Mi-28 Havoc (Mil, Szovjetunió)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 760
113
Allesmor Obranna

Annyival kiegészítenélek, hogy a helik páncélozása pct lőszerek ellen tényleg inkább ront a helyzeten, mint javítana.
Ellenben a robbanó és programozottan robbanó (AHEAD) lőszerek esetén a páncélzat több, mint életmentő lehet.
A MANPAD kategóriájú rakéták repeszei ellen szintén lehet páncélozni. Ugyanis nem mindegy, hogy a rakéta eltalálja a hajtóművet és a másikkal tovább repül a harci heli; vagy az, hogy a rakéta eltalálja a hajtóművet és nem mellesleg a repeszei ementálit csinálnak a helikopterből és a személyzetből....
A másik pedig a gyalogsági kézifegyverek kérdése. Nem túl épületes az amikor egy sima 7.62-s kézifegyverrel le lehet lőni egy harci helit.

Hogy végre a topik témájához is kapcsolódjunk én azt sem tartottam volna hülyeségnek az oroszok részéről, ha a Kuznyát átalakítják helikopter hordozó "cirkálóvá."
Vagyis modernebb VLS cellákat kap meg egy rakat helikoptert. Én több fantáziát látok benne, mint a MIG-29+Kuznyában.
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti
M

molnibalage

Guest
Redundancia az orosz helikopteeken is van a komoly páncél mellett.Egyébként az AH-64 védettebb mint a Hind és ugye a MI-28 a MI-24 tapasztalataira épül.



A MI-24 farokrotor nélkül képes repülni a KA-52-nek meg nincs.
Az AH-64 szinte páncélozatlan a legendákkal ellentétben.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 760
113
A hajtómű és a gép hasa is páncélozott az AH-64-en, volt egy műsor ahol bemutatták, hogy építik őket. Ott az is be lett mutatva, hogy a gép hasa kevlár+energia elnyelő hab+ öntőmítő latex (üzemanyag tartály ott van) páncélzatú.
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 425
44 140
113
Az oldalsó páncélozást a korábbi Svak 20mm-essel, a 23x115mm-essel és a 14.5x114-es lőszer közvetlen közeli találatával tesztelték, ahogy az üvegezést is.
30mm-es lövedék ellen nem, de ne feledjük, egy lövedék becsapódási energiája a távolsággal jelentősen csökkenhet.
Ugyanakkor molnibalage a következőt írta:

"...A baj az, hogy a mai IFV-k, de már a 30 éves BTR-80A is átlőné. Egy helire, ha lőnek, akkor az jól teszi, ha menekül, teljesen mindegy, hogy kézifegyver vagy 30 mm-es AAA. A harci heli a tipikus üss és fuss fegyverzet, addig jó, amíg nem látják, hogy honnan operál..."

A kulcs az átlőné kifejezés. Az AH-64-es építési filozófiája a 2003-as iraki bevetésen mutatta meg, miképp is vizsgázik a kevesebb, vagy nulla páncélzat, komolyabb redundancia elve. A kabin 5mm-s plexia például még a 7.62-es lövedéknek sem áll ellen, így ha a személyzet egyik, vagy mindkét tagját közvetlen találat érte, az akár végzetes is lehetett. Ennyi, ez ellen cspán az ülések oldaira szerelt kevlár falak védenek valamit statisztikailag. Szemből van egy többrétegű ragasztott üvegezés, annak ellenálló képessége komolyabb, így a túlélési esélyek is. Ezen felül más páncélzat a gépen már nemigazán van. És mi az eredmény? Nos, a komolyabb páncél és repeszromboló lövedékeknek és akár az RPG gránátoknak is kell bizonyos ellenállás, hogy elműködjenek, vagy hatásukat az ellenállás következtében kifejthessék.
Még az RPG kumulatív sugarának is kell valami kemény anyag, amiben robbanásszerű hőfeszültséget tud okozni az amúgy vékony kumulatív sugár. A harctéri tapasztalat szerint ugyanis számos AH-64-es úgy evickélt haza, hogy tiszta lyuk volt, de "létfontosságú szervet" nem ért találat, vagy ha igen, abból volt másik.
Ha kényszerleszállt, de menthető volt, akkor is volt mit visszafoltozni és újra gépet faragni belőle.

