A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 416
44 028
113
Még azt is elhiszem maradéktalanul amit írsz, csak próbálom árnyaltabbá tenni a képet! Aki egy kicsit is ismeri a magyar politikai világot, helyzetet, az tudja hogy a Fidesz és holdudvara autópályába, nagyberuházásokban, földben érdekelt, TE erre látsz és láttá rá. Főleg építési vállalkozók, földesurak vannak a lekötelezettjeik közt. A másik oldal ingatlanban, és az ország erőforrásainak külföldre juttatásában gombokért, tehát a kiprivatizálásban volt érdekelt. Amire te rálátsz, az csak egy szelete az igazságnak. Ettől még persze igazság, csak nem a teljes. Én már korábban is leírtam, hogy kb. tisztában vagyok azokkal a dolgokkal amit itt leírtál, csak látom - láttam a másikat is, és innentől mivel vergődtem már rajta eleget, úgy tudok csak választani, hogy nekem/családomnak melyik jobb, illetve egyéb dolgokban mint pl. családpolitika, migráns kérdés - külpolitika melyik az amelyik szimpatikusabb. Ha nem mérnök, hanem mondjuk ingatlanügynök lennél, akkor meg nokiásdobozokról tudnál írkálni. S csak ismétlem magam, ne áltasd magad, ez NEM csak Magyar probléma, teljesen általános, a világon mindenhol ellopják a közpénzeket, a legtöbb politkus a saját hasznát lesi, és kéz kezet mos alapon oda vissza a lekötelezettek és lezsírozott pályázatok világát éljük.
 
S

szpg9

Guest
Meg maradjunk abban, hogy Lipóton a Tóth úr épített egy nemzetközi hírű futtball edzőközpontot, saját pénzből, ahová az angol első osztály csapatai is eljárnak edzeni és évekkel előre le vannak foglalva a pályák. Ennyi a futball szálról. A többi meg részben igaz. Van egy rendezési terv és az a kérdéses személy állattartása nem sérti meg. Egyszerűen hobbiként tartja. Sőt nem csak mangalicája, hanem racka juha, pávája is van a kérdéses területen.... Mindenesetre Ő az egyik olyan magyar ember, akire én büszke vagyok, hogy ismerem, sőt szakmailag az ő bizalmasának számítok a saját szakterületemen. Ezt rólam, aki ismer mindenki tudja, de így anoním módon is kiállok mellett. mint mindig, mindenhol. Én nem pénzért, mert az ebben az esetben egy járulékos szükségszerűség. Nekem imponál a Tóth úr közvetlensége és az, hogy a mai napih büszkén vállalja, hogy párttámogatás nélkül építette fel a vállalkozásait, de ennek ellenére ma is egy egyszerű ember... Zárjójelbe: Mindenkinek vannak ellenségei, nemcsak neki, nekem is...
 
S

szpg9

Guest
Egyébiránt azt senki ne felejtse el, hogy ma MO-n Lipót a leggazdagabb falu. Mindent be lehet pejoratív módon állítani, de ez tény, nézzen utána, aki akar....
 
S

szpg9

Guest
Nem akarom megrontani eme fantasztikus vitát, de foglalkozhatnánk a honvédséggel is.. Ezzel meg menjetek privátba, vagy a beszélgetőbe... Francot sem érdekli ez a mindennapi szutyok!


Ha a MH fejlesztése érdekel, akkor várhatsz vag 5 évet a lényegi lépsekre, de kösz az észrevételed. Ha nem vetted volna észre, lazán, de összefüggtek ezek a kommentek a topic témájával... Javaslom addig olvass mást, amíg nem kapsz más infót a buszokon kívül,...
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba
S

szpg9

Guest
Nem akarom megrontani eme fantasztikus vitát, de foglalkozhatnánk a honvédséggel is.. Ezzel meg menjetek privátba, vagy a beszélgetőbe... Francot sem érdekli ez a mindennapi szutyok!


Nem tudom miről szeretnél olvasni itt, mert a nem történik érdemleges fejlesztés semmi. Azzal meg nekem van tele a hócipóm, hogy némelyek leírják, kell 150-200 db Leo-e-es vagy éppen T-90-es. Felébredhetnétek, mert a bilibe lóg a ketzetek.... Egyébiránt a buszozásból nőtt ki ez a téma, de én készséggel befejezem. Csak arra lennék kiváncsi, Te mivel fogod folytatni ezt a topicot...
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba
S

szpg9

Guest
Nem akarom megrontani eme fantasztikus vitát, de foglalkozhatnánk a honvédséggel is.. Ezzel meg menjetek privátba, vagy a beszélgetőbe... Francot sem érdekli ez a mindennapi szutyok!


