[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.karpatinfo.net/cikk/tars...csoportot-talaltak-letiltott-orosz-portalokon
"Az Odnoklaszniki és Vkontakte elnevezésű portálokon közel 800 ukránellenes csoportot fedeztek fel – jelentette Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője...
...„Arra a kérdésre, miért tiltották le az Odnoklasznyiki, Vkontakte, Yandex és más orosz portálokat, a válasz nagyon egyszerű: ez az a mechanizmus, melyet az orosz ideológia felhasznál a polgárok elméjének formálására”- tette hozzá Hricak..."



http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/hadugyminiszterium-hadat-uzent-az-alkoholizmusnak-hadseregben
"Sztepan Poltorak hadügyminiszter aláírta az alkoholizmus megfékezéséről szóló rendeletet a hadseregben, amely az egységek parancsnokait arra kötelezi, hogy olyan közeget teremtsenek a hadseregen belül, amely összeegyeztethetetlen az alkoholizmussal..."

Ezen röhögtem.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and cinikus

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.karpatinfo.net/cikk/tars...-orosz-nyelvet-hibrid-haboru-elemenek-nevezte
"A Donyeck Megyei Államigazgatás vezetője kommentálta az új televíziós nyelvi kvótákat.
Pavlo Zsebrivszkij, Donyeck Megye Katonai-Polgári Adminisztrációjának vezetője kijelentette, hogy az orosz nyelv a „hibrid háború eleme” – írja a Vesztyi.
„A kvóták, az egy helyes döntés. Ha nem lenne orosz agresszió, ha az orosz nyelv nem lenne a hibrid háború egyik fő eleme, akkor a kijelentések igazságosak lettek volt. De mára az „orosz világ” védelme és sok más dolog lett a hibrid háború kulcsfontosságú eleme”- kommentálta Zsebrivszkij az ukrán parlament által elfogadott törvénytervezetet, melynek értelmében a televízióban 75 százalékban kötelező az ukrán nyelv használata..."


Feltűnt neki hogy ott mindenki oroszul beszél? (Az pedig nem igazán relevánsan számít bele a statisztikába, hogy Nyugat-Ukrajnából hozott - sok esetben ott minimum munkanélküli - ukránul (is) beszélő "köztisztviselőkkel" cserélik le a hivatalnokokat Dél és Kelet-Ukrajnában, és még fokozottabb mértékben Donbass Ukrajna által irányított részein-, ezért egy kis mértékben nő az ott lakó ukránul tudó személyek száma)
Mellesleg kényszeríteni a lakosságot, hogy minimum 50-75%-ban ukrán nyelvű tv-t nézzen/rádiót hallgasson, az bizonyosan a hibrid háború része, és ott (is) teljesen kontra produktív.
Szaakasvili panaszkodott még mint Odessza kormányzója, hogy bár már (akkor is) tiltják az orosz TV-k nézését a lakosság számára, mégis mindenki azt nézi, és ez ellen semmit nem tudnak tenni.
Na már most. Mégis, egy teljesen orosz ajkú területen ki fogja az ukrán nyelvű adásokat nézni? Főleg Donyeck és Luganszk régiókban? Főleg, miután már jó ideje erős TV-adó tornyokat telepítettek a szakik.
Persze, megpróbálhatják hogy lecsuknak mindenkit aki az orosz adásokat nézi, csak az mégis hová fog vezetni?
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Zed895

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Az ukrán állami vasúttársaság hivatalosan cáfolja, hogy leállítanák a vasúti közlekedést Oroszországba. Úgy tűnik már megint egy álhíren kérődzöl.
https://zn.ua/UKRAINE/v-ukrzaliznic...eleznodorozhnoe-soobschenie-s-rf-249368_.html

https://zn.ua/UKRAINE/v-ukrzaliznic...eleznodorozhnoe-soobschenie-s-rf-249368_.html
Az Ukrzaliznytsia (Ukrán állami vasúttársaság) nem tervezi hogy megállítsa a vasúti összeköttetést az Orosz Föderációval.
Azonban az Ukrzaliznytsia megjegyzi, hogy nem tudnak válaszolni a kormány terveiről ez irányban.
Ebben a pillanatban az Ukrzaliznytsia nem tervezi hogy leállítsa a vasúti forgalmat Oroszországgal...

http://www.interfax.ru/world/563808
Az Ukrzaliznytsia nem hozott határozatot az utasforgalom törléséről Ukrajna és Oroszország között, és nem kapott ilyen utasítást a magasabb hatóságoktól arra.



