Egyéb levegő-levegő rakéta fejlesztések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 230
17 107
113
htka-hirhalom-2014-27-het


Az AAM-4B elejének oldalain azok a világos csíkok lumineszences kötelékfények? Vagy a közelségi gyújtó? Vagy valami teljesen más?
 
M

molnibalage

Guest
Igen, elvielg közelségi gyújtó. Az F-15 írásban az AIM-7F/M-nél hasonlókat láthasz.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 489
14 278
113
Nem A-Darter, de Denel.

Jól értelmezem, hogy ez a Denel Marlin egyszerre egy aktív radaros légiharc- és légvédelmi rakéta?

Azért kérdem, mert a szintén Denel-es Umhonto-nak is van egy aktív radaros verziója, és az olvasott hatótáv adatok kb. megegyeznek.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 730
113
Izraeli Python-5 és Derby PDF:
http://www.rafael.co.il/marketing/SIP_STORAGE/FILES/9/1189.pdf
http://www.rafael.co.il/marketing/SIP_STORAGE/FILES/8/1188.pdf
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 315
13 365
113
https://defence-blog.com/aviation/irans-copy-us-made-fenix-air-air-missile-goes-production.html

Nem tudtam hová tegyem ezt (nem találtam phoenix topicot), és lenne néhány kérdésem:
-220km hülyeséget elfeledve, mennyi lehet ennek az effektív HMZ-je? (nagy átmérő, gondolom loftol is)
-Az, hogy több típus is használhatja, az mit is jelenthet? Bekábelezték a gépekbe és a sínek is kompatibilisek, de a radar ezt hogy szolgálja ki? Úgy értem a hatótávot minek a radarja szolgálhatja ki náluk? AWACS gépük nincs, max az F-14?
-Vagy ehhez adatkapcsolat létezhet náluk a gépek között?
 
M

molnibalage

Guest
https://defence-blog.com/aviation/irans-copy-us-made-fenix-air-air-missile-goes-production.html

Nem tudtam hová tegyem ezt (nem találtam phoenix topicot), és lenne néhány kérdésem:
-220km hülyeséget elfeledve, mennyi lehet ennek az effektív HMZ-je? (nagy átmérő, gondolom loftol is)
-Az, hogy több típus is használhatja, az mit is jelenthet? Bekábelezték a gépekbe és a sínek is kompatibilisek, de a radar ezt hogy szolgálja ki? Úgy értem a hatótávot minek a radarja szolgálhatja ki náluk? AWACS gépük nincs, max az F-14?
-Vagy ehhez adatkapcsolat létezhet náluk a gépek között?
A HT összefoglaló megfelelő fejezetét olvasva mit értesz effektív HMZ alatt? Melyik távolságot a sok közül?
Mivel a burkolat alá nem lát be senki és a hajtómű teljes impulzusa, a hajtóanyag tömege és annak tolóerő karakterisztikája nem ismert...

Innentől fogva a legkézenfekvőbb az, hogy feltételezed, hogy ez 1:1 másolata az AIM-54A-nak.
 
M

molnibalage

Guest
XAIM-97 Seekbat: The long range ‘MiG-25 killer’ missile the F-15 never got
EDzCNZFXoAANOOo.jpg
Okkal kaszálták el.

A rakéta mérete miatt az F-15 komoly sebességre és magasságra nem tudott gyorsítani. A kettős tolóerővel rendelkező AIM-7F-fel ellenben sikerült eltalálni tesztlövészetet MiG-25-öt imitáló BOMARC rakétát 80k láb magasságban.

Az rakéta, ha jól látom, akkor IR vezérlésű volt, de az akkori technológiával szemből nem volt indítható és nem volt LoAL képessége sem.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
A Norvég NAMMO bejelentette a szilárd hajtóanyagú ÉS ramjet hajtóműves rakéta motor fejlesztését
p1749193_main.jpg

A szilárd hajtóanyagú rakéta fokozat mach 2.5-re gyorsítja a rakétát, majd a szilárd hajtóanyag kiégése után működésbe lép a ramjet fokozat és az égést utána már a légköri oxigén táplálja. Az égés idő 300 sec és a max. elérhető sebesség mach 3 -5, tengerszinten illetve 50 ezer lábon.
Pontosan így hangzik a működés leírása:
"When the missile reaches the right velocity - approximately Mach 2.5 - the oxygen pressure and temperature is high enough and the air intake functions as a compressor and auto-ignites the propellant," said Møller. "So, the 'booster' is built into the missile itself, and during flight it transitions from a traditional solid-fuelled rocket to an air-breathing system. In air-breathing mode the missile is capable of reaching between Mach 3.5 to Mach 5," he added, noting that a SFRJ missile can have a burn time of up to 300 seconds and be throttled up and down."
A NAMMO már 200 tesztet hajtott végre az új rakéta motorral.