Itt van egy nagyon jó film az ATK Orbital két ágyújáról és többféle lövedékeiről. 30 és 40 mm-es lövedékek hatásai.


A Ka-52-es egyik fő előnye szerintem, hogy ugyanazokkal a hajtóművekkel de nagyobb hatásfokú forgószárnnyal nagyobb szerkezeti tömeg és fegyverzet emelhető, nagyobb sebességgel és dinamizmussal, miközben a páncélozás félúton van a Mi-28 és az AH-64 között. Például a kabin üvegezése szemből páncélüveg, oldalról 5mm-es plexi, de titán oldalpáncéllal, ami jelentős plusz (érdemes megnézni, hogy egy ilyen titán rátét páncél milyen komoly gyalogsági lövedékeket fog meg akár a BMD 50-eséig bezárólag, vagy ezekkel egyenértékű repeszeket is illetően). Ezen felül itt is komoly lépés történt a redundáns megoldások irányába.

Közben persze ennek nem sok köze van a Kuznyecovhoz :)
Nyilván van köze a Kuznyához, ne adjatok lapot Mac kezébe, ezek a helikopterek is kerülhetnének rá egy fejlesztés keretében :p.

Sosem tudom eldönteni hogy melyiket tartom jobb konstrukciónak, az agilesebb és előrébb mutató meghajtó rendszerű koax Kamovot, vagy az olyan ronda hogy már szép levegőben úszó tankot... Az az érzésem hogy műszerezettség, fegyverzet és mobilitás terén az 52 es jobb, ezért páncélvadász "sniper"ként hasznosabb, viszont a csúcs páncélzat miatt igazán a sűrűjébe ha be kéne menni saját csapatokat támogatni ahol repkednek gazdagon a nyomjelzős lőszerek nagyobb kaliberből is, és szórni kell őket gépágyúval, NIR blokkal, a Mi-28 a nyerő.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 425
44 140
113
A Kamov 1000x jobb ez teljesen egyértelmű.
Nekem azért ennyire nem egyértelmű ez. Nálad mi okozza ezt az 1000x szorzót ;)? Agilisabb, messzebbről képes odavágni a vikhr al mint a mi28 az atakával, de ez masszívabb, ugyan az a hajtómú, gépágyú, Nir fegyverzet. Én nem tudom...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 792
75 846
113
Nekem azért ennyire nem egyértelmű ez. Nálad mi okozza ezt az 1000x szorzót ;)? Agilisabb, messzebbről képes odavágni a vikhr al mint a mi28 az atakával, de ez masszívabb, ugyan az a hajtómú, gépágyú, Nir fegyverzet. Én nem tudom...

Mindenbej jobb mint a MIL kivéve a páncélt. Inenntől kezdve nem kérdés melyik a jobb.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 570
113
Orosz VM elégedett a Ka-52 szíriai szereplésével(páncélzatával is) 0 veszteség. Ez nem mondható el a Mi-28-ról, voltak problémák és 2 gép is veszteséglistára került.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 315
13 368
113
Redundancia az orosz helikopteeken is van a komoly páncél mellett.Egyébként az AH-64 védettebb mint a Hind és ugye a MI-28 a MI-24 tapasztalataira épül.



A MI-24 farokrotor nélkül képes repülni a KA-52-nek meg nincs.

Hogy repül a Mi-24 farokrotor nélkül????????
Bevallom néha bealudtam Aerodinamikán, de ehhez legalább kómába kellett volna esnem....
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 792
75 846
113
Hogy repül a Mi-24 farokrotor nélkül????????
Bevallom néha bealudtam Aerodinamikán, de ehhez legalább kómába kellett volna esnem....

A függőleges vezérsík nem párhuzamos a gép hossztengelyével hanem szöget zár be vele amin vízszintes sebességtől függően ébred annyi erő amivel kompenzálni lehet a főrotor forgatónyomatékár.Ez nyilván arra nem jó,hogy lerepülj vele egy bevetést de arra igen,hogy biztonságban elhagyd a veszélyes területet.
 