Persze az engem hidd el érdekelne, hogy ami ebben a topicban érdekel, mekkora valóság alappal bír. Mert eddig erről írtunk egymásnak, mégha áttételesen is. Javasolnám, hogy aezt a topicot nevezze át valaki a " Haditechnikai vágyálmok Magyarországon" topicnak és akkor teljesen helyben lennénk...
 
S

szpg9

Guest
Én már korábban is leírtam, hogy kb. tisztában vagyok azokkal a dolgokkal amit itt leírtál, csak látom - láttam a másikat is, és innentől mivel vergődtem már rajta eleget, úgy tudok csak választani, hogy nekem/családomnak melyik jobb, illetve egyéb dolgokban mint pl. családpolitika, migráns kérdés - külpolitika melyik az amelyik szimpatikusabb. Ha nem mérnök, hanem mondjuk ingatlanügynök lennél, akkor meg nokiásdobozokról tudnál írkálni. S csak ismétlem magam, ne áltasd magad, ez NEM csak Magyar probléma, teljesen általános, a világon mindenhol ellopják a közpénzeket, a legtöbb politkus a saját hasznát lesi, és kéz kezet mos alapon oda vissza a lekötelezettek és lezsírozott pályázatok világát éljük.

Én tiszelem az egyéni nézőpontodat, ezért a like. Ha én is csak egyéni nézőpontból gondolkodnok, kritizálnék, hssonlónak kellene lenni a véleményemnek, mint a Tiednek. de 25 éve látom azt, hogy a napjainkhoz közeledve egyre durvább dolgok történnek (pld.: Mészáros és Mészáros Kft. gyors felmelkedése), ezért van meg a kritikus különvéleményem. Úgy gondolom, és ez talán nem meglepő az előzőekben leírtak alapján, hogy személy szerint nekem az országhatáron kívül, nyugatabbra is lenne egzisztenciám. még lehet sor kerül rá... De amit írsz a Te szemszögödből teljesen reális. bár ha társadalmi szinten nézünk rá a kérdésre, akkor az egyenleg nem ennyire egyértelműen pozitív, mivel ha valaki társadalmi szinten felelősen gondolkodik, akkor nem csak a saját élethelyzetével foglalkozik.. Sok sikert így ismeretlenül is...
 
S

szpg9

Guest
Persze az engem hidd el érdekelne, hogy ami ebben a topicban érdekel, mekkora valóság alappal bír. Mert eddig erről írtunk egymásnak, mégha áttételesen is. Javasolnám, hogy aezt a topicot nevezze át valaki a " Haditechnikai vágyálmok Magyarországon" topicnak és akkor teljesen helyben lennénk...

Szerintem folytathatod a topicot ízlésed szerint. Azt posztolsz, amit jónak látsz. Én a magam részérőől nem szólok bele. Ha neked nem tetszik valami, csinálj úgy, mint én, egyszerűen átugrom, nem olvasom el. De azért nincs a pucámban elég vér ahhoz, hogy ízlés didtátorként szóljak, hogy valaki egy témát fejezzen be. Emlékeztetlek, aki a fórumszabályzatot betartja posztolhat egy-egy témában. Sem Te, sem pedig én nem vagyok ízlés diktátor, hogy megszabjam x-nek és y-nak, hogy miről írhat és miről nem. Akár tetszik, akár nem ez a fórum alulról szerveződik a szabályzat adta kereteken belül... Itt lehet gyakorolni demokratikus vélemény nyilvánítást és toleranciát. Egyébként egyiket sem tartom károsnak a való világban sem... Ha írsz, bármiről, én is tiszteletben fogom tartani a Te álláspontot. Azt is fontosnak tartom, hogy kialakuljon egy egészséges viakultúra a fórumtagok között és ne csak foghegyről morduljunk egymásra. Ez nem libsi találmány, hanem az emberi érintkezések megkövetelt udvarias tisztelet. Elnézést, hogy így kiosztottalak, de ma rossz napom van, Tegnap még fel sem vettem volna ilyen megjegyzést, ma viszont válaszokok rá...
Egyébiránt, összefoglalva az elmúlt 1 nap hozzászólásait az általam bedobott témához, meglepett, hogy pro és kontra mekkora érdeklődést szűlt és remélem még lesznek, akik a saját véleményükkel hozzá fognak tenni...
 
