T-90

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
22236.jpg

111137.jpg
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 762
17 838
113
<blockquote rel="fip7">

wolfram

Ha gaborv-nak igaza van, akkor a borkarbidos információ egy "beragadt" hamis információ. Ez azt jelenti, hogy annyi helyen hivatkoznak rá, hogyha utána keresel mindenhol ezt fogod megtalálni így hitelesnek gondolod. Én is hitelesnek gondoltam ezt az infót, de részben saját keresés (T-64 topik képek) és részben gaborv írása után már én is megkérdőjelezem ezen információ hitelességét!

Simán elképzelhető, hogy egy afféle "körbejáró" legenda... Pont ezért is szoktam csak a konkrét gyártói forrásokat nagyobb "súllyal" kezelni (persze ott is játszik a marketing, de ennek mértékét már tényleg csak az tudja megítélni, aki konkrétan benne is van).

Sugárzás álló anyagként biztosan nem használtak bórkarbidot, maximum páncélzatként.

Szintén passz. Én csak valahol olvastam, hogy használtak bórt (a Wikin is szerepel a T-72-nél). De, hogy milyen formájában...

Bórkarbidot kifejezetten sugárzás ellen valószínűleg nem használtak (bár azért dúsítatlanul is van hatása, mert a természetes bór 19 %-a bór 10-es izotóp), de dúsított bór 10 tartalmú anyagot annál esélyesebben.

Nukleáris fegyverek robbanásakor keletkező sugárzásból van alfa, béta, gamma, röntgen és neutron sugárzás (meg persze különböző hullámhosszú elektromágneses sugárzások). Az ólom ugyan jó az alfa, béta, gamma és röntgen ellen, de egyrészt nehéz, másrészt azok ellen a páncél acélja is jó (az alfa és béta sugárzást már a levegő is elnyeli, míg a gammát 10,8 mm vastagságonként az acél felezi), harmadrészt neutron sugárzás ellen nem véd megfelelően (pár 10 mm ólom réteg a gyors neutron sugárzást mindössze néhány százalékkal csökkenti).

A neutron sugárzást két lépcsőben lehet csökkenteni. Az első lépcső a lassítás, a másik az elnyeletés. Az ólom lassító anyagnak azért nem jó, mert a nehéz atommagja nem csökkenti elégé az ütköző neutron mozgási energiáját (rugalmas ütközés). Elnyelésre meg csak bizonyos izotópok jók. Értelemszerűen a természetben nagy mennyiségben megtalálható izotópok jöhetnek csak szóba. Elnyeletésre vagy a kadmium 113-as, vagy a bór 10-es izotópját szokták használni. Megfelelő kompromisszum a bór 10-el dúsított bóracél.

Ha nem ítélik megfelelőnek neutronok elnyelés előtti lassítására magát a páncélt (nem csak az acélra, hanem a páncél könnyebb atommagokat tartalmazó rétegeire is gondolni kell) és az elnyelő réteg előtt külön lassító réteget akarnak használni, az bármilyen, magas hidrogén, vagy könnyű atommag tartalmú anyag lehetne. A legjobb a víz lenne, de harckocsiban az nem jöhet szóba. Hasonló a helyzet a paraffinnal. A grafit sem rossz - atomerőművekben használják moderátornak - de harckocsiban nehézkes az alkalmazása. A polietilén is lassít. Jó tulajdonsága, hogy mechanikus hordozó rétegnek is jó. Meg repeszképződés elleni függönynek. De megvan az a kellemetlen tulajdonsága, hogy érzékeny a magas hőmérsékletre, éghető és a füstje sem egészséges.

Egyébként lassító anyagként a beton is megteszi, vagy a fa, vagy a fémhidridek is.

Összegezve:

- Az ólom bélést egy harckocsiban sugárzás ellen elég rossz ötlet.
- Önmagában az a 10 mm-es polietilén réteg neutron sugárzás ellen szintén nem érne túl sokat. Lassít (a 10 mm miatt azt is korlátozottan), de nem nyel el. Főleg mivel a lassító rétegnek az elnyelő rétegen kívül kell lennie. Minden más sugárzás ellen meg elég az alappáncél is.
- Viszont a bórozott polietilén már sokkal jobb megoldás. Vagy egy kis kadmiumot még oda kell kasírozni.

Ennyire bőven lusta voltam kifejteni... Bocs és köszi. :)

</blockquote>

A bórkarbidból egyebek mellett kerámiát is lehet készíteni, szerintem erre értették. Lehet BN-t is, vagy SiC-t, de akár TiN-t is.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 303
54 689
113
Szeretem ezeket az orosz info grafikákat. Nagyon szemléletesek! :)
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 775
80 869
113
Eloszor látni algériai T-90SzA-n Stora-1 -et.
A kép május 26-án készult az algériai védelmi miniszter látogatása alkalmából az egyik harckocsi zászlóaljnál.
3169741_original.jpg
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 209
76 699
113
gaborv

Jól értem,hogy a T-80U páncélzata jobb volt mint a T-80UD-n alkalmazott?Mármint ha sikerült volna az orosz iparnak akkoriban úgy legyártani ahogyan a tervezők azt megálmodták nem pedig úgy,hogy nincs két egyforma.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 775
80 869
113
Arena-E , aktív védelmi rendszer
https://www.youtube.com/watch?v=TKXcOrnsCBM
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 558
113
Vajon mennyire látnak az ilyen rendszerek egy dupla indítás esetén? Pl ha van 0,5-1 másodperc a két RPG / rakéta között, az elsőt szétüti, de elég nagy por- és egyéb felhő lesz miatta ami kitakar sokmindent, és akkor jön a másik rakéta.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 775
80 869
113
T-90Sz tesztelés Peruban
https://www.youtube.com/watch?v=vZUMkXXxoDE
 

2ndt

Well-Known Member
2015. július 9.
2 634
1 384
113
Vajon mennyire látnak az ilyen rendszerek egy dupla indítás esetén? Pl ha van 0,5-1 másodperc a két RPG / rakéta között, az elsőt szétüti, de elég nagy por- és egyéb felhő lesz miatta ami kitakar sokmindent, és akkor jön a másik rakéta.

Gondolom, hogy ez azon mulik, hogy milyen szenzort hasznal.