Szu-27 / Szu-30 / Szu-33 / Szu-35 Flanker (Szuhoj)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Egyébként érdekes lenne megkeresni gépeket, hogy mivel csinálták meg valaha a tower-t, csak mint érdekesség.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
Egyébként érdekes lenne megkeresni gépeket, hogy mivel csinálták meg valaha a tower-t, csak mint érdekesség.
Az összessel. F-111-essel talán nem. Miután kiderült, hogy a dugóhúzót annyira nem szereti, hogy meg 30 ezer lábról is a földig pörög, de kivenni nem nagyon hagyja magát. F-15, 16, 18, 14 mind sokszor ki lett próbálva, a tower manőver mind az Edwards, mind pedig a Patuxent River bázis teszt csapatának repertoárjában benn van, kötelező programpontként már vagy negyven éve és mind a mai napig. A szovjetek közül ehhez képest az első, aki a harangot kipróbálta, Oleg Coj volt a nyolcvanas évek elején, egy Szu-24-essel. Neki katapultálnia kellett.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
A towerral az amerikaiaknak az a bajuk, hogy mind az F-15-ösnél, mind pedig az F-18-asnál túlságosan rapszodikus, hogy mikor jön ki szépen talpon, elegánsan átmerülve a gép, mint a Szuhojok, vagy a 29-es és mikor lendül hanyatt a hátára. Mikor 1996-ban Varga Ferencet az F-18-assal az USA-ban megreptették, 90 fokos szögű emelkedésből indították a towert, emiatt a gép ugyan merő véletlen előre bukott át, de hanyatt túllendült, majdnem függőlegesig, onnan vissza, majd megint hanyatt és csak ezután adta le az orrát, hogy sebességet tudjanak gyűjteni. Nyilván mindehhez hozzájárult az is, hogy kb 8000 méteren adták ezt elő (ahogy ez igaz az összes amerikai tesztre) igy a sárkány is csak később ébred, több a kontrollálatlan lengés és a merülő fázis. Mindezek után nincs az a projektmenedzser, vagy repbiztonsági előljáró, aki alá merné írni, hogy a gyári pilóták vígan "Harangozhatnak" kis magasságon, egy világraszóló légiszalon demoboxában, a poteciális vásárlók előtt. Az oroszok a nyolcvanas évek végén bevállalósabban kezdték a nemzetközi szereplést.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
Hogy mennyire fontos a Harangnál a levegő sűrűsége, arra jó példa, hogy anno a Vári Gyuláék úgy jártak el, hogy a demo idején mért levegő hőmérsékletének függvényében ha 5 fokkal melegebb van, mint a gyakorláskor, akkor a Harang manőver tetőpontját plusz 100 méterrel megtoldották.
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 587
8 690
113
Ez a rész arra vonatkozott, hogy az oroszoknál a háttér egyáltalán megengedi ezt. Itthon is igaz, hogy kijelölt, de akkor is kis óraszámmal bíró pilóták demóztak nyugati szemmel, néha kényszerből Rácz Zsolt bele is halt... A HTKA-n is megírta valaki, hogy tök jó a tower, csak ott is volt olyan, hogy gyakorlás közben az n-edikből háthelyzetben jött ki a gép és alig bírták kivenni, kis híja volt a palancsintának.

Na ezt nyugaton a legtöbb ország azzal kerüli el, hogy nem csinálnak ilyet és kész.


Ez a G ruha nélküliség inkább afféle keménytökűek vagyunk imdízs lehet. Végignéztem a BA repesemények listáját. 1982 óta egy Glockos eset volt és talán egy bizonytalan a leírás alapján. Viszont a BA-ban nem csak egy szólózó van? A többi nem kap kemény G-ket,


Hú, ezt így nem értem. Valami gépelés hiba lehet, gondolom 29-esre gondolsz.


Semelyik hajtómű nem arra van tervezve, nem tudom, hogy mitől tréne el a FADEC-es PW F100 és GE F110 mondjuk egy RD-33-tól vagy AL-31-től ezen a téren, majd Allesmor talán erre jár, ami még talán nem is volt FADEC-es.