S

szpg9

Guest
Egyébként az még nem jutott senkinek sem az eszébe, hogy a "Széles-féle energia cella2 prototípusát Lagzi Lajcsi Kaphatta kipróbálasra és azért volt neki annyira kevés a közmű díja. Szerencsétlen úttöröt hogy meghurcolták, pedig a tudomány oltárán áldozta fel magát. ja kérem, MO-n már hosszú évtizedek óta csak a megalázás és a megnem értés, üldözés jut az ilyen újítóknak osztályrészül...
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg and zeal

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 279
7 738
113
Szerintem folytathatod a topicot ízlésed szerint. Azt posztolsz, amit jónak látsz. Én a magam részérőől nem szólok bele. Ha neked nem tetszik valami, csinálj úgy, mint én, egyszerűen átugrom, nem olvasom el. De azért nincs a pucámban elég vér ahhoz, hogy ízlés didtátorként szóljak, hogy valaki egy témát fejezzen be. Emlékeztetlek, aki a fórumszabályzatot betartja posztolhat egy-egy témában. Sem Te, sem pedig én nem vagyok ízlés diktátor, hogy megszabjam x-nek és y-nak, hogy miről írhat és miről nem. Akár tetszik, akár nem ez a fórum alulról szerveződik a szabályzat adta kereteken belül... Itt lehet gyakorolni demokratikus vélemény nyilvánítást és toleranciát. Egyébként egyiket sem tartom károsnak a való világban sem... Ha írsz, bármiről, én is tiszteletben fogom tartani a Te álláspontot. Azt is fontosnak tartom, hogy kialakuljon egy egészséges viakultúra a fórumtagok között és ne csak foghegyről morduljunk egymásra. Ez nem libsi találmány, hanem az emberi érintkezések megkövetelt udvarias tisztelet. Elnézést, hogy így kiosztottalak, de ma rossz napom van, Tegnap még fel sem vettem volna ilyen megjegyzést, ma viszont válaszokok rá...
Egyébiránt, összefoglalva az elmúlt 1 nap hozzászólásait az általam bedobott témához, meglepett, hogy pro és kontra mekkora érdeklődést szűlt és remélem még lesznek, akik a saját véleményükkel hozzá fognak tenni...
Szerintem nem voltam ízlés diktátor de leszarom... Csak az ember azt hiszi már történt valami mert 3 oldalnyi hozzászólás lett, erre meg végig a korrupcióról beszélgettek ketten. azt lehet máshol is. azért van a topik hogy nagyjából azért amentén történjen a beszélgetés nem amentén hogy te mit hol hány millióért naponta tapasztaltál. bezzeg nálunk.. véleményem szerint nem ide tartozik. De azt hiszem kaptam egy jobb opciót, szerencsére van ignore gomb csak megfeledkeztem róla.. túl bőbeszédű vagy...
 
S

szpg9

Guest
. De azt hiszem kaptam egy jobb opciót, szerencsére van ignore gomb csak megfeledkeztem róla.. túl bőbeszédű vagy...

Kaktusz, nem kell az ignore gombhoz nyúlnod, mert önkéntesen száműzöm magamat két hétig ebből a topicból...

(Egyébiránt ez a vita, amit leszóltál, legalább 10-15 embernek tetszett.)
 

sirdavegd

Well-Known Member
2016. január 5.
1 272
2 093
113
„Az új buszok jó szolgálatot fognak tenni többek között a balkáni missziók és a határvédelmi feladatok ellátása során is. Mire a haderőfejlesztési program befejeződik, a Magyar Honvédség terveink szerint haditechnikai szempontból is meghatározó lesz a térségben”

Persze, az is lehet, hogy tök hülyék vagyunk és észre sem vesszük, olyan változások előtt állunk, mint mikor feltalálták a puskaport. És megin a világhírű magyar szürkeállomány lesz az, ami utat mutat a világnak. Csak mi vagyunk olyan maradiak, akik szajkózzuk, hogy a kóhajító szerepét sosem tudja átvenni az ágyű. Valószínűleg olyan hadművészeti, harcászati újítás van a háttérben, ami ésszel fel sem fogható. A buszos betyárseregünk egycsapásra avulttá teszi az ARMATA-t, meg a többi páncélozott járművet. Előnyük, de csak az egyik, hogy a leváló köpenyű nyillövedékek elleni védelmük megoldott.. Ja a repesz romboló elfüstölteti az egészet... Mindennek van hátránya...Egyébként a legjobb az lenne, ha a tökös magyar katona gyalog menne a harcba, mert így jól kiba...sznánk az ellenséggel. Nem tudnák a járműveinket kilőni...
Féloff:
Valamelyik Top Gear vagy az új Grand Tourban volt, hogy Hammond mindenféle túlélő járműveket épített, amit a többiek meg előbb kézi fegyverrel, majd tankkal, vegül hajó ágyúval lőttek szét. Abban volt ilyen "taktikai túlélő busz". Á, megvan:
 

