[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1586

Guest
Ha jól értelmezem, Mattis is azt mondja, hogy marha jó lenne valami konkrét bizonyíték rá hogy az Oroszok benne voltak/vannak a talibánok támogatásában
Mattisnak ezek a szavai Okt.3-ra (!!) datálódnak és azt mondja hogy neki nem tűnik racionálisnak a dolog (az Oroszok Afganisztáni beavatkozása) de a világ sokszor nem racionális hely, ezért további bizonyítékokra van szüksége.
A NYT cikkben említett esti tálib rajtaütés a cikk alapján nekem úgy tűnik Nov. 6.-án történt.
Bár még ez sem konkrét bizonyíték de arra talán mégis jó hogy felhívja a figyelmet hogy az USA szolgálatok talán nem a levegőbe beszélnek...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 425
44 139
113
No nem lennék én sem meglepve, ha az Oroszok vittek volna egy kis szeretetet akárkinek aki jelenleg lő az amerikai katonákra, csak jelenleg én azt nem láttam leírva, hgoy MATTIS mondja hogy Ők vittek éjjellátót, támogatnák bármivel a tálibokat. Te úgy adtad meg a linket, hogy ha nem elég egy turbános szava erre, akkor itt van Mattisé. Én meg elolvastam amit linkeltél, és azt láttam hogy annyi a lényeg, hogy Ő bizonyítékot szeretne erre.
 

gioo

Well-Known Member
2015. december 25.
13 788
17 336
113
Pláne :)
Ezeknek ha leesik egy cserép a fehér házról azt is azoroszok tették.De értem én végül is itt az ideje megmagyarázni a népnek,hogy miért nem képes a világ leg,leg ,leg...leg-je legyőzni a szandálosokat.
Mattis úr inkább meséljen az afgán szövetségeseik totális kudarcáról.Hogy miért árulnak technikát a talibánnak,hogy miért olyan szar katonák,hogy sorra pakolják ki az általuk biztosított raktárakat.Elég kínos lenne ha kiderülne azok az orosz kukkerek valójában PVS.-ek lesznek....
Irak után végül is nem nagy cucc,ott csak az Iraki szövetségese komplett felszerelésének 25-30%-át nyúlta le az IA.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Igazad van, ezért nem szabad félmondatokban kommunikálni...:)
A lényeg hogy valami bűzlik Afganisztán körül.
És nem lennék meglepve ha most az Oroszok támogatnák egy kicsit a tálibokat az USA ellen (elvégre senkinek nincsenek örök ellenségei és szövetségesei...)
Csak ha igaz, akkor sajnálom azokat a Magyar katonákat akiknek majd megint ki kell menni ennek a fostengernek a közepébe...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 425
44 139
113
Igazad van, ezért nem szabad félmondatokban kommunikálni...:)
A lényeg hogy valami bűzlik Afganisztán körül.
És nem lennék meglepve ha most az Oroszok támogatnák egy kicsit a tálibokat az USA ellen (elvégre senkinek nincsenek örök ellenségei és szövetségesei...)
Csak ha igaz, akkor sajnálom azokat a Magyar katonákat akiknek majd megint ki kell menni ennek a fostengernek a közepébe...
Semmi keresnivalónk nem lenne ott, ez csak saját véleményem. Ahogy egyébként mostanra a Kurdok közt sem. Egyébként egyet értek.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 425
44 139
113
MOL stratégiai fontosságú vállalat, a kurdisztáni kútjai pedig stratégiai erőforrások.
Amúgy el kellene őket adni. Úgyis itthon az atom és a megújuló a jövő.
Az ISIS nek vége. Ideje eljöjjünk onnan, mert akármi is lesz ott ami már nem velük lesz kapcsolatos, abból jól nem jövünk majd ki. If you know what i mean...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 976
113
Gondolom nem jelent problémát annak aki ezt az ajándékot intézte hozzá csapni egy-egy Holosight-ot.
Egyébként a cikkben kitérnek erre:
Qari Yusuf Ahmadi, a spokesman for the Taliban in the south and west of the country, boasted of the insurgents’ use of the technology. “Usually we are using laser weapons and night visions on night attacks, and we definitely used night visions and laser weapons for that attack as well,” he said, reached by cellphone at an undisclosed location.
Arra ,hogy orosz technológia lenne nincs benne szó.Teszem hozzá nem nagy kaland pár száz darab beszerzése akár neten történő vásárlással sem,természetesen közvetítőkön keresztül. Vagy épp csecsen kapcsolat útján.
Ezzel nem azt mondom,hogy nem lehet orosz szál de nem feltétlen kell hozzá.Egyébként engem hidegen hagyna az is.
Amekkora a korrupció arra,meg amilyen megbízhatatlan pár katona meg az is lehet hogy a sajátjukat adtak el.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 425
44 139
113
Irán is hozzájuthatott ilyenhez bármikor, aztán elküldhette. Mondjuk szerintem az Oroszok voltak, pár tábornokuk meghalt nem rég, meglepően pontos aknatámadásban ugye... Kölcsön kavics meg általában visszajár.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Afganisztán napjainkban...
Ahogy elnézem a JLTV is jól ég (bár tény hogy a bennülők megúszták...szegény toronylövész meg majd kiheveri :()
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
MOL stratégiai fontosságú vállalat, a kurdisztáni kútjai pedig stratégiai erőforrások.
Amúgy el kellene őket adni. Úgyis itthon az atom és a megújuló a jövő.
Itthon igen, de a MOL 3 orszagban piacvezeto es szamottevoen jelen van kb. 10 orszagban az upstream es a downstearm portfolioja is.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
This footage is part of an war archive of the war in Afghanistan and should be viewed as educational. This footage is not meant to glorify war or violence. I am only sharing this footage for the purposes of news reporting and educating. This is a war documentary. During a patrol mission the British soldiers spotted a Taliban fighter and opened fire.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Most, hogy Trump leállította Pakisztán katonai segélyezését, mindenki azt találgatja hogy Pakisztán lezárja e az Afganisztánba vezető USA-NATO utánpótlási útvonalakat.
http://www.defenseone.com/politics/...s-plays-down-possibility/145006/?oref=d-river
Ez már egyszer megtörtént rövid időre 2011-ben amikor egy USA légicsapás megölt egy tucat pakisztáni katonát. Akkor az északi ellátási útvonalon keresztül megoldható volt az utánpótlás. Azóta azonban a helyzet sokat változott.
Az északi utánpótlási útvonal így nézett ki:
image.jpg

Az nyilvánvaló hogy napjainkban már az Orosz o.n keresztül vezető megoldás nem működne (kék és lila színnel jelzett útvonalak).
Maradna a Románia - Földközi-tenger - Grúzia - Azerbajdzsán - Kaszpi-tenger - Kazahsztán - Üzbegisztán - Tádzsikisztán (nomegasztán) útvonal (zöld színnel).
Ez sokkal hosszabb, bonyolultabb (jó néhány hajóról fel - lerakodás), kockázatosabb (oroszok orra előtt az Ő befolyási övezetükben...) mint a Déli útvonal Pakisztánon keresztül (Piros színnel).
A pakik ha bedurciznak további napi 1 millió USD tranzit díjtól esnének el (ez cca. évi 300-400 millió USD). Lehet, megéri majd valakinek kifizetni ezt a pénzt nekik hogy további borsot törjenek az USA orra alá.
Ha így lesz és csak az északi útvonal maradna, az szerintem az meglehetősen beszűkítené a Nyugat mozgásterét Afganisztánban.