Igen itt elgépeltem. viszont nem a MiG-29-esről van szó,hanem a Mirage-ról. Azzal kipróbálták a harang/tower manővert a magyar hajózók régebben, még egy csereprogram keretében. Ez is benne volt a Top Gun/Aranysas-ban. Talán pont maga Németh Zoltán őrnagy írta róla a cikket.

A G ruha nélküliség nem csak g ruha nélküliséget jelent. Oxigénmaszkot sem visel, vagyis semmi olyan eszközt amivel késleltetni tudná az eszméletvesztést. Csak a spec légzéstechnika van amit saját maga kell csináljon. Semmi egyéb. "Csak" 2 pilóta veszett oda emiatt? Pont kettővel több mint amennyinek kellett volna. Más kötelékekben érdekes módon nem voltak ilyen esetek, mert ott nem tartják degradálónak oxigénmaszkot és g-ruhát húzni. Mégis tudnak szuperszonikus gépekkel nagyon szűk formációkat precízen repülni, lásd Thunderbirds. Ez a "keménytökűek vagyunk" imídzs egy teljesen felesleges kockáztatása a saját hajózók és a közönség testi épségének,továbbá olyanokénak is, akik esetleg ki sem látogattak a repülőnapra, hanem éppen otthon nézik a tv-t pihennek stb. Nagy szerencse,hogy nem volt otthon a család,amelyiknek a házára esett az F-18-as. Ennek a két védőeszköznek a szándékos nem viselésével egy totálisan felesleges kockázati tényezőt tesznek minden egyes bemutatójukba. Műszaki hibák, magasság elnézése, stb., elég sok tényező van ami miatt bajjal végződhet egy légibemutató. Ők ahelyett,hogy próbálnák a minimálisra csökkenteni a lehetséges veszélyforrásokat, még hozzá raknak plusz egyet,ráadásul maximális támogatással a parancsnokok részéről.Felesleges és veszélyes.
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 515
4 886
113
"Ez pont olyan, ahogy az iráni F-14 "győzött" az F-15-tel szemben, mikor előadott egy demót olyan minimál keróval, hogy leszállás után alig tudott még a pályáról is legurulni a gép a sah feje felett, aki kurvára nem mérnök és műszaki ember, csak ő dönt."
Ez ezer 100 így volt . De a döntés ennek ellenére jó volt. Ugyanis az F-14 számos tulajdonsággal rendelkezett ami miatt a mai iráni pilóták a fórumokon a mai napig helyesnek tartották az akkori döntést, már pedig ők csak tudnak valamit.Számtalanszor elmondták hogy háborús körülmények között a típus jól bizonyított amihez sajátos kialakítása is hozzájárult.És akkor még keveset is mondtunk. Ellentétben az itteni szakértőkkel aki nem biztos hogy minden elemével számoltak a véleményük meghozásakor. Azt se felejtsük el hogy a két gépet akkori állapotukban kellene összehasonlítani. Az akkori hajtóművel fegyverzettel érzékelőkkel. Másik hogy a Sah pilóta volt, és bizonyos szempontból baráti kapcsolatok voltak a gyártóval. És nem volt ostoba vagy pénze volt sok de az egész hátteret megvette a gép üzemeltetéséhez , abból élnek és virulnak ma is. Tehát állítom nem volt kívülálló. A másik mire volt igényük, abban az időben hiszen számos géptípussal rendelkeztek, a kor szintjén elég korszerű cuccokkal. Ezzel a megjegyzésemmel nem vitázni csak árnyalni szeretném a történetet.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
Mirage 2000-essel repültek Harangot mikor a magyarok kint jártak, mikor a franciák Kecskemétre jöttek és az 1997-es NATO Express repülőnapon is.