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 688
3 824
113
Ez a Mountain Lion jobb, mint a Komondor? Mármint védelmi képességek terén.
http://epa.oszk.hu/02700/02735/00084/pdf/EPA02735_katonai_logisztika_2017_1-2_085-100.pdf
A választ nem tudom, és csak belepörgettem a doksiba de valami olyat találtam, amit szerintem érdemes megszívlelni:
„A jármű motorja egy Cummins QSB, 6,7 literes, soros hathengeres, turbófeltöltött, töltőlevegő-visszahűtéses, négyütemű dízel erőforrás. Az emissziós előírásokat csak Euro 3 szintig teljesíti, viszont ez lényegesen egyszerűbb felépítést és kevesebb elektronikát tesz lehetővé.”
Régóta azon a véleményen vagyok, hogy katonai járműbe bőven elég az euro 3 pont a viszonylagos egyszerűsége miatt. Mert lehet olyat álmodozni, hogy első osztályú logisztikával milyen jó háborúskodni, de nálunk jelenleg a nincs + nem adunk + nem is lesz szentháromság alapján működik a logisztikai rendszer (na meg ott van még a leltározunk, leltárra készülünk, most leltároztunk kifogáshalmaz is o_O).
 
S

szpg9

Guest
Jobbikos polgármester nem tud olyan építési vállalkozót találni, aki hozzá lojális? Nem tud úgy megkötni egy szerzödést, ahol záradékolva van mondjuk a kötbér? Felőlem csúszhat egy vállalkozó ha én vagyok a megrendelő, minden károm ÉS még azon túl is ő fogja fizetni... Az építőiparban mindig rábaszik a kivitelező, ha nem készül el határidőre, ez kb 1x1 szint...[/QUOTE]

Neked még válaszolok itt. Amit leírtál az a normális. De, ha a testület is megosztott, a vállalkozónak pedig országos politikai hátszele van, akkor az általad leírt képlet bonyolódik. Egyébiránt az lenne a normális, amit leírtál. De ez egy orwell-i világ, itt egy szimpla beruházásból is lehet politikai csetepatét kreálni. A cél, az egyébként nem igazán oda való, de rendes polgármester lejáratása, hogy jövőre már más színű legyen a polgármester. Ez valakiknek minden pénzt megér...Sajnos...Azt meg előre lezsírozták, hogy a testület sem fogja megszavazni az esetleges kötbér igényt. Biztosra mentek ezzel az akcióval...Egyébként elég jól el van osztva, melyik építőipari cégnek mi a felségterülete..
 
S

szpg9

Guest
Itt is azt látom, hogy amíg másnak állt a zászló, addig meg a mostaniaknak volt kevés médiafelület, ők szorultak rá simicskára, s őket kezdte ki azonnal a heti hetes, a népszabadság, a napkelte kinn padon, hvg, etc. Az Origó valóban megér egy misét napjainkban, de azért kérlek légy akkor valóban elfogulatlan(ha már ezt állítod magadról), és kukkantsd már meg pl. az Indexet, vagy a 444.hu-t! Köszi![

Olvasom az INDEXET is és látom az elfogultságát természetesen. Amit írtam, annak az akar lenni az értelme, hogy itt aki ellenfél, az egyben ellenség is, felszámolandó anyagi bázissal. De ha ezt felszámolják, akkor kénytelen beállni azok mögé, akik ilyen vagy olyan hátsó szándékból pénzt adnak nekik. De ezt a helyzetet sem tartom üdvözítőnek.. De köszi a meglátásaidat!
 
S

szpg9

Guest
Ezen a héten úgy látom, Te vagy az ügyeletes semmit hajtó.

Nagyon rossz passzban lehetsz, mert ez egy igen korlátolt hozzászólás volt. Amit a kommenttekkel sugallni próbáltam az az, hogy normálisan, többé-kevésbé a társadalomért működő politikai vezetés nélkül ne is álmodozzunk haderőfejlesztésről.... Bővebben már elég sokszor kifejtettem miért...De a reagálásodból úgy tűnik ez a mondanivaló nem jutott el hozzád...
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba