A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 335
76 983
113
Nem mondtam hogy rossz az a sisak álca, csak honnét jött az ötlet? Amúgy ha jól láttam az egyik btr-en nem a szokásos ruszki gumi van hanem valami más minta. Erről még nem hallottam történetet.

Itthon sokáig csak a 88-asnak volt ilyen sisakálcája de mióta Lippai ezredes visszament Debrecenbe rajtuk is egyre többet látni.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
Üdv, ha már ennyire penge vagy benne, mert szolgáltál 3 évet ott, akkor ezt kifejthetnéd bővebben. A politika része nem nagyon érdekel,( bár ha érdekes, akkor megköszönöm azt is) inkább a fegyverzetbeli gondok a Galillal.

Illetve lehúztam 18 hónapot a Sinai félszigeten, voltam sokszor Izraelben is. Még helyszineltem is :) Valóban főleg M4-est láttam, de emellett pl. második világháborús M1 carbine-t is, meg Ruger mini 14-es, talán jól írom. OK, az M1-est pl. múzeum őröknél, de akkor is elképesztőnek tartottam. Ennek mi az oka? Nem tudták cserélni 40-50 év alatt?
Valamint annak mi az oka hogy a seregben a faszik is néha akkora loboncos hajjal járkáltak, mint a csajok? És ha nem titok, a Gáza övezetben a határon az izraeli őrtornyok úgy néztek ki mintha teljesen be lettek volna építve földtől végig. Ez most csak egy golyófogó fal volt, meg hogy ne lássák mikor mondjuk a torony tövében vizeltek, vagy teljesen zárt légkondival ellátottak?

Dióhéj mert egyszerre három felé írok.
Galil: nálam jobban összeszedte a sztorit

A biztonsági őrök esetén azt használják ami van, cégtől függ. Ahol úgy döntöttek, elég lesz ennyi védelem, inkább csak elrettentésül, talán még szakállas puskát is láthatsz...
Ruger 14: anno népszerű fegyver volt, kissé szabadon értelmezve a "nem halálos fegyver kategóriát", általában comblövéssel.

Haj: na igen , egy átlag tengerészgyalogos kiképző őrmester elélvezne dühében... de félmillis hajjal kimenni a Negevbe mondjuk, az Darwin díj,,,
De szerintem akiket loboncosoknak nevezel, szerintem az ortodoxok közül kerültek ki . A közelmúltig voltak olyan vallási iskolák, akik szerint Izrael védelme kötelesség, a tanulók általában jelentkeztek a katonai szolgálatra. Ők, megtarthatták a vallási kötelezettség előírta sazkáll és hajviseletet. (Tavaly viszont mindenki számára kötelező lett a katonai szolgálat, nem egy ilyen csoport, amelyik szépen elélt a nekik járó támogatáson- ez 1948-ig nyúlik vissza azóta rendszeresen tüntet, megtámadja a katonákat etc.

Fal: Gázánál azért látsz ilyent- máshol a biztonsági kerítés ennél jóval egyszerűbb. Az indok egyszerűen annyi hogy a hős ellenállók kedvelt szokása volt a kerítésnél átlőni az izraeli oldalra, vagy áthajítani egy gránátot. Ezen esetek száma így kb nullára csökkent.
toronybelsőről nincs képem, de a légkondi alap, de legalább nem valami kényelmes...
 
  • Tetszik
Reactions: endre

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 060
73 558
113
Hogy a többi résztvevőről is legyen fotó.

25513627_ae32a8ef100ca2ef2008b87c4ede8550_xl.jpg


25513607_b8f9b6e42370f9ddffe0fcdd5d224165_xl.jpg


25513579_c8beb1be611fb549c1be4fd5811154f9_xl.jpg


25513601_6bfaed29d929ff62d8b821071b2baab7_xl.jpg


25513611_3223377ae66cc5ce2af51dccd533a88b_xl.jpg


25513621_82bd490dd529350ac82c0b063e19fe5b_xl.jpg


25513623_9510d2a3cd90764c3f205f6b902941ce_xl.jpg

25513615_b24f0c1239a147da0512ac3ec1399eb3_xl.jpg

Ez lemaradt:

25513581_4fd99febffb56e35fa309f54940a1aa4_xl.jpg
 

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
Az indok egyszerűen annyi hogy a hős ellenállók kedvelt szokása volt a kerítésnél átlőni az izraeli oldalra, vagy áthajítani egy gránátot. Ezen esetek száma így kb nullára csökkent.

