

Vadászgép pilótákkal önmagában is elég nehézkes kapcsolatba kerülni, főleg ha ilyen nagy rendezvény van pl. ott volt valami külön rész ahol a résztvevő pilóták voltak.
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 880
8 097
113
Elég sok konferencia van különféle témakörökben, elég komoly anyagiakba kerülnek. Én kb. két hetente kapok mindenféle e-mailt ilyenekről,

http://www.janes.com/events/
https://www.aerosociety.com/Assets/Docs/Events/MAA_Military_Air_Safety_Conference_Programme.pdf
http://www.eventsinamerica.com/trade-shows/government/military/date/100000/

Ahogy a SAAB is rendez konferenciákat, video szemináriumokat stb, úgy az Eurofighter Gmbh stb. illetve leányvállalatai is szerintem csinálnak ilyet, csak eddig én sem érdeklődtem.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

Pocok75

Well-Known Member
2010. április 19.
2 816
2 512
113
http://www.defencetalk.com/dual-met...ajor-milestone-for-eurofighter-typhoon-69841/
eurofighter-headon-696x392.jpg
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 792
75 846
113
A Meteorindítós videóban miért nem egyenletesen fehér füst jön a rakétából?
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Az eredeti német cikk azt írta, hogy az osztrák EF gépekbe az amerikai Foreign Military Sales szolgáltatja a titkosított kommunikációs és barát\ellenség felismerő rendszereket évi 500 ezer eurós díjért.
http://www.krone.at/oesterreich/bes...-des-pentagon-ohne-codes-wertlos-story-568464

Ezt átvette a Ripost, de fel is ütötte ismeretlen eredetű idegen anyaggal, a Ripostban már arról is írnak, hogy felszállásonként van egy 1500 eurós díj ami 10 év alatt 1.5 millió euróba került. Ezt nem tudni honnan vették, az eredeti cikkben ez nem szerepelt, az évi 500 ezres díjról ami az eredetiben szerepelt azt írják az még ezen felül fizetendő.
https://ripost.hu/cikk-amerika-vadaszgepek-engedely

A Costa Del Sol magazin a Ripostból vette át a hírt, de az eredeti évi 500 ezres díjat már nem is említik benne csak azt a bizonyos 1500 eurós felszállási díjat meg a 10 év alatt 1.5 milliót, ami a Ripost toldott hozzá ismeretlen forrásból az eredeti hírhez.
http://costadelsolmagazin.com/content/amerika-blokkolhatja-europa-harci-gepeit

Így tud egy hír néhány átvétel alatt teljesen átalakulni, hogy még a konkrét számok is kicserélődnek benne. Ezért nem érdemes az ilyen Costa Del Sol féle ismeretlen zugoldalak híreit komolyan kezelni.
 
M

molnibalage

Guest
Fogalmazzunk úgy, hogy eleve zskat szintű az egész. Az FMS jelentését sem ismerik ezek a hülyék, hogy az micsoda.
 
M

molnibalage

Guest
Az EF gépeken van IR tartományban dolgozó MAWS a PIRATE ilyen másodlagos szerepén túl? A szárnyvégi podon és úgy látom, hogy csak RWR antennák vannak, amit egyesek valamiért MAWS-nak hívnak... (Pedig RWR lenne a helyesebb, ha jól látom.)