[HUN] Mi-24 korszerűsítés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ksspsta

Member
2013. február 18.
452
0
16
??? 1991-ben tízezer feletti járművet kaptak szét légierővel.

(és ebben mennyi volt az Apacsoké?)

Igen, aztán Szaddám még kb 12évig hatalmon volt.... Kellett még egy háború szárazföldi hadműveletekkel, hogy eltakarítsák a rendszerét.....Mi köze? Hát, hogy csak vadászgépekkel nem lehet háborút nyerni. Be kell vonulni.

Jah, hogy nem vonultak be Szerbiába? kb tízszer annyit kaptak volna, mint Irakban, meg Afganisztánban együtt. Ezt ők is tudták ezért meg se próbálták....
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 292
17 368
113
"Mi is van most Irakban? Te azt győzelemnek neveznéd?"

A háború teljes győzelemmel ért véget, Irak kapitulált, a szövetséges veszteségek alacsonyak voltak, ez nagy részt a légierőnek köszönhető. Hogy utána alig tudták az országot megtartani, és most is káosz van, az egy másik kérdés már, de maga a háború sikeres volt.
 
M

molnibalage

Guest
Igen, aztán Szaddám még kb 12évig hatalmon volt....

Az ENSZ felhatalmazás nem az irkai államhatalom megdöntéséről szólt, hanem Kuvait felszabadításáról...

Többen bátorították Bush-t, hogy menjenek tovább, de gyakorlatilag minden résztvevő örült, hogy annyira alacsony veszteségekkel megúszták az egészet. Ha tovább feszítették volna a húrt, akkor Szaddam lehet, hogy elkeseredésében mégiscsak beveti a vegyi fegyvereket.

Kellett még egy háború szárazföldi hadműveletekkel, hogy eltakarítsák a rendszerét....

Mert a fiatalabb Bush és társai úgy gondolták, hogy megteszik. Valahol egyébként kibaszottul vicces, hogy 1991-ben mindenki bólogatott, hogy tovább, de 2003-ban meg mindenki köpködte őket, hogy bementek.

Röhejes. Pont, mint te...

Jah, hogy nem vonultak be Szerbiába? kb tízszer annyit kaptak volna, mint Irakban, meg Afganisztánban együtt. Ezt ők is tudták ezért meg se próbálták....

Itt már tényleg csak sírok és röhögök egyszerre. Melyik turbóoldalról szalajtott ide a sors...?
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 339
10 697
113
Tisztelt Molni!
/Mert nekem eddig -emlékeim szerint - mindig kulturált hangnemben válaszoltál/

A mostani válaszaidban egy - nem; több, de ez most lényegtelen - disszonanciát érzek.

A hozzászólásaid egy részében a HARCI helikoptereket /márpedig a MI-24 AZ/, mint a pl. Gripenhez képest védtelen, esélytelen, hatástalan, felesleges eszközöket írod le eközben - nagyon helyesen - felfegyverzett szállító helikopterek beszerzését, rendszerbeállítását szorgalmazod.
Kérdem én: Minek?
Ha egy harcra optimalizált helikopter szerinted szinte hatástalan, akkor egy kompromisszumokkal terhelt /márpedig egy szállításra tervezett/optimalizált, de fegyverekkel fülön aggatott légjáró szerinted milyen?
Mint egy utcai teherautó a Hungaroringen.

Se érdemi páncélvédelme, se sebessége, fegyveralkalmazásra optimalizált kabinja, stb.

Ezzel az erővel vehetünk párnás utas/teherszállító kombókat is, amik néha hasznos terhet is visznek, de gyakrabban közterhet...
S "mindenki"; a politikusok, meg a píárosaik is e ööm e bódottá állapotába kerülhetnek.



<blockquote>Szerinted megvalósíthatatlan feladat felvenni és kiképezni 50 katonát, arra, hogy felfegyverezzen és megtankoljon egy helikoptert (tudod ezt egy hivatásos irányítása mellett Svédországban sorkatonák végezték) és venni 5 APA kocsit, 5 tartálykocsit és 5 teherautót a fegyverzetnek, mert kb ez kell a kitelepülési képességhez (5 helyre,a melyek akár több helikoptert is kiszolgálhatnak)?