Jobb híján lehet én is valami hasonlót csinálnék, ha idejönnének az olaszok, mondván hogy közel kétezer éve volt itt egy Római Birodalom, aztán mindenkit egy Budapestnyi gettóba kényszerítenének blokáddal, évenkénti kőkorszakba való visszabombázással stb-vel, persze előtte egy kis népirtással, hátha megtörnek minket. Gúnyolódhatsz, de ti akkor is csak megszállók maradtok ott. És itt ne gyere a moszkovita vagy milyen hasonlatoddal, mint korábban. A hidegháború idején is csak amerikai pénzből tudtatok megmaradni, jó hogy ők akkor sem verték nagy dobra, miket műveltetek. Érdekes hogy máig tabu téma a nyugaton ez, ha meg valaki feszegeti a témát akkor egyből veritek ti, meg az USA az asztalt az ENSZ-ben. És tudod mi a leggyomorforgatóbb? Az hagyján lenne, hogy ha felemelt fővel ti is elismernétek magatoktól, hogy megszállók vagytok, és addig le nem teszitek a fegyvert, míg szín-zsidó nem lesz Izrael földje, de nem. Még sajnáltatjátok magatokat, toleranciáról meg hasonló baromságokról papoltok, meg hogy ne révedjünk a múltba stb, azt pontosan ugyanolyanok vagytok mint mint azok, akiknek fekete indiai jelkép volt a piros alapú lobogójukban. Szóval inkább kérném, hogy mellőzd a gúnyos, ironikus, stb megjegyzéseidet.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Az izraeli változat miben volt rossz ? Használták rendesen, szerintem ott.

Annyira nem. Hamar felmerült a cseréje, jelentős politikai nyomás is bejátszott, hogy az amerikai m sorozat lett rendszeresítve.

Hogy miért cserélték?

Részben egyes változatainak súlya, tészben a politika

Vagyis azért rossz az AK, mert az abból származó Galilt politikai okokból lecserélték amerikai fegyverre?
 

Sivatagiróka

Well-Known Member
2017. február 7.
276
603
93
Nem azért hogy védjem a jelenlegi politikai vezetést, de 100x jobban csinálják mint előző kormányok.
Persze lehet kritizálni és persze sokszor a döntések mögött nem 100% szakmai döntés születik hanem politikai is, de azt hozzátenném hogy a politikai döntés félig meddig szakmai kérdés, mert ugye akitől veszük a technikát az ellen nem fordulhat az ember , mert véletlen nem fog jönni pótalkatrész , meg löszer hozzá.
Szerintem így több év elteltével érezhető a változás, persze tudom a Mi-24 beszerzés ocska elavult technika, de ugye az a csunya orosz embargo miatt nem lehet.
Deeee felvetésem szerint a visszaérkező Helikopterek , pikk pakk upgradelhető lesz, gondolom ugy csinálják meg hogy csak be kell csattintani a technikát és jééé 12 db 80 évek szinvonalat képező helikopterből lesz , éjszaka is bevethető 21. századi csucs helikopter.
Azt mindig vegyétek számításba hogy a jó hadvezért és taktikus nem mutattja meg a lapjait az ellefelének.
Jövőre elindul újra hazai pilotaképzés, ez is jól muttatja hogy okosan az alapoktól kezdik a reformokat és a modern harcászat a légiharcászatot fejlesztik, ami észerü.
Véleményem szerint a zseniális stratégia az lehet, ha szomszédokat altatva felduzaszt az állam egy jól képzet pilota állományt a meglévő gépparkon és fegyvernemekbe, aztán jól időzitve az utolsó pillanatba, megduplázza illetve megtriplázza a gépparkot. Ezzel helyzeti előnybe kerülve , mivel az ellenfelek nem előkészülve szinte esélytelen hogy tudnak személyzetet képezni és beszerezni gépeket.
Tehát probáljatok az Ő fejükkel játszani.
Ezzekkel a beszerzésekkel nem ütjük ki a szomszédoknál az ingerküszöböt , hogy Ők is fegyverkezzenek, de beszereznél 100 Grippent, egyből menne a lázitás a románoknál és fegyverkeznének.
Szerintem zseniális stratégák vannak jelenleg a vezetésbe, Én ha sakkoznék nagyjaból úgyan igy csinálnám. Grippenek is már csapásmérésre képesek , persze nem potens gagyi bombákkal, de támadást gyakorolonak ! ! Az hogy később beszerzzel Preciziós bombákat , meg robotrepülöket , az már részlet kérdés.
De itt jön a politikai kérdés nyugati technika , nyugati érdekeknek megfelően adnak el csúcs technikát....
Ennyit röviden szerintem.
Ja és még valami, egyet ne felejtsünk el hogy haditechnikát sosem jó évekkel előre beszerzni, ezt jól példálozza a II. VH a faranciákkal.
33 ban beszerzett tankokkal várták a németeket és úgy mentek át mint kés a vajon.
A mi grippenjeinket is egy most E-F darabokra szedné. Szóval minden az időzitésen múlik, ha jól időzit az ember ebben a játszmában , nyer hanem akkor bukó :D :D
 
  • Tetszik
Reactions: marton and tindalos

Nagy Csaba

Well-Known Member
2017. július 26.
1 332
2 414
113
Nem azért hogy védjem a jelenlegi politikai vezetést, de 100x jobban csinálják mint előző kormányok.
Persze lehet kritizálni és persze sokszor a döntések mögött nem 100% szakmai döntés születik hanem politikai is, de azt hozzátenném hogy a politikai döntés félig meddig szakmai kérdés, mert ugye akitől veszük a technikát az ellen nem fordulhat az ember , mert véletlen nem fog jönni pótalkatrész , meg löszer hozzá.
Szerintem így több év elteltével érezhető a változás, persze tudom a Mi-24 beszerzés ocska elavult technika, de ugye az a csunya orosz embargo miatt nem lehet.
Deeee felvetésem szerint a visszaérkező Helikopterek , pikk pakk upgradelhető lesz, gondolom ugy csinálják meg hogy csak be kell csattintani a technikát és jééé 12 db 80 évek szinvonalat képező helikopterből lesz , éjszaka is bevethető 21. századi csucs helikopter.
Azt mindig vegyétek számításba hogy a jó hadvezért és taktikus nem mutattja meg a lapjait az ellefelének.
Jövőre elindul újra hazai pilotaképzés, ez is jól muttatja hogy okosan az alapoktól kezdik a reformokat és a modern harcászat a légiharcászatot fejlesztik, ami észerü.
Véleményem szerint a zseniális stratégia az lehet, ha szomszédokat altatva felduzaszt az állam egy jól képzet pilota állományt a meglévő gépparkon és fegyvernemekbe, aztán jól időzitve az utolsó pillanatba, megduplázza illetve megtriplázza a gépparkot. Ezzel helyzeti előnybe kerülve , mivel az ellenfelek nem előkészülve szinte esélytelen hogy tudnak személyzetet képezni és beszerezni gépeket.
Tehát probáljatok az Ő fejükkel játszani.
Ezzekkel a beszerzésekkel nem ütjük ki a szomszédoknál az ingerküszöböt , hogy Ők is fegyverkezzenek, de beszereznél 100 Grippent, egyből menne a lázitás a románoknál és fegyverkeznének.
Szerintem zseniális stratégák vannak jelenleg a vezetésbe, Én ha sakkoznék nagyjaból úgyan igy csinálnám. Grippenek is már csapásmérésre képesek , persze nem potens gagyi bombákkal, de támadást gyakorolonak ! ! Az hogy később beszerzzel Preciziós bombákat , meg robotrepülöket , az már részlet kérdés.
De itt jön a politikai kérdés nyugati technika , nyugati érdekeknek megfelően adnak el csúcs technikát....
Ennyit röviden szerintem.
Ja és még valami, egyet ne felejtsünk el hogy haditechnikát sosem jó évekkel előre beszerzni, ezt jól példálozza a II. VH a faranciákkal.
33 ban beszerzett tankokkal várták a németeket és úgy mentek át mint kés a vajon.
A mi grippenjeinket is egy most E-F darabokra szedné. Szóval minden az időzitésen múlik, ha jól időzit az ember ebben a játszmában , nyer hanem akkor bukó :D :D

Az nem túnik fel hogy ugyan annak a szövetségi rendszernek a tagjai vagyunk, és nem egymás ellen fegyverkezünk.... No és Vityáék hagyták teljesen lerohadni a Mi 24 képességet, majd 5 év után felujitják a cuccot, amihez nem hogy modern cuccból nincs semmi sem, de jelenleg még az ócska 80-as évek techikájú PCT rakéták sincsenek. Nnnnaaaa ez a +zseniális".....
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and tonyo