1:23:43-nál.
Azok a régi szép idők. Spangdahlem-i F-16C block 50 az akkor még elég újnak számító F110GE129-es hajtóművel mint egy rakéta, F/A-18D, aminek lényegében ez volt az utolsó éve, több rendelés már nem érkezett rá, A nullszériás Gripen A, a felszálláskor még kissé rakoncátlankodó RM-12-es egyik ős-példányával és a Mirage 2000-es amivel a franciák szerintem a legimpozánsabb kűrt mutatták be a nyugati gépek közül, de ez szubjektív.
 
M

molnibalage

Guest
Az összessel. F-111-essel talán nem. Miután kiderült, hogy a dugóhúzót annyira nem szereti, hogy meg 30 ezer lábról is a földig pörög, de kivenni nem nagyon hagyja magát. F-15, 16, 18, 14 mind sokszor ki lett próbálva, a tower manőver mind az Edwards, mind pedig a Patuxent River bázis teszt csapatának repertoárjában benn van, kötelező programpontként már vagy negyven éve és mind a mai napig. A szovjetek közül ehhez képest az első, aki a harangot kipróbálta, Oleg Coj volt a nyolcvanas évek elején, egy Szu-24-essel. Neki katapultálnia kellett.
Átesési teszthez próbálták ki a 24-essel? Vagy csak szimplán érdekelte őket?
 
M

molnibalage

Guest
Mirage 2000-essel repültek Harangot mikor a magyarok kint jártak, mikor a franciák Kecskemétre jöttek és az 1997-es NATO Express repülőnapon is.


1:23:43-nál.
Azok a régi szép idők. Spangdahlem-i F-16C block 50 az akkor még elég újnak számító F110GE129-es hajtóművel mint egy rakéta, F/A-18D, aminek lényegében ez volt az utolsó éve, több rendelés már nem érkezett rá, A nullszériás Gripen A, a felszálláskor még kissé rakoncátlankodó RM-12-es egyik ős-példányával és a Mirage 2000-es amivel a franciák szerintem a legimpozánsabb kűrt mutatták be a nyugati gépek közül, de ez szubjektív.
Akkor jól emkékeztem a Mirage-2000-re, csak 10 perc alatt nem találtam olyan demót, ahol előadják. Mert ezt élőben láttam is. Köszi, hogy megkerested.
 
M

molnibalage

Guest
"Ez pont olyan, ahogy az iráni F-14 "győzött" az F-15-tel szemben, mikor előadott egy demót olyan minimál keróval, hogy leszállás után alig tudott még a pályáról is legurulni a gép a sah feje felett, aki kurvára nem mérnök és műszaki ember, csak ő dönt."
Ez ezer 100 így volt . De a döntés ennek ellenére jó volt. Ugyanis az F-14 számos tulajdonsággal rendelkezett ami miatt a mai iráni pilóták a fórumokon a mai napig helyesnek tartották az akkori döntést, már pedig ők csak tudnak valamit.

Igen, az, hogy milyen volt az F-14, de mivel F-15-tel nem repültek összehasonlítási alapjuk csak a többi iráni géppel van, az F-15-höz képest nincs.
Az izraeli pilótál meg majdnemhogy körberöhögték az F-14A-t a repteljesíménye miatt annyira vérszegénynek tartották. Izrael mérete mellett meg az AIM-54 sem volt faktor
. (Lásd F-15-ös írást, 203 oldaltól.)
https://htka.hu/2012/12/04/mcdonnell-douglas-f-15-eagle/

Irak ellen bevált az F-14, IAF-nél meg az F-15. Puff neki. :)

Azt se felejtsük el hogy a két gépet akkori állapotukban kellene összehasonlítani. Az akkori hajtóművel fegyverzettel érzékelőkkel.
Izrael ugyanazt az F-14-et és F-15-öt hasonlította össze, szinte azonos időben az irániakkal.
 
  • Tetszik
Reactions: endre
M

molnibalage

Guest
Ők ahelyett,hogy próbálnák a minimálisra csökkenteni a lehetséges veszélyforrásokat, még hozzá raknak plusz egyet,ráadásul maximális támogatással a parancsnokok részéről.Felesleges és veszélyes.
Egyetérek. Eddig szerencséjük volt. Nem értem őket.
Viszont halkan teszem hozzá, hogy 2013-ban simán berepült a közönség fölé az oroszok kötelék legalább egy tagja már szólózáskor.