És ezek megint az extra költségek. Mert akkor hányszor is veszel meg mindent? Akkor hány katona van kiképezve csak a redundancia miatt? Nem mondtam, hogy lehetetlen. Viszont +2 Gripennek milyen extra igény lenne pl. Kecsón? Hát nem túl sok.



Ezzel a résszel is foglalkoztam. Ez esetben viszont megint ott vagyunk, hogy sem a helik képességei sem a túlélő képessége nem lesz köszönőviszonyban a Gripenével.</blockquote>

Hirtelen nem álltam le szöszölni az "idézés" bonyodalmaival, ezért szúrom be közbe egy másik mondatodat.
Milyen extra költség? Megvannak, létező infrastruktúra. Ahogy - gyakorlatilag - a Gripenekhez is megvették az új "manci" tartálykocsikat...


Amikor azt mondod, hogy védtelenebb, sérülékenyebb, mint a Gripen, hááát...ez elég erős mondat.

A Mi-24 - amellett, hogy elavult, azért háborúban edzett, sőt fejlesztett ördöghintó.
Szó szerint Afganisztánban véráldozattal fejlesztett, modifikált típus.
A Gripen meg még puszkaport se szagolt...

Azért arról ne akarjál már meggyőzni, hogy egy páncélozott, a kritikus helyeken / A harci tapasztalatok alapján!/ megerősített, gyakorlatilag mechanikus működtetésű helikopter védtelenebb, mint egy páncélzat nélküli, elektroműszerészek által forrasztott, tucatnyi számítógéppel levegőbe maradni képes könnyűipari termék...
Nem egy, addig harcot nem látott nyugat európai típusról derült már ki, hogy nem bírja a golyót...

Ez legalább már bizonyított...

Igen, mondhatod, hogy nincs besugárzás, rakétaindítást/közeledést jelző rendszere.

De azt is lásd be, hogy a legutóbbi konfliktusok bár úgy kezdődtek, hogy a fejlett elektronikai rendszerekkel megtuningolt fegyverzetű- amúgy is túlerőben levő - USA jól le is gyakta az aktuális gaz gonoszt /érdekes, É-Korea annyira nem csípi a szemét.../, aztán a konfliktus elhúzódásával - amikor már az összetettebb rendszereket kiiktatta - mégse bírta eltiporni a buta - szemmel célzott, irányított - lövedékkel, IED-ekkel operáló ellent.
Vietnámtól kezdve - amikor minden csupasz ötéves gyerekben Kalasnyikovval felfegyverzett vietkongot látott - csak kínlódik az ellenállókkal.
Tévedés ne essék, ez igaz volt természetesen az orosz kontra mudzsahed vitára, meg azóta minden konfliktusra.

Amikor már nincs elektromágneses kisugárzása miatt bemérhető ellen, akkor kenheted a hajadra még a célzókonténert is.
Soha nem fogsz rájönni, hogy asszony teregeti e a ruhát a rozsdás kerítésre /lásd magyar hátrányos helyzetű telep/, gyerek játszik a homokozóban, vagy ellenálló guggol sunyin egy mordállyal.
Aztán lövöldözheted neki az infracsapdát, meg alkalmazhatod ellene az ECM-et a Gripenről...
Oda bizony emberi szem kell, meg mordály.
Egy konfliktus eszkalálódásával az ellenállók - akik legyenek bármilyen setét figurák is - a HAZÁJUKAT védik, azért harcolnak, csak abból értenek - esetleg -, ha fegyver csöve néz rájuk.


Arról meg ne próbálj már meggyőzni, hogy a Gripen golyóállóbb, mint a Mi-24.
Amivel legfeljebb a MI-17 legfejlettebb verziói veszik fel a versenyt lövedékállóságban, vagy az azoktól még drágább nyugati konkurensei.

Ha megtartanánk párat belőlük, akkor VANNAK, ha baj van.
Ha nem, akkor NINCSENEK.

Mert a semmi az nem van, hanem NINCS. Mert ha a SEMMI van, az hogy pont hogy nincs SEMMI.
Na de ha már a SEMMI nincs, az meg már VALAMI, az meg már nem semmi!

Igaz? Jól mondom?
Nem!?
DE!!!
 
M

molnibalage

Guest
A hozzászólásaid egy részében a HARCI helikoptereket /márpedig a MI-24 AZ/, mint a pl. Gripenhez képest védtelen, esélytelen, hatástalan, felesleges eszközöket írod le eközben - nagyon helyesen - felfegyverzett szállító helikopterek beszerzését, rendszerbeállítását szorgalmazod.

Az újgenerációs, de még a használt jenmi UH-1 helik is töménytelen inrfracsapdával, RWR-rel és MAWS-sal is rendelkezhetnek. Ezek közül kb. az infracsapda az, ami van a Mi-24 gépeinken. Tehát egy nagy sebességű és infracsapákkal telipakolt alacsony ámadásra is képes géphez képest a Mi-24 eszméletlen védtelen szerintem.


Ha egy harcra optimalizált helikopter szerinted szinte hatástalan, akkor egy kompromisszumokkal terhelt /márpedig egy szállításra tervezett/optimalizált, de fegyverekkel fülön aggatott légjáró szerinted milyen?

Lásd fent. Modern helin data link is lehet még fentieken kívül, ezen felül a multifunkciós helik egy részén első osztályú levegő-föld rakéta van. Igen, nincsenek páncélozva, csak éppen az aktív-passzív önvédelmi rendszereik és adott estetben FLIR szenzoraik egy annyira más dimenzióban vannak a Mi-24-hez képest, mint kőbaltához képest a MG-42 géppuska.


Amikor azt mondod, hogy védtelenebb, sérülékenyebb, mint a Gripen, hááát...ez elég erős mondat.

Igen, az. A Mi-24 gépeinken van csúcskategóriás RWR talán? Talán 1000 km/h sebességgel tűz akár 30 méteres is robotpilótával? Egy támogatatlan örökölt szovjet MANPAD/SHORAD szinte tehetetlen a Gripennel szemben. Túl hosszú a reakció idejük túl korlátos maga az egész rendszer. Egy mázlis rejtőzködő MANPAD vagy AAA meg simán odavághat egy helinek. Egy 1000 km/h repülő cél ellen ideális esetben a megsemmisítési ablak 10-15 sec.

A Mi-24 - amellett, hogy elavult, azért háborúban edzett, sőt fejlesztett ördöghintó.

Igen, egy olyan háborúban, ahol a legkomolyabb fenyegetés az elszórt Stiner volt, szó nem volt olyan tűzrendszerről, amit pl. ambasa említett sem double digit SAM-ekről.

Szó szerint Afganisztánban véráldozattal fejlesztett, modifikált típus.
A Gripen meg még puszkaport se szagolt...

Ezzel az erővel a Szu-35 is egy rakás szar, meg az F-22 és más gépek is, mert azok sem szagoltak puskaport..

Nem az lényeg, hogy bevetették -e, <b>hanem hogy milyen elvek és alapkövetelmények szerint tervezték azokat és okultak -e a korábbi tapasztalatokból</b>.

A Gripenen asszem egy ideig nem terveztek passzív zavarókat és a tüelőanyag tűzvédelmét sem. Aztán rájöttek, hogy ez így nem buli... Annyira, hogy ma a Gripen kimagasló a passzív zavarók terén a és magyar pilóták beszámolói alapján az ECM rendszer még a jenki F-16C-nél is elég szépen odavágott.

<b>Azért arról ne akarjál már meggyőzni, hogy egy páncélozott, a kritikus helyeken / A harci tapasztalatok alapján!/ megerősített, gyakorlatilag mechanikus működtetésű helikopter védtelenebb, mint egy páncélzat nélküli, elektroműszerészek által forrasztott, tucatnyi számítógéppel levegőbe maradni képes könnyűipari termék...</b>

Márpedig de. Mert nem az a jó, hogy páncélozod magad, hanem az a védelem, ami esélyt sem ad arra, hogy eltaláljanak. Mert sokkal jobb több száz infracsapda egy gépen, mint páncélozni MANPAD találat ellen. A harci helik páncélja<b> nem vívmány, hanem kényszer</b>, már ahol alkalmazzák. Ugyanis lassúak...

