F-35 Lightning II (Lockheed Martin)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Öööö, vagy lemarták a festéket, hogy látszódjon a korrózió. Nincs az az isten, hogy egy ennyire gép magától így nézzen ki. A rohadó 29-esek nem néztek ki így 15 év után... Erős a sejétsem, hogy a gépet lejáratni akarók okkal lőttek ilyen képet.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 839
113
Öööö, vagy lemarták a festéket, hogy látszódjon a korrózió. Nincs az az isten, hogy egy ennyire gép magától így nézzen ki. A rohadó 29-esek nem néztek ki így 15 év után... Erős a sejétsem, hogy a gépet lejáratni akarók okkal lőttek ilyen képet.


Hát nem tudom!Szerintem az a technológiai folyamat hibás aminek a végére ennyire korrodálódik a felület.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 839
113
Nekem ez továbbra is valami tűzesetnek tűnik. Milyen korrózió az, ahol a kompozit panel felhólyagosodik? És pont a hajtómű körül? A vezérsík lehet már új, vagy ez egy kisebb tűz volt.

Te a függőleges vezérsíkok cseréjével kezdenéd egy olyan gép javítását aminek a törzshátsórészén is komoly javításokat kell végrehajtani??
 

Rommel28

Active Member
2010. április 19.
116
66
28
Nekem ez a kép gyanús. Ez nem korrózió, ez inkább valami tűzeset. Itt van egy hasonló esetl, a hirhedté vált törzskiégés után:

https://theaviationist.com/2015/06/06/f-35-engine-fire-images/

F-35-damaged-detail-706x469.jpg


Nem azonos a két ügy, de a kompozit panelok felhólyagosodása és a határoló fém (titán?) panelok oxidációja eléggé hasonló.


A linkel kép nem 2015-ös tűzesetből van, hanem egy 2016 szeptember 23-án történtből.
http://www.f-16.net/forum/viewtopic.php?f=56&t=53257
 

Rommel28

Active Member
2010. április 19.
116
66
28
T

Törölt tag 1586

Guest
Az idézett NYT cikkben én láttam ezt a képet, viszont leírják hogy a megfelelő alapozás hiányában a karbon burkoló elemeket rögzítő kötőelemeknél lépett fell - valószínű elektrokémiai - korrózió.
"During routine maintenance at Hill Air Force Base in Utah, the Air Force detected "corrosion exceeding technical limits" where the carbon fibre exterior panel is fastened to the aluminium airframe. A lack of protective coating at the fastening point that would have prevented corrosion was identified as the primary problem, the Pentagon said.
The fastener issue on the current F-35 fleet is not affecting flights, nor is it a safety concern, the Pentagon said. Lockheed is investigating the extent of the corrosion issue across the fleet of more than 250 jets deployed to the U.S. military and its allies."

Tehát ezeket a zöld panelokat rögzítő kötőelemek kezdtek el a vártnál jobban rozsdásodni. Rossz hír, de javítható..
f35-productionline.jpg
 
M

molnibalage

Guest
Nem reszketnek csak ég a pofájuk hogy a jenki szövetséges is hamarabb kap 5 gen gépet mint maga az orosz légierő ;)
Ebben semmi új nincs. Izreael és Irán számára már azelőtt felkínálták exportra az F-15-öt, hogy a MiG-29 9.12 vagy a Szu-27Sz akár a láthatáron lett volna, ehhez jött még az F-16. 1981-ben azzal bombázták is Irakban a nuki erőművet, tehát Izraelnek két 4. gen típusa is volt. 1981-ben szintén sehol nem volt még a két fenti típus.