(Az ukrán Szu-27-esek mit művelnek... Idén Angliában egy repülés alatt kétszeri a közönség felett húzta ki fordulóval a gépet. Az, meg hogy otthon mit csináltak... Szerencséjük sem volt és minden szabályzatot megszegtek 2002-ben.)
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
Átesési teszthez próbálták ki a 24-essel? Vagy csak szimplán érdekelte őket?

Minimális sebesség körüli kormányozhatóságot vizsgálták, ami egy csapásmérő nehéz típusnál annyiban mindenképp érdekes, ha leterhelten egy rácsapás utáni felhúzásból kis magasságon elkopna a sebesség. Vizsgálták, hogy mennyi az annyi, mekkora még az a minimális sebesség és maximális állászsög, ami még a kormányozhatósági tartományon belül van, vagy minimális idejű sebességgyűjtéssel ahhoz nagyon közel. Ehhez a legegyszerűbb mód a Harang repülése volt, 1986 december 14-én. A gép rendben leadta az orrát, elkezdett sebességet gyűjteni, Oleg Coj utánéegtést is kapcsolt, amitől a vízszintes sebesség is valamelyest nőni kezdett, de a merülés folytatódott. Jött a föld és Coj katapultált. Kiderült, hogy a harang közben egy mindösszesen 3 mm-es csavar valahogy a magassági hidraulika buszter munkahengeréhez került a géptestben és azt megakasztotta, így hiába volt megfelelő a kormánymozdulat a kabinban, a stablizátor kitérítése nem volt azzal azonos (gondolom én, húzott vagy ahhoz közeli helyzetben maradt) és a gép nagy állásszögön merült. Pech.
 
M

molnibalage

Guest
Minimális sebesség körüli kormányozhatóságot vizsgálták, ami egy csapásmérő nehéz típusnál annyiban mindenképp érdekes, ha leterhelten egy rácsapás utáni felhúzásból kis magasságon elkopna a sebesség. Vizsgálták, hogy mennyi az annyi, mekkora még az a minimális sebesség és maximális állászsög, ami még a kormányozhatósági tartományon belül van, vagy minimális idejű sebességgyűjtéssel ahhoz nagyon közel. Ehhez a legegyszerűbb mód a Harang repülése volt, 1986 december 14-én. A gép rendben leadta az orrát, elkezdett sebességet gyűjteni, Oleg Coj utánéegtést is kapcsolt, amitől a vízszintes sebesség is valamelyest nőni kezdett, de a merülés folytatódott. Jött a föld és Coj katapultált. Kiderült, hogy a harang közben egy mindösszesen 3 mm-es csavar valahogy a magassági hidraulika buszter munkahengeréhez került a géptestben és azt megakasztotta, így hiába volt megfelelő a kormánymozdulat a kabinban, a stablizátor kitérítése nem volt azzal azonos (gondolom én, húzott vagy ahhoz közeli helyzetben maradt) és a gép nagy állásszögön merült. Pech.
Ez egyedi meghibásodás volt? Tényleg elképesztő pech, hogy pont akkor történt ez. Vagy addig nem volt olyan kiélezett rephelyzet, ahol a hiba észrevehető lett volna, ha általános a hiba?
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
Ez egyedi meghibásodás volt? Tényleg elképesztő pech, hogy pont akkor történt ez. Vagy addig nem volt olyan kiélezett rephelyzet, ahol a hiba észrevehető lett volna, ha általános a hiba?
Gyanítom, hogy a típus életében teljesen szokatlan nulla-negatív g terhelés mozdíthatta ki a helyéről az addig "alvó ügynök" szerepében tetszelgő csavart.
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 845
9 665
113
Mirage 2000-essel repültek Harangot mikor a magyarok kint jártak, mikor a franciák Kecskemétre jöttek és az 1997-es NATO Express repülőnapon is.