<b>Nem egy, addig harcot nem látott nyugat európai típusról derült már ki, hogy nem bírja a golyót...</b>

Igazából egyről, és annak is csak a leszármazottjáról, az AV-8-ról. Irakban amit eltaláltak, az le is zuhant. Ellenben Jaguar gépek olyan sérülésekkel tértek haza, hogy ihaj, de F/A-18 és más gép is kibírt direkt MANPAD találatot.

http://www.youtube.com/watch?v=wobG_68P_LE

MANPAD vs. helikoper.

<b>Ez legalább már bizonyított...

Igen, mondhatod, hogy nincs besugárzás, rakétaindítást/közeledést jelző rendszere.</b>

Igen azt, hogy mai IR SHORAD és MANPAD ellen egy csupasz helivel menni elég szuicid mutatvány... Ma gyakorlatilag minden hadműveleti zónában levő jenki helin van MAWS úgy, hogy 20+ éves MANPAD a fenyegetés csúcsa és még így is volt kill...

De azt is lásd be, hogy a legutóbbi konfliktusok bár úgy kezdődtek, hogy a fejlett elektronikai rendszerekkel megtuningolt fegyverzetű- amúgy is túlerőben levő - USA jól le is gyakta az aktuális gaz gonoszt /érdekes, É-Korea annyira nem csípi a szemét.../, aztán a konfliktus elhúzódásával - amikor már az összetettebb rendszereket kiiktatta - mégse bírta eltiporni a buta - szemmel célzott, irányított - lövedékkel, IED-ekkel operáló ellent.

Mert az IED-nek semmi köze a klasszikus hadviseléshez. Továbbá nem értem, hogy az IED-nek mi a frászkarika köze van a harci helik pct. képességéhez...

Amikor már nincs elektromágneses kisugárzása miatt bemérhető ellen, akkor kenheted a hajadra még a célzókonténert is.

Vagy nem...

http://www.youtube.com/results?search_query=ac-130+gunship+live+fire&oq=ac-130+&gs_l=youtube.1.0.0l10.275.3059.0.4206.13.9.3.1.1.1.132.926.5j4.9.0...0.0...1ac.1.11.youtube.VWvlw20aljY

Válassz szabadon, de AH-64 felvételeket is nézegethetsz. Szóló embereket követnek nyomon. Tehát, ha földi csapat megmondja, hogy hol az ellen és nincs túl szar idő, akkor a Gripen a TGP-vel kisebb ember csoportokat vagy szóló embert is képes követni. Sőt, a felbontás annyira jó, hogy a MANPAD cipelő ember megkülönböztethető egy kalás ipsétől. Erre hol képes a kőkorszaki Mi-24...?

Oda bizony emberi szem kell, meg mordály.

Te most komolyan azt próbálod magyarázni, hogy az emberi szem felbontása jobb, mint a 10+ -szeres nagyítású, éjjel is látó giro stabilizált TGP-é? Tudnám, hogy mi francnak fejlesztették ki, és miért nem a két szép szemükkel céloznak a pilóták...

Arról meg ne próbálj már meggyőzni, hogy a Gripen golyóállóbb, mint a Mi-24.

Lásd fent. Nem golyóállónak kell lenni, hanem jobb, ha el sem találnak. Nem tűnt fel, hogy a SAM rendszerek elterjedésével nem tonnás páncélt tettek a B-52-re és F-111-re, hanem megszületett az alacsonyan és gyorsan repülő csapásmérő...?
 
M

molnibalage

Guest
Ha megtartanánk párat belőlük, akkor VANNAK, ha baj van.
Ha nem, akkor NINCSENEK.

Mert a semmi az nem van, hanem NINCS. Mert ha a SEMMI van, az hogy pont hogy nincs SEMMI.
Na de ha már a SEMMI nincs, az meg már VALAMI, az meg már nem semmi!

Igaz? Jól mondom?
Nem!?
DE!!!

Ez a rész nekem már túl ELTE filozófia szak...
 
D

danielblack

Guest
Ha megtartanánk párat belőlük, akkor VANNAK, ha baj van.
Ha nem, akkor NINCSENEK.