M

molnibalage

Guest
A függőleges vezérsík nem párhuzamos a gép hossztengelyével hanem szöget zár be vele amin vízszintes sebességtől függően ébred annyi erő amivel kompenzálni lehet a főrotor forgatónyomatékár.Ez nyilván arra nem jó,hogy lerepülj vele egy bevetést de arra igen,hogy biztonságban elhagyd a veszélyes területet.
Ez ebben a formában 100%, hogy nem igaz.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 425
44 140
113
Mindenbej jobb mint a MIL kivéve a páncélt. Inenntől kezdve nem kérdés melyik a jobb.


Orosz VM elégedett a Ka-52 szíriai szereplésével(páncélzatával is) 0 veszteség. Ez nem mondható el a Mi-28-ról, voltak problémák és 2 gép is veszteséglistára került.

Világos hogy kettő veszteséglistára kerül a Mi-28 ból, a Ka-52 ből meg nem, de ez inkább megbízhatósági kérdés, ha jól emlékszem baleset miatt volt nem? Mintha valami kábelnek repülés villana be ezzel kapcsolatban, nem vagyok képben teljesen. Elfogadom akkor hogy jelenleg a Ka-52 a jobb konstrukció, csak azon csodálkoztam hogy 1000x jobb lett írva :D. A gépágyú, alap támogató B-20 as blokkok, hajtómű tök ugyan az a két kopternél, rakétafegyverzet meg potens itt is, ott is, a Vikhr jobb, de szerintem az Atackára sem fog panaszkodni találat után senki. Én eddig úgy vélekedtem, hogy mozgékonyság(Ka-52) vs páncélzat(Mi-28) a fő különbség.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 792
75 846
113
Világos hogy kettő veszteséglistára kerül a Mi-28 ból, a Ka-52 ből meg nem, de ez inkább megbízhatósági kérdés, ha jól emlékszem baleset miatt volt nem? Mintha valami kábelnek repülés villana be ezzel kapcsolatban, nem vagyok képben teljesen. Elfogadom akkor hogy jelenleg a Ka-52 a jobb konstrukció, csak azon csodálkoztam hogy 1000x jobb lett írva :D. A gépágyú, alap támogató B-20 as blokkok, hajtómű tök ugyan az a két kopternél, rakétafegyverzet meg potens itt is, ott is, a Vikhr jobb, de szerintem az Atackára sem fog panaszkodni találat után senki. Én eddig úgy vélekedtem, hogy mozgékonyság(Ka-52) vs páncélzat(Mi-28) a fő különbség.

Önvédelmi rendszerek(MAWS,DIRCM),radar.
Jobb fegyverzet(Vikhr jobb mint az ATAKA).
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and zsolti

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 425
44 140
113
Mi-28 vonalra szintén tervezik az önvédelmi rendszereket és a szenzorokat folyamatosan én úgy tudom. A Vikhr valóban jobb mint az Ataka, de van erről valami infód hogy ne lenne elég pl. a modern harckocsikra, a Vikhr meg igen? Mert ami még előny ott,a nagyobb szögben mozgatható gépágyú, most így hirtelen ez meg a páncélzat jut akkor eszembe a Mi-28 mellett...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 792
75 846
113
Mi-28 vonalra szintén tervezik az önvédelmi rendszereket és a szenzorokat folyamatosan én úgy tudom. A Vikhr valóban jobb mint az Ataka, de van erről valami infód hogy ne lenne elég pl. a modern harckocsikra, a Vikhr meg igen? Mert ami még előny ott,a nagyobb szögben mozgatható gépágyú, most így hirtelen ez meg a páncélzat jut akkor eszembe a Mi-28 mellett...