Tehát, hivatalosan nincs megerősítve. Egyelőre. Mert ez nem a vasút döntése.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://dninews.com/article/ukraine...most-4500-shells-dpr-territory-over-past-week
Basurin tájékoztatása szerint, az ellenség az elmúlt héten 378 alkalommal sértette meg a tűzszünetet és 4456 tüzérségi és aknavető lövedéket lőttek DNR területére. . Az Ukránok 31 települést lőttek, és megsérült 64 ház és épület. (Korábbi jelentések szerint csak az elmúlt 24 órában az Ukránok 58 alkalommal követtek el tűzszünetsértést, és 16 lakóház sérült meg.)

https://dninews.com/article/16-dpr-buildings-damaged-ukrainian-forces’-fire-over-past-day
A DNR műveleti parancsnokság képviselőjének tájékoztatása szerint, az Ukrán tüzérségi támadásokban az elmúlt 24 órában összesen 16 lakóház sérült meg.

https://dninews.com/article/4-people-perish-12-wounded-ukrainian-shelling-dpr-over-past-week
Basurin tájékoztatása szerint, DNR teületén az Ukránok ágyúzásai következtében, az elmúlt héten összesen 4 ember halt meg és 12 sebesült meg. Ebből katona 4 halott és 4 sebesült, civil 8 sebesült.

https://dninews.com/article/lpr-int...lls-kiev-controlled-lugansk-region-over-month
Igor Kornet vezérőrnagy az LNR belügyminisztere tájékoztatása szerint, az elmúlt 1 hónapban Luganszk régió Ukránok felügyelte részeiről mintegy 1000 hívást kaptak a lakosságtól. (Egy segélyvonalat indítottak, részeként a Donbass újraegyesítésére humanitárius programnak, mely jogi segítséget nyújt a Luganszk régió Kijev által ellenőrzött területén élő embereknek.)
Elmesélték a problémáikat, megosztották a reményeiket, és az Ukrán nacionalista osztagok (mint az Ajdar) és a Nemzeti Gárda bűncselekményeiről beszámoltak. Minden bejelentést rögzítenek, és ellenőrzik a műveleti egységek - mondta Kornet.
A hívók közel egyharmada beszámolt arról hogy területükről lövik LNR területét a Kijevi erők, és megadták a lőállások helyét.
 
  • Tetszik
Reactions: lgabo

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://karpathir.com/2017/05/26/ism...ktus-a-donyec-medenceben-katonai-vesztesegek/
"Az utóbbi napokban egyre hevesebbekké váltak a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai felkelők támadásai a Donyec-medencében, az elmúlt 24 órában ezek következtében öt ukrán katona sebesült meg – jelentette pénteken a kijevi hadműveleti parancsnokság.
A közlemény szerint a felkelők 24 óra alatt 57-szer nyitottak tüzet katonai állásokra, több ízben a minszki megállapodások értelmében tiltott nehézfegyverekkel. Ebből 29-szer a frontvonal déli szakaszán, az Azovi-tengerpart térségében indítottak támadást, 26-szor Donyeck térségében. A frontvonal északi részén, Luhanszk környékén kétszer nyitottak tüzet. Donyeck térségében egy kórházban komoly károk keletkeztek a környéket ért nehéztüzérségi támadások következtében. Civil áldozatokról nem érkezett jelentés..."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.karpatinfo.net/cikk/tars...etiltasanak-mechanizmusa-meg-nincs-kidolgozva
"Vaszil Hricak, az ukrán Biztonsági szolgálat szakembere hangsúlyozta, hogy az orosz internetes oldalak letiltásának rendszere egyelőre még nincs kidolgozva, de a folyamat már elindult.
„A gépezet még nincs teljesen kidolgozva, de mindenképpen be lesz vezetve”- mondta Hricak az újságíróknak csütörtükön Kijevben, az Interfaksz – Ukrajina hírűgynökség kérdéseire válaszolva.
Emellett elmondta, hogy a mechanizmus kidolgozása folyamatban van..."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.karpatinfo.net/cikk/tarsadalom/ukran-nemzeti-sport-lett-harci-hopak
"Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa módosította a Testnevelési és sporttörvényt a nemzeti sportok elismerése céljából – jelentette az Ukrinform csütörtökön. Az indítványra 227 honatya szavazott igennel a 450 fős törvényhozásban...
...A törvény a következő nemzeti sportok támogatását irányozza elő: harci hopak, horting, a Szpasz ukrán közelharc, valamint az ukrán övbirkózás..."