Mert a semmi az nem van, hanem NINCS. Mert ha a SEMMI van, az hogy pont hogy nincs SEMMI.
Na de ha már a SEMMI nincs, az meg már VALAMI, az meg már nem semmi!

Igaz? Jól mondom?
Nem!?
DE!!!

Ehhez nem ittam eleget xDDD
 

chimera

Member
2010. április 19.
560
1
18
Misinátornak abban van igaza hogy egy harci heli ha van tud segíteni ha nincs nem tud ! Egy komplex csapatlégvédelem ellen az Ah-64 is bajban van míg ha nincs egy Mi-24 is igen sikeres lehet!
Nem minden a Hightech . Az Irak-Irán-i háborúban az AH-1 cobrák igen sikeresek voltak a kor megfelelő szintű légvédelmével szemben és több csatát nyertek meg az Irániaknak ! Nagy hiba összevetni egy nagysebességű multirole vadászgépet és egy csatahelikoptert ! Nem ugyanarra tervezték ! Mindenképpen kényszermegoldás ha egy vadászgép kergeti a tankokat vagy egy felfegyverzet szállítóheli van leterhelve rakétákkal és bombákkal! Tudja de nem ez a feladata elsősorban ! Azt sem értem ha teoretikusan egy szállítóhelit telepakolunk modern önvédelmi cuccokkal akkor egy Mi-24-essel ezt miért nem tudjuk megtenni? Az összehasonlításban a legmodernebbül felszerelt szállítóheli szerepelhet csak a legfapadosabb Mi-24-el szemben? Ez így nem korrekt!
Ja és legvégül ne felejtsük el hogy mind egy vadászgép mind egy szállítóheli leszedhető egy ócska Kalasnyikovval is míg egy Hindhez ennél jóval több kell már csak a komoly páncélzat miatt is (lásd repülő tank ).
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 895
4 405
113
Oh, be szép 7vége volt. Öröm volt olvasni.

A páncélelhárítás a földről a legolcsóbb, legegyszerűbb és leghatékonyabb.

Az öszvér megoldásokat mindig sikeresen alkalmaztuk az elmúlt évszázadokban. Nem is nyertünk háborút. Hajrá, nyírjuk ki a harciheli fegyvernemet is. Majd mindig mindenhol lesz Griff az éppen szükséges fegyverzettel.
 

ksspsta

Member
2013. február 18.
452
0
16
Igen, az. A Mi-24 gépeinken van csúcskategóriás RWR talán? Talán 1000 km/h sebességgel tűz akár 30 méteres is robotpilótával? Egy támogatatlan örökölt szovjet MANPAD/SHORAD szinte tehetetlen a Gripennel szemben. Túl hosszú a reakció idejük túl korlátos maga az egész rendszer. Egy mázlis rejtőzködő MANPAD vagy AAA meg simán odavághat egy helinek. Egy 1000 km/h repülő cél ellen ideális esetben a megsemmisítési ablak 10-15 sec.

Megint nyomod ezt a hülyeséget. Milyen kib...tt fegyvert tud a Gripen alkalmazni 1000Km/h -val és 30 méteren.* Kurvára semmilyet. A buta bombáidhoz is fel kell emelkedni oda, ahol simán leszedik.** Feltéve, ha "értelmes" célokat támad, mivel azokat általában védik. 6-8 katonára meg nem fog gripen vadászni. Viszont a heli simán tud repülni 3 méteren, ott mivel szeded le? Géppuskával, ha van időd, de valszeg a másik heli egyből válaszol.
A 30 méteren ezerrrel meg már a sivatagi viharban elavult, lásd Tornádók, Av-8-asok.( Még Líbiában is lekaptak egy F-111-et....) Pont a manpad és hasonló rendszerű passzív cuccok miatt.
(*nyugodjál meg , egy korszerű légvédelmi rendszer ellen a gripened semmit se ér)
(**ócska régi "szeméttel" is)
Bármit, ismétlem bármit fel lehet szerelni egy k..va rg, heli sárkányra amit fel akarnak szerelni ill arra terveztek. Nem egy korszerűsítési programot láttunk már... Gondolok itt önvédelmi cuccokra is. Drága, de mindenre drága feltenni nem csak mi-24-re. (és milyen "gazdag" országok alkalmaznak Mi-24-et)
De ha már itt tartunk, a gripennek van (ratyi kif) manpadra figyelmeztető rendszere?
 

ksspsta

Member
2013. február 18.
452
0
16
Te most komolyan azt próbálod magyarázni, hogy az emberi szem felbontása jobb, mint a 10+ -szeres nagyítású, éjjel is látó giro stabilizált TGP-é? Tudnám, hogy mi francnak fejlesztették ki, és miért nem a két szép szemükkel céloznak a pilóták...