Majd ha lesz akkor szólj...
A nagyobb páncélátütés és zavarbiztos rávezetés nem elég?
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 176
113
Nem tud repülni faroklégcsavar nélkül. Óriási nyomatéka a van a forgószárnynak, a faroklégcsavar nélkül nem tud repülni, csak pörögni. Az aerodinamikai elcsavarás a faroktartó gerendában a normál egyenes vonalú repüléshez kell a forgószárny leáramlása miatt. Ez sem igazi elcsavarás, hanem egy sajátos aszimmetria, ami miatt felülnézetben a törzs egyfajta szárnyként funkcionál. Vízszintes repüléskor ezzel is csökkenteni kívánták a pedálok belépését, ami minden hagyományos építésű helikopternél kell. Koaxnál meg nem.
Íme, ilyen amikor elmegy a faroklégcsavar vagy szétugrik a transzmisszió:


Ez minden, csak nem repülés. Lehet persze mondani, hogy ejj, ez is csak egy Mi-35M3-as, ami a Mi-28-as forgószárnyával-faroklégcsavarjával van szerelve, annak meg ugye már volt két katasztrófája emiatt, de aerodinamikailag a Mi-35-ös az egy Mi-24-es, ha nincs faroklégcsavar, akkor lezuhan.
Tökmindegy mennyi volt a vízszintes sebessége, ha elmegy a faroklégcsavar, akkor előbb vagy utóbb elvész az aerodinamikai rásegítés és... innentől már csak ismételném magam.

A hajtómű és a gép hasa is páncélozott az AH-64-en, volt egy műsor ahol bemutatták, hogy építik őket. Ott az is be lett mutatva, hogy a gép hasa kevlár+energia elnyelő hab+ öntőmítő latex (üzemanyag tartály ott van) páncélzatú.

Én a kevlár+hab kombót nem hasonlítanám a Mi-24-es titán páncélzatához, vagy a Mi-28-as kerámia szendvicsszerkezetű védelméhez. Más kategória.

Ugyanakkor ne feledjük, az AH-64-esen van ami -szerintem - a páncélvédelemnél is fontosabb, ez pedig a tüzelőanyagrendszer védelme, ami nem csak az öntömítő tartályokat jelenti, de a szakaszolható tüzelőanyagvezetéket is. Nagy energiájú földnek csapódáskor se keletkezik tűz, így a gerincüket fájlaló pilóták legalább ki tudnak kászálódni a gépből (már ha nem bénultak le) és legalább nem égnek benn.
Szerencsétlen Mi-28-as helikoptervezető (ráadásul a Berkut parancsnoka) legalább annyira lehetett életben a rjazanyi Aviadartsz repülőnapján a becsapódáskor, mint az elöl ülő operátora, csakhogy az még ki tudott a saját lábán kecmeregni a roncsból (17g-vel csapódtak be!), a parancsnoka meg elevenen elégett.
Miért? Mert a gép ki tudott gyulladni. Nem az volt a baj, hogy pont azon az oldalán volt a tűz, azon az oldalon folyt ki a kerozin, amerre az ő kabinajtaja nyilt (mert statisztikailag is jobb, ha ezek nem egy irányba nyilnak), hanem, hogy egyátalán volt tűz.

Más. Idáig, ha jól számolom, volt egy orral földnek csapódás Ka-50-essel, ezt nyilván nem lehetett túlélni.


Ezen felül volt két nagy erővel földnek csapódás Ka-52-essel. Egy Torzsok mellett, itt az egyik hajózó a becsapódáskor halt meg, a másik megfagyott. Nem katapultáltak.
A másik erőteljes leérkezés is sérüléssel járt, itt ki is gyulladt a gép, de itt se katapultáltak, sérülten kimásztak. Ez a Kamov saját gyári repülőterén történt, gyári tesztpilótákkal.


Ők se katapultáltak. Igazából még soha senki se választotta a katapultálást. Nyílván, ha olyan a repülési helyzet, akkor lehet, előbb jön a föld, mint, hogy egy helikoptervezető meghúzza a kart (nem olyan magától érthetődő dolog ez ebben a műfajban). Illetve a kamov katapult rendszere eleve egy bizonyos repülési magasság felett dolgozik kielégítően. Ott meg viszonylag ritkán jár a gép.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 792
75 846
113
A pilóta akit kérdeztem azt mondta,hogy ha elmegy a faroklégcsavar akkor ez működik.De nem akarok ezen vitatkozni ha nem ez az oka akkor elfogadom.