Egyre jobban militarizálódik a teljes "kulturális szemléletük" (is). Megjelenik már a sportban is. (még csak nem is hallottam ezekről a "sportokról"- Ukrán övbírkózás? ) Ettől jobb lesz az Ukrán nemzeti identitás?
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://mediarnbo.org/2017/05/26/map-ato-26-05-2017/?lang=en

26-05_eng.jpg


http://mediarnbo.org/2017/05/26/summary-information-from-ato-26-05-2017-video/?lang=en

 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://karpathir.com/2017/05/27/tovabbi-orosz-weboldalak-blokkolasat-tervezi-ukrajna/
"Ukrajna Információpolitikai Minisztériuma egy 20 weboldalból álló listát adott át az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU) az ukránellenes források blokkolására irányuló politika keretében – közölte a Kárpátalja hetilap.
Alaszanyija elmondása szerint többségében kevéssé ismert weboldalakról van szó, amelyeket különböző adatbázisok alapján azonosítottak.
Dmitro Zolotuhin, az Információpolitikai Minisztérium miniszterhelyettese szerint kidolgozták a szeparatista weboldalak meghatározásának módszertanát.
Egyebek mellett munkacsoportot hoztak létre a portálok monitoringjára és tartalmuk elemzésére, illetve meghatározták azon ukrán törvényi normákat, amelyek tiltják bizonyos információk terjesztését, például azokét, amelyek etnikumok közötti gyűlöletkeltésre, uszításra alkalmasak. Ezután megvizsgálták az Oroszország és a megszállt területeken működő szeparatista szervezetekhez köthető személyek által támogatott weboldalakat. Az SZBU-nak továbbított listára azok kerültek fel közülük, amelyek az ukrán törvényekbe ütköző tartalmakat közöltek..."


A kisebbségnek mondott többség (orosz ajkúak) tisztelete nem igazán hatja át már szinte minden gondolatukat. Délen és keleten jó esetben talán 20 % beszél ukránul is. És a középső régiókban is leginkább kevert ukrán- orosz nyelven beszélnek az ukrán ajkúaknak mondottak. Oda lehet menni, és be lehet tiltani fegyverrel kényszerítve hogy ne nézzen orosz sportcsatornát, hanem az állami immár 75 %-ban ukrán nyelvű adásokat. És lehet tervezni hogy lényegében betiltják az orosz nyelvű internetezést is - csak akkor a társadalom döntő többségét, , délen és keleten pedig minimum 95 %át állandó és nyílt törvénysértésre kényszerítik.



http://rusvesna.su/news/1495704281
Igor Miroshnichenko (Szvoboda párt) úgy véli, hogy a tanárokat és diákokat akik oroszul beszélnek az ukrán iskolákban, meg kell büntetni
"Ha megy egy rendes Ukrán iskolába, azt halljuk, hogy mindenki oroszul kommunikál, beleértve a tanárokat és óvodapedagógusokat. -mindannyian oroszul kommunikálnak. Mit csináljunk, visszatérjünk az ostorhoz? Néha lehet ostor is, mert ha az ukrán iskolai tanárok megengedik maguknak hogy oroszul beszéljenek, rossz példát mutatnak a gyermekek számára. Természetesen."
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

panoz

Well-Known Member
2011. szeptember 3.
1 464
142
63
Az európai integrációt hamisított képekkel és álhírekkel aligha lehet megállítani.
Itt az eredeti kép kamukirály:
kaatuuJOB_jm.jpg
Durván MsPaint volt, de hagyhattad volna még hagy főjenek a levükben. Az olajár újra beszakadt, ezt mindig stresszként élik meg.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Stoltenberg a NATO csúcson azt látta, hogy az egész szövetség egységes a partnerség erősítésében Ukrajnával, a praktikus és politikai támogatás folytatásában.
https://www.unian.info/politics/1943219-stoltenberg-says-nato-allies-confirm-support-of-ukraine.html

A G7 csúcson is egységesen kiálltak Ukrajna támogatása mellett. A szankciók időtartama a minszki egyezmény betartásától és Ukrajna szuverenitásának tiszteletben tartásától függ.
https://www.unian.info/politics/1945844-g7-warns-russia-sanctions-can-be-strengthened.html