1:23:43-nál.
Azok a régi szép idők. Spangdahlem-i F-16C block 50 az akkor még elég újnak számító F110GE129-es hajtóművel mint egy rakéta, F/A-18D, aminek lényegében ez volt az utolsó éve, több rendelés már nem érkezett rá, A nullszériás Gripen A, a felszálláskor még kissé rakoncátlankodó RM-12-es egyik ős-példányával és a Mirage 2000-es amivel a franciák szerintem a legimpozánsabb kűrt mutatták be a nyugati gépek közül, de ez szubjektív.

Ezt a videót én is köszönöm! Sorkatonai szolgálatom legszebb pillanatai voltak ezek 1997-ben Kecsón. Most látom, hogy milyen rég volt. :)
 
M

molnibalage

Guest
MI az,hogy szokatlan nulla-negatív g terhelés?Milyen manőver csinál ilyet?
Tartósan szokatlan, a terepkövető módban a gép nem csinál leborítást, de akkor jellemzően nem haladja meg a 0G körüli állapotot tartósan a túlterhelés. A HT összefoglaló motani állapotában is ott a válasz. A gyorsulásvektor mutasson felelé. Ilyen pl. a háton kinyomás, de gyakorlatilag akkor is ilyen van, ha talpon csinálá ezt a gép emelkedést megszüntetve, de ilyen csak lényegében útvonalrepülés közben csinálnak, ha nem tartós és nem nagy túlterhelésű. Airlinereknél is tapaszthalható ez, amiikor emelkedésből vízszintes repülésbe mennek át.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
A Harang manővernél a tetőponton átlendülésnél 1 g alatti, 0 g, illetve rövid ideig negatív g érték van, extrém magas állásszöggel. Ilyenkor a hajtóművek precessziója is sokat számít. A Szu-24-es AL-21F-3A hajtóműve ráadsául egy forgórészes, azaz a teljes forgó tömeg osztatlan, tehát ha valahol, itt a leginkább fontos,hogy a manőver tetőpontján a HVK, illetve a hajtóművek légi alapjáraton legyenek, hogy a precesszió a lehető legkisebb legyen. Csakhogy az AL-21-esek gyorsulása nem a legsportosabb, így mindez egy kifejezetten nehéz gépnél még külön probléma. Hiszen, ha a Szu-24-est túlgyorsítják (márpedig a lassabban felpörgő hajtómű miatt erre sajna van esély) akkor a nagy g érték fejti ki kedvezőtlen hatását.
Szépen kell átvezetni a gépet víszintesbe, mert ha belerántanak, akkor a precesszió miatt ki is törhet az egyik irányba a gép, ami dugóhúzóhoz vezethet. Széterpesztett szárnyakkal ráadásul az aszimmetrikus nyomaték sokkal nagyobb, mint egy trapézszárnyú gépnél.
Mindennek tetejébe az egyenszilárdság meg a lehető legkisebb. Emiatt se jó nagyot belehúzni.

A Haranghoz tehát a legjobb egy kis sebességeken is már jól kontrollálható, nagy állásszögeken is életképes, nagyobb túlterheléseken (5 g felett) is jól teljesítő, mindemellett gyorsan felpörgő és nagy teljesítményű hajtóművekkel megáldott gép a legjobb. F-15/16/18 ilyen, F-14-es is ilyen volt (főleg a B és D, ellenben az A nem igazán) és a MiG-29-es és Szu-27-es is. Jó erre még a Mirage 2000, kérdés nélkül a Rafale és elméletben a Typhoon és a Gripen (ez utóbbi két masina nem enged meg semmi ilyesmit központilag, kompjúterből vezérelve, akármit is igyekszik a pilóta) és a két amerikai 5 gen gép is.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and endre

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 784
75 808
113
Tehát óvatosan kell emelkedés után vízszintesbe hozni a Bőröndöt.Hogy egyeztethető ez össze egy hegyes terepen a terepkövetéses mélyrepüléssel?