Én meg tudnám, hogy minek tarják még rendszerben az oh-58-akat...
Gondolom 1000-el harminc méteren nem nagyon van idő kamerázgatni....
 

ksspsta

Member
2013. február 18.
452
0
16
Lásd fent. Nem golyóállónak kell lenni, hanem jobb, ha el sem találnak. Nem tűnt fel, hogy a SAM rendszerek elterjedésével nem tonnás páncélt tettek a B-52-re és F-111-re, hanem megszületett az alacsonyan és gyorsan repülő csapásmérő...?

Ez ciki, de sam miatt lett f-111....:p
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
khm....

Mert az IED-nek semmi köze a klasszikus hadviseléshez.

ez ígí ebben a formában nem egészen igaz........
 

ksspsta

Member
2013. február 18.
452
0
16
<blockquote>Igen, aztán Szaddám még kb 12évig hatalmon volt....

Az ENSZ felhatalmazás nem az irkai államhatalom megdöntéséről szólt, hanem Kuvait felszabadításáról...

Többen bátorították Bush-t, hogy menjenek tovább, de gyakorlatilag minden résztvevő örült, hogy annyira alacsony veszteségekkel megúszták az egészet. Ha tovább feszítették volna a húrt, akkor Szaddam lehet, hogy elkeseredésében mégiscsak beveti a vegyi fegyvereket.

Kellett még egy háború szárazföldi hadműveletekkel, hogy eltakarítsák a rendszerét....

Mert a fiatalabb Bush és társai úgy gondolták, hogy megteszik. Valahol egyébként kibaszottul vicces, hogy 1991-ben mindenki bólogatott, hogy tovább, de 2003-ban meg mindenki köpködte őket, hogy bementek.

Röhejes. Pont, mint te...

Jah, hogy nem vonultak be Szerbiába? kb tízszer annyit kaptak volna, mint Irakban, meg Afganisztánban együtt. Ezt ők is tudták ezért meg se próbálták....

Itt már tényleg csak sírok és röhögök egyszerre. Melyik turbóoldalról szalajtott ide a sors...?</blockquote>

Hát, már ez kezd vmi turbóoldalra hasonlítani....

Nem tom mi a röhejes, azon kívül, hogy vki ellen megnyernek egy háborút , aztán még 12évig elvan az elnöki palotában. Milosevicset meg a sajátjai tertóztatták le.

Az inkább vicces, hogy vki szakértőnek tartja magát, aztán másokat idéz éppen hmű elméletből....
 

piratvitorla

Member
2013. március 4.
292
1
18
Egy dolgot azért még hozzátennék a Mi-24-es dologhoz:
Tudomásom szerint a bolgárok több évnyi nem repülés után újra elkezdik üzemeltetni a típust. Ha jól emlékszem 4 vagy hat példányt otthon nagyjavítanak.
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
@piratvitorla

És a Szu-25-ösök mellé, vagy helyett tervezik visszahozni a Hindeket?
 
M

molnibalage

Guest
Ja és legvégül ne felejtsük el hogy mind egy vadászgép mind egy szállítóheli leszedhető egy ócska Kalasnyikovval is míg egy Hindhez ennél jóval több kell már csak a komoly páncélzat miatt is (lásd repülő tank ).

Csak éppen kézifegyverrel eltalálni egy vadászgépet a csoda kategóriájába tartozik... Még a heli esetén is majdnem ez a kategória főleg, ha vissza is lő. Mert a jenki helik átlagos oldalfegyverzete a Minigun. Azzal meg nézzen az farkasszemet, akiknek 9 élete van...